Sillä tavoin, että ihmiset tekisivät sitä työkseen.
Kun yritykset omistavat kiinteistöjä, ei niitä hoida sivutyönään joku sattumanvarainen parturikampaaja joka on onnistunut säästämään käsirahan ja saanut lainan pankista. Kiinteistöjen ylläpidosta, kehittämisestä, huollosta jne. vastaavat kiinteistöalan ammattilaiset.
Kyllä niitä nykyäänkin pääosin ammattilaiset hoitavat eli isännöitsijätoimistot. Sammalla lailla ne "pörssikiinteistöyhtiöt" kilpailuttavat urakkansa "alihankkijoillaan". Kuinka hyvin/huonostionnistuu riippuu sitten asiaa hoitavista henkilöistä sekä "sattumistakin" mikä firma sattuu ko. homman tekemään ja mitkä henkilöt juuri silloin siinä firmassa ja ko. kohteessa työskentelevät.
Itseasiassa yritysmaailmassa yhä harvempi firma omistaa toimitilansa - ne ovat keskittyneet valtavien eläkevakutuusfirmojen ja muiden vastaavien kiinteistösalkkuihin ja niitä hoitavat 110%:sesti kiinteistöomaisuuden hallinnointiin erikoistuneet ihmiset.
Vuosien saatossa tuohon suuntaan on menty, mutta on niitä omassa talossaankin olevia yrityksiä paljon, näin korona aikana ollevat tyytyväisempiä.
Samaan kannattaisi mennä asumisenkin suhteen. Modernit kodit ja talot ovat niin monimutkaisia, ettei sattumanvaraisesti valitulla ihmisellä ole juuri mahdollisuutta tietää, että tehdäänkö asioita fiksusti vaiko ei.
Kyllä ammattilaisetkin tekevät virheitä ja pääosin niitä siis hoitavat huoltoyhtiöt (eli huoltomiehet) sekä isännöitsijätoimistot/ isännöitsijät. Kuuluun kyllä heihin, jotka pitävät siitä, että taloissa on oma talonmies, jos se on
taloudellisesti mahdollista.
Kiinteistövarallisuuden hoitaminen yksityisten kansalaisten toimesta on kansantaloudellisesti aika epätehokasta resurssien käyttöä. Koko kansa vaan vuokra-asujiksi (tai aso-asujiksi) ja ihmiset ostakoon oman asunnon sijaan Kojamon (ja muiden vastaavien kiinteistöfirmojen) osakkeita pörssistä, kunnes saavat niin paljon osinkoja, että asumiskulut ovat samalla tasolla kuin velattomassa omistuskämpässä.
Jokin tuossa yhtälössä mietityttää, jos toi noin toimisi niin...
Omistusasuminen "pakottaa" säästämään yleensä silloin kun on vielä nuori ja kykenee tekemään riittävästi töitä.
Aika hyvinhän se sodanjälkeisen ajan toiminut... tulevaisuuttahan emme tiedä.
Henkilökohtaiset lainat ovat varmaan paras tapa hoitaa asia. Toivottavasti kukaan viidestä ei ole persaukinen.
Tuo onkin hankala asia, jos eurot eivät riitä. Voidaanko osakas pakottaa ottamaan lainaa, muuten kuin yhtiölainan kautta? Minulle tuntematon asia. Onko rahoitusvastikeelle jotain ylärajaa? Jos euroja ei löydy joutuu yhtiö vuokraamaan? ko. asunnon siihen kuluu aikaa ja saako muut omansa pois?
Sitten tuohon tuo omat kiemuransa (rahastointi), jos talossa on osa vuokralaisia ja osa omistusasujia.
Toi 5-vuoden ennakkoon rahastointi on turhan lyhyt aika.
Pankkienkin kannalta noiden vanhojen korjauslainoitus on hankala asia, kun asukkaille ostoon annetaan lähes 100% lainaa niitä kun on talossa riittävästi ja siihen päälle se yhtiölaina voi käydä, että lainaa on yhteensä enemmän kuin kiinteistön arvo.