Tässä auttaisi kovasti, jos ymmärtäisitte miten sähkömarkkinat toimii. Sähkön myyjät eivät suinkaan osta kaikkea sähköä pörssistä sitä mukaa kun sitä asiakkailleen tarvitsevat, vaan merkittävä osa sähköstä on "suojattua", eli he ovat jo kuukausia tai joskus vuosia eteenpäin ostaneet tuottajilta kiinteään hintaan tietyn määrän heidän tuotannostaan. Tämän suojatun sähkön osalta riski on tuottajilla, jotka toki saavat yleensä omansa pois koska fossiilisia lukuunottamatta tuotantokustanukset itsessään eivät ihan hirveästi vaihtele, joten yleisesti ottaen riski liittyy lähinnä siihen vaihtoehtoiskustannukseen, että jos on luvattu myydä iso määrä sähköä syyskuun 17. päivä hinnalla x ja sen hetken pörssihinta onkin 10x, niin siinä jää potentiaalisesti isot voitot tekemättä. Toki pahimmillaan tietyissä sopimustyypeissä (PPA) ja tuotantomuodoissa (erityisesti tuulivoima), tuottajallakin voi olla riskiä siitä, että eivät saa tuotettua lupaamaansa sähkömäärää ja joutuvat ostamaan sen pörssistä.
Sähkön myyjän kannalta ongelmana tavallisten kiinteiden sopimusten kanssa on se, että voi olla hyvin vaikeaa arvioida kuinka paljon sitä sähköä sitten kannatta suojata etukäteen, koska kulutusvaihtelua voi olla aika reippaastikin ja koska heilläkään ei ole kristallipalloa, saattaa etukäteen ostettu sähkö olla törkeän ylihintaista jos sattuukin olemaan vaikka runsassateinen ja tuulinen syksy tms. Toisaalta kaikki sähkön myyjät jotka eivät esim. tälle päivälle ole ostaneet tarpeeksi suojattua sähköä, joutuvat nyt sitten myymään kiinteähintaisille asiakkailleen sähköä aivan murto-osalla siitä mitä joutuvat itse maksamaan. Riskiä on siis jonkun verran ja sitä riskiä leivotaan sisään niiden kiinteiden sopimusten hintoihin.
Tuossa ehdottomassani systeemissä sähkön myyjä taas toimisi lähinnä bulvaanina, joka sen sijaan että suojaisi itse omia sähköjään, pientä välityspalkkiota vastaan välittäisi tuottajilta sähköä loppuasiakkaille kiinteään hintaan. Heillä itsellään ei olisi asiassa oikeastaan mitään riskiä, vaan se olisi kuluttajilla (jos eivät saa käytettyä kaikkea ostamaansa, tai joutuvat paikkaamaan puuttuvaa) ja tuottajilla (sama kuin muutenkin kiinteää sähköä myydessä, eli mahdollinen alihintaan myynti tai kyvyttömyys toimittaa luvattua). Toki tuon kulutuspaketin voisi vielä jyvittää kuukausittain, joka vähentäisi riskejä vielä entisestään ja kelpaisi silti varmasti monille, koska aika iso osa varsinkin sähkölämmittäjistä pystyy kyllä arvioimaan kulutuksensa joka kuukaudelle varsin tarkasti. Eli koska myyjälle riskiä olisi vähemmän, tarvetta leipoa siitä preemiota hintaan olisi myös vähemmän, mikä tarkottaisi pienempää hintaa loppukäyttäjälle, jolle myös edullisempi hinta olisi toisaalta myös ainoa järkevä kannustin hommata tuollainen sopimus. Periaatteessa PKS:n Priiman kiinnitykset toimii hieman tähän tyyliin.
Selkiskö?