Pohdiskelen tässä OL4:n realistisuutta TVO:n omistajataustan pohjalta:Ne luvat nojaa siihen, että sinne rakennetaan se Rosatomin VVER1200. Ei niitä lupia voi tosta vain siirtää täysin toisenlaiselle reaktorille.
Jos nyt haluttaisiin mahdollisimman nopeasti uusi projekti tulille, niin varmaan realistisin vaihtoehto olisi herättää henkiin OL4. Infra hyvin pitkälle valmiina, omistajana taho jolla on enemmän kuin tarpeeksi kokemusta, ei mitään laillisia ongelmia sen suhteen, että kuka omistaa Hanhikiven perustukset ja maat.
- EPV Energia (6,6 %): En pidä kiinnostusta mahdottomana. Rakentaa mm. power-to-x:ää ja uusiutuvaa.
- Fortum (25,8 %): Kiinnostusta voidaan pitää lähes varmana, koska yhtiö on aloittanut selvitykset lisäydinvoiman rakentamisesta Suomeen ja/tai Ruotsiin. Lisäksi Loviisan myllyjen korvaamiseen tulisi jo alkaa varautua.
- Kemira (0,9 %): Ei osallistunut OL3:n. En tiedä tarpeeksi yhtiön toiminnasta.
- Oy Mankala Ab (8,2 %): Omistaja Helen. En pidä kiinnostusta mahdottomana, sillä tavoitteena vähentää/luopua polttamalla tehdystä kaukolämmöstä PK-seudulla.
- Pohjolan Voima Oyj (58,5 %): Suuri määrä omistajia, joista suurin, UPM, on sulkenut paljon tehtaita ja vähentänyt sähkönkäyttöään. Sama koskee Stora Ensoa. Voisiko UPM:n energiapuolta kuitenkin kiinnostaa bisnesmielessä, erityisesti jos energiatoiminnot joskus irtautuvat emoyhtiöstä?
Mahdollisia lisärahoittajia:
- SSAB, omistaa jo TVO:ta Pohjolan Voiman kautta pienenpienen osan (aikoo muuttaa terästehtaita vetypelkistykseen ja tulee tarvitsemaan runsaasti lisää sähköä). Pidän kiinnostusta lähes varmana.
- Outokumpu, omistaa jo TVO:ta Pohjolan Voiman kautta pienenpienen osan (tekee esiselvitystä pienydinvoimalasta tehtailleen Tornioon, olisiko osaomistus ns. konventionaalisessa voimalassa kuitenkin parempi vaihtoehto). Pidän kiinnostusta lähes varmana.
- Neste (suunnittelee vetyjuttuja Porvooseen eli tulee tarvitsemaan runsaasti sähköä). Pidän kiinnostusta todennäköisenä, sillä valtio on suurin omistaja.
- Ren-Gas (suunnittelee P2X-laitoksia useille paikkakunnille Suomessa eli tulee tarvitsemaan runsaasti sähköä, pidän toteutumista kuitenkin vielä varsin epätodennäköisenä)
- Joku riskinottaja ulkomailta, joka nyt vaan sattuu arvioimaan, että lisäydinvoima voisi olla kannattavaa ottaen huomioon vetyhommat ja yhteiskunnan sähköistymisen yms.