Aika moni kuitenkin tuo esiin sellainen kanta että sähkö pitäisi olla Suomessa halpaa että tänne tulisi investointeja ja uusia yrityksiä.
Kyllä, mutta ei niin kuten nyt ollaan tekemässä. Eli imuroidaan sähköyhtiöiden taskuun miljardeittain kansalaisten säästöjä ja rapautetaan heidän ostovoimaansa.
Tästä seuraa (ja on jo osin seurannutkin), että muut yritykset kärsivät. Rakennusala, kasvihuoneet muutamana esimerkinä.
Emme saisi antaa yhteiskuntana, käytännön monopoliasemassa olevien yritysten rahastaa tällä lailla asialla, joka on yhteiskunnan kannalta vältämätön Eivätkä kuluttujat
voi muuta kuin ostaa sähkönsä. Pörssisähkön hinnoittelutapa on aivan käsittämätön kun sitä peilaa siihen etteivät yritykset saa tehdä kartellia (sopia hinnoista).
Nyt julkisesti pörssisähkössä sovitaan, että kaikki maksavat saman korkeimman (
Ei siis halvimman) hinnan tuotantotavasta riippumatta, eli tuuliyhtiö tai vesivoima
saa sen saman korkeimman tarjouksen tehneen hinnan, joka pahimmillaan oli 5.1.2024 235snt/kWh. Ja tämä tehdään vielä paikassa (sähköpörsissä), missä sama konserni voi ostaa ja myydä. Pakko kysyä , missä on KULUTTAJANSUOJA ? Toi tapa hinnoitella on hyvin kartellinomainen.
Jos tolla halutaan paikata valtion kassaa (alv. tulot lisääntyy), niin tehokkaampi tapa on imuroida WindFall-verolla sähköyhtiöiltä kaikki ansiottomat voitot ( vs vuoden 2021 taso). Saatas edes valtion velkoja piennemmäksi, ennenkuin suurelta osaa kansaa on säästyneet eurot menneet ja osa heistä siirtyy muiden tuettaviksi.
Se että mummolla on kylmää mummonmökissä koska sähkö on niin kallis pitäisi mun mielestä ratkaistaa sillä että mummolle ja muille köyhille pitäisi kohdentaa jonkinlainen tuki. Mutta yksi mielenkiintoinen asia kaikenlaisten tukimuotojen kanssa on se että useammat eivät halua sitä. Tarkoitan että maanviljelijä toivoisi mielummin että tuotteista maksettaisiin kunnon hinta sen sijaan että saa tukea sama määrä riippumatta tuottaako yhtään ruokaa vai ei. Useammat työttömät toivoisi että saisi töitä työttymyyskorvauksen sijaan, jne. Samalla tavalla sähkön käyttäjät toivoo että sähkö olisi halpaa den sijaan että tulisi joku tuki. Varmaan syyt miksi tukijärjestelmät ovat aina tällaisia.
Harmi vaan, että meillä on ainakin miljoona, jotka sitä tukea tarvitsevat, tuskin edes tohon jää. Sekä keskituloisilta ,jotka tukihomman nyt pääsääntöisesti rahoittavat, viedään, elämisen yli jäävien, tulohin nähden valtavia summia. Joko suoraan energian hinnassa ja tai sähkön säästämiseksi tarvittavaan tekniikkaan investoimisessa.
Joissakin maissa tuki menee sähköyhtiöiden kautta, eli valtio maksaa sähkö yhtiölle siitä että heillä on "sosiaalitariffi" hinnastossa, joka on sitten halvempi köyhille. Usein tosin kylkiäisenä tulee myös prepaid mittari joka pistää sähköt poikki heti kun saldo loppuu (ja kuluttajalle ehkä helpompi hallita ja hahmota sitä sähkön käyttöä kun tietää heti milloin se euron verran sähköä loppuu?)
Markkinaa en lähtisi sorkkimaan. Sellaiset epäonnistuu niin herkästi, ja sitten ollaan taas tilanteessa että voi salakuljetaan.
Kuten tossa yllä "totesin", valtion talous on kuralla. Sähkö on niin moneen asiaan vaikuttava, että mielestäni ainut pitkäkestoin tapa olisi jatkaa sitä hintatasoa, mikä
meillä oli 2021 korjattuna todellisilla hintaa korottavilla tekijöillä. Se vaatisi hallituksen puuttumista asiaan, pahoin pelkään, että se taas vaatii sen seuraavan
vasemmistolaisemman hallituksen, mutta yksi vaaliteema tosta helposti tulee.
Minusta on jo osoittettu, ettei markkinavetoinen hinnoittelu toimi, koska sähköyhtiöiden sisäinen "kontrolli" hinnan kohtuullisuuden suhteen ei toimi.
Jokainen ymmärtää (kaikki eivät sitä julkisesti myönnä), ettei 17,5snt/kWh hinta ole kohtuullinen, kun sitä vertaan 6snt/kWh tuotantohintaan. Joka tässä siis vain yhtenä
esimerkkinä.