- Liittynyt
- 16.10.2016
- Viestejä
- 18 083
Tai sitten ei käy.
99% tapauksista tuota kommenttia käytetään periaatteessa vääränlaisena auktoriteettiin vetoamisena. Sinä et tiedä siitä tieteestä mitään. Tiedät siitä tasan sen mitä media sinulle siitä kertoo ja luotat siihen, että kun sieltä kerrotaan tieteellisen totuuden olevan X niin se on niin eikä muuta ole mahdollista olla. Nähdäkseni ilmaston käyttäytymisessä ja mallintamisessa on siinä määrin paljon epävarmuustekijöitä, etten osta pelkkää "kun tiede sanoo niin"-kommenttia.
Ei, vaan tuo on juurikin sellaista oikeanlaista auktoriteettiin vetoamista. Vääränlaista auktoriteettiin vetoamista on se, että valkataan se joku yksittäinen auktoriteettitaho, joka tukee omaa näkemystään, ja vedotaan vain siihen. Unohtaen ne kaikki muut.
Mutta ilmastonmuutoksen kohdalla kyse on murskaavan ylivoimaisesta enemmistöstä asiaa tutkivista henkilöstä. Tuo ei ole yhtään sen enempää virheellistä auktoriteettiin vetoamista, kuin jos totean, että lääketieteen ammattilaisten mukaan syöpää pitäisi hoitaa sädehoidolla, kemoterapialla ja leikkauksilla, ei hopeavedellä ja enkelihoidoilla.
Ja on kyllä ironian multihuipennus, että yhdessä lauseessa väität, että minä en tiedä tieteestä mitään, ja että tiedän vain mitä media kertoo. Mutta sitten heti seuraavassa lausessa sä itse heität fiilispohjaisesti roskakoriin kaikki ilmastotieteilijöiden mallinnukset, koska ne on sun mielestä kuraa. Kuinka paljon sulta löytyy tieteellisiä artikkeleita ilmastotieteen alueelta?
Tuosta voidaan silloin laskea maksimi sille, paljonko energiaa voimme tuottaa kokonaisuudessaan, koska muuttuvaa tuuli- ja aurinkovoimaa voi olla vain tietty osa kokonaistuotannosta ilman että sähköverkon vakaus vaarantuu. Se ei toimi niin että vain heitetään lisää myllyjä pelloille ja metsiin. Energiavarastot ja muu sellainen on myös todella todella kallis ja tehoton ratkaisu - kaikissa niissä ongelmaksi tulee skaalautuvuus (tai pikemminkin sen puute), sekä hävikki mikä energian muuntamisista muodosta toisen syntyy. Sille on ihan relevantteja syitä miksi tuota ei ole tähän mennessä tehty missään isosa mittakaavassa. Ilman ydinvoiman lisärakentamista on myös aivan turha haaveilla mistään vetyvoiman suurtuotannosta, samoin uudesta teollistumisesta (Kiina-riippuvuuden vähentämisestä), koska luotettavaa ja edullista energiaa ei silloin yksinkertaisesti ole tarpeeksi.
Muistutan myös että biovoiman varaan on huono rakentaa kun saman aikaisesti EU pyrkii rajoittamaan maankäyttöä vähän kaikilla tavoilla. Ennallistamisasetus oli vain yksi osa, siellä on putkessa paljon muutakin mikä rajoittaisi esim. sitä miten paljon uutta saa rakentaa. Kokonaisuutena tilanne on vähän sellainen, että yhtäaikaa vaaditaan investointeja rahalla mitä ei ole, teknologiaan mikä ehkä on kannattavaa jos sääntelyllä pakotetaan, ympäristössä missä kaikkea pitää kuitenkin tehdä ja käyttää vähemmän, tehottomammin ja kalliimmalla kuin aikaisemmin. Jos siihen pitää vielä sisällyttää elintason säilyttäminen (mieluummin kasvattaminen) sekä työpaikat, niin kyllä se minun mielestäni näyttää aika mahdottomalta yhtälöltä.
Energiavarastoja ei ole rakennettu aiemmin, koska sähkön tuotanto on ollut niin tasaista, että hintaerot eivät ole tehneet siitä kannattavaa. Mutta tuuli- ja aurinkovoima ovat muuttaneet tuota. Ja vaikka ne varastointimenetelmät eivät ole halpoja, ei se ydinvoimakaan todellakaan ole mitään halpaa. Sä paasaat siitä, että miten kallista se energian varastointi on, mutta unohdat täysin sen, että kuinka helvetin kallista se uusi ydinvoima on.
Ja siinä missä sitä energian varastointia voidaan rakentaa hiljalleen pieniä määriä kerralla sitä mukaa, kun sille tulee tarvetta, ydinvoimassa ei voida toimia noin nykyteknologialla. Vaan ydinvoimaan pitää kerralla lyödä se 8 miljardia rahaa. Ja sitten toivoa, että sähkön keskihinta nousee sinne johonkin 70-80e / MWh paikkeille, ja pysyy siellä seuraavat 50 vuotta, jotta tuo sijoitus osoittautuu kannattavaksi.
Lopultahan homman ratkaisee markkinat. Meillä on nyt hallitus, joka on ilmoittanut, että kaikki ydinvoimahankkeet, joilla on taustat kunnossa, tullaan luvittamaan. En kyllä hirveän paljon olisi valmis lyömään vetoa siitä, että joku firma lähtee rakentamaan perinteistä isoa laitosta Suomeen.
Viimeksi muokattu: