se3-fi ja toisinpäin- siirtolinjan huolto venyy ainakin neljä päivää, 11.10.>>15.10.
Nord Pool - UMM Platform
umm.nordpoolgroup.com
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)
Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.
Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.
Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.
Erinäisten huoltojen kanssa on ollut huono tuuri. Jossain vaiheessa oli muistaakseni niin, että suunnilleen 29.9. piti kaikkien ydinvoimala- ja siirtolinjahuoltojen päättyä, mutta kaikki ovat viivästyneet.
Itse ajattelin, että ehkä jokin niistä myöhästyy, mutta tuskin kaikki. Noh, pieleen meni.Tämähän se, mutta käsi sydämellä, kuka uskoi huoltojen valmistuvan aiemmin ilmoitetussa ajassa?
Olikohan nuokin roottorit alunperin sarjatuotantoa. Ja viimeisessä tehonnostossa hommattiin sitten räätälöidyt, vähän turhan marginaaliset roottorit...”Näin isot roottorit on yleensä sovitettu jokaiselle generaattorille erikseen. Uusien roottorien toimitusajat ovat siksi pitkiä, yleensä useita vuosia. Meillä on ollut tilauksessa yksi uusi roottori jo useamman vuoden, ja sen valmistus on viivästynyt”, Aho toteaa.
Tämähän se, mutta käsi sydämellä, kuka uskoi huoltojen valmistuvan aiemmin ilmoitetussa ajassa?
Kaikista maailman projekteista myöhästyy keskimäärin varmasti yli 80%Itse ajattelin, että ehkä jokin niistä myöhästyy, mutta tuskin kaikki. Noh, pieleen meni.
Ihan pitkällä kokemuksella projektimaailmasta, kun joku asia tai projekti alkaa mennä vituilleen, se yleensä menee loppuun asti. Ihan karman lakia ja todennäköisyyksiä. Keskimäärin ollaan aina ylioptimistisia. Eikös tätäkin justeerattu vasta ydinvoimaloiden huollon osalta, että eivät menisi niin päällekkäin kun kaikki kuitenkin myöhästyvät.Yhtä hyvin voisi kysyä, että kuka uskoi OL2 roottorin hajoavan juuri samaan aikaan kuin nämä muut huollot on menossa? Jos tuo vika ei olisi iskenyt, niin hinta olisi ollut huomattavasti halvempi viimeisen kuukauden, koska olisi ollut se 890MW enemmän jatkuvaa tuotantoa.
Onkos tämä ollut kauan tiedossa vai tuliko nyt hiljattain että rajoitettu sinne asti? Eipä ole tullut seurailtua. Tuo laittaa jo vähän miettimään sopimusasioita uudestaan.OL2 tehonrajoitus kestää sitten aina sinne ensivuoden toukokuun vuosihuoltoon asti: Nord Pool - UMM Platform
Täähän menee myös ihan kategoriaan että helpompi saada anteeksi kuin saada lupa.Ihan pitkällä kokemuksella projektimaailmasta, kun joku asia tai projekti alkaa mennä vituilleen, se yleensä menee loppuun asti. Ihan karman lakia ja todennäköisyyksiä. Keskimäärin ollaan aina ylioptimistisia. Eikös tätäkin justeerattu vasta ydinvoimaloiden huollon osalta, että eivät menisi niin päällekkäin kun kaikki kuitenkin myöhästyvät.
Näin se juuri menee. Aika on rahaa seisakeissa ja se voittaa, kenellä on lyhin toimitusaika (tarjouksessa). Tuollaiset tarjotaan aina best case mukaan ja koskaan kaikki ei mene kuin kusi lautaa myöten.Täähän menee myös ihan kategoriaan että helpompi saada anteeksi kuin saada lupa.
Eli jos arvioit että projektissa menee vuosi niin voisit toki laittaa varmuuskerrointa ja tarjota asiakkaalle 2 vuoden projektina. Asiakas sitten tilaisi kilpailijalta, joka lupaa 1 vuodessa.
Eli käytännössä kaikki tarjoaa 1 vuoden projektia ja hyvällä tuurilla siinä pysytään, mutta usein mennään vähän yli ja pyydellään anteeksi.
Ja joo, tiedän että sopimuksille voi laittaa sanktioita myöhästymisestä, mutta se on asia erikseen.
Karman tai Murphyn laki (vai ovatko sama asia). Jotenkin tuntuu että jos on mahdollista useat samanaikaiset ongelmat niin monesti ne näyttävät myös toteutuvan (siirtoyhteyksien ongelmat, laitosten ongelmat, ei tuule/paista/sada..) No tuurilla tuuli meidät taas pelastaa, täytyy kyllä sanoa että alkaa ne ~10 c/kWh + 6 e/kk 12/24 kk sopparit houkuttelemaan kun tämä on tällaista jännitysnäytelmää jatkuvasti pörssissä. Sitten vaikka uuni tyhjänä täysille luukku auki kun pörssi piikkaa (saunaa kun ei ole)Kaikista maailman projekteista myöhästyy keskimäärin varmasti yli 80%
Ihan pitkällä kokemuksella projektimaailmasta, kun joku asia tai projekti alkaa mennä vituilleen, se yleensä menee loppuun asti. Ihan karman lakia ja todennäköisyyksiä. Keskimäärin ollaan aina ylioptimistisia. Eikös tätäkin justeerattu vasta ydinvoimaloiden huollon osalta, että eivät menisi niin päällekkäin kun kaikki kuitenkin myöhästyvät.
Karman tai Murphyn laki (vai ovatko sama asia). Jotenkin tuntuu että jos on mahdollista useat samanaikaiset ongelmat niin monesti ne näyttävät myös toteutuvan (siirtoyhteyksien ongelmat, laitosten ongelmat, ei tuule/paista/sada..) No tuurilla tuuli meidät taas pelastaa, täytyy kyllä sanoa että alkaa ne ~10 c/kWh + 6 e/kk 12/24 kk sopparit houkuttelemaan kun tämä on tällaista jännitysnäytelmää jatkuvasti pörssissä. Sitten vaikka uuni tyhjänä täysille luukku auki kun pörssi piikkaa (saunaa kun ei ole)
Tuo roottorin vikaantuminen oli niin yllättävää, että varotoimena ajavat voimaloita vajaateholla, kun varaosaa ei ole.Onkos tämä ollut kauan tiedossa vai tuliko nyt hiljattain että rajoitettu sinne asti? Eipä ole tullut seurailtua. Tuo laittaa jo vähän miettimään sopimusasioita uudestaan.
Joo sehän nyt on selvää, meinasin vaan että millaisesta vajaatehosta on kyse kun tuo ei ole missään puheissa enempää näkynyt. Luulisi talvella vaikuttavan hintoihin jos sieltä puuttuu tuotantoa.Tuo roottorin vikaantuminen oli niin yllättävää, että varotoimena ajavat voimaloita vajaateholla, kun varaosaa ei ole.
Hanki nyt hyvä ihminen se kiinteä sopimus. Ei tätä helvetin valitusta jokaisesta piikistä jaksa jatkuvasti lukea.Karman tai Murphyn laki (vai ovatko sama asia). Jotenkin tuntuu että jos on mahdollista useat samanaikaiset ongelmat niin monesti ne näyttävät myös toteutuvan (siirtoyhteyksien ongelmat, laitosten ongelmat, ei tuule/paista/sada..) No tuurilla tuuli meidät taas pelastaa, täytyy kyllä sanoa että alkaa ne ~10 c/kWh + 6 e/kk 12/24 kk sopparit houkuttelemaan kun tämä on tällaista jännitysnäytelmää jatkuvasti pörssissä. Sitten vaikka uuni tyhjänä täysille luukku auki kun pörssi piikkaa (saunaa kun ei ole)
Kaikista maailman projekteista myöhästyy keskimäärin varmasti yli 80%
Ihan pitkällä kokemuksella projektimaailmasta, kun joku asia tai projekti alkaa mennä vituilleen, se yleensä menee loppuun asti. Ihan karman lakia ja todennäköisyyksiä. Keskimäärin ollaan aina ylioptimistisia. Eikös tätäkin justeerattu vasta ydinvoimaloiden huollon osalta, että eivät menisi niin päällekkäin kun kaikki kuitenkin myöhästyvät.
Joo sehän nyt on selvää, meinasin vaan että millaisesta vajaatehosta on kyse kun tuo ei ole missään puheissa enempää näkynyt. Luulisi talvella vaikuttavan hintoihin jos sieltä puuttuu tuotantoa.
Pointti siis oli että onko tämä tieto vajaateholla ajamisesta kevääseen asti tullut eilen vai kolme viikkoa sitten.
En minä väittänytkään että se jotenkin salaista olisi? Kunhan ihmettelin kun asia ei ole noussut esille missään keskustelussa.No tämä tieto vajaa tehosta on ihan julkista ollut heti sen julkaisemin jälkeen. Löytyy UMM joka julkaistiin 2024-09-27T12:40, vajausta tehossa 165 MW välillä 2024-10-06T01:00 - 2025-05-25T18:00
Ei se OL2 lähde roottorin vaihdon jälkeen tulille ilman ongelmia. Lokakuu menee kikkaillessa vielä.Lisää Murphyn lakia kaiken muun päälle:
Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen ykkösyksikön vuosihuolto pitenee
05 lokakuu 2024, 08:10
Vuosihuollon pitenemisen syynä on laitoksen käynnistymisen yhteydessä tehtävissä koestuksissa havaittu tekninen vika yhdessä säätösauvassa. Vuosihuoltoa jatketaan syyn selvittämisen ja vian korjauksen ajan.
Vuosihuollon arvioidaan päättyvän 12.10.2024.
No kyllähän tuosta on keskusteltu tälläkin foorumilla aika lailla heti kun tuo julkaistiin linkkien kanssa, vai mitä keskustelua tarkoitit?En minä väittänytkään että se jotenkin salaista olisi? Kunhan ihmettelin kun asia ei ole noussut esille missään keskustelussa.
Tämä pitäisi olla sitä vakaata perusvoimaa ja tuntuu feilaavan vähän turhan usein siihen nähden ja yleensä juuri pahalla hetkellä kun muutakin tuotantoa uupuu. Lieneekö nuo siirtoyhtedet alttiita myös sabotaasille, ei kai niitä koko pituudelta pystytä vartioimaan ettei joku käy poikkasemassa. Johonkin voimalaitokseen vähän mutkikkaampaa kuin vain lompsia sisään tai muuten soluttautua.Näissä on kyllä ollut jotenkin oudon paljon ongelmia viime aikoina. Tällaisena maailmanaikana tulee jo mieleen joku sabotaasin mahdollisuus.
Noh, ehkäpä ne taas tuosta. Ei vain hirveän hyvää kuvaa anna ydinvoimasta, kallista ja siitä huolimatta vika-altista.
Kiva homma vain kun yksi vikavalo ydinvoimalan taulussa niin koko datakeskus monta kuukautta kiinni kun vaihdetaan jotain ruuvia jonka vai Mongoliassa joku peltiseppä voi valmistaa oikealla sertifikaatilla.Oracle aikoo rakennuttaa pienydinvoimaloita tuomaan sähköä yli gigawatin tehoiseen datakeskukseen:
Hurja suunnitelma: nyt tarvitaan kolmen ydinvoimalan voimat
Raketin lailla nousevat tekoälyn datakustannukset pakottavat teknologiafirmat yhä radikaalimpiin ratkaisuihin energiakustannusten pitämiseksi aisoissa.www.mikrobitti.fi
Vähän mietin, että ovatko datakeskukset se juttu, joka saa aikaan ydinvoiman renessanssin. Ydinvoima sopii hyvin yhteen datakeskusten kanssa, koska tehoa tarvitaan ympäri vuoden. Jos ajatellaan vaikkapa vihreän teräksen tuotantoa, niin siihen ydinvoima ei maineensa takia oikein sovi, koska osa kuluttajista vieroksuu ydinvoimaa. Datakeskukset sen sijaan eivät näy suoraan kuluttajille. Vai nähdäänkö tulevaisuudessa vihreällä energialla tuotettuja verkkopalveluita?
Energian tuotannon suhteen ehkä, mutta muuten se kulutettu energia ja tuotettu lämpö täytyy tunkea jonnekin ja aavikolla päiväsaikaan se ei ehkä ole niin helppoa.Jossakin aavikolla voisi olla datakeskus ja valtava aurinkovoimala ja akkuvarasto. Päivällä auringolla ja akkuja ladaten. Yöllä akuilla.
Ydinvoimala suunnitellaan tosi pitkälle käyttöiälle ja mitä niille datakeskuksille on käynyt esim 50v päästä? Sähkö varmasti tarvitaan kaikkeen muuhunkin.
Saattaahan se Oracle olla sen verran ovela että vetää sähköjohdon, ihan vain varalta, datakeskukseen. Jännityksellä katsotaan huomaavatko tehdä tämän.Kiva homma vain kun yksi vikavalo ydinvoimalan taulussa niin koko datakeskus monta kuukautta kiinni kun vaihdetaan jotain ruuvia jonka vai Mongoliassa joku peltiseppä voi valmistaa oikealla sertifikaatilla.
Jossakin aavikolla voisi olla datakeskus ja valtava aurinkovoimala ja akkuvarasto. Päivällä auringolla ja akkuja ladaten. Yöllä akuilla.
Ydinvoimala suunnitellaan tosi pitkälle käyttöiälle ja mitä niille datakeskuksille on käynyt esim 50v päästä? Sähkö varmasti tarvitaan kaikkeen muuhunkin.
Tätä ketjua en ole seurannut, lähinnä Facebookin muutamat ryhmät. Edes yhdestäkään uutisesta en löytänyt tietoa että rajoitus kestää toukokuulle, kaikissa mainitaan ainoastaan vikaantuminen ja milloin laitos saadaan ehkä käyntiin.No kyllähän tuosta on keskusteltu tälläkin foorumilla aika lailla heti kun tuo julkaistiin linkkien kanssa, vai mitä keskustelua tarkoitit?
Lisäksi pienydinvoimaloiden ollessa kyseessä on aika pieni riski, että kaikki kolme voimalaa olisivat samaan aikaan rikki.Saattaahan se Oracle olla sen verran ovela että vetää sähköjohdon, ihan vain varalta, datakeskukseen. Jännityksellä katsotaan huomaavatko tehdä tämän.
Suosittelen kyllä vahvasti jostain muualta kuin tuolta sontakasasta tietoa etsimään. Uutisointi valitettavasti monesti jättää aika paljon toivomisen varaa. Onneksi nämä UMM tiedotteet löytyy kun täältä katsoo Nord Pool - UMM Platform . Tuonne tulee kaikki tuotantoon/siirtoyhteyksiin liittyvät tiedotteet ja tuolla voi suodattaa mitkä kaikki tiedotteet näytetään (jos siis kiinnostaa tietää tarkemmin).Tätä ketjua en ole seurannut, lähinnä Facebookin muutamat ryhmät. Edes yhdestäkään uutisesta en löytänyt tietoa että rajoitus kestää toukokuulle, kaikissa mainitaan ainoastaan vikaantuminen ja milloin laitos saadaan ehkä käyntiin.
Ajetaankohan noita (ja Suomessa olevia datakeskuksia) sata lasissa päivin öin vai onko sillä merkitystä että Outlookit ja Youtubet on yöllä vähemmällä käytöllä?Oracle aikoo rakennuttaa pienydinvoimaloita tuomaan sähköä yli gigawatin tehoiseen datakeskukseen:
Hurja suunnitelma: nyt tarvitaan kolmen ydinvoimalan voimat
Raketin lailla nousevat tekoälyn datakustannukset pakottavat teknologiafirmat yhä radikaalimpiin ratkaisuihin energiakustannusten pitämiseksi aisoissa.www.mikrobitti.fi
Vähän mietin, että ovatko datakeskukset se juttu, joka saa aikaan ydinvoiman renessanssin. Ydinvoima sopii hyvin yhteen datakeskusten kanssa, koska tehoa tarvitaan ympäri vuoden.
Tämä meren ranta käynyt mielessä. Villinä ajatuksena jossakin Afrikan rannikolla yksityisarmeijan vartoimana.Jos aavikolle meinasi rakentaa, niin pitäisi melkein tehdä meren rannalle. Tämä siksi, että datakeskuksessa jäähdytys vie ison osan energiasta ja meren rannalla sen lämmön voisi vaan dumpata suoraan mereen kustannustehokkaasti pienentäen samalla sähkön kulutusta.
On tiedossa kyllä, ei vaan jaksa kiinnostaa ihan niin paljon.Suosittelen kyllä vahvasti jostain muualta kuin tuolta sontakasasta tietoa etsimään. Uutisointi valitettavasti monesti jättää aika paljon toivomisen varaa. Onneksi nämä UMM tiedotteet löytyy kun täältä katsoo Nord Pool - UMM Platform . Tuonne tulee kaikki tuotantoon/siirtoyhteyksiin liittyvät tiedotteet ja tuolla voi suodattaa mitkä kaikki tiedotteet näytetään (jos siis kiinnostaa tietää tarkemmin).
Latenssien ja tarvittavan datansiirtokapasiteetin takia datakeskuksia tarvitaan ympäri maailmaa.Tämä meren ranta käynyt mielessä. Villinä ajatuksena jossakin Afrikan rannikolla yksityisarmeijan vartoimana.
En tiedä toimisiko esim 500MW / megadatakeskus dumppaaminen kaivoihin. Luultavasti ei. Megawatin maalämpöpumppukin saa aikaan ikijään.Tai sitten porailla lampokaivoja mihinka dumpata se ylimaarainen lampo.
Tai jos sita tilaa on hirmuisesti niin akkia kaivinkone painelee santaan 500 km lampoputkea. Ei se ole sitten kuin 1kw metria kohden.En tiedä toimisiko esim 500MW / megadatakeskus dumppaaminen kaivoihin. Luultavasti ei. Megawatin maalämpöpumppukin saa aikaan ikijään.
Ainakin joillain verkkoyhtiöillä voi nykyään vaihtaa yöohjauksen alkamaan kello 01 perinteisen 22 sijaan. Että saattaisi ehkä johtua siitä, että silloin ajetaan joitain lämminvesivaraajia yms. käyntiin, mutta ei tuollaista piikkiä toisaalta muina öinä näy.Jännä outlier klo 1 yöllä, viereiset tunnit n. 8 c/kWh mutta yhdeltä 17,25 c/kWh. Ei ainakaan kulutuksessa varmaan noina tunteina merkittäviä eroja ja tokkopa tuulessakaan. Tai arvauksiinhan nämä perustuu mutta olisi mielenkiintoista tietää perustelut tuohon kalliiseen yötuntiin.
Saa olla ajastustenkin kanssa tarkkana kuin porkkana. Joskus tuntuu että noita hintatarjouksia tehdään vähän kännissä ja läpällä, ei tuolle hinnalle taida mitään kunnollisia perusteita olla.Ainakin joillain verkkoyhtiöillä voi nykyään vaihtaa yöohjauksen alkamaan kello 01 perinteisen 22 sijaan. Että saattaisi ehkä johtua siitä, että silloin ajetaan joitain lämminvesivaraajia yms. käyntiin, mutta ei tuollaista piikkiä toisaalta muina öinä näy.
Tai arvauksiinhan nämä perustuu mutta olisi mielenkiintoista tietää perustelut tuohon kalliiseen yötuntiin.
Hirveän ikävää olla näin tylsä, mutta kallis 01-02 johtuu tyynestä hetkestä kylmänä yönä. 02 arvotaan jo olevan ratkaisevan murusen enemmän tuulivoimaa tarjolla.Joskus tuntuu että noita hintatarjouksia tehdään vähän kännissä ja läpällä, ei tuolle hinnalle taida mitään kunnollisia perusteita olla.
Onkos tämä ollut kauan tiedossa vai tuliko nyt hiljattain että rajoitettu sinne asti? Eipä ole tullut seurailtua. Tuo laittaa jo vähän miettimään sopimusasioita uudestaan.