Olisikos vinkkejä tämmöiseen ongelmaan kun yksi makuuhuone ei tunnu lämpiävän?
Asuttu 1.5v vuotta muutaman vuoden vanhassa okt talossa (ollaan toiset omistajat). Lämmityksestä vastaa Nilan Compact P poistoilmalämpöpumppu, jonka kaverina samassa kotelossa on EK9 vesikiertoinen lattialämmitys, joka lämpiää sähköllä. PILP hoitaa LTO:n, tuloilman ja käyttöveden lämmityksen eli PILP ja lattialämmitys eivät ole kytketty toisiinsa. Nilanin kaverina ovat myös vuoden vanha LN35 (pyynti 23 ja nopeus 3) ja varaava takka, jota lämmitellään pakkasesta riippuen parin päivän välein, yli 15-asteen pakkasten jälkeen pari kertaa päivässä.
Ongelmana on nyt se, että päätymakuuhuone ei tunnu lämpiävän. Siirrettiin esikoinen nukkumaan sinne vajaa vuosi sitten, jolloin asia jo huomattiin mutta silloin ei ollut enää kovia pakkasia. Nyt kun tämä talvi on ollut kylmempi niin asiaa on koitettu ratkaista jotenkin. Kyseisen makkarin lattialämmityspiiri on pisin, siinä on isohkot ikkunat ja kolme seinää ovat ulkoseiniä. Takan ja ILP vaikutus ei makkariin yllä jos ovi on kiinni, joten olemme yöksi avanneet oven, jotta lämpö kiertää huoneessa. Mikäli ovi on kiinni, huoneen lämpötila laskee yön aikana alle 20 asteeseen. Toki viileämmässä nukkuu paremmin mutta ihan vaan tulevaisuuden kannalta olisi kiva, jos huoneessa tarkenisi oleskella myös ovi kiinni.
Huonetermostaatti on ollut talven täysillä eli 30 asteessa ja osan aikaa myös huoneen toimilaite on otettu irti jakotukista eli huone on käytännössä ollut vapaakierrolla. Lattialämmityksen ohjeissa kyseiselle piirille oli säätöarvo 0.5, jonka olemme kokeilleet muuttaa 0. PILP pyyntö on 28 astetta mutta ymmärrettävästi pakkasille se ei riitä ainoaksi lämmönlähteeksi. EK9 pyyntiä on nostettu pakkasen kiristyessä 27 - 37 asteen välillä. Pyynnin voisi laittaa varmaan täysille eli 40 astetta mutta ainut "huono puoli" on, että khh, sauna, suihku, eteinen ja molemmat WC:t ovat vapaakierroilla eikä niille ole omia termostaatteja. Eli tällöin yhden huoneen takia myös pesuhuoneiden yms. lämpötilat nousevat liikaa. Näitä piirejä olemme koittaneet rajoittaa kiertämällä "korkit" venttiilien päälle, jolloin ne eivät olisi täysin auki ja tällöin toivottavasti virtaus paranisi makuuhuoneen piiriin. Näissä vapaakierroissa on laattalattiat, joista lämmön tuntee eli kyllä siellä lämmin vesi liikkuu. Olohuone ja muut makkarit pysyvät tarpeeksi lämpimänä talvisin takan, PILP ja ILP ansioista kun takka on näiden huoneiden keskellä. Kiertovesipumppuna on Grundfos Alpha 2 L 25-40 130, jossa olemme kokeilleet eri vakiopainekäyriä sekä vakiopaine/vakionopeus säätöjä mutta emme ole huomanneet oikein eroa. Osaako joku täällä sanoa, että olisiko vakiopainekäyrät "1 - 4" vai vakiopaine/vakionopeus I, II tai III paras säätö tähän tilanteeseen? Järjestelmässä on painetta reilu 1 bar.
Laserlämpötilamittarilla kun mittailee niin kyllä makkarissa vaikuttaa virtaavan ainakin välillä 23 asteinen vesi. Vastaavasti muiden makkarien lattioiden lämpö on jotain 21-22 luokkaa kun termostaatti eivät ole päällä. Ollaan kokeiltu itse ilmata makkarin piiri mutta ei siellä ilmaa vaikuttanut olevan. Vaihdoimme myös jakotukin venttiilin kun se ei pyörinyt yhtä monta kierosta kuin muiden piirien venttiilit mutta ei vaikutusta.
Pitää varmaan soittaa johonkin LVI-firmaan, että kävisivät tarkistamassa säädöt ja kattomassa lämpökameralla, että onko makkarin lattiassa edes lattialämmityksen piiriä
. Voihan se olla, että ei vaan EK9 teho riitä tuonne yhteen makkariin kun on niin monta ulkoseinää sekä pisin piiri. Mikäli ei mitään ratkaisuja keksitä niin pitänee asentaa sähköpatteri seinään pakkasia varten.