Sinulla tässä tuntuu olevan vaikeuksia ymmärtää tilastotiedettä. Mikä tälläinen systemaattinen virhe voisi olla joka vääristäisi otoskoon niin että voitaisiin alkaa puhumaan näytteistä? Sinä väität nyt että kaikkiin galluppeihin sisältyy väärä otanta, koskapa kaikki gallupit antavat samansuuntaiset tulokset.
Yhtä syytä olen jo esittänyt, erilaiten ihmisten erilaista motivaatiota ja aikaa vastata gallupeihin, mutta syitä todennäköisesti on muutakin.
Toinen syy voi olla myös se, että ihmiset eivät luota galluppien anonyymiuteen eivätkä sen takia aina vastaa niihin totuudenmukaisesti.
Kolmas syy on se, että ihmiset voivat vaan trollata gallupeissa. Kun sillä ei ole oikeasti väliä mihinkään, voi siihen vastata mitä sattuu.
Toinen ja kolmas ei välttämättä ole systemaattisia virheitä, mutta ne on virhetekijöitä, joita tilastollinen virhemarginaalin laskenta ei ota huomioon.
Ja jos galluppiin sisältyy joku elämäntilannekysely, jolla pyritään neutraloimaan tuon ensimmäisen vaikutus pois, ihmiset voivat valehdella tähän, ja se voi vääristää tuloksia vielä pahemmin. Esim. sairaslomalainen mielenterveyskuntoutuja ei halua kertoa gallup-kyselijälle olevansa mielenterveyskuntoutuja vaan väittää olevansa töissä tai opiskelija.
Todellisten gallup- ja valitulokset erot hyvin selvästi puhuu tämän systemaattisen virheen puolesta:
Presidenttipörssi: Gallupit hävisivät
(tuossa ilmoitattu virhemarginaali lieni 3-4% luokkaa)
Kaikki gallupit antoivat 2006 presidentinvaaleissa 1. kierroksella selvästi liian suuren kannatuksen Haloselle.
Tapahtui asia, joka tilastotieteen nojalla olisi melko epätodennäköinen(<1/20),
mikäli galluppien virhemarginaali olisi pitänyt paikkaansa, mutta vielä kuitenkin ihan mahdollinen.
Osa gallupeista näytty vielä paljon suurempaa virhettä kuin virhemarginaalin rajoilla , eli oli virhemarginaalin määritelmän mukaan paljon epätodennäkösiesmpi kuin tuo 1/20.
Yksi tällainen tapaus tällä vuosituhannella voisi vielä mennä, kun myös esim. 2011 eduskuntavaaleissa viimeinen gallupi ennusti taas asioita selvästi virhemarginaalin ulkopuolelle,
Jopa 3,6 % pieleen - näin gallupit osuivat harhaan
(tuossa virhemarginaali taisi olla parin prosenttiyksikön luokkaa.)
Nyt on suomen vaaleissa tapahtunut jo aika paljon outoja ja epätodennäköisiä asioita.
Tai hyvin normaaleita asioita, kun hyväksytään että gallupeissa on systemaattisia virheitä sotkemassa tuloksia.