Kyllä, ainakin samoista osista, mutta ulkoisesta kotelosta napattu helium kovo pyörii 5400 kierrosta ja irrallisena ostettu 7200.
Ulkoisessa kotelossa 7200 kierroksen levyn lämpö on helposti yli 50 astetta.
Toki uusissa on vähemmän kiekkoja ja vähemmän lämpöä.
Esim Red 3TB on puoli senttiä paksumpi kuin 4TB uusi Seagate Barracuda.
Tuo takuu voi olla laskettu myös hintaan 8Tb helium maksaa n. 170€ ja erikseen ostettuna (red pro) n. 350€ eli klierrokset 5400-7200 nostaa hinnan tuplaksi.
Uskon kyllä että valmistaja tietää mikä seikat vaikuttaa kestoon ja pystyy sanomaan että tuo kestää pitkään ja tuo ei. Kuluttajalle ei kannata tarjota parasta vaan riittävää.
En tiedä onko HGST enää muuta kuin brändi kun tehdas on suljettu lähiaikana.
Western Digital is shutting down a major hard drive factory to focus on SSDs | PC Gamer
Western Digital spins down HGST and Tegile brands in hard disk market shuffle
8 teran WD Mybookin 5400 rpm sekasikiökiekkokin nostaa ulkoisessa kotelossa lämmöt helposti 50 asteeseen, joten ei ole kiinni pelkästään kierrosluvusta. Tosin ei tuokaan liian kuuma vielä ole ainakaan satunnaiseen käyttöön.
Tietokoneen kotelon ilmavirrassa jäähdytys ei toki ole mikään ongelma vaikka levy rohmuaisi 20 wattia.
Toiset sanovat, että kyseessä on WD red ja toiset väittävät HGST:n Ultrastariksi vaikkei kierrosluku ei täsmää. Kolmas versio on mystinen white label levy ilman sen kummempia spekulaatioita.
Jossain väitettiin, että HGST:n kiekkojen moottoreissa on huonompi hyötysuhde verratuna Redeihin.
Vaikea mennä sanomaan, kun mistään ei tunnu löytyvän revikoita, joissa levyt puretaan atomeiksi ja oma perse ei levyjen tuhoamista, mutta otettakoon huonoksi vertailukohdaksi tuo oma 4 terainen red. Ei tuota muistaakseni saanut edes 40 asteiseksi passiivijäähdytettynä ja käsittääkseni HGST:n tekeleet ovat osanneet aina vaatia ns. vitusti tehoa = paljon lämpöä.
Tuossa nyt ei ole mitään ihmeellistä, että Wd:n ja Seagaten kotelointi eroaa toisistaan. En ole seurannut, että mikä on nykyisin tihein platteri, mutta uudet Barracudat ovat ilmeisesti SMR-levyjä, joten olisikohan niissä kahden teran platterit?
Tosin melko käsittämätön ratkaisu ns. desktop levyille, joten enpä ole ostamassa.
Tuo sinun yleistyksesi ei ota edelleenkään huomioon ns. paskoja levymalleja joita silloin tällöin pääsee markkinoille asti. Seagatella oli joskus jotain firmware ongelmaakin, joten siinä tapauksessa oli aivan sama, että pyörikö se levy 7200 rpm vai 5400 rpm.
En tosin keksi itselleni käyttöä 7200 rpm levyille, koska nykyisillä platteritiheyksillä 5400 rpm levyt ovat omassa käytössä aivan riittävän nopeita.
Kyllähän valmistaja tietää usein mitä on tekemässä. Silti sekaan mahtuu paskoja malleja, joilla on vaikeuksia kestää edes takuuaikaa ja samaan aikaan jotkut halvatkin 7200 rpm kiekot jatkavat pyörimistään vuodesta toiseen.
Veikkaisin itsekin, että takuu on laskettu osittain hintaan, mutta voisi myös veikata, että kalliimmat levyt on testattu hieman pidemmän kaavan kautta tai sitten ei.
Myös tuo kierrosluvun tiputtaminen olisi melko loogista tuotannon kannalta, jos levy x tärisee yli speksien 7200 rpm:llä.
Mutta kiteytettynä väitän silti, että 7200 rpm:n levy x kestää helposti 50k+ tuntia ja tuo lienee monelle ihan riittävä kesto?