Nuorempana ja ymmärtämättömänä uskoin tuohon juttuun, että kovalla koulutuksella Suomi pärjää ja pysyy kilpailukykyisenä. Ongelma tulee vastaan jo siinä, että ainoastaan noin 10% ihmisistä on henkisiä avuja kehittyä oikeiksi kovan luokan osaajiksi, jotka kantaa firmoja eteenpäin. Meidän keskimääräinen ÄÖ ei ole sen korkeampi kuin Euroopassa tai Aasiassa. Lopuille 90% ihmisistä pitäisi löytyä jotakin järkevää työtä ja mielellään vientiteollisuudesta.
Paitsi että selkeästi pidät suomalaisia keskivertoa tyhmempänä porukkana koska näet että täällä pitäisi alkaa kilpailemaan hinnalla kun rahkeet ei ilmeisesti muuten riitä. Lisäksi ajatus siitä että noin suurien määrien pitäisi olla siellä teollisuudessa on täysin absurdi. Ota mikä tahansa rikkaampi valtio niin huomaat että noin 70% työväestöstä tuottaa palveluita.
Toinen juttu on se, että tiedon saa siirtymään suhteellisen helposti toiseen maahan. Jos tänne syntyisi joku uber clean tech -firma, niin se ostettaisiin kuleksimasta alta aikayksikön. Tämän jälkeen ostaja ramppaisi toimintaa ylös Kiinassa, Puolassa tai vastaavassa alemman kustannustason maassa, Suomen korkean kustannustason yksikön jäädessä polkemaan paikoilleen. Suurta massatuotantokapasiteettia tänne ei rakennettaisi koskaan. Lopulta noin 10-15 vuoden päästä Suomen yksikkö ajettaisiin alas tarpeettomana ja kannattamattomana.
Ensinnäkin sen firman omistajien ei ole pakko myydä sitä. Toki nykyaikana nuo isot ostotarjoukset ovat erittäin houkuttelevia mutta jos suomalaiset eivät uskalla omistaa firmojaan niin sitä ei euro-ero kyllä mitenkään korjaa.
Lisäksi tietoa on helppo siirtää, tietämystä todella vaikeaa. Tämä on nähty yhä uudelleen ja uudelleen kun firmat sortuvat siihen virheeseen että luulevat että R&D:tä voi helposti siirtää paikasta toiseen. Se ei siirry ilman että siirrät myös ne tekijät. Ja yleensä jotta pystyt siirtämään sen mitenkään täysmääräisesti, sun pitäisi myös siirtää niiden tekijöiden taustaverkot.
Jos se se uber clean tech firma ostettaisiin ja niiden uudet omistajat päättäisivät halpuuttaa hommat Kiinassa tai Puolassa niin sitten joku toinen clean tech firma katsoisi että "Hei, tuo meidän kilpailija on typeryyksissään jättänyt maailmanluokan RnD tiimin vapaaksi josta he maksoivat ties kuinka monta sataa miljoonaa". Jolloin ne perustaa konttorin Suomeen ja rekryää ne tekijät ja lisää Suomeen RnD panostusta. Ja alkuperäiselle ostajafirmalle jää kyllä kasa vanhaa teknologiaa mutta ei mitään kykyä kehittää sitä eteenpäin. Tai ei ainakaan mitään verrattuna siihen kilpailijaan joka osaa arvostaa tietämystä, ei tietoa.
Tai vaihtoehtoisesti sen suomalaisen yksikön tyypit toteaa että vittuakos tässä tuhlataan aikaa omistajan alaisuudessa joka ei osaa arvostaa meitä ja sitten perustavat oman startupin.
Viimeksi tämä nähtiin suht hyvin Nokian kännykkäbisneksen jälkimainingeissa. Etenkin siinä vaiheessa kun Microsoft sammutteli valoja. Sitä mukaa kun tekijää vapautui niin monet firmat olivat perustamassa konttoreita Suomeen jotta saisivat noita työntekijöitä. Koska Nokia oli rakentanut monelle teknologian alueelle suht kovaa osaamista ja niillä oli myös yhteiskunnan taustaverkot kunnossa etenkin koulutuksen ja yliopistojen osalta. Microsoft yritti siirtää tietoa ja tietämystä itselleen Redmondiin tarjoamalla suht rahakkaita työsoppareita suomalaisille jotka halusivat pitää. Jotku sanoi kyllä, valtaosa sanoi ei koska nuo toiset firmat tarjosivat erittäin kilpailukykyisiä palkkoja Suomeen jääville. Firmoja kuten Huawei, Xiaomi, Intel, Axon, AAC, Nvidia. Osa tuli suoraan Microsoftin haaskalle, osa jopa sitä aiemmin jo Nokian aikaisille haaskoille. Osa myöhemmin kun ne firmat jotka ekassa aallossa palkkasivat porukkaa syystä tai toisesta vapauttivat ne tyypit taas työmarkkinoille (esim. Intel lopetti mobiilipiirinsä kehityksen).
Ja ehkä kirsikkana kaukun päällä Microsoft. Joka juuri ilmoitti paluusta Suomeen R&D:n muodossa. Arvaa minkä perässä? No niiden kameraosaajien jotka potkivat pihalle ja jotka päätyivät firmoihin kuten Huawei ja Xiaomi. Koska vaikka Microsoft siirsi tietoa Redmondiin niin se tietämys ei siirtynyt. Ja lopputuloksena Surface-tuotteissa on ollut paskoja kameroita.