Siis onko sinusta ministerien valinta epädemokraattista?
Ei demokraattisuus ole mikään mustavalkoinen "on tai ei" vaan on vähemmän ja enemmän demokraattisia järjestelmiä, ja huonommin ja paremmin toimivaa demokratiaa.
Suorinta ja siten suurinta demokratiaa on suorat kansanäänestykset kaikista asioista. Tässä ongelmana on kuitenkin se, että kansa keskimäärin ei tiedä juuri mistään juuri mitään, ja suorilla kansanäänestyksillä tehtäisin todella huonoja päätöksiä, koska täysin asiasta mitään tietämättömällä idiootilla olisi esim. joihinkin asioihin yhtä paljon valtaa kuin kyseistä asiaa 20 vuotta tutkineella yliopistotutkijalla.
Seuraava askel on sitten edustuksellinen demokratia. Suoralla kansanvaalilla valitaan päättäjät, eli parlamentti tai kunnanvaltuusto tms.
Tämä on ehkä se paras kompromissi. Jokaisella päättäjällä on vielä takanaan suoraan ne äänestäjät, joka hänet ovat valtaan äänestäneet, mutta parlamentin jäsenillä on aikaa perehtyä asioihin, ja keskimäärin he ovat myös älykkäämpiä kuin heidät valtaan äänestäneet äänestäjät.
Tästä seuraava askel on sitten hierarkinen edustuksellinen demokratia. Kansa valitsee valitsijat, jotka valitsevat lopulliset päättäjät. Tässä alkaa valta karata kauemmaksi kansalta, ja päättäjiltä alkaa sumentua se, ketkä heidät ovat valtaan äänestäneet. Lisäksi tähän valintaa sisältyy jo helpolla suurta suhmurointia ja lehmänkauppoja.
Juuri näin toimii hallituksen valinta parlamentaarisissa valtiossa, kuten suomi. Eduskunta toimii valitsijoina, joka valitsee hallituksen.
Ja juuri tämän takia presidentillä, joka valitaan suoralla kansanvaalilla, pitäisi olla enemän valtaa kuin pääministerillä, joka valitaan lehmänkaupojen tuloksena.
Mitä enemmän väliportaita on kansan ja pääättäjien välissä, sitä
huonommin demokratia toimii.
Ei voi kuitenkaan sanoa mitään yksittäistä väliporrasten määärää, missä se "lopettaa toimimasta".
Toinen ulottuvuus demokratian toimivuuteen on vaalijärjestelmä.
Suomessa esim. vaalijärjestelmä on parhaita maailmassa, koska käytössä on suhteellinen vaalitapa ilman äänikynnystä ja piiloäänikynnyksetkään ei ole kovin suuria, eikä järjestelmässä ole kustu mitään, mutta suomen systeemi on silti kaukana täydellisestä. Sitä voisi vielä parantaa selvästi esimerkiksi sallimalla hierarkiset vaaliliitot(vaaliringit), joita sitten sovellettaisiin sekä puolueiden välillä että puolueiden sisällä eri ryhmien välillä, mikä 1) tekisi vaaliliittojen solmimisesta mielekkäämpää ja siten mahdollistaisi pienpuolueille paremmat mahdollisuudet nousta 2) mahdollistaisi sen, että oma ääni ei niin helpolla karkaisi puolueen vastakkaisen laidan ehdokkaalle.