- Liittynyt
- 17.10.2016
- Viestejä
- 2 465
Valoo on luvannut että Mesh purkki joka tulee ilmaisena mukaan, tukee myös XL-liittymiä. eikä tuo K562 todellakaan sitä tue.
Missä Valoo näin on luvannut?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Valoo on luvannut että Mesh purkki joka tulee ilmaisena mukaan, tukee myös XL-liittymiä. eikä tuo K562 todellakaan sitä tue.
Missä Valoo näin on luvannut?
Ajatus oli että se rintsikan rakentaja tuntee sen kiinteistön, ja yllättyksiä siellä on ne kaapelit, jos pintakalliota niin se toki ongelma, mutta siitä ehkä kärryillä tuoreempikin omistaja.Ei kysytty, että mitä kaapeleita on missäkin, vaan minkälaista maaperää on alueella.
Morjes!
Teen diplomityötä valokuituverkkojen maanrakennuskustannusten arvioinnin helpottamisesta/parantamisesta, ja osana työtä ollaan päätetty kysellä ideoita ja ajatuksia aiheeseen liittyen erilaisista valokuituryhmistä. Olen kysellyt asiasta jo aiemmin, viime vuoden lopulla, jonka tuloksena olen saanut hyvän kuva siitä, miten kustannusarviointia tällä hetkellä tehdään ja minkälaisia kipukohtia prosesseissa on.
Yksinkertaistettuna ongelma on useimmiten siinä, että kun verkon suunnitteluvaiheessa arvioidaan millä menetelmällä kuitu asennetaan maahan missäkin kohtaa verkkoreittiä, ei voida olla täysin varmoja siitä, voidaanko suunniteltua menetelmää tosiasiassa käyttää. Jos ei voida, niin kustannusarvio alkaa heittämään. Rahoitus projekteille haetaan etukäteen, joten jos kustannukset menevät paljon yli arvioidun, rahaa pitää alkaa taikomaan jostakin.
Iso tekijä siinä, mitä menetelmää missäkin voidaan käyttää, on se, kuinka kallioista tai kivikkoista maasto on. Eli kiinnostavia asioita ovat mm. maapeitteen paksuus ja maan "kivisyys" (eli siis kuinka paljon kivenlohkareita maassa on). Kärjistetty esimerkki olisi että jokin pätkä on suunniteltu aurattavan (joka on verrattain todella edullista), mutta rakennusvaiheessa maasto paljastuukin kiviseksi/kallioiseksi ja auraus ei onnistu. Metrihinta nousee vähintäänkin moninkertaiseksi.
Tuota suunnitteluvaiheen epävarmuutta voi vähentää mm. ajamalla reittejä läpi (joka vie paljon aikaa), käyttämällä aineistoa maalajeista (esim. Maankamara), etsimällä kuva-aineistoa reitin varrelta (vähemmän aikaa ja rahaa vievää kuin itse paikan pällä käynti), tai mitä tahansa muuta, joka helpottaisi arviointia.
Kysyisinkin nyt, tuleeko lukijoista kellään mieleen ajatuksia tai ideoita, kuinka tuota hommaa voitaisiin helpottaa, tai ehkä jotain aineistoa jota voitaisiin hyödyntää? Saa heittää mitä vaan mitä mieleen tulee, eikä tarvitse olla mitään varmuutta idean toimivuudesta, kaikesta on hyötyä. Miulla toki omat ideani jo on, mutta aina on hyvä kysellä. Juttelen toki mielellään valokuituhommista ihan muutenkin, varsinaiseen työhön liittymättä.
Pahoittelut pitkästä litaniasta ja kiitokset!
Kyllähän se varmasti toimii sen kanssa. Onko ne luvanneet myös, että tulee koko kaista läpi vai vaan toiminnan?Aspa luvannut monesti. Samoin minulla on Tommi Linnan sähköpostit tallessa jossa myös hän sellaiset lupaa.
Valoo on luvannut että Mesh purkki joka tulee ilmaisena mukaan, tukee myös XL-liittymiä. eikä tuo K562 todellakaan sitä tue.
Itsellä on kyllä 10giganen kytkin hoitamassa kodin sisäistä liikennettä, mutta haluan että Valoo pitää lupauksensa ja toimittaa myös sen nopean meshin. Ajattelin jättää sen tyyliin hoitamaan vaikka pelkästää kodin IOT-laitteita tai vastaavaa.
Kyllähän se varmasti toimii sen kanssa. Onko ne luvanneet myös, että tulee koko kaista läpi vai vaan toiminnan?
niin silloinen TJ ja aspa lupasivat. eli liittymän mukana tulee Mesh laite jossa on vähintään 2.5Gbps portit. Tuleva laite oli silloin vielä selvityksen alla, mutta sen silloin jo TJ tiesi kertoa ettei kyseessä todellakaan ole Deco M4 (koska siinä on vain 1gig portit).
edit: onneksi itsellä on koko sähköpostikeskustelu tallella
Niin mitä se aspa/valoo nyt ylipäätään asiasta sanoo?
Itse en nyt hirveästi aspan lupauksiin luottaisi. Ehkä tjn, mutta vähän skeptisesti siihenkin.
Ja jos ei laitetta tule mukana, niin sitten pitää sellainen itse ostaa. Tai jättää tilaamatta nopeampi liittymä.
Ok, jos tuollainen luvattu, niin sitten lähdetään siitä että sellainen myös tulee kaupanpäälliseksi.niin silloinen TJ ja aspa lupasivat. eli liittymän mukana tulee Mesh laite jossa on vähintään 2.5Gbps portit. Tuleva laite oli silloin vielä selvityksen alla, mutta sen silloin jo TJ tiesi kertoa ettei kyseessä todellakaan ole Deco M4 (koska siinä on vain 1gig portit).
edit: onneksi itsellä on koko sähköpostikeskustelu tallella
Eihän kukaan kiellä ottamasta kahta kuitua, luet vaan sen globalconnectin ehdot että kaianko kuitua saa roikuttaa ennen kun avaa siihen liittymän, ja että liittymän voi sulkea jonkun määräajan jälkeen.
Kyllä nyt käyvät kuitumarkkinat kuumana. Tilanne on on tosiaan se, että vuoden odottelin Lounealta rakentamispäästöstä. Vuodenvaihteessa tuli negatiivinen ja samantien Valoolta positiivinen.
Äsken tuli GlobalConnectin kaveri ovelle melko reippaalla myyntispiikillä. "Varmaan tiedät, että sillä Valoon rakentamispäätöksellä voi heittää vesilintua". Kertoi Valoon sopimusehdoista ja tavasta perua rakentamispäätöksiä. Näytti kartalta, montako ovea on käynyt ja kertoi minun olevan tällä hetkellä kolmas Valoon tilannut koko 500 asukkaan lähiöstä. Heiltä rakentamispäätös taas tarkoittaisi 100% varmasti toteutuvaa kuitua. Lupasi soitella jos saa tarpeeksi kiinnostuneita.
Pitääpä alkaa perehtymään noihin Valoon sopimusehtoihin. Jos tuo heppu puhui puoliksikaan totta, niin ei varmaan ole toteutumassa. Melkoista säätöä näiden kuitujen kanssa.
$ fping ping.funet.fi kapsi.fi www.google.com www.yle.fi www.f-solutions.fi -c 20 -p 200 -q -4
ping.funet.fi : xmt/rcv/%loss = 20/20/0%, min/avg/max = 18.3/18.5/18.5
kapsi.fi : xmt/rcv/%loss = 20/20/0%, min/avg/max = 12.0/12.0/12.2
www.google.com : xmt/rcv/%loss = 20/20/0%, min/avg/max = 19.5/19.6/19.6
www.yle.fi : xmt/rcv/%loss = 20/20/0%, min/avg/max = 11.9/12.0/12.1
www.f-solutions.fi : xmt/rcv/%loss = 20/20/0%, min/avg/max = 19.6/19.7/20.1
$ fping ping.funet.fi kapsi.fi www.google.com www.yle.fi www.f-solutions.fi -c 20 -p 200 -q -6
ping.funet.fi : xmt/rcv/%loss = 20/20/0%, min/avg/max = 18.3/18.4/18.5
kapsi.fi : xmt/rcv/%loss = 20/20/0%, min/avg/max = 12.0/12.0/12.1
www.google.com : xmt/rcv/%loss = 20/20/0%, min/avg/max = 19.6/19.7/19.8
www.yle.fi : xmt/rcv/%loss = 20/20/0%, min/avg/max = 11.9/11.9/12.0
www.f-solutions.fi : xmt/rcv/%loss = 20/20/0%, min/avg/max = 21.0/21.1/21.2
Melkoista potaskaa puhunut. Ei taida oikein kauppa käydä Globalilla.
On totta, että Valoo on perunut yhdellä alueella rakentamispäätöksen. Siihenpä ne globalin tiedot sitten loppuukin.
Valoon sopimusehdot on kyllä sieltä selkeimmästä päästä, tarkemmin syynäisin sen Globalin, tai minkä tahansa muun firman sopimusehdot.
Kaksi kuituahan se paras olisi, mutta tuon myyntimehen takia en kyllä missään nimessä haluaisi Globalilta kuitua, jos vaan joltakin muulta sen saa.
Mietin vetääkö Valoo tässä todella pitkää siimaa, eli kaivetaan nyt kuidut katujenvarsiin valtavilla tappioilla ja yksinkertaisesti odotellaan, että aika ajaa kaapeli/VDSL2 yhteyksistä ohi. Sitten myyjään kuitu tonnin liittymismaksulla.
Tuo kuinka suuri osuus pitää saada mukaan riippuu siitä millä aikavälillä halutaan tuottoa. Jos se firman toiminta täytyy pitää kvartaalitasolla mustalla, pitää tosiaan olla tilaajia paljon, mutta jos kyseessä on pitkän tähtäimen sijoitus, paljon pienempikin osuus riittää.Joskus lueskelin jonkun kuituoperaattorin juttua, että tilauksia pitäisi olla 1/4 - 1/3 osa alueen talouksista, jotta rakentaminen kannattaa. Epäilen kyllä vahvasti, että Valoo olisi päässyt tällaisiin lukuihin. Tässä itsellä tulee kohta 8 vuotta poissa operaattorialalta, mutta ei ainakaan aikaanaan kaupanteko tällaisille alueille ollut mitenkään helppoa. Mietin vetääkö Valoo tässä todella pitkää siimaa, eli kaivetaan nyt kuidut katujenvarsiin valtavilla tappioilla ja yksinkertaisesti odotellaan, että aika ajaa kaapeli/VDSL2 yhteyksistä ohi. Sitten myyjään kuitu tonnin liittymismaksulla.
Voi tietysti olla, että kauppa on käynyt. Onhan kuitu teknisesti ylivoimainen. Valitettavasti keskivertokuluttaja ei vaan ole niin tekniikkaorientoitunut kuin tämän foorumin lukija.
Halpaoperaattorit laskevat että keskimääräinen liittymäliikevaihto on tarpeeksi tukeva, liittymis ja aloituksen kk maksut ovat sisäänheitto hinnoitteluita. Ja, kuten kirjoitit niin heillä on vahvausko että pystyvät olemaan kilpailuykyisiä kilpailijoihin verrattuna, DSL kupareit ovat kitkutelleen poikkeuksellisen pitkään, mutta näyttää operaattoreilla usko niihin kuolevan. Pahimmat kilpailijat ovat muut kuitutoperaattorit ja mobiili.Luulen että olet oikeassa tuosta pitkästä tähtäimestä ja että laskevat että mobiilit ja kaapeli loppuu aikanaan ja sitten syövät markkinan tarjoamalla parempaa halvemmalla. En tosin usko että liittymismaksujen toive ajaa bisnestä vaan toistuva kk-laskutus. Ja kustannusero vetää putki joka tontille vs joka 5. on riittävän pieni mutta tuotto-odotus suuri. Kaikki kilpailijat eivät näytä tarttuneen samaan malliin että putkitetaan kokonaisia alueita 100% tuli tilauksia tai ei.
Osa näistä halpaoperaattoreista on velkavivutettuja ja pääomarahstot painaneet isolla riskillä ja sitäkautta suht tukevalla tuotto-odotuksella, sivullinen osakkeenomistaja voisi olla aika heikoilla.Voispa ostaa pari osaketta tästä; korkea riski ja pitkäaikainen tasainen tuotto-odotus.
Osalla kk-maksut hirvittävät. Kun se Elisa Rajaton 10M 4G on vain 26,99 eur/kk niin ei huvita maksaa 37,90 eur/kk Lounean 100/100M kuidusta. Kuitenkin joku puhelinliittymäkin tarvitaan. Yhdessä noista tulee jo iso summa.Toki he ovat sellaisia tapauksia, että netin käyttö on hyvin vähäistä, mutta silti ei ollut paljoa järkeä pysyä vanhassa kuparitekniikassa. Kuidun vaikutus jälleenmyyntiarvoon ei ainakaan pienene tulevaisuudessa.
10m/27€/kk Joko surkeamobiilipaikka , tai sitten kyse siitä ettei nykyinen riittää eikä jaksa nähdä vaivaa. (tarkoitan ettei jaksa halventaa, tai päivittää nopeampaan).Osalla kk-maksut hirvittävät. Kun se Elisa Rajaton 10M 4G on vain 26,99 eur/kk niin ei huvita maksaa 37,90 eur/kk Lounean 100/100M kuidusta. Kuitenkin joku puhelinliittymäkin tarvitaan. Yhdessä noista tulee jo iso summa.
Osalla kk-maksut hirvittävät. Kun se Elisa Rajaton 10M 4G on vain 26,99 eur/kk niin ei huvita maksaa 37,90 eur/kk Lounean 100/100M kuidusta. Kuitenkin joku puhelinliittymäkin tarvitaan. Yhdessä noista tulee jo iso summa.
Osalla kk-maksut hirvittävät. Kun se Elisa Rajaton 10M 4G on vain 26,99 eur/kk niin ei huvita maksaa 37,90 eur/kk Lounean 100/100M kuidusta. Kuitenkin joku puhelinliittymäkin tarvitaan. Yhdessä noista tulee jo iso summa.
Kuitunettimarkkinoilla on pari mallia, yksi on se että myydään yhtä tuotetta, nyky bitti hinnoilla ja siirtoteillä ihan ok, kaikki maksaa samanhinna.Tämän kautta sitten poistetaan hitaammat yhteysnopeudet valikoimista ja varmasti tiedetään, että tämä on helppo tapa "pakottaa" kuluttaja maksamaan nopeammasta yhteydestä, mille ei kuitenkaan ole todellista tarvetta.
Nimenomaan näin, jos tuosta tiputetaan tuo provosoiva osuus pois.että tämä on helppo tapa "pakottaa" kuluttaja maksamaan nopeammasta yhteydestä, mille ei kuitenkaan ole todellista tarvetta.
Ei ole valokuitunen, mutta mitään erikoista "ulkoboxia" ei ole. Se on vaim muovirasia, minkä sisällä musta ulkokuitu on hitsattu valkoiseen ohueen "häntään". Kotelon sisällä on kiepillä kuidun päät. Läpivienti on ehkä 5mm luokkaa.Minkälainen kuitu tulee ulko- ja sisäboksin väliin valokuitusen tapauksessa?
Onko kuitu vai kaapeli ja onko siinä liittimet valmiina kun se asennetaan?
Lähinnä läpiviennin kokoa ihmettelen.
Minkälainen kuitu tulee ulko- ja sisäboksin väliin valokuitusen tapauksessa?
Onko kuitu vai kaapeli ja onko siinä liittimet valmiina kun se asennetaan?
Lähinnä läpiviennin kokoa ihmettelen.
Kateellisena saa lueskella kuinka toiset saa kuituja edukkaasti. Itse kun kysyin pohjois-satakunnassa PSSV:n kuidun tarjousta niin vastaus oli 5800€.
Kaivamista kuidulla olisi ollut about 150m.
Harmi kun talon entinen omistaja ei ottanut liittymää verkon rakennusprojektin aikana, alkuvaiheessa liittyminen olisi maksanut 1000-1500€.
Olen ensimmäistä kertaa tilanteessa jossa en ota suurinta saatavilla olevaa nopeutta vaan ”pelkän” 1G/1G.
Täällä ainakin Valokuitusen alihankkija teki kyllä niiiin pienen reiän ettei hirveästi harmittanut. En enää tuota itse läpivientiä pääse näkemään, mutta ei se ainakaan 10mm suurempi mielestäni ollut kun sivusta katselin asennusta.
Välikaapeliksi ulkoboksin<->kuitumodeemin välille tuli kaapeli, jossa liittimet valmiina.
Nuo kuituliittimethän ovat aikasta pieniä, pienempiä kuin RJ45.
vastasit itsellesi samassa lauseessaValokuitunen tarjoili rivitaloyhtiöön kuituja. Mistä tuo firma oikein tekee rahansa kun vetäisivät koko kuituverkon ilmaiseksi ja kiinteä kuukausimaksu per huoneisto on muutama euro?
veikkaisin että kilpailu pitää huolen ettei hinnat karkaile. Joku maustehan siinä varmasti on palveluntarjoajille että pääsevät käyttämään.1000/100 liittymät sitten Valokuitusen palveluntarjoajilta ekat 12kk ~35 euroa ja sen jälkeen ~50 euroa. Onko tuossa joku siivu Valokuituselle jota voivat sitten vapaasti puskea ylös kun boksit on asennettu?
Ilmeisesti siis operaattorin kuitu joka asuntoon, sillä estävät tehokkaasti kilpailun. Ilmeisesti kyse ns vuokraliittymästä, jossa perivät erikseen sen muutaman euronkuussa, maksetaan niin pitkään, kunnes irtisanotaan, ilmeisesti joku pitkämääris. Jos sopijapuolena taloyhtiö, niin turvatumpi tulo ja ei kuluttasuojaa.Valokuitunen tarjoili rivitaloyhtiöön kuituja. Mistä tuo firma oikein tekee rahansa kun vetäisivät koko kuituverkon ilmaiseksi ja kiinteä kuukausimaksu per huoneisto on muutama euro?
1000/100 liittymät sitten Valokuitusen palveluntarjoajilta ekat 12kk ~35 euroa ja sen jälkeen ~50 euroa. Onko tuossa joku siivu Valokuituselle jota voivat sitten vapaasti puskea ylös kun boksit on asennettu?
Enpä olisi uskonut tämän asian tapahtuvan vielä, mutta tänään tuli meiliä Valoolta ja kehoittivat kytkemään kuitupäätelaitteen seinään mahdollisimman pian. Kuulemma pitäisi tarkkailla postilaatikkoa reitittimen varalta ja liittymä olisi aktivoitavissa heti sen saavuttua. No olenkin kerennyt hankkimaan reitittimen ja eipä tuo ONT näytä muuta kuin virta- ja alarm-valoa toistaiseksi eikä aktivointisivu vielä toiminut tai edes IP ei ilmestynyt reitittimelle. Taidanpa pelata korttini silti oikein ja odotan 4G-liittymän katkaisun kanssa sitä, että kuitu oikeasti toimii niin kuin pitää ja vieläpä "aikataulussa"...pieni vaikeus uskoa enää mitään kyseisen firman lupauksia.Ehkäpä tämä tilanne tästä kohta helpottaa eikä tarttisi tuskailla enää perheelle jaetun nuhaisen 4G:n kanssa, onhan tätä odottelua ollutkin jo 10/2020 alkaen.
En tiedä mikä näissä rakennusprojekteissa on niin vaikea uskoa, jos ovat alkaneet rakentamaan verkkoa, niin tasan varmasti sen myös valmiiksi tekevät.
Se raha tulee tähän kyseiseenkin firmaan käytössä olevista liittymistä. Ei ne rahaa hukkaan laita. Viivästyksiä toki tulee, kuten kaikilla firmoilla. Jostakin syystä näillä kaikilla firmoilla on aina aivan ylioptimistiset "lupaukset" siitä milloin liittymä on käytettävissä.
Minulla aktivoitui suunnilleen 2 kuukautta sitten. Omat sivut sanovat että liittymä on valmis aktivoitavaksi ja laskuja ei löydy Mutta eiköhän ne joskus ala laskuttelemaankin kunhan pahin paniikki hellittää.Itsellä on käytössä jo pari viikkoa ja OmaValoo näyttää yhä että rakentaminen käynnissä . Jännä ettei CRM tosiaan saa päivitystä edes aktivoinnista. Jännä nähdä alkaako laskutuskaan. Samapa se, palvelusta toki maksetaan kunhan ehtivät.
Samaan aikaan Telia koittaa saada minua jäämään heidän puhelinliittymiä käyttämään eli Telian Rajaton 4G 200M 21.99€/kk. On se vaan hullua maksaa hitaammasta liittymästä enemmän kuussa.
Sinulla on vissiin jotain vanhaa tarjoustietoa eli Lounean 100/100Mbit/s kuituyhteys ilman alennuksia on ollut pitkään jo 29.90€/kk ja 250/250Mbit/s sekä 500/500Mbit/s taitaa kummatkin olla sen 34.90€/kk ja 1/1Gbit/s 39.90€/kk
Etelä-Euroopassa on tavallista ettei asuntoon tule suinkaan 3x25A sähköä ja sen seurauksena kaiken sähköistyessä siellä verkko rajoittaa mitä voi tehdä.
Kuitu on siitä kiva tekniikka ettei vastaavaa rajaa pitäisi tulla ikinä vastaan; yhteen kuituun voi ajaa satoja gigabittejä nyt ja optista ”kaistaa” jää sittenkin paljon käyttämättä.
Kun monille tarjoutuu parempi yhteys halvemmalla, on käsittämätöntä että ihmismieli vastustaa muutosta ”en tarvi parempaa”. Kun tehdään enemmän, parempaa, vähemmällä, niin ainoan vastauksen pitäisi olla kyllä.