Ihanko oikeasti et ymmärrä miksi tälläinen laitos halutaan rakentaa?
No jos rahaa on rajattomasti, niin toki on mukava protoilla vähän kaikkea, mutta jos tässä nyt on tarkoitus kaupallisesti ilman tukia kannattava laitos saada aikaan, niin eihän tässä sellaista saada aikaan ilman polttoaineen lataamista reaktoriin.
Totta toki on että se itse ydinreaktion hallinta on se vaikein yksittäinen osa projektia, tässä tosin tuo itse reaktori on merkittävän paljon yksinkertaisempi kuin OL3 tai mikä tahansa muu sähköntuotantoon tarkoitettu ydinreaktori. Tuollainen laitos kuitenkin vaatii aika paljon muutakin tekniikkaa ja infraa(mm. ne turva ja valvontajärjestelmät, jotka eroavat varmaan "jonkinverran" tavallisesta sähkökattilalaitoksesta) toimiakseen. Iso osa OL3 ongelmista oli jotakin ihan muuta kuin siihen itse ydinreaktion säätämiseen ja ylläpitämiseen liittyvää(ks. boldattu kohta sun tekstissä), mitä tällaisella laitoksella nimenomaan voi testata ja validoida.
Koelaitokset tavoitteet on "
– Koelaitoksella on tarkoitus osoittaa, että pienreaktori voidaan toteuttaa markkinaehtoisesti, kannattavasti ja ilman tukiaisia, sanoi Steady Energyn toimitusjohtaja Tommi Nyman tiedotteessa.
Pilottilaitoksella on määrä osoittaa Steady Energyn pienydinvoimateknologian kypsyys ja turvallisuus. Rakentaminen alkaa loppuvuonna."
Jos sinne tulee vain ne 6MW sähkövastukset, niin miten se pääsee noihin tavoitteisiin? Tottakai tuossa voidaan sitä muuta infraa testata, mutta jos projektin päämäärä ei ole ladata reaktoriin ydinpolttoainetta, niin tästä tulee vaan hyvin kallis testi kaikelle muulle paitsi sille minkä toimivuus & kustannustehokkuus piti todistaa eli itse reaktori. Kun laitoksen suunniteltu teho 50MW kuten hanasaaressa olevin sähkökattiloiden, niin kaiken muun paitsi reaktoriin liittyvän infran voinee ottaa käytännössä copy & paste tyylilla jo käytössä olevista ja toimiviksi todistetuista sähkökattiloista.
Kysymysmerkki on itse reaktori & siihen liittyvät järjestelmät ja itse reaktori ei nyt päästä testaamaan sähkövastuksilla. Valvontajärjestelmiä toki voidaan testata, mutta ilman reaktori reaktorin turvajärjestelmien testaaminen nyt on ihan puhdasta spekulointia kun reaktorityyppi on täysin uusi. Kukaan ei LDR-50 reaktori rakentanut eikä käynnistänyt. Malleja toki voidaan tehdä, mutta teoria ja käytäntö ei aina kohtaa, siksi näkisin, että nyt ne teoriat pitäisi todistaa sillä reaktorilla.
Toki SMR on paljon yksinkertaisempi kun lämpötilat & paineet on huomattavasti matalammat, mutta kun kukaan ei ole tälläistä kaupallisesti kannattavana rakentanut, niin näkisin kyllä reaktorin ja siihen liityvät järjestelmät siksi projektin ylivoimaisesti suurimmiksi haasteiksi.
Kyllähän OL3:stakin testattiin ensin pitkään ja hartaasti(5kk) kuumakokeissa ennenkuin sinne ladattiin uraanit sisään, siellä vettä lämmitettiin ja paineistettiin sähkövastuksen sijaan pyörittämällä vettä pääkiertopumpuilla(olikohan 4x 9MW).
Tottakai ne järjestelmät pitää testata ennen polttoaineen lataamista, mutta silti monet ongelmat ilmenivät vasta kun uraanit oli ladattu ja ajettiin todellisilla tehoilla, joilla laitosta on tarkoitus ajaa.