Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)
Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.
Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.
Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.
edit: Lisätään nyt vielä sen verran, että aurora-linja tulee lähes varmasti johtamaan kaukolämmön yhteistuotantokapasiteetin vähenemiseen... Jos pitäisi veikata, niin ei vaan kannata ylläpitää polttovoimalaa sähkön tuottoon kun pelkkä lämpökattila on niin paljon halvempi ja yksinkertaisempi.
Tässä olisi ehkä se tilanne, että kapasiteettimaksuilla / jollain muulla julkisella tuella voitaisiin tukea kunnallisia kaukolämpöfirmoja jotta ne ylläpitäisivät tuota sähköntuotantokapasiteettia joka muuten tullaan repimään alas seuraavien vuosikymmenten aikana.
Omassa kaukolämmitys-rivarin sähkönkulutuksessa näkyy hyvin pienen pohjakuorman lisäksi merkittävämpinä piikkeinä pesukoneet, uuni/liesi ja sauna.^^Pörssiasiakkaissa on varmaan aika vähän sähköllä omakotitaloa lämmittäviä. Suurin osa lienee pienellä kulutuksella kerrostalossa. Sähköä vie jääkaappi ja pleikkari. Ei sieltä mitään joustoja tule.
Sitähän kehitetäänkin, ollaan esim. siirtymässä varttitaseeseen.
Mutta siis olisiko tuohon ostajien hankalaan tilanteeseen, kun arvioivat väärin, jotain ratkaisua mielessä?
Sinänsä noiden sähkönmyyjien homma on juuri tuo arviointi ja riskin kantaminen siitä, että arvioivat väärin. Kyllä sitä voi vaikka K-Citymarketin kauppiaalle tulla virhearvio ja ostaa liikaa jotain jonka sitten dumppaa tappiolla.
Mutta siis olisiko tuohon ostajien hankalaan tilanteeseen, kun arvioivat väärin, jotain ratkaisua mielessä?
Miten niin ei saisi perustua puhtaasti arviointiin? Jonkun pitäisi norsunluutornissa päättää minun puolestani, että tänään lämmitetään 10kW teholla - riippumatta siitä että paljonko torppa tarvitsee lämpöä?Toimivalla markkinalla niin suuri osa ostamisesta ei saisi perustua puhtaasti arviointiin. Se miten sitä korjataan on paha sanoa mutta kyllä aktiivinen sähkön kulutuksen ohjaaminen koko ajan on helmpompaa uusilla ratkaisuilla jolloin sitovuutta voi lisätä ja samalla arvointia parantaa.
Mun mielestä parempi voisi olla vaikka tuo Prime -energiajuoma jossa taannoin oli ihan naurettavia hintoja kun kysyntä ylitti saatavuuden. Aika harva kauppias tosin varmaan osti kalliilla hinnalla vaan mieluummin myivät "ei oota", kuin ottivat riskin että ylihintaiset jää käsiin.Jos ottaa tuon CM vertailun niin siinä CM kauppias ostaisi esim. sokeria kymmenkertaiseen hintaan verrattuna normaaliin ja päätyisi kyllä dumppaamaan sen kaiken tappiolla eli kauppias kärsisi koko tappion. Tässä sähkön tapauksessa virhearvioinnin maksoivat kuitenkin lähinnä pärssisähköasiakkaat kun virheellisesti hinta nousi tarpeettoman korkealle ja asiakkaat maksoivat rajusti vaikka laskivat kulutustaan.
Miten niin ei saisi perustua puhtaasti arviointiin? Jonkun pitäisi norsunluutornissa päättää minun puolestani, että tänään lämmitetään 10kW teholla - riippumatta siitä että paljonko torppa tarvitsee lämpöä?
--
Maajussi arvioi, että paljonko tarvitsee lannoitetta ja myy ennakkoon satoaan tuotantoarvionsa perusteella ja loput "spot"-hintaan. Ja vakuuttaa satoa riskiarvioidensa mukaan. Ja kuluttaja arvioi, että montako tölkkiä maitoa nyt menee ennen kuin ne happanevat jääkaapissa.
Osa tekee arvionsa tietokoneavusteisesti perustuen joihinkin malleihin - toiset tekevät arvionsa puhtaasti hattuvakiolla ja perstuntumalla.
No eihän tällaisia "Black Friday" tapauksia ole toistaiseksi ollut kuin kerran.Jos virhearviot tekevät perusteettomia ja toistuvia isoja tulonsiirtoja sähkön tuottajilta sähkön kuluttajille
No mutta jos sellaiset 90% virhearvioin seurauksista koituu tekijöille (kuten viimeksi), niin kyllä sekin kummasti motivoi.Ei markkina voi toimia kovin hyvin jos virhearvion tekijä (tai hänen työnantajansa) ei ole se jolle koituvat sen arvion seuraukset.
kirjoitin väärinpäin, korjaan sen tuohon viestiinNo eihän tällaisia "Black Friday" tapauksia ole toistaiseksi ollut kuin kerran.
Välittäjät kokivat niin isoja tappioita itse, että heillä on huimaavan suuri kannustin ennustaa jatkossa paremmin. Sähkömarkkinalaki mahdollistaa myös sakottamisen jos joku koittaa manipuloida tällä tavalla. (edit: toki syyllisyyden todistaminen ja tuomioin saanti Suomessa on todella vaikeaa).Jos virhearviot tekevät perusteettomia ja toistuvia isoja tulonsiirtoja sähkön tuottajilta sähkön kuluttajille jotka eivät ole niitä arvioita tehneet niin sitten homma ei toimi. Itse asiassa sähkön myyjien pitäisi sitten kantaa vastuunsa virheestä ja maksaa erotuksena pörssisähköasiakkaille se toteutuneen hinnan ja gigawattia pienemmällä kulutuksella tarjotun hinnan erotus, eli valtaosa 5.1 sähkön hinnasta.
Ei markkina voi toimia kovin hyvin jos virhearvion tekijä (tai hänen työnantajansa) ei ole se jolle koituvat sen arvion seuraukset.
On kohteliasta lukea edes se osa viestistä johon vastaa.Miksi sama ei toimi myös toiseen suuntaan: Jos sinun on pakko myydä sähköä, niin mitä lähempänä käyttötuntia ollaan, niin sitä huonommin ehdoin joudut dumppaamaan ne sähkösi markkinoille?
Vice versa, jos pitää myydä lähellä käyttötuntia, sitä halvemmalla sen joutuu tekemään.
Välittäjät kokivat niin isoja tappioita itse, että heillä on huimaavan suuri kannustin ennustaa jatkossa paremmin. Sähkömarkkinalaki mahdollistaa myös sakottamisen jos joku koittaa manipuloida tällä tavalla. (edit: toki syyllisyyden todistaminen ja tuomioin saanti Suomessa on todella vaikeaa).
Suurin eturistiriita on konserneilla joissa on sähkön tuotantoa ja välitystä saman katon alla. Silloin voi käydä niin, että kohonnut spot-hinta tuotti enemmän voittoa tuotantoyhtiölle kuin mitä myyntiyhtiö kärsi tappiota.
--
edit2: Jos tilannetta haluaisi korjata, niin ehkä voitaisiin säätää joku sakkomaksu joka lasketaan sen mukaan, että paljonko väärä arvio vaikutti spot-hintaan?
Tässä tulee vaan riski, että välitysfirmat joutuvat pistämään isompia pantteja likoon toimiakseen alalla ja se nostaa sitten niiden välitysmarginaalia kun jollain se pääomakustannus on katettava.
En pidättäisi hengitystäni sen suhteen, että viranomainen tekisi Suomessa mitään muuta kuin mussuttaisi pullaa...Valvova viranomainen toivottavasti jo nykyään tarkastaa jälkikäteen tällaissa 5.1 kaltaisissa tilanteissa aika tarkasti päivän ostot ja myynnit esim. konsernin sisäisiä intressejä ajatellen. Jos ei tarkasta niin sitten systeemi ei kyllä toimi. Ymmärrän että markkinatieto ei sinänsä ole julkista mutta pitää sen silti olla valvottua.
Nuo syövät niin vähän sähköä, että niitä voi pyörittää tuollaisella pienellä powerbankilla jos niikseen tulee. Sellainen on varsin kätevä. Ja varalämmönlähde lähinnä pörssisähkön korkeita piikkejä varten. Ei niinkään yhteiskunnan romahtamista varten.
On rehellistä tunnustaa, että hintaohjauksen ja siten kulutuksen ennustaminen on aika kimuranttia spot-markkinassa niukkuustilanteessa. Pienikin muutos kulutusennusteessa voi pudottaa hintaa rajusti --> hinta ei ohjaakaan --> ennustettu hintajousto häviää --> tulee kiire hommata sähköä ettei se lopu kesken.Täytyy jäädä seuraamaan toivoa että arviot tosiaan kehittyy tulevaisuudessa, en mitään hätäisiä purkkaratkaisuja kaipaa mutta en myöskään sitä että vielä menee vuosia tarpeettoman epävakaissa tunnelmissa ja turhaan odoetaan että järjestelmä korjaa itse itsensä.
viime vuodet sähköjärjestelmää on ajettu epävakaampaan suuntaan
Osin epävakaampaan (esim. lauhdevoimaloiden alasajo), osin vakaampaan. Sähkön omavaraisuus on viime vuosina parantunut, ennen kaikkea koska OL3 valmistui ja koska tuulivoimakapa on noussut kovalla tahdilla. Tämän lisäksi maakaapelointi on lisännyt toimitusvarmuutta ja säänkestävyyttä. Kokonaisuutena olemme riippumattomampia tuonnista kuin aiemmin. Samalla kun sähkön kulutus on hiukan jopa laskenut, on oma tuotanto lisääntynyt. Eli itse en tuota oikein allekirjoita. Jos joku on epävakautta systeemiin "ajanut", niin se on vain Putin.
Mitä suuremmaksi tuulivoiman ja aurinkovoiman osuus kasvaa sähköverkossa, sitä epävakaammaksi se muuttuu.
SUOMEN sähkönkulutus väheni viime vuonna hieman yli kaksi prosenttia vuodesta 2022, kertoo Energiateollisuus ry. Teollisuuden sähkönkulutus väheni kuusi prosenttia.
Onko tuo nyt juhlimisen arvoista, jos teollisuuden sähkönkulutus tippuu taantuman takia?
totuus on, että mitä isompi prosenttiosuus tuotannosta on sääriippuvaista, sen epävakaampaa saatavuus ja hinta on.
Sun kannattaa olla pikimmiten yhteydessä Fingridiin, aloittavat nimittäin pian suurten siirtolinjojen rakentamisen Kalajoelta aina Hausjärvelle saakka ja eräs perusteista oli tuulisähkön siirtäminen Etelä-Suomeen. On kansalaisvelvollisuutesi estää moinen tuhlaus jos sähköä ei kerran voikaan siirtää.Mitä suuremmaksi tuulivoiman ja aurinkovoiman osuus kasvaa sähköverkossa, sitä epävakaammaksi se muuttuu. Näin koska suurempi osa tuotannosta riippuu täysin sääolosuhteista ja koska se on sellainen tuotantomuoto, mikä ei mahdollista sähkönsiirtoa pitkien matkojen päähän.
kaikkinensa se että sähköllä korvataan muuta energiaa (varsinkin öljyä sekä lämmityksessä että liikenteessä) kuittaa ilman hintapainetta tapahtuvan sähkön kulutuksen vähenemisen kevyesti lähivuosina.
Mitä suuremmaksi tuulivoiman ja aurinkovoiman osuus kasvaa sähköverkossa, sitä epävakaammaksi se muuttuu. Näin koska suurempi osa tuotannosta riippuu täysin sääolosuhteista ja koska se on sellainen tuotantomuoto, mikä ei mahdollista sähkönsiirtoa pitkien matkojen päähän.
Olisiko tässä viitattu inertiaan, verkon stabiilisuuteen ja siten rajoituksiin suuntaajakytketyn tuotannon liittämisessä? Sinänsä ei koske tehon siirtämistä vaan liittämistä. Sarjakondensaattoreilla saadaan siirtotehoa lisättyä.Sun kannattaa olla pikimmiten yhteydessä Fingridiin, aloittavat nimittäin pian suurten siirtolinjojen rakentamisen Kalajoelta aina Hausjärvelle saakka ja eräs perusteista oli tuulisähkön siirtäminen Etelä-Suomeen. On kansalaisvelvollisuutesi estää moinen tuhlaus jos sähköä ei kerran voikaan siirtää.
Olisiko tässä viitattu inertiaan, verkon stabiilisuuteen ja siten rajoituksiin suuntaajakytketyn tuotannon liittämisessä? Sinänsä ei koske tehon siirtämistä vaan liittämistä. Sarjakondensaattoreilla saadaan siirtotehoa lisättyä.
Suhtaudun kaikkiin ”kulutus kasvaa” ennustuksiin aika skeptisesti. Etenkään huippukulutus ei tule kasvamaan juurikaan kun kaupungistuminen etenee ja yhä suurempi osuus kansalaisista asuu kaupungeissa ja kämpät lämpeävät enenevässä määrin jollain muulla kuin sähköllä + ylipäätään lämpöenergiaa per asukas kuluu vähemmän.
Kaikki vetyhapatukset pistän ”uskon kun näen” unelmoinniksi.
Todella mielenkiintoista. Tällä kertaa en sitten olekaan varma, että ymmärsin kommenttisi. Korjaa jos ymmärsin väärin, kun ymmärsin, että ihan objektiivisesti ja neutraalisti, vailla mitään vinoumaa mihinkään suuntaan, kerrot, että jokin kulutushyödyke tulee samaan aikaan kalliimmaksi kuluttajalle JA vähemmän tuottavaksi / kannattavaksi myyjälle ja investoijalle, ilman, että mukaan tulee kolmansia osapuolia vetämään välistä. Eli nyt, kun käänteinen on totta, voidaan siis sanan varsinaisessa merkityksessä puhua tuulivoiman ihmeestä, jonka ansiosta kaikkien pankkitileille tulee rahaa. Nyt alan ymmärtää miksi olet noin fanaattinen tuulivoiman kannattaja.Niin siis jos tavoite on nostaa sähkön hintaa niin että se on aina kallista, tai lisätä todennäköisyyttä että sähköä ei riitä niin joo, sitten tuo on varmaan järkevää. Eli musta ne eivät olleet relevantteja, vaan missasivat ne syyt miksi sähkömarkkinat ovat kuten ovat. Kannattaa lukea se artikkeli joka tälle sivulle linkattiin.
Ja en kyllä tajua, miksi kukaan tuollaista ikinä haluaisi. Eikä haluakaan, siksi sähköä ei myydä kuten tuossa joku esitti. Ja tuollainen ei mitenkään tekisi esim. ydinvoimasta kannattavampaa, päinvastoin se tekisi siitä aina vaan kalliimpaa (investointikustannus + tuottovaatimus).
Eli nyt, kun käänteinen on totta, voidaan siis sanan varsinaisessa merkityksessä puhua tuulivoiman ihmeestä, jonka ansiosta kaikkien pankkitileille tulee rahaa
Nyt alan ymmärtää miksi olet noin fanaattinen tuulivoiman kannattaja.
Hyvä ja havainnollinen laskelma! Ero pörssisähkön ja kiinteän välillä on niin pieni, että vähänkin pienemmällä pörssisähkön marginaalilla se olisi tullut halvemmaksi. Yksi ongelma laskemassasi on: 2022 loppupuolella määräaikaisten kiinteähintaisten sopimusten hinta oli jotain aivan muuta kuin 7,99 snt/kWh. Jos sellaisia olisi ollut, niin se olisi saattanut olla kuutusprofiilista riippuen hyväkin diili.
Sillä on se merkitys, että pystyisimme kansalaiset/toimittajat arvioimaan paremmin. Tehdäänkö sillä sähkön hintaa korottavaa bisnestä, vai onko hinta oikeansuuntainenEn usko että sillä olisi paljon merkitystä. Ylivoimaisesti yleisin ostotarjous pörssiin tehdään hintakattohinnalla 4€/kWh. Tämä enemmistö olisi siis nostanut sähkön hintoja entisestään. Ja suurin osa ovat tavallisia sähköyhtiöitä jotka hankkivat sähköä asiakkailleen. Sitten samat yhtiöt laittavat sisään tusinan verran muitakin ostotarjouksia eri hinnoilla, millä ne yrittää saada kasaan sähköä pörssisähköasiakkailleen.
Se kuka laumassa oli viimeinen joka ehti portista läpi ennen kuin portti lähti kiinni... En ihan ymmärrä miksi se olisi niin tärkeä tietää. Jos alkuasetelma olisi edes vähän erilainen niin siellä olisi ollut joku muu.
Ongelmahan tossa on, että voit tarjota (konsernissa) ostaa ton sähkön 2.35€/kWh, kun tiedät että se meidän sähköätuottava yhtiö saa kuitenkin ton hinnan eli se todellinen tappio konsernille on korkeintaa pörssin palkkion suurentumien + tappio kiinteähintaisten soppareiden sähkön johdosta, jos myyt enemmän kuin mitä omayhtiösiTärkeintä olisi, ja sähköpörssien markkinavalvojat kiinnittää tähän huomiota joka vuosi, että kaikki toimijat tekisivät realistisiä ostotarjouksia. Eli jos ei ole valmis maksamaan 4€/kWh, älä tarjoa 4€/kWh. Jos asiakas ei ole valmis maksamaan 4€/kWh, älä tarjoa 4€/kWh asiakkaan puolesta.
Joo toi on varmaan opettavainen kokemus monelle yhtiölle Monelle kuluttajalle on nyt tullut oppia mitä sähkön käyttö maksaa ja missä sitä kuluuAnonyymina voin paljastaa että omalla työpaikalla, missä siis ei osteta suoraan pörssistä, vaan sähköyhtiön meklari tekee sitä, ja harvakseltaan edes kysyy milloin lomia pidetään, johtoportaan ensireaktio hintoihin oli "ei me nyt yhden päivän takia tehdä yhtään mitään, mutta jos viikkokausia niin silloin pitäisi ehkä". Hetki myöhemmin Mieli muuttui vähän, ja tarkistettiin henkilöstökulut vastaan mahdollinen sähkön säästö. 8 tunnin jaksoissa katsottuna, säästö olisi ollut noin +-0 henkilöstökulujen kanssa, plus että tuotantoa tulisi 8 tunnin verran vähemmän. "Laman" takia vähentynyt tuotanto ei ole yhtä suuri ongelma, koska varasto on jo täynnä.
Epävarmuus oli suuri mikä olisi tehtaan kulutus ilman tuotantoa, koska yleensä paikka lämpenee tuotannosta talteen otetulla lämmöllä, mutta toisaalta suhdanteen takia tuotantoa oli vähemmän, ja tuotantokäytössä syntyy myös lämpöhäviö ulkoilmaan joka on suht koht vakio riippumatta kuinka paljon tuotantoa on käynnissä. On aina olemassa se piste jossa tuotannon hukkalämpö on täysin identtinen laitoksen lämmöntarven kanssa. Vaan ei ole ikinä ollut tarve selvittää, niin mittareita/antureita ei ole niin ei oikein tiedetä missä tilassa ollaan. Jos hukkalämmön tuotto on vähempi kuin lämmitystarve niin ei ole väliä pyöriikö tuotanto vai ei, sähkön kulutus on sama. Lisäksi vaikka maanantain -30 asteen pakkasessa omat kulutusennusteet toteutui vain 1% virheellä, keskiviikkona poikkeama oli jo 20%, ehkä rakenteiden jäähtymisestä johtuva (mikä ennustemallit ei osaa ottaa huomioon).
Lopputulos kuitenkin että ensimmäisenä tunteina sähkön kulutuksessa ei näkynyt juurikaan muutosta. Jonkin verran näkyi 4 tunnin jälkeen, ja vasta 12 tunnin jälkeen sähkön kulutus stabilisoi ja säästyi eniten sähköä.
Tämä oli ensimmäinen kerta kun sähkön hintaan reagoitiin millään tavalla, ja varsin opettavainen. Se että aikaviive oli niin pitkä oli yllätys kaikille.
No tulee ainakin kustannukset teille tutuiksi. Sähköpattereiden ongelma on toi pölyn palaminen, vesipattereissa tota ei juurikaan esiinny (matalampi pintalämpötila)Seuraavalla kerralla:
- katsotaan edelleen 8 tunnin jaksoissa (yksi työvuoro), mutta otetaan huomioon että ensimmäisen työvuoron aikana ei tapahdu juuri mitään, vasta toisen työvuoron ailana sähkön kulutus tippuu
- tämän seurauksena 16 tunnin sähkönhinnan keskiarvo on oltava selvästi yli mitä nähtiin 5.1
- mikäli toimitusten kanssa on kiire, rajahinta nousee entisestään
PS. Käry on ihan järkyttävä kun sähkölämmitin lyö päälle ensimmäistä kerta vuosikausiin.
Kerros tosta talosi eristyksestä tarkemmin (on aika vähän noita tiilivuorattuja rintamamiestalostasi)Tuli testattua tätä puurunkoisessa tiilivuoratussa rintamamiestalossa ja sitä varauskykyä ei kyllä kovilla pakkasilla ollut yhtään. Lämmöt tippui sisällä kuudessa tunnissa 18 -> 13c. Ja sieltä ylös pääseminen vie vähintään sen kuusi tuntia ja sähköä palaa..
Mutta suuri lämminvesivaraaja(1000-1500l) kyllä varaa ja tasaa tehokkaasti lämpöä, jos on lämmitys kiertävällä vedellä. Tosin tässäkin tullaan taas siihen, ettei pumpuilla voi nostaa lämpöä juuri 40 asteesta ylemmäs, eli kyse on lähinnä muutaman tunnin tai enintään puolen vuorokauden(?) väliin jättämisestä. Suorasähköllä pelaaminen olisi selkeästi suoraviivaisempaa.
Ilmanvaihto on tossa se mikä eniten vaikuttaa, eli puhallat sitä todella kuumaa ilmaa ulos, jonka mukana menee paljon normaalia enemmän energiaa.Tuosta syystä talvipakkasella se kiertävä sähkökatko toimii todella huonosti. Jäähtyneen kiinteistön lämmön nostaminen vaatii moninverroin tehoa ylläpitoon verrattuna. Kun katko on kiertänyt kerran läpi, on kulutus verkossa entistä hurjempi. Päivi Räsäsen sanoin, ei toimi Suomessa.
Kyllä ne päättäjätkin tähän tilanteeseen herää, sitten 5 vuoden päästä kun tilanne alkaa olla akuutti kasvavan kulutuksen myötä.Ymparistöluvat, valitukset, suunnittelu ja rakentaminen, niin joskus 2040 paikkeilla voisi startata.
alkaa tulla vähän kiire, jos meinataan mitään muuta kuin tuulivoimaa meidän vanhojen ydinvoimaloiden tilalle. Ruotsilla sama tilanne. Ydinvoimalakaan ei käynnisty ennen 2035, vaikka päätös tehtäisiin tänä päivänä.
5v päästä on taas vihervasemmistohallitus ja aurinkovoimaa rakennetaan. Tuulipuistot paskoo eläinkannan ja tappaa linnut niin loppuu sekin rakentaminen kohta.Kyllä ne päättäjätkin tähän tilanteeseen herää, sitten 5 vuoden päästä kun tilanne alkaa olla akuutti kasvavan kulutuksen myötä.
Eiköhän tuota muuttoliikettä ala tulemaan toiseenkin suuntaan pois kasvukeskuksista...Suhtaudun kaikkiin ”kulutus kasvaa” ennustuksiin aika skeptisesti. Etenkään huippukulutus ei tule kasvamaan juurikaan kun kaupungistuminen etenee ja yhä suurempi osuus kansalaisista asuu kaupungeissa ja kämpät lämpeävät enenevässä määrin jollain muulla kuin sähköllä + ylipäätään lämpöenergiaa per asukas kuluu vähemmän.
Kaikki vetyhapatukset pistän ”uskon kun näen” unelmoinniksi.
Suomessa on tyyliin 2-3 toimijaa joille vihreän vedyn tuotossa on yhtään mitään järkeä. Yksi on Helen, joka voisi halvan sähkön aikaan pilkkoa vettä vedyksin ja säilöä sen metaanina maakaasusäiliöihin. Tuolla voisi:
A) vähentää LNG-ostoja
B) vähentää päästöoikeusostoja kun osoittaa poltettavan kaman olevan uusiutuvaa
Helenillä on kaasuvoimaloita joissa kamaa voi polttaa sähkön + lämmön yhteistuotantoon + se on kiinni Suomen maakaasuverkossa johon metaania voi työntää jos ei suoraan rakenna omaa säiliötä.
Metaani on jossain määrin säilöttävissä samalla tavalla kuin maakaasu / LNG (jos sen haluaa puristaa kasaan) ja tekniikka on jo valmista, eurooppa on täynnä maakaasun varastointia.
En osaa arvioida että millaisia sähkön hintaheilahteluita pitäisi tulla, jotta tuollaista kannattaisi tehdä, mutta mitään muuta käyttöä Suomessa ei ”vihreälle vedylle” ole käsittääkseni näköpiirissä. Kaikki teräsprojektit ovat puhdasta haihattelua eivätkä ole toteutumassa, nehän kuopattiinkin jo kaikki.
Pitkällä tähtäimellä Airbus voisi ehkä toteuttaa A320 Neo variantin joka lentää metaanilla, mutta se on ainakin 15v projekti ennenkuin tuollaisia pörrää finskin väreissä.
Ylellä höpinää Kemijoki Oy:n pumppuvoimaloista. Myytävä sähkö tulisi olla 5 snt/kWh kalliimpaa kuin ostettu, jotta homma olisi kannattavaa. Päätös aikaisintaan 2028. Kuulemma näin tärkeitä hankkeita EU piffaa.
Eiköhän tuota muuttoliikettä ala tulemaan toiseenkin suuntaan pois kasvukeskuksista...
Nythän juuri siirrytään sähköllä lämmittämiseen, siihen on maksettu avustuksiakin. Kaukolämpö ei kannata ellei sähkö ole pysyvästi kallista.
Kasvukeskusten hiipuminen ei sulje pois kaupungistumista. Kaupunkejahan ovat esim. Rauma, Kokkola ja Imatra.Eiköhän tuota muuttoliikettä ala tulemaan toiseenkin suuntaan pois kasvukeskuksista...
Tuollainen 2 000MW olisi todella hyvä säätövoimaksi. Tuollainen 5snt/kWh vuorokauden sisällä ero alkaa jo nyt olla todellisuutta ja vaihtelu tulee vain lisääntymään. Mikäli se tuolla erolla todella tulisi kannattavaksi niin vaikuttaa aika hyvältä.
Ongelmahan tossa on, että voit tarjota (konsernissa) ostaa ton sähkön 2.35€/kWh, kun tiedät että se meidän sähköätuottava yhtiö saa kuitenkin ton hinnan
Saatteko siis ostaa suoraan pörssistä meklarin avustuksella?
Yön alimman ja päivän korkeimman kulutuksen ero on yleensä 1000MW luokkaa niin tuollaisia tehoja ei tietenkään käytettäisi normaalisti. Vähemmällä teholla tunteja riittää pitemmäs. Tuulituotannon vaihdellessa paljon tehojakin voidaan käyttää kumpaankin suuntaan.Mitään faktaa tai laskutodistuksia ei ole, mutta mutulla tuntuisi että 2000 MW "tasoittelu" tasottaisi myös sitä hintaeroa. Eli hintavaihtelun pitäisi alunperin olla (reilusti) enemmän kuin tuo 5 snt/kWh, ettei se katoa tyystin, kun tuollainen määrä säätyvää tehoa lyödään hintakäyrän maksimi- ja minimikohtiin.
Mitään faktaa tai laskutodistuksia ei ole, mutta mutulla tuntuisi että 2000 MW "tasoittelu" tasottaisi myös sitä hintaeroa. Eli hintavaihtelun pitäisi alunperin olla (reilusti) enemmän kuin tuo 5 snt/kWh, ettei se katoa tyystin, kun tuollainen määrä säätyvää tehoa lyödään hintakäyrän maksimi- ja minimikohtiin.
Olisi muuten mielenkiintoista tietää kenellä on konsernitasolla enemmän tuotantoa kuin kulutusta pakkasella. Koska ollaan riippuvaisia tuonnista niin voisi olettaa että aika harvalla on riittävästi tuotantoa.
Mutta ei varmaan kannata pelkästään yön ja päivän eroa verrata, vaan tyynen ja tuulisen hetken. Silloin eroa tuotannossa on äkkiä lähes 5000 MW ja noihin kohtiinhan tällaisilla pumppulaitoksilla on varmaan hyvinkin passelia iskeä.Yön alimman ja päivän korkeimman kulutuksen ero on yleensä 1000MW luokkaa niin tuollaisia tehoja ei tietenkään käytettäisi normaalisti. Vähemmällä teholla tunteja riittää pitemmäs. Tuulituotannon vaihdellessa paljon tehojakin voidaan käyttää kumpaankin suuntaan.