Irmeliä harmittaa että hän ei pääse nauttimaan siitä uudeesta hienosta kph, vaan joutuu maksamaan toisille tehtävästä kph remontista ja eritoten häntä harmittaa kaikkien muidenkin puolesta, että taloyhtiö toteuttaa se kalleimmalla mahdollisella tavalla 5 vuoden aikana sen sijaan että tehtäisiin suoraan linja kerrallaan.
Miten Irmelin harmitus vertautuu Yrjön harmitukseen, jolle tehtiin kph remppa ensimmäisenä vuonna ja joutuu nauttimaan viisi vuotta vanhasta kph:sta silloin kun Irmeli saa uuden kph?
Miten tilanne muuttuu jos päätetäänkin perustaa rahasto kph remontteja varten ja viiden vuoden kuluttua remontoidaan kaikki kerralla ja sitten Irmeli maksettuaan 4 v 11 kk rahastoon ylimääräistä, kuolla kupsahtaakin juuri ennen remontin aloitusta ? Kohdeltiinko Irmeliä yhdenvertaisesti kun hän ei päässytkään nauttimaan uudesta hienosta kph:sta ?
Edelleen sanon, että
unohdetaan ne ihmiset ja tarkastellaan yhdenvertaisuutta huoneistoina/osakkeina. Jokainen saa viiden vuoden aikana uuden kph:n. Joku
asukas siitä uudesta kph:sta pääsee nauttimaan, toinen ei edes käytä ja kolmannen perikunta on tyytyväinen kun kuolinpesä omistaa osakkeen, jossa juuri remontoitu kph.
Olisi selkeästi tarvetta tarkentaa laintulkintaa miten muiden pitää kustantaa toisten asumista.
Näissä ylläolevissa lainauksissa taas näkyy väärä asenteesi yhtiömuotoiseen asumiseen. Yhtiö on yhteistä omaisuutta, eikä kukaan maksa toisten asumista. Tai pikemminkin kaikki maksaa kaikkien asumista. Juuri tälläisen asenteen takia taloyhtiöissä jää sitä korjausvelkaa kun jäärät yhtiökokouksissa vastusta kaikenlaista remontointia, koska MINULLA on ihan hyvä kph, enkä MINÄ tarvitse remonttia, enkä halua maksaa MUIDEN kylpyhuoneita/asumista.
Ei tarvise, mutta ei silloin koko kylppäriä uusita toki vahingot pitää korjata ja niihin on vakuutuksetkin olemassa.
Mistä saa noin hyviä vakuutuksia ? Oman kokemuksen mukaan vakuutusyhtiöt korvaavat äkillisiä odottamattomia vahinkoja. Märkätiloissa harvemmin lienee kyse äkillisestä vahingosta, yleisempi lienee vuosien saatossa puutteellisen vesieristyksen tms. takia syntynyt kosteusvaurio rakenteissa.
Nykyisen laintulkinnan johdosta pienikin kosteusvaurio usein johtaa koko kph:n remontointiin.
Kyllä se vaan käytännössä ilmeisesti on niin, että yhtiöissä voidaan levittää kylppärikorjauksia usean vuoden ajalle. Ainakin olen sellaisesta kuullut useammasta yhtiöstä. Kyllähän siinä yhdenvertaisuutta koetellaan, jos aika on useita vuosia ja useita huonokuntoisia kylppäreitä, eikä välttämättä ole viisasta muutenkaan.
Vaikea tuollaisesta on järkeä löytää. Jokainen remontti tuo x määrän lainaa yhtiöön. Ei siinä tietysti välttämättä ole järkeä lyödä jokaiseen asuntoon kerralla pienessä yhtiössä käyttökieltoa vaikka se vähän urakkaa nopeuttaisi, mutta tehdä nyt ainakin yksi tai kaksi kerrallaan.
Koko tässä yhdenvertaisen kohtelun keskustelussa on ehkä liikaa takerrettu tuohon hatusta vedettyyn viiteen vuoteen ja jokainen tuntuu ajattelevan asiaa oman kuplansa mukaisessa mittakaavassa. Yksi on tekemässä linjaremonttia kun toinen mieltää kph remontin pintamateriaalien vaihdoksi ja kaikkea tältä väliltä.
Järkevyyttä ja kustannuksia miettiessä on aivan eri asia onko mielessä 500 huoneiston kerrostalokompleksi (100 kph/vuosi) vai kahden huoneiston yhtiömuotoinen paritalo (0,4 kph/vuosi).
Esimerkiksi omalla kohdalla kuplaani kuuluu 25 huoneston rivitaloyhtiö. Joka vuosi budjetissa varataan n. 10 k€ yhtiön vastuulle kuuluviin korjauksiin. Nykyinen vastike on kohtuullisen edullinen. Viemäri tai putkiremonttia ei ole ainkakaan seuraavaan 10-15 vuoteen tiedossa. Joinain vuosina korjausbudjetti ylitetään, välillä alitetan, keskimäärin tuo on aika hyvin kohdillaan. Alkuperäinen kph pintamateriaali on muovimatto, jossakin kohtaa tasoa on hieman korotettu ja perustasona nykyään halpis laatta.
Lähes poikkeuksetta kun joku huoneistoista tekee omaehtoisesti kph remontin, koska rouva on kyllästynyt muovimattoon tai laatan väriin, löytyy purkuvaiheessa jonkinlainen kosteusvaurio, joka johtaa siihen, että kph remppa menee yhtiön piikkiin.
Jos nyt ehdottaisi,että tehdään kerralla kaikkiin huoneistoihin kph remppa, jotta saadaan kaikki ajanmukaiseen kuntoon ja vältytään jatkossa kosteusvauriokorjauksilta, niin:
Osa osakkaista vastustaisi koska:
* on tehnyt rempan lähivuosina
* oma kph on ihan hyvä
* maksaa jo nyt rahoitusvastiketta maalämpösaneerauksesta, eikä ole varaa uuteen rahoitusvastikkeeseen
* nyt vaan pitää vastustaa
Ehdotuksen läpimeno olisi melko epävarmaa.
Myös yhtiön koko on hieman ongelmallinen. Pienemmillä rakennusyrityksillä ei välttämättä riitä rahkeet 25 kph remontointiin kerralla ja suuria rakennusyrityksiä ei kiinnosta näin pienet urakat. Kilpailutusta saa tehdä ihan tosissaan.
Jos sensijaan ehdottaisi, että tehdään seuraavan 10 vuoden aikana kaikille kph remontti ikärjestyksessä niin:
* vastikkeen nousu olisi kohtuullinen, ei välttämättä tarvita lainkaan lainaa
* lähivuosina rempan tehneet hyväksyisivät helpommin
* ei kuormittaisi niin paljoa mlp vastiketta maksavien kukkaroa
* edelleen osa vastustaisi, koska nyt vaan pitää vastustaa
* minimoidaan asumishaitta (esim. ajoittamalla remppoja Mallorcan matkan ajalle)
* säästyy lainakuluja, mutta remontit todennäköisesti hieman hintavampia vs kerralla kaikkiin tehtynä
* voidaan käyttää pienempiäkin firmoja (ehkä jopa edullisia sellaisia)
Saattaisi jopa mennä ehdotus yhtiökokouksessa läpi.
Viiden vuoden aikajänteellä remonttien tekeminen tarkoittaisi jo sitä, että lainaa olisi pakko ottaa, 5 kph / vuosi ei enää helposti menisi remonttibudjettia nostalmalla. Toki lainan voisi neuvotella kerralla, mutta nostaa sitä vain tarvittaessa, niin säästyy vähän lainakuluissa.
En ole ihan varma miten itsekään suhtautuisin mihinkään näistä vaihtoehdoista. Nykyinen 'yhtiö maksaa kun löytyy kosteusvaurio' -käytäntö toimii kuitenkin ihan hyvin
Enkä välttämättä tule tässä seuraavaa 10 vuotta edes asumaan...