Esimerkiksi Espanjassa on joidenkin lähteiden mukaan luokkaa 30% aurinkosähkötuotannosta ns. pientuotantoa. Eli järjestelmän muodostaa talon kautolla olevat aurinkopaneelit ja verkkoon tahdistuva invertteri. Tällaiset invertterit eivät ole millään tavoilla kenenkään hallittavissa - ainoa asia mikä säätelee niiden tuotantoa on saatavan energian määrä paneeleista kullakin ajanhetkellä sekä invertterin standardien määrittelemät reunaehdot toiminnalle (esim. irtautuminen verkosta liian korkean tai alhaisen taajuuden vuoksi).En ihan varma mitä suuruusluokkaa tarkoitat valtavalla määrällä, jos puhetta isoista voimaloista niin se kai olisi ihan mahdollista hallita , lähiajan säätä voidaan ennustaa aika hyvin, jos mietit tuotannon romahtamisia. ja myös tosin päin.
Kuluttajat joilla pienimutoista tuotantoa, niin ne kai operaattorien tiedossa , ja onko niitä tarve samassa määrin hallita, jos oikeasti ongelma, niin missä vaiheessa saavat katkaista. ja onko siihen millainen nopea kyvykkyys jos sellainen olisi tarpeen ?
Nyt tuo verkon kaatuminen Espanjassa johtui eri lähteiden mukaan tapahtumasarjasta, jossa ilmeisesti pilvialueiden liikkuminen aiheutti ensin oskillaatiota verkon taajuudessa ja jännitteessä, mikä aiheutti ylikuormituksen Ranskaan menevässä siirtolinjassa. Tämän jälkeen verkon ylituotanto nosti hetkessä taajuuden niin ylös, että sekä kaikenlainen tuotanto että kulutus kytki itsensä irti ja verkko kaatui. Tämän tapahtumaan ei mennyt kuin viisi sekuntia.
Inertian puute oli toki verkon kaatumisen juurisyy, mutta tämä täysin kaiken hallinnan ulkopuolella oleva pientuotanto (ja varmasti muut suuremmat kaupalliset aurinkosähkövoimalat) sen taajuuden karkaamisen aiheuttivat.