Täysin erilainen. Lisäksi näin talvisodan muistopäivänä tuollanen syvästi suomettunut näkemys nyppii erityisesti.
Toisaalta, vaikka se itänaapurin epäilty sotarikollinen ei olisikaan katkaissut sähköntoimitusta, olisi meidän poliitikkojen pitänyt myöhemmin itse löytää selkärankaa se tehdä. Eli siinä mielessä Kreml oikeastaan teki suomalaisille poliitikoille palveluksen. Nimittäin jos se olisi ollut meidän oma päätös, nii nyt riittäisi kyllä niitä vain omaa lompakkoaan ajattelevia kyseenalaistajia.
Sulla kun on noita useita kiinteistöjä ja metsää ,eli olet varakas monen mielestä. Lähtökohtasi arvioida köyhän asemaa ja energianhinnan vaikutusta siihen, on ehkä välinpitämäton heidän hätäänsä kohtaan.
Joten olet ehkä jäävi edes epäsuorasti arvostelemaan köyhän tuijottamista sinne vauhdilla tyhjenevään lompakkoonsa.
Minulle suomettuminen on tarkoittanut työtä Suomeen ja raaka-aineita sekä halpaa energiaa Venäjältä. (Politikot hoittakoot muut miten lystäävät).
Hyvinkin yksinkertaisesti:
Tuulivoimaa markkinoidaan, kuten muitakin voimanlähteitä sen teoreettisen maksimin mukaan. Ja kun mennään sen mukaan, niin esim nyt meillä pitäisi olla todella reippaasti energiaa tarjolla.
Valitettavasti kuitenkin on niin, että:
- Keskimäärin tuulivoima tuottaa n 33% maksimistaan.
- On sangen mahdollista, että mennään viikkosotalla esim 10% maksimista.
JA NYT meillä, lähiaikoina (pari viikkoa) (pyöristykset tuulivoiman eduksi!) siis esim:
Markkinoitu tuulivoiman tuotanto: n 4800MW
Toteutunut tuotanto: keskimäärin n 500MW
Jos tekisin tehtaan, jonka markkinoisin tuottavan 4800 tuotetta päivässä ja sitten asiakas tekisi kuukauden tilauksen kapasiteetilleni ja tuottaisinkin siitä vain 33%, eli 1584 tuotetta tai olisi paska kuukausi, (koska joku ei ennustettavissa oleva syy) ja tulisi esim 20% (tai alle) eli max 960 tuotetta, niin joutuisin kyllä maksamaan korvauksia, kun asiakkaani bisnekset kusisivat monissa portaissa ja tehdas olisi pian konkassa ja ja jyrätty maantasalle, koska ei vain toimi.
Nyt tässä taas syyllistetään asiakkaita, että mitäs ette säästä perkele. Maksakaa ihan VITUSTI näistä tuotteista, joita sain aikaan (pistitn tuotteeni pörssiin, kun on puutetta niin saan paremman hinnan)!
------------
Tuulivoimaa pitäisi käsitellä REALISTILTA lähtökohdilta, eli tiputtaa tuo tuotanto tuohon keskimääräiseen tuotantoon (n33%), JOS on käytettävissä tarpeeksi säätövoimaa.
JOS täysin varmaa säätövoimaa ei ole, niin kapasiteetti pitäisi siltäosin tiputtaa 10%:iin.
SITTEN kaikki energian riittävyydet, hinta ja kannattavuusarviot pitäisi laskea alusta asti uudestaan noilla luvuilla. Kannattavuuslaskuissa ei pitäisi ottaa huomioon tuulivoimalle maksettuja tukia / hintatakuita....
Joo kyllähän tuulivoima on vaikuttanut poliittisiin päätöksiin. Elinkeinoministeri Lintilä keväällä kehuskeli suunnileen, että olemme vuositasolla omavarainen eikä Venäjän tuonnin loppuminen vaikuta meillä mitenkään olleellisesti.
Voisi kuvitella, että tolla ajattelumallilla ei olisi mitään tarvetta tehdä muutoksia energiapoltiikkaanmme.
Vaikka tuulivoima on hyvää ja kannatettavaakin, sen lisäksi pitäisi välittömästi alkaa tekemään sitä tuulettomien päivien varalle tarvittavaa lisätehoa.
Tuulivoiman takia ei ole Suomessa purettu yhtään voimalaitosta. Ne voimalaitokset mitä on purettu, esim. Inkoo, purettiin silloin kun tuulivoimalla ei vielä tuotettu merkittäviä määriä sähköä.
Ja sama pätee Euroopassa, ilman tuulivoimaa me nähtäisiin jatkuvasti näitä 390e / MWh hintoja. Mutta nyt kun siellä on sitä tuulivoimaa paljon, sitä kaasua ja kivihiiltä ei tarvi polttaa siellä jatkuvasti.
Sä valitat siitä tuulivoimien heilumisesta, ja joo tuulivoima heiluttaa sitä hintaa. Alaspäin. Ilman tuulivoimaa ne hinnat olisi aina korkealla.
Kuitenkaan toi tuulivoima ei ratkaise meidän energiapulaa tuulettomilla pakkaspäivillä.
Vaikeaa sanoa, kuinka paljon toi tuulivoima vaikutti Inkoon purkamiseen. Vihreällä politiikalla luultavasti oli
iso osuus ja Fortumin johdon kertomuksella, että emme ole vuosikausiin tarvinneet sitä.
Eivät luultavasti kovin suuresti politikoille tuoneet? esiin, että sitä tarvittaisiin niinä kovina pakkaspäivinä, jos
muu tuotanto ei riitä.
Edit: Voimalan purku alkoi vuonna 2017, joten siihen asti purkupäätös olisi voitu perua ja purkamistahan
pidettiin monen mielestä julkisuudessakin virheliikkeenä ja haluttiin että purkamispäätös peruttaisiin.
Eli tossa vaiheessa 2017 tiedettiin, tuulivoiman lisärakentamisesta, mutta ei välitetty varoituksista sen vaatimasta varavoimasta tuulettomille päiville.
Olennainen osa OL3:n suojausta on se, että rajoitetaan Ruotsista tuotavaa sähköä kun OL3 on käynnissä. Joten olisi aika typerää lähteä vähentämään Ruotsista tuotavaa sähköä jotta voitaisiin tuoda saman verran enemmän Venäjältä.
Nythän se (taloudellinen) typeryys nähdään... hinnat ovat nouseet valtavasti. Emme me nytkään tuo aina Ruotsista
täydellä kapasiteetilla. Eli sen vähentämisen olisi voinut tehdä tarpeen mukaan.
Toivotaan, että Olkiluoto 3 joskus saadaan käyttöönkin.
Tätä tosiaan ihmettelin muutama päivä sitten, nythän tuuli tosin sitten tyyntyi tänään. Ihmeellistä että noita jäätymisiä ei raportoida edes Nordpoolissa kuin muutamien laitoksien kohdalla.
Nord Pool - REMIT UMM
Kummallista että tätä ilmiötä ei ole tapahtunut aiempina vuosina.
Olisvatkohan jättäneet tuulivoimaloidensa lämmityksen vähemmälle. Konehuoneet, pitääköhän vielä siipien jäänpoiston takia niitäkin lämmittää?
Konehuoneiden lämmittämisen tarpeellisuudesta ja sen viemästäsähköenergian määrästä ei oikein löydy tietoa.