Espanjassa oli tapahtumahetkellä suuri aurinkosähkön ylituotanto ja sähköä vietiin niin paljon kuin linjoissa on kapasiteettia Espanjasta Ranskaan. Eri lähteiden tietojen pohjalta Espanjassa tapahtui jotain heilahtelua aurinkosähkön tuotannossa (luultavasti pilvialueiden liikkeiden vuoksi), jonka vuoksi tuotanto kasvoi yht'äkkiä huomattavasti. Tämä aiheutti Espanjan ja Ranskan välisen siirtolinjan ylikuormituksen ja sen suojamekanismit tiputtivat linjan alas. Linjan kaatuminen pahensi äkillisesti ylituotantotilannetta Espanjassa, jolloin verkon taajuus lähti (puutteellisen inertian vuoksi) äkilliseen nousuun ja verkkojen välinen oskillaatio tiputti loputkin Espanjan ja Ranskan väliset siirtolinjat alas. Taajuuden noustua kriittisen rajan yli kytkivät suojamekanismit lähes kaiken tuotannon ja kulutuksen hallitsemattomasti pois verkosta - verkko oli nurin.
Ok, eli sähköä siirtyi ennen episoodia Espanjasta Ranskaan, ja täytyy myöntää että luin tuon jälkimmäisen boldaamani kohdan väärin, siinähän tosiaan lukee että akustot kerkeäisivät
syömään (eli kuluttamaan), eikä
syöttämään (eli tuottamaan) kuten virheellisesti luin, eli ei siinä mitään ristiriitaa ollutkaan. My bad...
Jos ylituotanto on ongelman juurisyy niin kyllä menee verkon ylläpitäjän piikkiin. Tuotantoa olisi pitänyt irrottaa verkosta ennen kuin grid-follow järjestelmien suojaukset iskee. Koska jos tuon rajan yli mennään tippuu suuri osa tuotannosta pois ja ongelma on nyt alituotanto.
Inerttia antaisi hivenen (sekuntteja) aikaa reagoida tilanteeseen. Mutta en usko että pilvet voisi kadota koko Espanjasta sekunneissa puhutaan minuuteista joten todennäköisesti valvomossa ei vain automatiikka ole ollut iskussa ja ihminen ei ole kerennyt reakoida yllättävään tilanteeseen.
Milläs perusteella irroittaisit, mitä tuotantoa ja miten paljon?
Tuo ei ole ehkä ihan noin triviaali asia viritellä noita tuotannon irroitteluita, kun verkossa voi tapahtua monen muunkinlaisia eventtejä mikä saattaa ensinalkuun näyttää samanlaiselta, mutta tilanteen kehittyessä tilanne onkin erilainen. Noille yli-/alitaajuudesta trippaamisille voidaan kyllä laittaa suojareleille erilaisia rajoja erilaisilla viiveillä, ja voi sellaisen kait tehdä myös (esim)taajuuden muutosnopeuteen perustuen, mutta jos tuollaista tekee liian aggressiivisesti niin siinä menee helposti lapsi pesuveden mukana.
Jos siirtolinja irtoaa ja verkon taajuus lähtee (alueellisen) ylituotannon johdosta nousemaan nopeasti, niin jotakin tuotantoa pitäisi vähentää, mutta se onkin sitten hankalampi homma että mitä ja miten paljon, ettei taajuus tipu liikaa ja verkko kaadu sen takia, etenkin jos/kun tuo pitäisi käytännössä pystyä tekemään verkon paikallista taajuutta seuraamalla. En tiedä onko tuollaista mielekästä koittaa tehdä jotenkin keskitetysti valtakunnan verkon kokoluokassa?
Sellainenkin lienee myös mahdollista että jokin tilapäinen hetkellinen häiriö näyttää ensinalkuun samalta kuin kuin tuollainen siirtolinjan katkeaminen, jolloin systeemi reagoisi (liian herkästi) irroittamalla paljon tuotantoa jolloin taajuus taas tippuu ja valot sammuu.
En tiedä tehdäänkö jossain tällaista jo, mutta varmaan fiksuin olisi jonkinlainen hajautettu suojausmekanismi, missä kaikilla aurinko/tuuli voimalaitoksilla ei olisikaan samat taajuudensuojaus rajat, vaan ne olisi määritelty (verkko-operaattorin toimesta?) siten että jotkut laitokset irtoaisivat helpommin verkosta kuin toiset, jolloin verkosta ei tipu yhdelläkerralla hervottoman suurta määrää tuotantoa (jos taajuusrajat on kaikilla laitoksilla samat), vaan laitoksia tippuisi verkosta portaittain jolloin yhtäkkiset muutokset olisi maltillisempia.
Yhdessä YT videossa näin spekuloitavan että tapaukseen olisi mahdollisesti liittynyt nopeasti liikkuneet peräkkäiset pilvialueet(gravity wave, huom eri asiakuin Gravitational wave) mikä aiheuttaa suuria peräkkäisiä edestakaisia muutoksia aurinkoenergian tuotannossa. Voisi varmaan pitää paikkansa jos "aaltojen" väli on sopiva jolloin säätövoima reagoi hieman jäljessä ja korjausliike tuleekin seuraavan aallon kanssa vastakkaisessa vaiheessa, mikä toistuessaan aiheuttaa kasvavan amplitudin oskillaation verkon taajuudessa ja jossain kohtaa jokin paikka(ie. siirtolinja Ranskaan) rapsahtaa irti ja kaskadiefekti alkaa...
Kuva aiheesta...