Tuossa langattoman nettiyhteyden kehityskulussa on nyt vaan yksi ongelma..
Tämä valtava langattomien yhteysnopeuksien kasvu ei ole kuin osittain kehittyneiden modulaatioiden ansiota, myösradiotaajuuksia on otettu paljon laajemmin langatomien tiedonsiirtolaitteien käyttöön, ja niitä järkevästi hyödynnettäviä taajuuksia on rajallisesti.
jos näin tekniikkafoorumilla verrataan tilannetta prosessoreihin. Aikanaan prossujen kellotaajuudet nousi hirmuisella vauhdilla.. 100Mhz prossut esiteltiin muistinvaraisesti jossain vuoden 91 paikkeilla, 10 vuodessa kellotaajuus 10 kertaistui. Jos kellotaajuus olisi jatkanut tuota kehitystä niin nyt mentäisiin 100GHz kelloilla... mutta kun fysiikan rajat tulivat vastaan.
Ihan samalla tavalla radiotaajuuksia lisäämällä ei voida loputtomiin lisätä kapasiteettia, jo nyt joudutaan aika rankasti rajaamaan sitä solun kokoa kun radiotaajuuksissa ahistaa.
Mhz, modulaatio yms. on tosiaan yksi juttu, tosin sillä rintamalla on paljon käyttämättä.
Solukoko, ehdottomasti iso tekiä, ns tukiasema paikkojen(* määrä on lisääntynyt vuosikymmenten saatossa rajusti, tulee lisääntymään.
Prossuvertaus, siinä vertauksesi jäi vähän puolitiehen, eli ytimien määrä, sillä ei "rajaa", niin ja Mhz vertaus, Mhz kaistan leveyden kasvu on kiihtynyt ja sillä saralla nyt ei ole pulaa kuin pitkän tunkeavan peiton osalta.
Samalla tietyllä maan pinta-alalla voidaan käyttää paljon tehokkaammin sitä Mhz kaistaa, jos joskus oli ympärisäteilevä, viereiset tukiasemat eri taajuuksilla, sitten samalla taajuudella , sitten eri keilat yhdellä mastolla. nyt mennään kohti aktiiviseen keilanmuodostukseen kykenevillä toteutuksilla.
Jos mobiiliverkko toimii laadukkaasti jossain, käyttäjä on joko aivan uuden tekniikan ensimmäisiä käyttäjiä, tai sitten alueella on erinomainen kiinteä verkko, jonka takia siellä mobiilissa on väljää. Päinvastaisesa tilanteessa tuo korostuu, jos alueella on surkea kiinteä verkko, on mobiili vielä surkeampi.
Kommenttisi on osittain totta, ja käytännön historiaa monessa paikkaa.
Siellä missä laadukas mobiili, niin se on voinut olla sitä jo pitkään , se ei välttämättä johdu alueen kuitutarjonnasta.
Se totta siellä investoidaan siellä missä paljon kysyntää ja usein niillä alueilla markkinaehtoinen kuitukin tarjolla kohtuu rahaan.
Mobiililaatulupauksen kannalta haaste on ollut se ettei sitä ole voinut tavis käyttöön luvata (lähinnä puhe poikkeus), mutta pikkuhiljaa se tulee mahdolliseksi eri palveluille, että käyttäjille.
Onhan se tietysti mahdollista että mennään malliin jossa kuitu tuodaan kotiin ilmaiseksi ja operaattori laittaa mobiiliverkon tukiaseman sinne päähän,jolloin jokaiselle taloudelle saadaan oma dedikoitu tukiasemansa, jolla päästään tästä nykyisestä mobiiliverkon pahimmasta ongelmasta eroon, eli toisista käyttäjistä.
Nykyään voidaan palvella pienellä alueella jo massiviisia määriä asiakkaita., vanhemmat varmaan muistaa että joskus yleisötapahtumissa ei voinut soittaa, joskus yleisötapahtumissa ei toiminut datayhteydet, nyt toimii jos on tehty toimimaan.
Asuinkäytössä sisäkuuluvuus on ongelma , varsinkin asunnoissa joissa tehokkaasti RF läpäisy estetty, ja siinä varsinkin se jos tarvitaan leveää kaistaa.
Kotitukiasemista on pitkään puhuttu, 4G aikaan se jäi aika vaisuksi, mutta raudan hinta lasketellut, joten komponenttipulan rahoituttua , voisi olla näkymään, samalla muitakin esteitä selätetty, Wlan on tässä välissä paikannut tuota aukkoa, mutta siinä on ongelmansa. Joten noilla voisi olla saumaa tulevaisuudessa. En usko siihen että operaattori tuo kuitua, sen on kallista, ei vaikka kuitu jo kiinteistöön tulisi (riippuu tilanteesta).
Isommat kiinteistöyhtiöt/toimisto/taloyhtiöt asia erikseen, niissä kuidun käyttö houkuttelevampaa.
Marssijärjestys ei ole itsestään selvä.