Vesivoimasta ja muusta.
”Joka vuosi vesivoimalat rajoittavat tuotantoaan alkutalvesta, jotta
joen pinta jäätyy talvikauden ajaksi. Jääkansi estää hyytymien ja sohjon muodostumisen ja mahdollistaa veden virtaamisen voimalaan läpi talven.”
Suomen oma sähköntuotanto on viime päivät ollut noin 8 000 megawatin luokkaa, vaikka kapasiteetti yltäisi 11 000 megawattiin.
yle.fi
Joo jäätyminen vielä madaltaa sitä vesimäärää, joka keväällä sitten sullaa. Mutta otin ton 1600MW pari päivää? sitten, jolloin pörssissä 4€/kWh ja tänään veden 2121MW käyttö, kertoo kyllä että hinnalla pelaillaan. Vai mistä se Väre sen tietää? Kts alla.
Hyvä toi linkkisi siitä alla
-Suomen oma sähköntuotanto on viime päivät ollut noin 8 000 megawatin luokkaa, vaikka kapasiteetti yltäisi 11 000 megawattiin.
-Suomessa ollaan vain 500 megawatin päässä siitä, että sähkön hinta pomppaa neljään euroon kilowattitunnilta, varoitti sähköyhtiö Väre alkuviikosta.
-Lisätuotanto helpottaisi hintapaineita, joten missä viipyvät puuttuvat tehot?
– Tällä hetkellä yhteistuotantolaitoksista tulevaa sähköntuotantoa on suhteellisen vähän markkinoilla vuodenaika ja sähkön hinta huomioiden, toteaa johtaja Tuomas Rauhala Fingridistä.
-Yhteistuotantosähköä tuottavien laitosten kokonaiskapasiteetti on noin 5 000 megawattia.
-– Iso rajoite aikaisempiin vuosiin verrattuna on se, että kaukolämmön polttoaineista on nyt jonkin verran niukkuutta. Tilanne ei ole hälyttävä, mutta polttoainetta halutaan säästää, jotta siitä ei tule pulaa myöhemmin
Oma HUOM!! Turpeesta niukkuutta.
-Kaukolämpöä tuotetaan monista lähteistä, esimerkiksi mustalipeästä, metsähakkeesta ja turpeesta. Jälkimmäisistä on nyt (niukkuutta)
-Salomaan mukaan joissain yhteistuotantovoimaloissa olisi kyllä mahdollista tuottaa pelkkää sähköä, mutta se olisi tehottomampaa ja polttoainetta sekä lämpöä menisi hukkaan.
-Marraskuun tuulivoimaennätysten jälkeen nyt odotetaan jopa viikkokausien tyyntä säätä, mutta tuulivoimaloita piinaa toinenkin ongelma: jäätyminen.
-Isossa kuvassa sähkömarkkinoita piinaa edelleen kolme keskeistä epävarmuutta: kotimaisen tuotannon saatavuus ja luotettavuus, tuontisähkön saatavuus ja säätila.
– Näistä epävarmuustekijöistä mikään ei ole merkittävästi liikkunut parempaan suuntaan.
Lainaus loppuu
Tuulivoiman ongelmat tossa reilusti myönnetään, mutta ei tuoda selkeästi esiin sitä, että pitäisi alkaa tekemään tuotantokapasiteettia tuulettomien päivien varalle. Ilman sitä tätä jatkuu 2030-luvulle asti.
Eli ei tarkoituksella tehdä vielä täydellä teholla, johon perusteluna varautuminen vielä pahempaan energiantarpeeseen pakkasilla.
Sinänsä ymmärrettävää, mutta hinnannostoa en enää ymmärrä. He jotka pystyvät ja haluavat säästävät jo nyt.
Eli jos pitää energian lähteitä jo nyt säästää, niin hinnankorotuksella se ei tosta olleellisesti parane.
=> Katkotaan vähän sähköä, niin nekin tullenevat ruotuun, jotka nyt eivät säästä yhtään tai ihan vähän.
Vai onko sittenkin kyse vaan siitä, että halutaan pitää hinnat korkeana ja saada hyvä kate?