Kovien pakkasten myötä alkoi lattialämmityksen "sielunelämä" kiinnostaa. Osaisiko joku valottaa seuraavaa...
Pientalossa ILP hoitaa lämmityksen pääasiassa, ja lattialämmitys eräissä huoneissa napsahtaa päälle aika ajoin pitäen lämmön esim. keittiössä vielä mukavassa 21 asteessa. Enston termostaatteja eri lattia-alueilla. Nyt sitten kovempien pakkasten myötä keittiön lämpötila alkoi pudota jonnekin 19 asteen tienoille. Käänsin keittiön lattialämmityksen termostaattia (Ensto ECO10BTW-J) vähän ylöspäin ja lämpö pysyy taas 21 asteessa.
Mutta mitä tuossa termostaatin kääntämisessä oikeastaan tapahtuu? Siis onko lattialämmitys sen jälkeen päällä (punainen valo termostaatissa) pidemmän aikaa kuin aiemmin (ON/OFF-suhde kasvaa, mutta lämmitysteho pysyy samana) vai otetaanko tietyllä ajanhetkellä käyttöön enemmän tehoa (ON/OFF-suhde ehkä muuttuu tai ehkä ei), vai tapahtuuko molemmat, siis lämmitysaika pitenee ja lisäksi käytetään isompaa tehoa?
Tuon termostaatin esitteessä sanotaan, että lattialämmitystä voi ohjata "tehon tai lattian lämpötilan mukaan". En rehellisesti sanottuna ymmärrä yhtään miten se meillä toimii. Asennuksen yhteydessä oli sähkärin kanssa puhetta jostain antureista, jotka tuli lattian alle, joten oletin silloin, että lattian lämpötila ohjaa lämmityksen toimintaa. Mutta onko se se "tavallisin tapa" miten nämä asennetaan? Termostaatissahan ei ole lämpötilan asteita vaan mystiset numerot 2-5.
Ensto Building Systems on nyt Legrand. Legrand on sähköistyksen globaali asiantuntija. Tavoitteenamme on parantaa ihmisten elämänlaatua muokkkaamalla tiloja joissa asumme, työskentelemme ja tapaamme toisiamme.
www.ensto.com