Nyt ollaan näköjään siinä vaiheessa, jotta koska sähköautojen latauksen on huomattu aiheuttavan verkon parannuspaineita, sähköverkkoyhtiöt yrittävät ryöstää asikkailtaan rahat pois sähklönsiirron tehomaksulla. (Yllätyitkö? Minä en!)
Itse ongelmaahan tämä ei mitenkään korjaa, sillä jos suunta ei muutu, niin sähkövatkainten määrä tulee kasvamaan rajusti ja verkko tulee kyykkäämään jokatapauksessa, ilman hyvinkin alueellisesti kalleita parannuksia, varsinkin alueilla, joissa ihmiset asuvat todella tiheästi ja infran parannustyöt ovat kalleita (kaupungit). Fiksut taloyhtiöt eivät tämän tehomaksun seurauksena anna rakentaa juurikaan pikalatureita tai ne ovat etupäässä poispäältä. Pikalatauksen hinta tulee myös nousemaan huomattavasti palvelua tarjoavissa firmoissa, sillä lyhyestä ilosta seuraa firmoille rankka sakko, joka on myös katettava, eikä ne pikalaturit yötä päivää pöhise..
Ja jos on "pika" laturi, joka lataa nopeasti peräkkäin 10 autoa, niin siitä on lähinnä haittaa akkujen kestolle ja fiksumpaa on ladata yhtäaikaa 1/10 osa teholla.
Tietääkseni kukaan ei ole esittänyt eikä ole esittämässä, että kuluttajien tehomaksun tulisi määräytyä vuoden korkeimman huipun perusteella. Viimeksi kun asiaa on laajemmin selvitetty joskus viitisen vuotta sitten, päädyttiin kannattamaan kuukauden määräytymisjaksoa ja vielä jollain tapaa rajaamalla yksittäisen huipun vaikutusta. On vaikea ymmärtää, mistä Ylen toimittaja on vuoden määräytymisjakson keksinyt juttuunsa esimerkiksi. Ehkä sitä joku verkkoyhtiö soveltaa suurasiakkaille?
Muuten yllä on taas kerran kirjoitettu hyvin vähäisellä ymmärryksellä, kuten tällä palstalla niin valitettavan usein on tapana. Toivottavasti joku muu jaksaa taas pahimmat väärinkäsitykset oikoa. Todettakoon kuitenkin, että tehomaksu ei itsessään anna oikeutusta nostaa verkkopalvelumaksuja, vaan verkkoyhtiön sallittu tuotto määräytyy valvontamallin mukaisesti. Jos joltain asiakasryhmältä peritään enemmän maksuja, niin joltain toiselta ryhmältä maksut vastaavasti alenevat.
Eikö tehomaksu ole jo käytössä jossain ja juuri tuolla vuosi tarkkuudella? Eipä kuukausikaan juuri parempi tarkasteluväli olisi koska eisekään ota kantaa oliko tehopiikki verkon matalan vai korkean kuormituksen aikaan.
Se on vain vitutus, jotta tuosta kärsii sitten myös vähän sähköä käyttävät, maksun nousemisena..
Toki suuri siirtomaksu tekee omista aurinkokenno ja akkupaketeista kannattavampia, jolloin talvella imetään sähköä 3 kk suurella teholla ja suuremman osan vuodesta nollateholla..
Myöskään kulutusta ei kannata pörssisähkön kanssa siirtää "halvoille" tunneille tai sakot syövät hyödyn helposti..
Autojen sähkölataus yleistyy, ja samalla monen taloyhtiön ja omakotiasujan kannattaa miettiä tehomaksun mukaanottoa omaan siirtosopimukseen.
yle.fi
Mökin nopea lämmittäminen sähköllä voisi tehohinnoittelun myötä nostaa myös niiden kuukausien siirtomaksuja, jolloin tehoa tarvitaan vähemmän tai ei lainkaan.
yle.fi