Alaa reguloidaan jo paljon tiukemmin kuin montaa muuta. Se mitä ehdotat on lähempänä sosialismia ja suunnitelmataloutta. Viime vuosi oli täysin poikkeuksellinen energiakriisin takia.
Hienoa, että voimme keskustella asiallisesti, arvostan kyllä ammattiasi.
Joo kyllä ehdotan, koska alasi on niin tärkeä meidän kaikkien kannalta, ettei sitä mielestäni saa/saisi laittaa markkinavoimien säädeltäväksi.
Vaikka muuten kannatankin kohtuullista markkinataloutta.
Näytöt on annettu, että löytyy johtajia, jotka ovat valmiit ottamaan paljon enemmän mitä meidän yhteiskunta kestää.
Katso sähköä tuottavien yhtiöiden viimeisiä taseita, aivan järkyttävää ryöstöä ja vielä aikana, jolloin valtio taistelee taloudellisessa pahassa alamäessä ja sähköyhtiöiden vastuuton eurojen imurointi sijoittajien taskuun vaan sitä pahentaa. Olen siitä enemmän kuin huolissani.
Hinnat eivät ole palautuneet vuoden 2021+ infaatio tasolle, joten meillä on edelleen energiakriisi tai katteita on nostettu
(Muuten (aiempiin viesteihimme) omalla alallani käytetään laskelmissa sanaa kate-%, jolla tarjotaan. Sillä tarkoitetaann prosenttia, jonka yrityksenä haluaisimme saada olettamiemme kulujen päälle). Joskus se oikeasti voi olla toteutuessaan käytännössä kymmeniä prosentteja miinus merkkinen, koska alalla on kova kilpailu ja sen hinnan laskeminen käytännössä oikein aivan mahdoton tarkasti. Tää sulle, että on niitä ongelmia laskea muillakin aloilla ja se kilpailu on nyt todella raakaa ja sähköyhtiöiden hintojen nousu (epäsuorine vaikutuksineen) varmasti teki monen yrityksen katteeseen ison loven.
Yrityksiä menee konkkaan, koska kansalla ei ole ostovoimaa. Tämä ei tietenkään kaikki johdu sähköyhtiöistä, mutta ne vaikuttavat paljon ... niitä epäsuoria negatiivisia seurauksia on todella mahdoton edes tajuta.
Muuten miksi, käytätte nyt jo vettä eilen taisi olla jotain 1500MW onko altaat niin täynnä tai lähellä ylärajaa? Kun noita joskus opiskelin ei jäänyt mieleen
miten paljon vesi lisääntyy talvella, oleten sitäkin tapahtuvan lumen sulamisen johdosta?
Kyllä minä ainakin löysin kaikilta firmoilta miltä nopeasti katsoin sekä pörssihintaisia että kiinteitä sopimuksia olevan tarjolla.
Joo toki, mutta katsoppa niiden hintaa, toistaistaiseksi voimassa oleva on hinnoiteltu luokkaa 15c ja yli. Kulutusvaikutuksellinen sopimus luokkaa 8c-9c ja kerrotaan vaihteluväliksi +/- 2c-3c. Kyllähän tossa aivan selvästi johdatellaan taloudestaan huolissaan olevaa pörssisähkön käyttäjäksi.
Kiinteät ovat keskimäärin aina kalliimpia kuin pörssisähkö (pitkällä aikavälillä). Kiinteässä sopimuksessa maksat preemiota siitä että hinta on lukittu tietylle tasolle ja yhtiö vastaavasti kiinnittää oman sähkön hankintansa samaan tasoon ennustetulle määrälle. Näin on ollut jo pitkään. TV-sopimuksien käyttäytymisessä on eniten yhtiöiden omaa pelaamista ja tämän takia en suosittelekaan niiden käyttöä kuin poikkeustapauksissa (itselläni on ollut TV-sopimus vain kahden kuukauden ajan viimeisen 10 vuoden aikana ja silloin oli muutto tulossa niin en jaksanut venkslata sopimuksien välillä vaan määräaikasen päättyessä annoin sen vaihtua TV-sopimukseksi vähäksi aikaa).
Joo noinhan se näyttää menevän, mutta tossa olisi selkeästi varaa muuttaa niitä asiakasystävällisemmiksi. Varsinkin yhtiöillä, jotka tekevät sen sähkön itse kuten esimHelen ja Fortum.
Ja mitenköhän Suomen valtio korjaa tämän kun toimitaan yhteispohjoismaisella (oikeastaan yhteiseurooppalaisella) markkinalla missä hintatason määrääjät löytyvät useimmiten norjalaisen vesivoimalan puikoista?
Valtio (lue: politikot) voi tossa pyrkiä vaikuttamaan EU:n lainsäädäntöön, mutta koska toi on hidas tie. Sähköyhtiöiden voittoja voitaisiin verottaa lisää ja kerätä
heiltä esim. prokressiivista "huoltovarmuusveroa", jota voisi sitten käyttää noiden pitempiaikaisten hankkeiden rahoituksen keräämiseen.
Ehkä myös luoda "huoltovarmuusvähennys" kirjanpitoon, jonka saisi mikäli sähköyhtiö sijoittaa toimenpiteisiin, jolla luodaan tuota meiltä puuttuvaa säätövoimaa tuulettomien päivien varalle. Mitkä ne toimet ovat josta vähennys saadaan, pitäisi sitten puolueeton asiantuntijaraati määrittää.
Nyt vaan näyttää siltä, ettei juuri mitään tehdä (eikä varsinkaan kerätä niitä euroja uusiin hankkeisiin), vaan odotetaan, että joku ydinvoimaloistamme hajoaa ja ollaan samantien uuden kriisin kourissa tuulettomina pakkaspäivinä.
Taidettiin hommata toi LNG-laiva 10vuodeksi vuokralle ja maksettiin siitä oliko 0,5miljardia, on jäänyt itselle epäselväksi ton vaikutus ja käyttö säätövoiman/ huoltovarmuuden kannalta.
Alkuun pitäisi hinnalle määrätä katto ja alkaa noudattamaan kohtuullista hinnoittelua. Kuten "sähkömarkkinalakimme" edellyttäisikin.
Lain lause: Enerkiavirasto voi määrätä kohtuullisen... on käytännön tehottomuutensa kuluttajasuojan kannalta näyttänyt.
Pörssihinnat heiluvat aivan liikaa, kyllä sähköä tuottavien yhtiöiden pitää pystyä tasaisempaan hinnoitteluun ainakin kotikäyttäjän sähkön osalta.
Olen varma, että jos meiltä oikeasti alkaisi sähkö loppua, valmiutta säästämiseen löytyy ympäri Suomea. 1970-luvulla katuvalotkin laitetiin pimeäksi, toki nyt
niiden vaikutus on energiasäästölamppujen takia pienempi.