Minua on jo pitkään häirinnyt ketjun keskusteluissa se, että tuntuu että olettamus on, että viime viikon ellei tämän päivän pörssihinta on aina uusi normaali.
Eli kun pörssin keskihinta on 2 snt/kWh muutaman päivän, niin naureskellaan kuinka joku hölmö otti kiinteähintaisen monikertaisena hinnalla, ja vastaavasti kun keskihinta on viikon 35 snt tai päivän 1€, niin naureskellaan pörssisähköfanaatikoille, jotka ei ymmärrä että talveksi kannattaa ottaa kiinteä.
Itselläni on tuo Vattenfallin 7,5 snt/kWh, joka tuo kivasti mielenrauhaa, mutta jos olisin pörssissä niin tämän päivän 1€/kWh hinta sähkölämmittäjän nostaisi vuoden keskihintaa noin 0,5 snt/kWh (noin 0,5% vuoden kulutuksesta on tänään), onhan se paljon päivästä, mutta ei lähelläkään tarpeeksi, että muutamasta päivästä voisi päätellä koko sopimustyypin kannattavuutta.
Jos käytät hetken ja mietit, niin saatat jopa vahingossa ymmärtää, että ihan normaalissa kiinteähintaisessa sopimuksessa on sähkönmyyjälle paljon isompi riski, kuin tuollaisessa etukäteen myytävässä paketissa. Tämän ansiosta tuollaista pakettia olisi ihan mahdollista myydä edullisemmin kuin normaalia määräaikaista.
Mutta suurempi kuin teollisuudelle myytävissä vastaavissa, joissa kulutus on suht tasaista, vai onko peräti valikoitu eli ihan tavallinen sähköfutuuri.
Jos haluttaisiin riskitön sopimus halvalla, niin senhän pitäisi olla myös kiinteällä kulutuksella eli x kW tasainen teho (mikä on pitkälti miten kulutusvaikutus sopimus toimii, kiinteä hinta vakioteholla ja keskiarvon yli/ali menevät tunnit erotus pörssihinnalla).
Jos kulutuskin lukitaan, niin melkein olisi helpompi vaan mahdollistaa futuurikauppa yksityisille, jokainen voisi sitten spekuloida niillä mitä parhaaksi näkee ja voitto/tappio näissä kompensoi normaalia pörssisähköä.