Edelleen pitää rakentaa uudiskiinteistöihin yhteisantenniverkko. Ja remppakohteissa taitaa olla vaatimuksena, että se saneerataan tähtiverkoksi. Tuolla Traficomin määräyksissä sekin jossain oli.
"Meillä" on nyt uusi tähtiverkko. Johon "syöttö" tulee edelleen jostain Elisan KTV:n koksua pitkin. Sikäli mikäli että olen ymmärtänyt oikein. Ensi viikolla kaiketi tulee n+1h katkos. Kun vanhat taloyhtiön KTV laitteet puretaan. Ja asennetaan tilalle kuitu --> KTV-muunnin.
Ja kuten
@jessenic sanoi. Taloyhtiöllä pitää olla mahdollisuus siirtyä myös DVB-T2 lähetyksiin. Ilman että siitä aiheutuu osakkaille, tai yksittäiselle osakkeelle, kohtuuttomia kustannuksia. Ts. ei voida vaatia, että kaikki hankkii sen Elisa Viihteen tms. netin kautta.
Muunnoksen saa tehdä, esim DVB-T2 > DVB-C , digitalisoinnin alussa yhtiöissä tuota jonkinverran tehtiin, nykyään taitaa olla harvinaisempaa ja liittyy lähinnä siihen että liitytään KTV verkkoon ja jos toisin päin, niin irtisanotaan KTV soppari. Tänäpäivänä haittakin vähäisempää, jos asukkailla T2 tuki virittimissä niin isolla prosentilla on myös DVB-C tuki, toisinpäin voi olla huonompi.
Elisaviihde ei taida tarjota palvelua missä jakeluvelvoitteen piirissä oleva saisi muutettua koaksiin, vaan on IPTV, Suoratoista palvelu, oma boxi tai sovellus. Vaikka siis taloyhtiö hankinnan hoitaisi.
Ja se jakeluvelvoite
Edit.
ELi
M65
Edit postaamani linkki ilmeisesti osittain vanhentunut, vai miten siellä mainitut siirtovelvoitteet pitää tulkita.
Tuo on muutamanvuoden vanha ja ilmeisesti sen jälkeen muutoksia. Mutta lainaus kohdasta 2.5
Käytännössä 6 ja 1 momentin vaatimukset tarkoittavat sitä, että sisäverkonhaltijan tai omistajan on selvitettävä mitä Yleisradio Oy:n ohjelmistoja, niintelevisio- kuin radio-ohjelmistoja, kiinteistön sijaintikunnassa on tarjolla ja tämän jälkeen sen on huolehdittava siitä, että nämä ohjelmistot ovat sisäverkossa käytettävissä. Asunto-osakeyhtiön, kiinteistöosakeyhtiön tai muun niihinverrattavan yhteisantennijärjestelmän ylläpitäjän on varmistettava se, ettäsiirtovelvoitteen alaiset ohjelmistot pystytään välittämään kiinteistön sisäverkossa. Sisäverkkoa on tarvittaessa kunnostettava siten, että siirtovelvoitteenalaisten ohjelmistojen välittäminen on mahdollista.Tämän perustelumuistion kirjoitushetkellä Yleisradio Oy:n julkisen palvelun televisio-ohjelmistoja ovat YLE TV1, YLE TV2, YLE Teema & Fem ja YLE TV1 HD,YLE TV2 HD ja YLE Teema & Fem HD ja radio-ohjelmistoja esimerkiksi YLERadio Suomi ja YLE Puhe sekä alueellisia radio-ohjelmistoja Yleisradio Oy:nmaakuntaradiot.Säännökseen liittyy kysymys siitä, voidaanko signaalia muuntaa transmodulaation avulla muodosta toiseen. On teknisesti mahdollista muuntaa esimerkiksi satelliittiverkon lähetys antenniverkossa vastaanotettavaan muotoon.Traficom katsoo, että laki sähköisen viestinnän palveluista ja sen nojalla annetut säädökset eivät estä transmodulaatiolaitteiden käyttämistä kiinteistönsisäisessä yhteisantennijärjestelmässä. Traficom suosittelee, että kiinteistönsisäisissä yhteisantennijärjestelmissä välitettäisiin maanpäälliset digitaalisettelevisiolähetykset sellaisenaan. Mikäli transmodulaatiota kuitenkin suosituksesta huolimatta käytetään maanpäällisten antennisignaaleiden transmodulointiin, tulee kiinnittää erityistä huomiota siihen, että siirtovelvoitteidenalaisiin tv-lähetyksiin liitetyt ääni- ja tekstityspalvelut ovat vastaanotettavissapäätelaitteissa myös transmodulaation jälkeen. Tällöin tulee myös informoidaasukkaita maanpäällisten antennisignaaleiden transmoduloinnista ja siitä aiheutuneista seurauksista verkkoon kytkettyjen päätelaitteiden valinnassa jakäytössä
Taloyhtiöissä missä keskusantenni järjestelmä se koaksi DVB-C tai DVB-T2 taitaa olla valtavitaa, en uskalla sanoa monen ysin osuudella. Nuo radiot ilmeisesti osasta DVB-C jakelua pudotettu pois.
Ei kaikilla asuin kiinteistöyhtiöillä ole yhteis/keskus antenniverkkoa, ja sen tarkemin perehtymättä niin kuidulla asuntoon asti ja sinne se koaksi muunnos jossain yhtiöissä voi toimia, (muistaa että yhtiöitä on moneen lähtöön, ja yhtiössä voi olla useita rakennuksia, ja erillis talojakin. Kuitu mahdollistaa laajemman palvelun , mutta koska KTV palvelut on menettäneet suosiota ja suoratoista jyrää, niin tänäpäivänä entistä kauempana, SAT vastaanottokin monessa kohteessa ajaettu alas.
Itse asun luhtitalossa, yksityisen vuokranantajan asunnossa vuokralla. Netti tulee eteiseen sähkö / RJ45 ristikytkentäkaappiin. KaapeliTV tulee taloon samalla kuidulla, kuin netti. Kellarissa on Elisan jakokaappi, sieltä asuntoihin tulee koksun kautta KaapeliTV, joka on kuitumuuntimella erotettu kuidusta. Tämä tosiaan toimii hyvin. Tällainen järjestely olisi ollut järkevää tuolla Kuopion Kirkkokadulla. Mutta siellä kaapeliTV tulee taloon koksulla Kirkkokadun antennijaosta ja tähtikykennällä jaetaan asuntoihin. Miksi näin, on syy hieman outo. On odotettavissa, että DNA vie jossain vaiheessa kellariin samantyyppisen kuitumuuntimen kuin asuintalossani on ja sitä kautta menee asuntoihin kaapeliTV.
Liittyykö tämä tuohon aiempaa missä taloyhtiö oli kieltäytynyt kuidusta, vai oliko siinä kyse siitä että kohde oli kupari KTV verkossa, eikä KTV operaattori ollut vielä päivittänyt sitä puolta kuituun.
Kupari KTV jakelu FM vaatimuksen päättymisen myötä ihan toimiva, sisältö on digitaalista, ja varsin hyvin kestää siirtotien jos se kunnossa. Kuparin heikkous monessa kohteessa (operaattorin verkko) se että se jakelu on elinkaarensa päässä, ja ei ole järkevää uusia kupariksi, vaan kuiduksi. Rakennuksissa kupari on tuossa vielä tehokas tapa, ei edes ole vakuuntuneita vaihtoehtoja. (tarkoitan että vastaanottimissa antennin liitin)