Kaukolämmön yhteistuotannossa kapaa ~3000MW ja nyt OL3 1600MW ja Loviisa 2 507MW on huoltoseisokki.Nyt tuotanto on 6049MW ja sähkö 22ksnt/kWh. Tuontia 1 842 MW. Eli talvella meillä on yli tuplasti suurempi tuotanto.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Kaukolämmön yhteistuotannossa kapaa ~3000MW ja nyt OL3 1600MW ja Loviisa 2 507MW on huoltoseisokki.Nyt tuotanto on 6049MW ja sähkö 22ksnt/kWh. Tuontia 1 842 MW. Eli talvella meillä on yli tuplasti suurempi tuotanto.
Mistä se iso voitto tarkalleen mielestäsi syntyisi tommoselle nordpool välittäjälle?Lähteekö kansa kaduille kun alkaa tulla ensivuoden puolella vuoden 2022 tuloksia julki. Sähköyhtiöiden paperit syyniin minne sielä on piilotettu isot voitot.
Tässä varmaan tarkoitettiin niitä joilla omaa tuotantoa ja myyvät sen pörssiin nykyhinnoilla.Mistä se iso voitto tarkalleen mielestäsi syntyisi tommoselle nordpool välittäjälle?
Teit vähän huonon sanavalinnan, sillä ”takuusumman” eli sähkövakuuden sähköyhtiö nimenomaan voi asiakkaalta (Kelalta, sossulta) vaatia. Sähköstä laskutettavan hinnan pitää tosin olla nyt jauhetun mukaisesti kohtuullinen suhteessa kaikille muillekin myytävään sähkön hintaan. Oikeassa kyllä olet, että on turha kuvitella että toimitusvelvollisuussähkön pyytäminen pudottaisi nyt yleisesti sopimuksen hinnan ”normaaliksi”. Tämä on vain vaihtoehto, joka on järkevää poikkeustilanteessa selvittää ja josta yhtiöstä riippuen voi saada nyt paremman diilin, kuin ”yleisiltä markkinoilta”.
Minkähänlaiset toimitussopimukset näillä on että onko ne sitoutuneet myymään tietyn kapasiteetin vai onko tässä vain osakeyhtiö suorittamassa tehtäväänsä.Tässä varmaan tarkoitettiin niitä joilla omaa tuotantoa ja myyvät sen pörssiin nykyhinnoilla.
Sinulla menee kiisselit ja keitot sekaisin.Koska "kohtuullista" ei ole vielä mitenkään määritelty, niin sen sallimat hinnoittelumallit eivät ole selvillä. Onko esim. 8c/kWh hinnalla itse tuotetun sähkön myynti kuluttajille kohtuullista 80 c/kWh, jos se normaalisti maksaisi 10-12 c/kWh? Onko tuotantovajeen takia käsistä karanneiden välttämättömyystuotteen hintojen maksattaminen asiakkailla kohtuullista, vaikka omat kulut eivät kasva? Onko kohtuullista, että vallitseva maailmantilanne mahdollistaa tähtitieteelliset tuotot sähköntuottajille, ja ne tuotot saadaan ajamalla kansalaiset ahdinkoon?
Oletko tiedustellut mitä tapahtuu, kun sähkösopimuksesi katkeaa ? Ei sinulta sähköt katkea, vaan sopimus todennäköisesti vaihtuu automaattisesti toistaiseksi voimassaolevaksi.Juuri näin. Kun sähkösopimus on katkolla ja minua ei huvita tukea sähköyhtiöitä seuraavan kahden vuoden ajan, niin tämä taitaa olla ainoa mahdollisuus saada nykytilanteessa toistaiseksi voimassa oleva soppari.
Nykyisen markkinatilanteen mukaan hintoihin on tulossa merkittäviä korotuksia 1.10. alkaen.
...
Suuntaa antavaa hintatasoa voit katsella Priima-sopimuksen Live-palvelun hintakiinnitykset-osiosta, jossa vuoden 2022 viimeisen vuosineljänneksen hinta on n. 67 snt/kWh tasolla ja vuoden 2023 ensimmäisen neljänneksen hinta n. 79 snt/kWh (hinnat päivitetty 26.8.2022).
Huom! Toistaiseksi teemme OMA Kvartaali -sopimuksia ainoastaan Leppäkosken Sähkö Oy:n, Rauman Energia Sähköverkko Oy:n, Vakka-Suomen Voima Oy:n ja Valkeakosken Energia Oy:n verkkoalueille.
Nyt tuotanto on 6049MW ja sähkö 22ksnt/kWh. Tuontia 1 842 MW. Eli talvella meillä on yli tuplasti suurempi tuotanto.
Ei viittaaViittaako tämä nyt taas tuulivoimaan joka ei kovalla pakkasella edes toimi?
Oletko tiedustellut mitä tapahtuu, kun sähkösopimuksesi katkeaa ? Ei sinulta sähköt katkea, vaan sopimus todennäköisesti vaihtuu automaattisesti toistaiseksi voimassaolevaksi.
Ei kai vetänyt takaisin, mutta luo uuden tuotteen paikallisille, johon käytetään Kokkolan omaa sähkön tuotantoa, ja muille myydään sitten pörssistä hankittua sähköä hintaan 50snt/kWh.Tästä olikin jo juttua, että aikamoinen korotus heillä. Kokkolan Energia yritti nostaa hinnan lähelle 50 c/kWh, mutta vetivät päätöksen takaisin. Alkoiko pelottaa, että hinta on liian kova "lain mukaan".
Suurin osa sähkönmyyntiyhtiöistä on aivan nesteessä tällä hetkellä, kun eivät ole suojanneet riittävästi ostojaan. Varsinkin, kun ottaa huomioon kasvaneen liikehdinnän asiakkaiden osalta ja räjähtäneet futuurit ja spotin. Fortum on suojannut tästä vuodesta 80% ja ensi vuodesta 60%.
Toimitusvelvollisuustuote taitaa olla liian hyvä asiakkaan kannalta, kun kukaan ei sitä mainosta Uskoisin, että pitävät riskinä sitä, että se velvoittaa lain mukaan myymään sähköä kohtuulliseen hintaan ja se on tietysti vähän ongelmallinen pykälä myyjän kannalta.
Kunnalliset yhtiöt, esim. juuri Helen, voivat oikeasti joutua pitämään hinnan kohtuullisena, koska kyse on politiikasta ja äänestäjien äänistä. Se on siis kohtuullisuuden oljenkorsiNs. TV-sähkö eli toimitusvelvollisuuden alaisuudessa oleva sähkösopimus on perinteisesti ollut mökin mummoille toimitettava jotka eivät mistään kilpailutuksesta perusta ja aina yhtiön kallein tuote. Usein tämän piirissä olevia asiakkaita on 20-30% kaikista siirtoalueen asiakkaista. Nyt, täysin poikkeuksellisessa tilanteessa TV-sopimukset ovat hitaan hintareagointisyklin takia olleet hetkittäin huomattavankin edullisia ja samalla ovat erittäin vaarallisia sähköyhtiöille. Tämän takia yhtiöt ovat ensinnäkin tiedustelleet energiavirastolta voiko TV-sopimukset sitoa spot hintaan ja toisekseen pyytäneet tarkistuksia siihen mikä on luokiteltavissa kohtuulliseksi hinnaksi. Ainakin se on selvää että hankintahinnan päälle saa laittaa huomattavankin marginaalin vielä ennen kuin viranomaiset korvaansa lotkauttavat.
Jokaisella siirtoyhtiöllä täytyy olla vähintään yksi toimitusvelvollinen myyjä, homma ei muuten toimi. Siirtoyhtiö on velvollinen sen kertomaan kysyttäessä. Usein se on itsestään selvä, varsinkin Carunan kohdalla ei lainkaan selviö.
Kunnalliset yhtiöt, esim. juuri Helen, voivat oikeasti joutua pitämään hinnan kohtuullisena, koska kyse on politiikasta ja äänestäjien äänistä. Se on siis kohtuullisuuden oljenkorsi
Just sitä toimitusvelvoitetuotetta tarkoitinkin. Suurin osa lienee helsinkiläisiä heidän velvoitealueellaan.Tuskin ne muut kuin Helsingin äänestäjät kiinnostavat Helenin päättäjiä. Eli Helen voi tuoda kenties jonkun vain ja ainoastaan Helsingin kaupungin alueelle tarjottavan edullisemman sähkösopimuksen tarjolle.
Ei viittaa
(vinkki: Fingridin sähkön riittävyysennuste).
Onko tuo Omavoiman 79c/kWh ensimmäinen julkistettu kvartaalihinta Q1/2023 sähkölle? En ole muita bongannut.
Ei kuitenkaan mennä ihan syvään päätyyn hintojen suhteen. Vuoden vaihteessa hinnat lähtenevät laskuun. Nähtäväksi jää se.
"Tämän jälkeen sähkön hinta alkaa todellakin tulla alas" – asiantuntijat kertovat, miten sähkön hinta voi kehittyä pidemmällä aikavälillä
Sähkön pahimman hintapiikin arvioidaan helpottavan vuoden vaihteessa. Pidemmän aikavälin näkymät ovat sähkön hintakehityksen suhteen hyvät, sanovat asiantuntijat. Keskeinen syy siihen on uusiutuvan sähköntuotannon kasvu.yle.fi
Ei viitannut. Fingrid arvioidut kylmän ja vähätuulisen pakkaspäivän tuotannoksi 12 300 MW. Silloin ei tuulesta apua tule. Osku sanoi, että tuotanto nyt 6049MW ja talvella tuplat, joka vastaa Fingridin arviota.Ilmeisesti viittasi kuitenkin juuri siihen alunperin. Minun mielestäni tarvittaisiin säätövoimaa ja sellaista, joka pelaa myös kun ei tuule.
Vattenfall myyntitykki oli tuossa vieressä hetki sitten ständillä.
Kysyi missä on sopimus ja sanoin että teillä. Ehdotti jatkoa siihen marraskuusta 2023.
Silloin umpeutuu määräaikainen.
Tarjouksena oli 24 kk määräaikainen hintaan 31 snt kWh ja 3,95 kk. Sanoin etten tuohon hintaan ottaisi.
Puhui toistamiseen, että tulet maksamaan sitten paljon enemmän, jos et nyt lukitse.
Teinkö huonon valinnan, uskoisin itse että marraskuussa olisi edelleen kohtuullisia hintoja, jopa 20 snt kWh, jos nyt saavat Olkiluodon käyntiin vihdoin.
Kilpailutan sitten marraskuussa 2023 ja otan riskin, sanoin myyjälle.
Eikä näy mitenkään spot-hinnassa, joka on tällä hetkellä 65,72 snt/kWh. Sähköpörssi on todella sekaisin.Tällä hetkellä OL3 tuottaa 386MW. Tulevana yönä tehoa nostetaan vähitellen ja maanantaina klo 9.00 tuntikeskiteho on 890MW.
Tässä realiaikainen tieto sähkön tuotannosta ja tuonnista:
Sähköjärjestelmän tila
www.fingrid.fi
Tässä jutussa pisti silmään kuva jossa ennakoidaan tulevaa. Kuvan pääpointti on se, että futuurien mukaan hinta laskee talven piikin jälkeen, mutta se näköjään ennustuksen mukaan jää kuitenkin keväällä tämän laskun jälkeenkin yli 20c/kWh tasolle. Halvan sähkön aika voi todellakin olla ohi. Toisaalta noita 20+ hintoja esim. saksalaiset ovat maksaneet jo vuosikausia, eli kai se on lähempänä "normaalia" kuin entiset 4-5c hinnat. Saas nähdä miten käy.Ei kuitenkaan mennä ihan syvään päätyyn hintojen suhteen. Vuoden vaihteessa hinnat lähtenevät laskuun. Nähtäväksi jää se.
"Tämän jälkeen sähkön hinta alkaa todellakin tulla alas" – asiantuntijat kertovat, miten sähkön hinta voi kehittyä pidemmällä aikavälillä
Sähkön pahimman hintapiikin arvioidaan helpottavan vuoden vaihteessa. Pidemmän aikavälin näkymät ovat sähkön hintakehityksen suhteen hyvät, sanovat asiantuntijat. Keskeinen syy siihen on uusiutuvan sähköntuotannon kasvu.yle.fi
Tässä jutussa pisti silmään kuva jossa ennakoidaan tulevaa. Kuvan pääpointti on se, että futuurien mukaan hinta laskee talven piikin jälkeen, mutta se näköjään ennustuksen mukaan jää kuitenkin keväällä yli 20c/kWh tasolle. Halvan sähkön aika voi todellakin olla ohi. Toisaalta noita 20+ hintoja esim. saksalaiset ovat maksaneet jo vuosikausia, eli kai se on lähempänä "normaalia" kuin entiset 4-5c hinnat. Saas nähdä miten käy.
Korpela alkaa olla aika konkurssikypsää kamaa kaikin puolin.Korpelalta tuli kvartaalin hintapäivitys sähköpostilla ja samalla 150 sähköpostiosoitetta to -kentässä
Eivät saksalaiset ole maksaneet sähköenergiasta yli 20 c/kWh, vaan alle 10 c/kWh. Saksassa sähkö on ollut kallista erityisesti verojen vuoksi (pelkkiä veroja yli 12 c/kWh). Heillä tuo maakaasu on ollut tästä syystä lämmitysratkaisu, koska siitä kuluttajat ovat joutuneet maksamaan vain muutamia senttejä per kWh.Tässä jutussa pisti silmään kuva jossa ennakoidaan tulevaa. Kuvan pääpointti on se, että futuurien mukaan hinta laskee talven piikin jälkeen, mutta se näköjään ennustuksen mukaan jää kuitenkin keväällä yli 20c/kWh tasolle. Halvan sähkön aika voi todellakin olla ohi. Toisaalta noita 20+ hintoja esim. saksalaiset ovat maksaneet jo vuosikausia, eli kai se on lähempänä "normaalia" kuin entiset 4-5c hinnat. Saas nähdä miten käy.
Pieni ja pieni. On tämä kuitenkin 60% huipputehosta. Jos 850 kW ei vaikuta pörssihintaan mitenkään, niin eipä taida 750 kW lisää muuttaa sekään juuri mitään.Miten noin pieni tuotto näkyisi vielä yhtään missään? Eikös tuo koekäytön aikainen sähköenergia mene vielä voimalan omistajien "suoraan omaan käyttöön"?
Miten noin pieni tuotto näkyisi vielä yhtään missään? Eikös tuo koekäytön aikainen sähköenergia mene vielä voimalan omistajien "suoraan omaan käyttöön"?
Helenillä taitaa edelleen olla 50e/200e sopimussakko määritelty sopimuksessa, joten se on ainakin selvä peli, että sen joutuu maksimissaan maksamaan. Sehän on lähes ilmainen vakuutus, koska kuolettuu pois parissa kuukaudessa, jos sähkön hinta laskee vaikka kymmenen senttiä. Toki kannattaa varmistaa sopimuksesta.Nyt löytyy 4c soppari, joka loppuu 1.1…
Heleniltä tuli 2v jatkotarjous, 28c
Mitä tässä nyt edes on vaihtoehtoja tolle? Jos odotan tohon 1.1 niin sillonhan on suurella todennäköisyydellä hinnat ihan helvetin korkeana, ja oon käsittänyt että sillon olisi tarjolla just joko pörssiä tai näitä samoja pitkiä soppareita…
Mites kun taloudessa (omakotitalo) on 2 asukasta niin toimiiko täälläkin toi porsaanreikä että jos puoliso tekee uuden sopparin toisen yhtiön kanssa niin tosta 2v sopparista pääsis irti?
Nyt löytyy 4c soppari, joka loppuu 1.1…
Heleniltä tuli 2v jatkotarjous, 28c
Mitä tässä nyt edes on vaihtoehtoja tolle? Jos odotan tohon 1.1 niin sillonhan on suurella todennäköisyydellä hinnat ihan helvetin korkeana, ja oon käsittänyt että sillon olisi tarjolla just joko pörssiä tai näitä samoja pitkiä soppareita…
Mites kun taloudessa (omakotitalo) on 2 asukasta niin toimiiko täälläkin toi porsaanreikä että jos puoliso tekee uuden sopparin toisen yhtiön kanssa niin tosta 2v sopparista pääsis irti?
Kovasti houkuttelisi itseäkin tuo Enefit, mutta pystyykö tuosta kikkailemaan irti 100% varmasti.. Varmaa tietoa ei taida olla missään.
Kovasti houkuttelisi itseäkin tuo Enefit, mutta pystyykö tuosta kikkailemaan irti 100% varmasti.. Varmaa tietoa ei taida olla missään.
Ettei ois kuitenkin 0,29 snt/kwh tuo marginaali.Pystyy, varma tieto on tähänkin ketjuun liitetty monta kertaa.
Varsin edullista. Turku Energialla pörssisähkössäkin 29 snt/kWh pelkästään marginaali.
Laiskoja asiakkaita varten: laskettu, että pitkällä juoksulla hinnat putoaa, mutta jos asiakas on laiska eikä tee muutoksia tilaukseen, niin saa maksaa kallista hintaa(normaali määräaikaisen loppuminen muuttaa sopparin toistaiseksi voimassaolevaksi, eli todennäköisesti hinta putoaisi).Mikähän järki tossa Enefitin 36 kk sopparissa on yhtiön kannalta, kun se on näin paljon edullisempi kuin 24 kk sopimus? Näissä 3v soppareissa kuitenkin 2v jälkeen sopimus lain mukaan sitoo ainoastaan ostajapuolta, jolloin myyjä voi jäädä tässä oikeastaan vain tappiolle, jos asiakas on yhtään valveutunut.
Varmaan sodan alkamisen jälkeen yhä harvemmalla ollut ko. mielipide.Monella oli näkemys, että tänä kesänä/syksynä saa edullista energiaa ja halpoja määräaikaisia. Kyllä se kestää vähintään 6kk, todennäköisesti hinnat pysyttelevät tavallisesti korkeampana ainakin vuoden. Näköpiirissä ei ole nopeita ratkaisuja euroopan energiakriisille ja tämä heijastuu myös meidän sähkönhintoihin. Tilanne on vielä pahempi muualla, kuten Baltiassa.
Joulukuun lopussa loppuu 3.99snt Helen soppari ja otin ton 28snt Helenin tarjouksen. Irtisanotaan sitten 50e sakkomaksulla jos jostain löytyisi halvemmalla.Nyt löytyy 4c soppari, joka loppuu 1.1…
Heleniltä tuli 2v jatkotarjous, 28c
Mitä tässä nyt edes on vaihtoehtoja tolle? Jos odotan tohon 1.1 niin sillonhan on suurella todennäköisyydellä hinnat ihan helvetin korkeana, ja oon käsittänyt että sillon olisi tarjolla just joko pörssiä tai näitä samoja pitkiä soppareita…
a) Firma ei ole hoksannut tuota kohtaa laissa, virolainen kun on, taiMikähän järki tossa Enefitin 36 kk sopparissa on yhtiön kannalta, kun se on näin paljon edullisempi kuin 24 kk sopimus? Näissä 3v soppareissa kuitenkin 2v jälkeen sopimus lain mukaan sitoo ainoastaan ostajapuolta, jolloin myyjä voi jäädä tässä oikeastaan vain tappiolle, jos asiakas on yhtään valveutunut.
Niillä on näkemys ettei tää hintahäiriö kestä kovinkaan kauan. Hyvim jää katetta kuoria pari vuotta kun hinnat normalisoituu.
Höyryturbiineja on valmistettu kohta melkein 150 vuotta. Miten sellaista nyt on noin hankala saada toimimaan?