Eikö tässä tällä viikolla saattunut vähän huomaamatta sellainenkin, että UK parlamentti periaatteessa hyväksyi uudistetun brexit-sopimuksen?
EU voisi vaikka todeta, että se katsoo UK:n hyväksyneen erosopimuksen ja odottaa UK:n noudattavan sitä 1.11 alkaen. Sopimuksen vieminen UK-lainsäädäntöön ei ole EU:n päänsärky, ja EU odottaa UK:n maksavan 33 mrd€ (vai mitä se oli) erorahan 1.11. "Please pay now."
Siellä hyväksyttiin tavallaan vasta Brexitin käsittely eli siihen voidaan edelleen niputtaa kaikenlaista, joka ei mene läpi. Jos nyt ymmärsin. Mitään tarjottua sopimusta sellaisenaan ei hyväksytty. Parlamentti halusi aikaa käydä sitä hommaa läpi, Johnson tahtoi pikakäsittelyä, johon ei suostuttu. Koska se nyt venyy tammikuulle, uhkasi Johson vetää koko homman takaisin ellei saa uusia vaaleja jne. jne.
Mikäs nyt mahtoi olla päivän syy sille, ettei Johnsonin vähemmistöhallintoa vaan kaadeta? Miksi vähemmistö voi uhata uusilla vaaleilla (vaditaan 2/3 enemmistö päättämiseen) ja lainsäädännön jumittamisella?
UK:ssahan nuo lait käsitellään siten, että ensin pitää hyväksyä (House of Commons), että se laki tulee käsittelyyn (first reading, tässä vaiheessa ei käydä debattia). Sitten toisella kierroksella (second reading) se laki käydään tarkemmin läpi. Sitten laki siirtyy komiteoille, joissa laki käydään tarkemmin läpi kohta kohdalta, ja voidaan kuulla asiantuntijoita parlamentin ulkopuolelta. Tässä vaiheessa voidaan myös tuoda lisäyksiä (näihin äänestyksiin voi osallistua vain kyseisen valiokunnan jäsenet). Sitten kun valiokunnat on käyneet lain läpi, kirjataan se muotoon joka sisältää siihen mahdollisesti hyväksytyt muutokset. Laki siirtyy raporttivaiheeseen House of Commonsiin, joka käy läpi valiokkunissa tehdyt raportit ja ehdottaa mahdollisesti muutoksia tai lisäyksiä lakiin. Tämän jälkeen tulee third reading, jossa laki käydään läpi muuttettuna ja lisäyksineen (tässä vaiheessa lakia ei voi enää muuttaa). Tästä sitten vielä äänestetään. Sitten kun tämä vaihe on käyty läpi hyväksytysti, siirtyy laki House of Lordsille käsittelyyn, jossa ne käsittelee lain samaan tapaan vaiheittain kuin se kävi House of Commonsin läpi. Sitten Kun House of Lords on käsitellyt ja hyväksynyt lain (mahdollisin hyväksytyin muutoksin), pitää tämä vielä kuningattaren hyväksyä (vaikka tämä on vain muodollisuus eikä kuningatar voi oikeasti jättää hyväksymättä parlamentissa läpi mennyttä lakia). Joten nyt tuo brexit lainsäädäntö on vasta päässyt tuon 2nd reading vaiheen ohi (lain pitäisi siirtyä komiteoihin, mutta tämä vaatii että hallituksen esittämä aikataulu lain käsittelemiseksi hyväksytään).
Tuo raha jonka UK joutuu maksamaan EU:lle, ei ole oikeasti mikään "eroraha". Se on UK:lle jo etukäteen annettua EU rahaa eri projekteihin, UK:n meppien ym eläkkeitä jne jne, jotka UK on sitoutunut maksamaan.
Johnsonin päähänpistoista ei kyllä kukaan ota selvää, mutta kyllä tuo on jo pitkään ollut yhtä paljon (tai enemmän) puhtaasti sisäpoliittista peliä kannatuksen kasvattamiseksi kuin itse brexitin ajamista. Oppositiohan olisi jo voinut korvata Johnsonin väliaikaisella pääministerillä, mutta kun ne ei pääse yhteisymmärrykseen siitä kuka se olisi. LibDemit ei hyväksy Corbynia, ja Corbyn taas ei hyväksy ketään muuta kuin itseään joten se asia ei ole edennyt minnekään. Tuolta löytyisi varmaan joku backbencher joka saisi tarpeeksi tukea parlamentilta, jos Corbyn voisi asian hyväksyä, että valitsisivat väliaikaisen pääministerin hoitamaan brexitin loppuun. Jonka jälkeen olisi sitten vaalit.
Edit.
How does a bill become a law?
Tuossa omassa versiossa on nyt vielä epätäydellisyyksiä.
Edit. Yritetty korjata tuota brittien lainsäätöjärjestystä.
Edit. Korjattu First ja Second reading, ja korjattu että laki meni tuon second readingin läpi, mutta ei ole vielä siirtynyt komiteoihin (koska hallituksen esitys käsittelyajasta ei mennyt läpi).
Edit. Ja kuten alempana mainittu, tämä koskee vain lakeja joilla tuo sopimus pannaan täytäntöön. Ei itse sopimusta.