Tuulivoiman ansiosta vesivoimaa voidaan käyttää enemmän silloin kun tarvetta on, koska tuulisella säällä vesivoimaa säästyy. Pätee erityisesti Pohjoismaiden tasolla. Vesivoima kun ei ole ehtymätön hana.
Toi pitää paikkansa, mutta edelleenkään toi meidän vesivoimakapasiteetti ei riitä siihen, että kovina tuulettomina pakkaspäivinä ja varsinkin jos samaan aikaan joku ydinvoimala putoaa pois päältä. Ja minusta on varmaa, että sähköyhtiöt hyödyntävät tota tilaisuutta korkeilla pörssihinnoilla.
Sähköntuotantoon ei ole investoitu (paitsi mitä nyt pohjoismaiden isoin yksikkö) ja syynä on se, että kukaan ei halua siitä maksaa. Markkinaehtoisesti sitä ei ole syntynyt ja niin kansalaiset kuin virkamiehet ovat olleet kovin tyytyväisiä kotimaiseen tuotantoon sekä Venäjän ja pohjoismaiden tuontiin.
Nyt kun vedettiin matto alta niin päästöoikeuksien/ilmastonmuutoksen kuin Venäjän touhujen myötä, ollaankin ihmeissään. Markkinatalous olisi voinut herätä 10v aiemmin, mutta niin olisivat voineet virkamiehet kuin kansalaisetkin. Ketään ei vaan kiinnostanut, kun hinta pysytteli 4-5c/kWh, joten kulutusjuhlat jatkuivat.
Nyt tilanne on tämä ja vaihtoehtoja on kaksi:
1) Opitaan joustamaan kulutuksen kanssa, jotta kalliiden tuntien myötä ei tule osumaa ja sähkö riittää. Markkinatalous on katsonut tämän parhaaksi investointiedellytyksiltään ja ilmastovaikutuksiltaan. Sähköpörssi pitää huolen, että sähkö ei lopu kesken ja ohjaa kuluttajia järkevämpään sähkön käyttöön.
2) Tehdään kuin sähköverkkojen kanssa. Ei oltu tyytyväisiä laatuun, niin sitä regulaatiolla lähdettiin parantamaan. Ongelma oli, että se ei tapahtunut ilmaiseksi. Jos nyt halutaan tasainen sähkön hinta ja varma riittävyys, tarvitaan valtioita apuun (esim. ydinvoimaloita lisää). Keskimääräinen hinta nousisi.
Jälkimmäisen ongelma on vielä mielipiteiden vaihtuminen kesken kaiken, jolloin markkinat saattavat mennä sekaisin ja kärsijänä on varmasti ainakin sähkön käyttäjä sekä veronmaksaja.
1) uskotko tosiaa, etteivät sähköyhtiöt säästämisestä huolimatta korota voittojaan, jos se on mahdollista (kuten nyt kun sama yhtiö ja myy ja sen myyntiyhtiö myy kuluttajille).
Tunnettu tosia asia on, ettei katteella ole ylärajaa (ellei yhteiskunta siihen puutu)
2) tässä mielestäni pienempi paha (kuin syytää miljardia sähköyhtiöille) kansantalouden kannalta, on parempi säästää sitten sähköä ja laittaa tolle hinnalle järkevä katto, jolloin myös pienyrityksillä on uskoa siihen, että toimintaa voi suunnitella kannattava.
3) tämä sulta puuttui. Rakennetaan yhteiskunnan varoilla (varat niihin sähköyhtiöiden voitoista ns. "varasäätövoimamaksuna" korotettuina veroina tuloksesta) pieniä monikäyttövoimaloita ja jatketaan sitä turpeen käyttöä. Meidän hiilidioksiidi päästöt eivät ilmastoa muuta ja minä uskon, että ton hiilen sidonta saadaan kyllä aikanaan hoidettua (nyt on jo koe hankkeita menossa). Eli uskon, että meidän turve tulee vielä arvoonsa, elleivät keksi jotain uutta mullistavaa energialähdettä.
Turpeen poltolla saadaa työtä Suomeen ja sitä kautta verotuloja.
Noi päästömaksut ovat poliittisia ja niihin voi ainakin yrtittää poliittisesti vaikutta, varsinkin kun EU:kin on taloudellisesti kuralla, eikä Ukrainan ja Venäjäjänvälinen sotaloppune vuosikausiin (joka syö lisää EU:kin taloutta). Siinä muuten ilmakehää tuhotaan surutta.
Edit: täällä monella on kova usko, siihen että voimme tuoda sähköä noina hankalina tuulettomina päivinä. Voidaan jos niissä maissa on tuulisia päiviä eikä heidän omat muut voimalat ole samaan aikaan epäkunnossa eikä sieltäkään silloin (jos saa) ilmaiseksi. Sanonta "Oma apu, paras apu" Muutenkin meidän ydinvoimaltat ovat jo vanhoja, joten vikaantumisa tulee varmasti (toivotaan, ettei pahimpaan saumaan)