Sähkönhinta. Miksi sähkö kallistui niin paljon yhtäkkiä jo ennen sotaa?
Kaasun kallistuminen koska Venäjä ei myynyt yhtään ylimääräistä, päästöoikeuksien "yllättävä" kallistuminen koska saatavuus vähenee joka vuosi mutta parin vuoteen ei tuntunut missään koska Koronan takia niitä tarvittiin vähemmän.
Yritin tätä kysymystä viritellä aiemminkin kun luin lehdistä että Suomi alkaa sähkön suhteen olla jo lähes omavarainen maa, ainoastaan talven kovimmilla pakkasilla voi tehdä tiukkaa jos ei kaikkia varmuusvoimaloita oteta käyttöön.
Ei olla omavaraisia. Ja vaikka oltaisiin, omavaraisuus ei tarkoita että sähkö olisi halpaa. Kun tuulee sähköä tulee niukkaasti enemmän kuin käytämme, ja jos ei tuulee sähköä tulee vähemmän. Vuositasolla netto voisi olla lähellä 0 mikäli kaikki kalliskin tuotanto olisi käytössä, mutta kovin riippuvaisia tuonnista kuitenkin. Hinta Ruotsissa nyt yleensä halvempi että tuontisähkö alentaa hintoja, osasyykin miksi lisätuotannon rakentaminen Suomeen on niin vaikeaa.
Nyt talvella ei ole enää tehoreserviä. Fortumin tarjous hylättiin, ja se oli ainoa tarjous. Edellisinä vuosina mukana on myös ollut muutama kaasuvoimala, mutta kaasun saatavuus on niin iso kysymysmerkki tulevana talvena että ne ei edes jättänyt tarjousta.
Tiedän Nordpool systeemin, mutta en tiedä sähkön hintoja muualla maailmassa, ja miksi meidän pitää olla siellä vieläkin kun ei olla riippuvaisia eikä mikään tuottajamaa niinkuin Norja tai Venäjä?
Päivänvalossakin ollaan omavaraisia. Suomalaiset ovat hereillä keskimäärin 5840 tuntia vuodessa, ja vuodessa päivänvaloa on riittävästi työntekoa varten suunnilleen sama määrä (koska auringonlaskun jälkeenkin on tarpeeksi valoa vähän aikaa). Että teoriassa omavaraisia kunhan aktiviteetit ajoitetaan päivänvalon saatavuuden mukaan.
Sähkö on vähän samanlainen kun sitä ei nyt voi millään järkevällä (halvalla) tavalla varastoida.
Mikähän nyt tämäkin touhu on: vesivoiman tuotanto nyt on n. 600mw, joka on noin 20% kokonaiskapasiteetista. Kysymys: miksi nyt ei tuoteta enempää ja pidettäisi hinnat kurissa sen myötä?
Koska silloin vesi loppuisi ennen talvea.
Vesivoima on vähän kuin akku, paitsi että Suomessa ainoastaan sateet "lataavat" sitä. Nyt eilen taisi tulla tuoreimmat numerot, Suomessa veteen varattu energia 63% maksimista, puolen prosentin nousu viime viikosta (runsas tuuli taisi auttaa?). Viime vuonna tähän aikaan melkein 66%, ja normaali taso olisi noin 70%. "Vesivuodesta" on jäljellä, eli aikaa siihen että lumi sulaa ja täyttää altaat, noin 65%.
Eli nyt on laskennallisesti 63% virtaa jäljellä mutta 65% vuodesta jäljellä, jos sama vauhti jatkuu vesivoiman sähkö loppuu ennenaikaisesti. Toki sää voi vielä heittää tämä tasapaino suuntaan tai toiseen. Ja muutenkin vesivoimalat hinnoittelevat sähkönsä sillä tavalla että pidemmällä ajalla sitä ostetaan sopiva määrä että vesi riittää.