Riittääkö muuttamiseen, että siirtää kirjat pois osoitteesta poste restanteen vai pitääkö olla joku toinen osoite mihin muuttaa?
Suomessa ei voi olla varsinaisesti kirjoilla kuin asumiskäyttöön rekisteröidyssä osoitteessa. Ei siis poste restantessa, ei postilokerossa, ei varasto/liike/tms. kiinteistössä, ei mökillä, jne. Jos et voi/halua olla kirjoilla missään osoitteessa, voit ilmoittaa olevasi "vailla vakinaista asuntoa", jolloin sinulla ei ole mitään asuinosoitetta, mutta sinulla on kuitenkin kotikunta siinä kunnassa, jonne olet rekisteröitynyt vailla vakinaista asuntoa. Viranomaisten silmissä olet tällöin koditon.
Asuinosoitteen rinnalle väestörekisteriin voi kirjata postiosoitteen, eli esimerkiksi poste restanten, postilokeron, varasto/liike/tms. kiinteistön, mökin, kaverin osoitteen, tms., jonne viranomainen lähettää sinulle kuuluvan postin. Se ei ole kuitenkaan kenenkään silmissä virallinen osoitus kyseisessä osoitteessa asumisesta, joten se ei nähdäkseni sovellu myöskään muuton todisteluun mahdollisissa sähkösopimuskiistoissa.
Usein kun joku väittää olevansa kirjoilla postilokerossa, kyseessä on tilanne, jossa henkilö ei ole kirjoilla missään osoitteessa, eli on vailla vakinaista asuntoa, mutta on määritellyt itselleen postiosoitteen postilokeroon.
Jos muutat itsesi lyhyeksi aikaa "vailla vakinaista asuntoa"-statukselle ja sen jälkeen takaisin kirjoille aiempaan osoitteeseesi, tulee oikeus sitten sähkösopimusriidan yhteydessä harkitsemaan, onko uskottavaa, että olit kyseisen ajanjakson todellisuudessa muuttanut "kadulle asumaan". Minusta olisi paljon uskottavampaa muuttaa johonkin toiseen asuinosoitteeseen. Tosin jos tuollaisen merkinnän tekee itsestään väestörekisteriin totuuden vastaisesti, kyseessä on vähintään rekisterimerkintärikos, ja mahdollisesti myös petos, jos/kun sillä tavoitellaan taloudellista hyötyä.