Älkää nyt vaan sanoko, että noille 3G, 4G tai 5G mokkulapaskoille on maksettu jotain "laajakaistatukea" Suomessa verovaroista?
Jos liikenne- ja viestintäministeriö ei hae muutosta, laajakaistatuki kapenee vuoden 2022 alussa koskemaan vain kiinteitä yhteyksiä.
www.tivi.fi
"
5g-tuki uhkaa loppua – aikaa enää vuoden loppuun
Janne Tervola 5.10.2021
Jos liikenne- ja viestintäministeriö ei hae muutosta, laajakaistatuki kapenee vuoden 2022 alussa koskemaan vain kiinteitä yhteyksiä.
Suomessa valtio on tukenut laajakaistaverkkojen rakentamista 141 miljoonalla eurolla euroa kymmenen vuoden aikana. Kuluvalle vuodelle tukia jaetaan viisi miljoonaa.
Tilanne muuttuu ensi vuonna, mikäli uusi lakiehdotus menee läpi. Vuoden 2022 alusta tukea saisi käytännössä ainoastaan kuituyhteyksille, kun nykyinen tuki on kattanut myös mobiiliyhteydet.
"Teknologianeutraali tuki jäi vain vuoden mittaiseksi, eikä kokemuksia hyödynnetä päätöksenteossa", kertoo Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto Ficomin toimitusjohtaja Elina Ussa.
Lakimuutoksen taustalla on Euroopan komissioin tekemät muutokset yleiseen ryhmäpoikkeusasetukseen. Ficom on jättänyt lausunnon liikenne- ja viestintäministeriölle.
Alkuperäinen tavoite oli saada 130 000 liittymää ja 40 000 kilometriä valokuituverkkoa.
Vuoden 2020 loppuun mennessä on rakennettu valokuituverkkoa 27 000 kilometriä.
Hankkeessa on myyty 58 000 liittymää, joista valmiina on 52 000. Käytössä on 42 500 liittymää.
Rakentamista on tuettu 141 miljoonalla eurolla. Tuen osuus on 3 300 euroa per käytössä oleva liittymä.
Kokonaisrakentamiskustannukset ovat olleet 211,74 miljoonaa euroa.
Rakentamiskustannukset ovat olleet 4 950 euroa per liittymä.
Vuodelle 2021 on varattu viisi miljoonaa euroa, jolla on tarkoitus saada nopea yhteys 10 000 talouteen.
Notifiointia tukevat myös EU:n hallinnollisen tukivirasto BERECin ja Traficomin kannanotot, joissa kiinteät langattomat liittymät on luokiteltu kiinteiksi liittymiksi muun muassa nopeuden ilmoittamista koskevien velvoitteiden osalta.
"EU:ssa tehdään päätökset hitaimpien mukaan ja Suomi suostuu siihen. Samaan aikaan EU:ssa korostetaan voimakkaasti teknologianeutraaliutta uusien innovaatioiden ja kustannustehokkuuden argumenteilla. ..."