Mitä tulee ns. avoimiin verkkoihin, niin kannattaa muistaa, että avointa siinä on vain ne listalle kelpuutetut operaattorit, joilla on soppari verkon omistajan kanssa.
Suomessa on joitain kuituverkkoja joissa voi vuokrata päästä päähän yhteyden johonkin pisteeseen, sinänsä kukatahansa oikea operaattori voi vuokrata, mutta käytännössä kuluttajamarkkinoilla vuokrat ylittää kuluttajahintatason, tai jos ovat kohtuullisia niin käytännössä hintakilpailussa pärjää ne joilla on omat valmiit yhteydet sinne kuituoperaattoin pisteeseen ja siellä valmiina räkkikamaa ja sähköt.
Käytännössä jossain kuluttaja-alue verkoissa se kuituoperaattori on tehnyt jonkin operaattorin kanssa sopparin nettiyhteyden toimittamisessa ja normaalitarpeisiin muut ei pysty kustannustasossa kilpaileen.
Verkko ei ole samaan tapaan avoin kuin sähköverkko, jossa voi valita käytännössä minkä tahansa sähkön myyjän joka Suomessa toimii.
Jep, sähkö, kaasuverkoissa kyse on siitä että myyjä toimittaa verkkoon energiaa myymänsä määrän, elektornit tai atomit menee sitten mihin menee, sillä ei väliä.
Bitteja siirtäesää niiden on mentävä asiakkaalle ja tultava asiakkaalta, sen perus kytketään kupari/kuitu oparaattorin yhteyteen, on myös ylemmätason versioita joissa ei tarvi fyysistä yhteyttä asiakkaalta nettioperaattorille, vaan mennään ylemmän protokollan päällä.
Sitten on spekuloitu että laskeeko se avoimuus itse asiassa hintoja kuluttajalle saakka, kun kakkua jakamassa on useampia tahoja, Valokuitusen tapauksessa taitaa jakajina olla kuitunen, Telia, ja sitten se operaattori jonka valitsee.
Valokuitunen on Avoimen kuidun operaattori, Valokuitunen on kuituoperaattori , poikkeaa vähän laskutuksessa muista Avoimen kuidun operaattoreista. Mutta se on totta että tyypillinenkuluttaja kuituliittymä niin siinä on varsinaisen kuidun hintaa leivottu palveluiden hintoihin, ja kun operaattorilla on joku liikevaihtotavoite niin sen saavuttamista helpottaa jos voi myydä eri palveluita, nettiä, lineaatiTV suoratoistapalvelua, jne. Pelkän kuituoperaattorin pitää saada se tavoite siitä pelkästä kuidusta.
Avoin kuitukonsepti tyypillisesti tarkoittaa sitä että kuituoperaattori laskuttaa kuidusta, ja esim nettioperaattori laskuttaa netistä. Aiemmin kirjoitin että kallista vuokrata kuitu ja rakentaa yhteyksiä, niin Avoin kuitu on kytketty siihen Telian ylläpitämään verkkoon, ja netti ym operaattorin ei tarvi rakentaa yhteyttä sinne korttelijakamoon, vaan johokin Telin pisteeseen, ja sitä kautta voi tarjota kaikille Avoimen Kuidun asiakkaille palvelua, maksaa toki mutta edullista vs rakentaminen sinne maakuntaan. Mahdollistaa pienellekkin nettioperaattorille. Vaatimukset ei ole isoja, mutta erinäisistä syistä esim DNA, Elisa ei ole mukana.
Mainitsin että Valokuitusella laskutus on vähän toisin, nettioperaattori laskuttaa myös kuidunosuuden, eli kaikki yhdellä laskulla (*, mutta jos ei ole netti ym palvelua, niin sitten Valokuitunen laskuttaa suoraan, varsin pienen maksun. Jos liittymä jää kokonaan käyttämättä pitkäksiaikaa niin kannattaa miettiä erivaihtoehtojen kustannukset ja se mitä milläkin valinnan uudelleen käyttöön otto maksaa. Eli oli kuituoperaattori mikä vain, niin varsinkin ennen irtisanomista selvittää mitä kustantaa uudelleen kytkentä, ja mitä vaihtoehtoja on irtisanomiselle.
(*
Jos on vuokraliittymä, niin vuokra menee vähintään sen määräajan, ja sen taitaa laskuttaa Valokuitunen.