Ei säätövoima ole loppu, eikä Inkoo sellaisena toimisi. Eikä Inkoon olemassaolo laskisi sähkön hintaa Suomessa. Hiilen polttaminen on niin kallista, että nykyhinnoissa mentäisiin riippumatta nykyistä useampien hiilivoimaloiden olemassaolosta.
Jokainen joka asuu Suomessa ja vähänkin on asiaa seurannut, tietää että säätövoima ei talvella riitä, jos vähänkin tulee ongelmia. Sillä ei ole olleelista merkitystä maksaako se hiili muutaman kerran enemmän kuin ydinvoima. Kun "hiilen" tarvittavat käyttötunnit ovat vuositasolla pienet, mutta PAKKASELLA me joko säästetään (ja tai palellaan) ja vielä jo nyt maksetaan järjetön hinta. Ja ne kattilat olisi voitu muuttaa myös turpeella toimiviksi.
Tossa tuodaan ongelma aika hyvin esiin.
Syyskuussa Suomessa on kulutettu sähköä seitsemän prosenttia viime vuotta vähemmän. Fingrid painottaa, että säästöjä tarvitaan lisää, jotta talvella ei jouduttaisi turvautumaan kiertäviin sähkökatkoihin.
yle.fi
1.toimiiko kotimainen sähkötuotanto ongelmitta?
2.saadaanko Ruotsista sähköä?
3.onko talvi lauha ja tuuleeko riittävästi?
-Ja jos ainoastaan yksi muuttuja toteutuu, sähköpulan välttämiseksi on kyettävä säästämään energiaa ja myös ajoittamaan sähkön käyttöä huolellisesti vuorokauden sisällä.
-Jos taas yksi kolmesta jää tapahtumatta, energiansäästö on välttämätöntä, jotta sähkökatkoja ei tule.
Oma huomio,; jos kaikki toteuttuu samaan aikaan ei edes tossa otettu esiin.
Kyse ei ole säätövoimasta, vaan perustuotannosta. Jos meidän perustuotannon tase olisi reippaasti isompi, niin tilanne olisi stabiilimpi. Perustuotanto on kuitenkin aina halvempaa kuin säätövoima.
Ongelma on vaan se, ettei meillä ole ydinvoimaa eikä ihan lähivuosina tulekaan, vaikka lähes kaikkien ihmeeksi sellanen rakentamispäätös saataisiin aikaiseksi. Mutta jos 3.maailman sotaa ei syty. Tarvitsemme 100. varmasti
energiaa seuraavanakin talvena.
Vesivoimaakaan emme voi nopeasti tehdä (Kollajan allas lienee niitä harvoja, joita edes on suunniteltu ja senkin teho on aika mitätön).
Nyt pitäis
heti tehdä ne päätökset rakentaa voimalaitoksia, jotka pystyvät tekemään energiaa kun ei tuule ja ydinvoimalat eivät ole käytössä. Ja niitä tarvitaa tuhansia MWh , sitä energiaa pitää saada vaikka ei tuule tai ydinvoimala ei ole kunnossa.
Venäjän vastapakotteet muutivat tämän kuvin täysin ja politikot eivät Venäjältä halua ostaa ei luultavasti Venäjän
kaikille edes möisi. Ei toi Ukrainan sota lopu ihan heti tai ainakaan vastapakotteet.
Pahimmillaa se voi kestää kymmeniä? vuosia.
Jos perustuotantoa (eli ydinvoimaa + jotakin biopolttoa) olisi 9000 MW, voisi tuuli ja vesi vuorotella keväästä syksyyn täydentäen lopun. Talvella tulee sitten vielä CHP-laitokset mukaan ja tarvittaessa tuontia lännestä. Eikä haittaisi, vaikka sähköä jäisi yli vuoden tasolla. Sille kyllä löytynee käyttöä.
Ongelma on, että kuka haluaa nyt investoida? Investointisuunnitelmat lienevät sekaisin kuin seinäkello, koska 1) Venäjän tilanne, 2) regulaatiopelot, 3) oman taseen kehitys, 4) inflaatio ja korot sekä 5) taantuman todennäköisyys.
Miten sieltä lännestä voi tuoda kun niillä ei itselläänkään ole tarpeeksi, kun "luopuivat" Venäjän kaasusta ja käytönnössä öljykin alkaa olla poikotissa.
Luin jostain, että meillä olisi budjetissa ensivuodelle useita miljardeja pelkästään ulkomaisten kansalaisten tukemiseen. EU:lle luvattiin muutatama miljardi pitemmällä ajalla, jotain miljardi kehitysapuun jne..., joten ei se euroista olle kiinni jos vaan sitä poliittista tahtoa löytyy,
-jos muut eivät investoi niin silloin sen pitää tehdä valtion, mutta pian. Noita voimaloita ei hetkessä tehdä.
Siihen energiaan menee euroja joka tapauksessa parempi, että valtion kassaan kuin ulkomaisten sijoittajien tileille.
Ja täällä tehtynä toisi niitä paljon kaivattuja työpaikkojakin.
Jos jotain järkevää ei tehdä pian, miedän on pakko karsia menojamme jo todella reippaasti.
Niin päästöoikeudet ovat nostaneet sitä hintaa tässä viimeiset pari vuotta. Mutta silloin kun Suomessa käytännössä täysin luovuttiin kivihiilestä lauhdevoimaloissa, päästöoikeuksien hinnat olivat käytännössä merkityksettömät. Eli se kiviihili oli kannattamatonta ilman viherpiiperrystäkin.
Sillä ei ole isoa merkitystä oliko se kannattamatonta, kun sitä on pakko olla jotta energia riittää . Sen kulut pitää vain jakaa niiden (esim tuulivoima ja ydinvoima) muiden hintaan.