Todellisuudessa ero muihin Pohjoismaihin on paljon suurempi, koska nuo ovat velkaa valuutassa, jota voivat kontrolloida 100%:sti itse. Suomi taas on velkaa ikäänkuin ulkomaan valuutassa, koska isojen euromaiden suunta määrittää rahapolitiikan.
Tämä vaatisi hiukan tarkempaa tutkimista eikä tilanne ole ihan näin kuin voisi kuvitella. Tilanne saattaa nimittäin olla niin että esim ruotsi on huomattavasti velkaa ihan oikeasti ulkomaan valuutassa ihan samallatavalla kun suomelle ennen euroon siirtymistä eli markka-aikana oli huomattava ongelma että suomi oli silloinkin huomattavasti velkaa ulkomaan valuutassa ihan siitä syystä että nämä ulkomaan valuutan korot oli paljon matalammat kuin markkakorot ihan vain siksi että suuret markkinat uskoi paljon enemmän isojen valuuttojen vakauteen kuin suomen markan vakauteen joka saattoi olla altis devaltoitumiselle ja tätä riskiä vastaan korkotason markassa piti olla paljon korkeampi jota siis olisi pitänyt velallisten maksaa ja kärsiä siitä.
Tämä valuutan kontrollointimahdollisuus jota sinä pidät hyötynä siirretään siis markka-velan ottajien tappioksi ja riskit kannettavaksi koska ei ne isot markkinat ole niin tyhmiä että niitä voisi näin yksinkertaisella tempulla höynäyttää suomen hyödyksi ja isojen markkinoiden tappioksi.
Tällainen höynäytys valuuttariskien asioissa onnistuu melkein pelkästään USD tapauksessa koska markkinoilla on niin paljon isoja toimijoita jotka pitää USD valuuttaa kotivaluuttanaan ja uskovat voivansa siirtää USD riskinsä esim pankkien osakkeenomistajien maksettavaksi jos käy niin että USD valuutalle käy jotakin kauheaa ja nämä osakkeenomistajat ei vaadi että isojen US pankkien olisi pitänyt suojautua USD valuutan romahdukselta. Sama ei onnistu pieniltä valuutoilta vaan maailman isot osakkeenomistajat vaatii että pankkien pitää suojautua markan ja kruunun ongelmilta ja tämä siis menee näitten valuuttojen korkotasoon.
Mutta takaisin ruotsin kruunuun ja miten esim ruotsin viranomaiset kirjoittaa:
Sweden has a large banking sector with very extensive cross‐border operations and significant assets and liabilities in foreign currency .... At the end of 2016, funding in foreign currency in the four major banking groups amounted to 175 per cent of GDP that is approximately SEK 8,000 billion.
Viimeksi muokattu: