Ei sähköntuottajan kustannukset nouse siitä, että kysyntä kasvaa. Silloin nousee kate. Sähkön hinnanousua vastaava energiatuotannon kustannusten nousua on kaiketi vain maakaasulla.
On se totta että esimerkiksi ydinvoimalan tuottaman sähkön omakustannushinta on sama riippumatta kysynnästä.
Nyt on enemmän kyse siitä että kun kysyntä nouse niin että ydinvoimalla ja muulla halvalla tuotannolla ei enää saada sähköä kaikille.
...
...
Uutta tuotantoa ei laiteta pystyyn muutaman kuukauden hintahäiriötä varten tai jos laitetaan, niin sellainen voidaan sulkea tuotannon hintakaton ulkopuolelle. Realistisesti hintakaton lisäksi tarvittaisiin kuitenkin kulutusjoustoa tai säännöstelyä, jotta tuotanto vastaa kysyntää.
...
Nykyinen hintakatto (4000€/MWh) on niin korkealla, että sillä ei ole käytännössä mitään tekemistä sähkön tuotannon tai tuotantokustannuksien kanssa. Kun ruvetaan näkemään nelinumeroisia euroja per MWh, niin iso kulutus tulee mukaan markkinoille. Noilla hinnoilla nimittäin kannattaa monen teollisuustoimijan jättää pyörittämättä prosessejaan ja ottaa hillot olla käyttämättä sähköä. Taitaa melkein kaiken tuotannon kannattavuusraja olla sadoissa euroissa / MWh ja sen jälkeen kysynnänjousto määrittää hinnan....
Viime talvellahan oli aika monta diesel varavoimalaa käynnissä hintapiikkien aikana syöttämässä sähköä verkkoon. Jos näiden kannattuvuusraja on korkeampi kuin hintakatto, niin ne ei sitten enää lähdekään käyntiin, vaan tulee sähkökatkoja?
Siksi hinnat voivat kiivetä kaameiksi, kun ainoa keino saada tuotanto ja kulutus balanssiin on leikata sitä kulutusta. Ja sitä ei paljon sähköä käyttävä liiketoiminta tee halvalla.