TLC vs MLC asiassakaan en ole ihan vakuuttunut, että olisi tavan pulliaiselle juuri väliä. MLC vissiin oletettavasti kestää pidempään?
Laskeskelin kaverin vanhan käyttislevyn perusteella (Noin 7 vuotta ja 25000 tuntia käytetty), että kuinka kauan sen uusi 240 gigainen +300TBW MLC-lätty kestää sen käytössä kirjoituksien osalta.
TBW-arvokin lienee lähinnä suuntaa antava, mutta maksimaalisesti kärjistettynä:
300 vuotta, jos käyttö pysyy ennallaan ja 100 vuotta, jos innostuu oikein urakalla kirjoittelemaan.
Ei meinannut mennä millään perille, ettei vanhan 120 gigaisen levyn MBR:n sekoaminen/joku mystinen lukkiutuminen johtunut muistien loppuun kirjoituksesta. Levy on TLC, joten kestänee jotain 60 TBW (?) "luotettavana" muistiensa osalta. Muistit olisi kirjoitettu pilalle samalla tahdilla jo 50+ vuoden päästä. Jos siis oletetun 60 TBW speksin mukaan laskisi. Kestäähän nuo kai jonkin verran enemmänkin kirjoitusta, mutta eri asia, että säilyykö kirjoitettu data enää luotettavasti levyllä. (Poislukien ainakin se yksi vanha Intelin malli, minkä firmis pistää levyn tilttiin kerrasta, kun speksattu kirjoitusmäärä tulee täyteen. Nykyisen Intelin politiikan perusteella on ihan mahdollista, että sama itsetuho-feature on käytössä muissakin levyissä.)
Itse suosin toki silti MLC:tä, mutta siihen perustuvasta teoreettisestä pohdiskelusta ei sen enempää.
Eli ei se TLC ns. peruskäytössä muistiensa osalta lahoa, jos ei satu viallista muistipiiriä kohdalle. Serveri/raskaampi käyttö toki erikseen ja kai noihin tulee reippaasti enempi kirjoitusta silloinkin, jos käyttää konetta liian vähällä muistilla. Ei noita toki mahdoton ole loppuun kirjoittaa, mutta rankempaan käyttöön ostetaan yleensä siihen soveltuva levy.
Paska firmware, joku kiero vikaantumisajastin, valmistusvika tai paskan powerin räjähtäminen nuo ennemmin hajottaa. Toki joku hauska virus tai buginen softakin voi kirjoittaa muistit paskaksi ennen aikojaan, mutta enpä ole tuommoisiin törmännyt.
Lämmötkään tuskin SATA-levyä paskoo, koska muutamalla watilla ei tuommoista sata-asteiseksi saa ja käytännössä levy idlaa suurimman osan ajasta, jolloin tehohäviö on aivan mitätöntä. Tokihan itsensä polttavan kontrollerin pystyisi toteuttamaan pienelläkin teholla, mutta en oikein usko, että tuosta olisi valmistajallekaan suurempaa hyötyä, koska uutta rautaa saadaan myytyä riittävästi mahtavilla nopeuksilla ja mainoslauseilla.
PCIE-levyt toki erikseen, jos tykkäävät throttlailla sadassa asteessa, kun pelailee muutaman tunnin testisoftia. Tuo nyt lähinnä todistaa vain sen, että eivät ole vielä valmiita markkinoille, mutta mitäpä väliä sillä on kunhan kauppa käy. Valtaosa ei muutenkaan hyödy nopeudesta verrattuna keskimääräiseen SATA-levyyn, mutta pääasia, että koneessa on nopeinta mahdollista rautaa.