Toki vaihtokursseja voidaan pitää tiettyyn pisteeseen asti vaikka muuttumattomina, mutta kun niillä rahoilla ostetaan ulkomailta tarvittua tuontitavaraa kuten öljyä ja teknologiaa, tai eurolainojen korkoja, niin ei sitä oman valuutan kurssia voida vaan itse keksiä, vaan valuuttaa tukevilla toimenpiteillä olisi hintansa.
Tuo vastasyklisyys omalla kelluvalla valuutalla on totta, mutta kuten aiemmin totesin, niin tällaisissa koronan kaltaisissa (toivottavasti) lyhyissä ja poikkeuksellisissa tilanteissa se voi olla haitallista. Eli esim. nyt Espanjan matkailu, kun kyntää, niin heidän oman valuuttansa kurssi olisi romahtanut, eikä hintojen lasku auttaisi nyt sitä matkailua juurikaan. Sen sijaan kaikki tuontitavara Espanjassa kallistuisi, ja heidän tilanne olisi ehkä lähempänä Turkkia, jolla on se oma valuuttansa ja kivaa on. Vastaavia lyhytaikaisia tilanteita, joissa Suomi hyötyisi eurosta suhteessa omaan valuuttaan voisivat olla tosiaan Venäjän uhittelu vieressä, tai vaikkapa ydinvoimaonnettomuuden epäily jossain Suomen lähialueilla. Molemmat voisi romauttaa markan arvon ja kiva sitä olisi sitten niillä arvoaan laskeneilla markoilla lähteä ostamaan ulkomailta ase- tai pelastustarvikkeita. Eli yhteisvaluutta tuo suojaa paikallisiin shokkeihin.
Kyllä, mutta euro on liian kallis valuutta Suomelle. Se on myös liian kallis monelle Välimeren maalle, mutta toisaalta se on Saksalle liian halpa. Ja Lainaten taas fiksumpia, euro on ei optimaalinen talousalue, ja optimaalisen talousaleen teorian mukaan epä optimaalinen talousalue menee vääjäämättä kohti optimaalista talousaluetta, eli oli jo nähtävissä etukäteen että joko mennään tulonsiirtounioniin, tai sitten euro tulee hajoamaan. Ja tulonsiirtounionists ei ole kysytty Suomen kansalta lupaa, ja onko se valuutan vakaus kriisitilanteissa oikeasti sen arvoista että päästään kierrättää rahaa Brysselin kautta ja takaamaan Ranskan ja eteläeuroopan velat.
Tämä korornapaketti on pientä nähden siihen mitä on tulossa. Saksan ja Ranskan pankeilla on aivan valtavat saatavat mm. Italiassa, koska Italiassa on tulossa valtionvelan uudelleen rahoituskausi. Ja tähän suomen veronmaksajat sidotaan, ilman että kysytään edes kansalta.
Ulkoisiin riskeihin voidaan aina varautua, mutta tämä on liian kallis tapa, ja hyödyt ovat minimaaliset, nähden pitkän aikavälin haittoihin. Sitten kun suomella menee heikosti, ei EU ole tulossa apuun, se nähtiin mm. Venäjän pakotteissa, eu ei korvannut niistä aiheutuneita kustannuksia kuin vain murto-osan, Suomi koki valtavia rakenteellisia mullistuksia, kun Nokia ja metsä- ja paperiteollisuus katosi. Entä ne maataloustuet, suomi sai luvan maksaa omat tukensa.
Mitä Suomi tekee siellä isoissa pöydissä? Vaikuttaa siltä että lähinnä jees jees miehenä. Suomi voisi yksituumaisesti sanoa että me emme ole tuossa "korona" paketissa mukana, jossa kierretään törkeästi EU:n omia sääntöjä. Markkinat pitää saada taas toimimaan, ellei haluta mennä mallilla Neuvostoliitto ja gospankki, jossa keskuspankki on ostanut kaiken ja keskuspankki päättää mihin laitetaan rahaa ja kuka saa rahoitusta kun kansallistetaan ongelmalliset pankit ja yritykset ja viedään kaikki rahoitus keskuspankkirahoitukseksi.
Joka tapauksessa ollaan tiellä, jonka toisessa päässä vastassa monia pelottavia skenaariota, eikä juurikaan positiivisia skenaariota.
Ja mitä sitten hallitus aikoo tehdä kun tulee uusi paketti johon pitäisi sitoutua? Jos kerran tähänkään asti ei ole uskallettu vastustaa selkäsuoranna meille annettuja maksulappuja, niin miten ihmeessä se onnistuisi tulevaisuudessa? Lisäksi ainoa keino päästä tuosta mahdollisesta 3 mrd/vuosi maksutaakasta, jos tuo rahasto hyväksytään on vetää defaultin kautta. Ja kansalta ei kysytä, koska kansa voisi äänestää väärin.
Sori tästä tuli vähän pitkä ja tajunnanvirtamainen, mutta, toivottavasti tässä oli edes jonkinlainen punainen lanka, eikä pelkkää tajunnanvirtaa.
Alla tuore Tuomas Malisen haastattelu ihan suomeksi, joka kannattaa katsoa, oli asioista ihan mitä mieltä tahansa: