Olen kyllä ihan samaa mieltä tästä, mutta ilmeisesti tosiaan taloyhtiön hallituksen puheenjohtajaan pitää ottaa yhteyttä sillä vaikka tähän taloon onkin kai vedetty tuo kuitu tuonne kellariin niin se vaatii Elisalta sinne jonkun laitteen asennuksen jolla sitten tuodaan ne gigan yhteydet kotiin. Elisa ei tätä tee ilman taloyhtiön lupaa eikä vaikuta siltä että asian suhteen tapahtuu mitään ellei taloyhtiön puolesta tehdä aloitetta. No, onneksi tämä puheenjohtaja on ilmeisesti nuorehko mieshenkilö joten helpompi hänelle lienee tuota ideaa nopeista tulevaisuudenvarmoista yhteyksistä myydä kuin 70v papalle jolla pyörii 4G-reititin olohuoneessa.
Operaattori, Elisakin on ihan "ominlupineen" päivitellyt laitteita, tuonut laitteita, käyttänyt yhtiön sähköä. Tästä ilmeisesti ollut vähän keskustelua voiko operaattori tehdä noin. ja onko silloin todellisuudessa taustalla ollut joku historiallinen lappu.
Esimerkkitapauksessa siellä on jo Elisan kamat, ja jos niistä on sopparitehty, niin uskoisin että operaattorille hyvin suotuisa.
Mutta jos tuossa tarkoitat sitä että operaattori ei kiinnosta kamojen vaihtaminen omatoimisesti, vaan haluaa lypsää jotain taloyhtösopparia tai ainakin kertaluenteista rahaa, niin se toki mahdollista, ja se vaatii toki yhtiön myötämielisyyttä.
On Elisa hakenut omia rojujaan poiskin, jos ei asiakkaita riittävästi.
Mutta olikos ihan spesiaali taloyhtiketju,.
6g tarkoittaa entistä korkeampaa taajuutta, entistä huonompaa esteiden läpäisyä ja entistä lyhempää kantamaa. Toisin sanoen toimii sitten missä toimii ja yleensä ei.
WiFi puolella on tuoreena leveä 6Ghz , se toki ei käyttäydy samoin kuin 2,4 tai 5Ghz alueet.
Mobiilissa , uusien sukupolvien yhteydessä tuotu myös uutta radiokaistaa, myös korkeampia taajuuksia, mutta on myös tuotu alempia. (Analogiajan sivuutin)
Lisäksi sukupolvien myötä tuotu muita kuuluvuutta parantavia juttuja.
5G myötä tuli merkittävästi kaistaa millimetrialueelle, joka tarjoaa paljon mahdollisuuksia, ja myös mahdollisuuksia kiinteisiin leväkaistaisiin yhteyksiin.
Toki mobiili voi korvata kiinteitä, mutta kun vaatimutkset & tarve yhteyksille kasvaa kokoajan, niin näen kyllä kiinteän yhteyden edelleen ylivoimaiseksi.
Mobiiliyhteyksiä on rummutettu jo ties kuinka pitkään, mutta ne ei vaan pysty samaan kuin kiinteä. Aina kun on uusi sukupolvi tullut, niin on rummutettu kuinka ne korvaa kiinteät yhteyden. Käytäntö ei vaan ole se mitä on rummutettu. Valitettavan moni ottaa nuo markkinamiesten höpinät tosissaan. Monet vanhat käyttäjät eivät edes tiedä onko käytössä 4G/5G puhelin ja onko se liittymä 4G/5G, nämä on otollista maaperää markkinoida nyt 6G-yhteyksiä. Toivottavasti mahdollisimman moni ottaisi sen kuidun silloin sitä halvalla omalle alueelle tarjotaan.
Suomessa, ollut useita kuitu buumeja, ja välillä jotain yrityksiä mutta kaatuneet kysynnän puuteeseen.
Nyt on asiakkaiden kanalta hyvä kausi, ja kysyntääkin syntynyt.
Se meni vähän ohi mistä tämä 6G hypetys tuli, sitä ei vielä tiedetä mitä se on ja siihen menee aikaa kun se kuluttajatavaraa.
Käyttöpaikoista nämä jutut on kiinni, kuidulla ei voi korvata mobiilia kuin hyvin paikallisesti, mutta se on mobiilille iso juttu että se avain palveluiden osalta sujuu tänäpäivänä helposti.
Kiinteän(paikan) nettiyhteyden voi tuoda mobiilikautta. Tässä muistettava se että se edellyttää että siinä kohteessa se tyydyttävä mobiiliyhteys saatavilla.
Jos ei ole kumpaakaan, niin se on sitten hintakysymys, tai jos on molemmat, niin se on hintakysymys. Ilman tilastofaktaa niin sivuavilla tilastoilla voi arpoa että ne mobiilinettin ottaa myös ne joilla kuitu, joo tiettävästi on sellaisia joilla on kuitunetti, mutta ei mobiilia. Mielikuva että paljon vähäsempi määrä kuin he joilla on kuitu (ok / taloyhtiö) netti saatavuus, mutta vain pelkkä mobiili.
Vaikka yhteysnopeus olisikin ihan ok tasolla se perus surffailu alkaa tökkimään kun pingi menee tuonne kolmenumeroisiin lukuihin. Niin pitkään kun ollaan siellä luokkaa alle 25ms, se surffailu toimii ihan jouhevasti.
Jos pingi putoaa tuista 25ms vielä kymmenesosaan sitä ei oikeastaan huomaa, mutta jos se kasvaa takaisin, niin sen huomaa, vaikkei se varsinaisesti haittaakaan.
Ja en väitä että kukaan huomaisi jotain kymmesosasekunnin eroja, mutta käytännössä ne kumuloituvat tavallisessa nettisurffailussa, koska nettisivut eivä ole enää pitkään aikaan olleet yksi tai kaksi tiedonsiirtoa, vaan se eka siirto kertoo mitä muuta ladataan, jotka sitten puolestaan laukaisevat omia latauksiaan.
Kissavideon katselussa se korkea ping ei vaikuta sen videon alkamisen jälkeen enää käytännössä siihen katseluun.
Kiistatta on palveluita joissa viive on tärkeää, ja tulevaisuudessa moni kriittisistä voi mennä juurikin mobiilin yli.
Jos ollaan <25ms viiveissä ja nettisurffailussa ja alkaa tuntua että viiveet tökkiin, niin tulee mieleen että tökkii nimikyselyt, tai vastapalvelin tahmaa.
Voi toki maalailla ajatuksena että joku sivustosovelma on toteuttu niin että jotenkin jonomuodossa tehdään pyyntöjä, joilla saadaan käyttökokemus entistä enemmän hajalle jos viiveet VDSL tasoa.
Tässä nyt oletus että surffailulla ei tarkoiteta jotain viivekriittistä pelistreemaus alustaa, jossa jo homma kärsii riipuen kuidun pituudesta.
Edit:
No enkos mä kirjoittanut että se 25ms on ihan sujuvaa, mutta kun ollaan siellä yli 100ms se alkaa haittaamaan.
Sori, ymmärsin vähän väärin, mihin viive tasoon vertasit.
Jos viiveet satoja millisekuntteja, ja sattuu uniikki sivusto jossa uniikkeja DNS kyselyitä jono muotoisesti ja sen lisäksi kamaa lataillaan poikkeuksellisen paljon jonossa, niin en kiistä.
Laadukas mobiiliyhteys niin ollaan alle 25ms, keskisuomesta alaspäin vaikka kierettäisiin Helsingin kautta.