• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Sähköenergian tuotanto, taustatekijät, hintatason määräytyminen, yms yleinen keskustelu aiheesta

Kyllähän näitä toimijoita tuntuu ilmestyvän, esimerkiksi tällainen Teravoima joka lupaa sähköt kerrostaloon 5€/kk + 4snt / kWh sisältäen energian, siirrot ja verot. Ja 20€/kk + 4 snt / kWh omakotitaloon. Toi tosin jättää pörssin välistä ja myy akusta suoraan kuluttajille (ja varmaan sit ostaa pörssistä akkuihin)

Jos uskoisin että toi homma oikeasti etenee ja voisi olla kannattavaa bisnestä (tai ekan 10 vuoden tappiot katettais riskirahalla) niin ryntäisin oitis asiakkaaksi. Harmi että todennäköisempi kuvio lienee kusetus tai harhainen yrittäjä.
Tuossa Teravoiman "konseptissa" on jotain, jota en ymmärrä. Pelkkä siirtomaksu on veroineen kaikilla yhtiöillä enemmän kuin tuon 4 snt/kWh. Ja lähes kaikkien siirtoyhtiöiden perusmaksu on suurempi kuin tuon Teravoiman perusmaksu. En ymmärrä Teravoiman liiketoimintamallia. Ilman heidän sopimuksen lukemista ei tuosta voi sanoa mitään.
 
koko ajan tulee "yllättäviä" pörssisähkön (ja sivullisesti myös kiinteiden) hintaa raketoivia häiriöitä
tuulivoimaakin "sattumalta" kuristetaan samaan aikaan
Kylläpäs sattuikin

Musta tällaiset vihjailut kuuluvat salaliittoketjuun, eikä tänne. Jos sulla on osoittaa jotain tarkoituksellisuutta, niin anna tulla. Mutta tuollainen jatkuva vihjailu jostain salaliitosta on aika raskasta luettavaa muutoin asiallisessa ketjussa.
 
Hinnat huomenna samaa tasoa kuin tänään, piikki vain alkupäivästä

25BFC035-7DE6-410D-9D9A-5CD27FD7163A.jpeg
 
Viimeksi muokattu:
Jos kuitenkin mietitään sitä salaliittovaihtoehtoa että hajoamisten tarkoitus olisi nostaa pörssisähkön hintaa, niin eikö sen OL3 kannattais hajota ennen puolta päivää, jolloin ehtisi vielä vaikuttaa seuraavan päivän hintoihin.

Marraskuun verottomasta keskihinnasta tuli muuten tämän vuoden 4. kallein. Samalla voisi sanoa että oma "kulutusvaikutus" tullee olemaan aivan uskomaton, melkein -9 snt/kWh. No tämä nyt ei ole vertailukelpoinen.
 
Tietenkin sillä on väliä. Virossa olevat voimalat ovat Viron ja Suomen välisen siirtolinkin takana. Suomessa se hiililauhdevoimala olisi korvaisi kalleinta tuotantoa ja laskisi siis tehokkaasti Suomen hinta-alueen hintaa.

Silloin kun sähkön hinta on korkealla, on yleensä Viron ja Suomen välinen siirtolinkki täynnä ja hinta Virossa vielä korkeampi kuin Suomessa. Mikäli uutta fossiilista tuotantoa rakennettaisiin Viroon, se saattaisi yhdistää Suomen ja Baltian hinta-alueiden hinnan - tällöin hinta Suomessa voisi jopa nousta.

Mutta mitä on se kallein tuotanto, jota se korvaisi Suomessa? Nythän tilanne on sellainen, että Suomessa ei juurikaan ole mitään tuota kalliimpaa tuotantoa.
Hinnat nousee näihin tämän päivän tyylisiin hintoihin silloin, kun ei ole tarpeeksi halpaa tuotantoa Suomessa irrottamaan meitä noista Keski-Euroopan hiili/kaasu hinnoista. Mutta paha meidän on irrottautua noista hinnoista omalla hiilipohjaisella tuotannolla, koska sen hinta olisi lähtökohtaisesti samaa täällä kuin Keski-Euroopassa.
Toki jos kaasulla tuotettu sähkö on radikaalisti kalliimpaa kuin hiilellä tuotettu, niin sitten tilanne voisi olla eri. Mutta ymmärtääkseni nyt ei enää olla tuossa pisteessä, kerta maakaasun hinnat ovat tulleet reippaasti alas viime vuoden huipuista ja maakaasu tarvii about puolet vähemmän päästöoikeuksia verrattuna hiileen.
 
Jos hän tarkoitti omavaraisellavoimaloilla varavoimaloita niin paljon että vuoden katko ei aiheuttaisi mitään ongelmaa. Niin tulee mieleen että meillä on muulloin aika isoa rasite/ongelma. Jonka hinnan maksaa yhteiskunta.

Toki meidän pitää varautua poikkeustilanteisiin, ja niihin olemme olleet varautuneet, ja sen toki osoitti miten viimetalvi sujui vaikka meillä oli useita haasteita ja viivästyksiä yhtäaikaa ja ongelmissa oltiin myös eteläpuolellamme.

Varautumisella on hintansa ja häiriöillä on hintansa, mutta häiröttömyydestä ei kannata maksaa liikaa.

Omavaraisuus sanalla voi olla erialisia tulkintoja, mutta tässä nyt tullkitsin niin että vuoden varmuusvarastot tuonti energiasta menee tähän omavarainen sähkökekusteluun.
Viime talvi sujui vain siksi, että meidät köyhät pakotettiin järkyttävällä hinnalla karsimaan sähkön käyttöä (sähkökytkimiä tekevät yhtiöt tulevaisuudessa kiittelenevät ja tulevaisuudessa sähkömiehille lisää töitä :) ) sekä pudottamaan sisälämpötilaa (meilläkin 15-18 astetta) sekä he jotka pystyivät siirtyivät takaisin fossiilisten käyttäjiksi.

Jokainen joka haluaa läskeille sähkömarkkinoille kehiin, niin senkun aloittaa osakeyhtiön tai osuuskunnan, somessa kalastelemaan rahoitusta ja uutta voimalaa pystyyn. Sinne vaan myymään pörssiin 20snt/kWh hinnalla pörssiin tai jakamaan osakkaille omakustannehinnalla sähköt niin massia vaan valuu hanasta.
Tiedät varmasti, että muut sähköyhtiöt pystyvät halutessaan tollasen "pörssihäirikön" nujertamaan. Eikä tollaseen saa helposti sitä tarvittavaa sitoutumista saati hemmoa joka ton jaksaisi vetää ensin omalla riskilläään. Eikä ole tarvettakaan meillä on jo toi tehtymonessa kunnassa, isoin ongelma vaan on, että osa on päästetty pörsiin.

Sähköyhtiöille asetettiin täksi vuodeksi 2023 ylimääräinen windfall vero. Alalla on vahva pelko että se ei tule jäämään kertatapahtumaksi. 2022 tullee jäämään poikkeuksellisena vuotena myös taseisiin ja tuloksiin. Muistuttaisin myös että oikeastaan Fortumia lukuunottamatta suomalaisten sähköyhtiöiden omistajina on usein suomalaiset kunnat joille tuloutetaan osinkoina iso osa sähköyhtiöiden tuloksista. Että kun yhteiskuntaa katsotaan kokonaisuutena niin se raha ei täältä tuota kautta häviä. Verkkojen myynti ulkomaisille sijoittajille oli sen sijaan omasta mielestäni aikoinaan melkoisen typerää.
Toi Windfall vero oli ehkä edellisen hallituksen järkevin toimi paitsi, että sitä olis voitu vielä vähän enemmän ottaa. Eihän sitä kaikilta otettukaan, oli selkeästi suunnattu noihin hyvin kannattaviin yhtiöihin, eikä tosiaa edes otettu kaikkea ansiotonta voittoa valtiolle.
Onneksi vanhat sukupolvet ymmärsivät (vaiko käytännön pakosta) tehdä noi yhtiöt kuntalaisten omistukseen. Harmi vaan, että niitä voittoja sitten käytetään turhiin
esim. Hesan kassan kasvattamiseen ja sitten sallii kunnan tuhlata. Parempi noin kuin ulkomaille suoraan.

Verkkojen myynnistä olen täysin samaa mieltä. Espoolaiset kiroavat vieläkin kokoomuslaista ex. kaupunginjohtajaansa ja sen aikaisia kokoomus päättäjiä valtuustossa, jotka päättivät myydä Espoon Sähkölaitoksen ja vieläpä pilkkahinnalla. Kyllä silloinkin valtuustossa osa tiesi, että hölmöläisen hommaa oltiin tekemässä, ei vaan ollut heitä
tarpeeksi.

Eivätkä ole palaamassakaan. Myyntiyhtiöiden kateprosentit eivät ole juuri muuttuneet (en ole siis itse myyntiyhtiössä töissä, mutta olen vuosien varrella kyllä päässyt hyvin selville heidän rakenteistaan ja tuloutusmalleistaan), kilpailu yhtiöiden välillä on edelleen kovaa. Isoin osa hintatason nousua on epävarmat futuurimarkkinat joissa ei ole samanlaista luottoa tulevaisuuteen kuin ennen Ukrainan sodan alkua oli. Tämä vaikuttaa suoraan varsinkin määräaikaisiin ja toistaiseksi voimassaolevien sopimusten hintatasoihin. Paluuta siihen 4snt/kWh tasoon tullaan tuskin näkemään vuosiin jos koskaan.
Tolla "Myyntiyhtiöiden kateprosentit eivät ole juuri muuttuneet" onkin hyvä "näyttää", että ei ryöstetä sekä samalla yrittää hämärtää sitä, että ne sähköä tekevät yhtiöt
keräävät suuria voittoja, onneksi toi Windfallvero sentään huomioi koko konsernin tuoton. Puhtaita (joilla ei ole konsernissa sähköä tekevääpuolta) toi Windfall-vero ei edes koskenut.
Syynä on se että jokivoimalaitoksilla luodaan jokiin (ja järviin) jääkannet ja lisäksi ainakin Suomessa jokivoimaloiden ajoa ohjataan erittäin tarkoilla ympäristömääräyksillä jotka määrittävät korkeimmat ylä- ja alarajat vedenpinnoille. Pelivaraa on yllättävän vähän ja jonkinlainen juoksutus on pakko pitää yllä.
Mikäs on maksimi mitä vedellä käytännössä voidaan talvella tuottaa ja käytönnön maksimi joulukuu-maalikuun loppu ajalle?

Kyseisten yhtiöiden on tarkoitus tuottaa osinkoa omistajille. Voisivatko nämä yhtiöt myydä sähkö ulos halvemmalla? Kyllä. Kannattaako niiden lähteä polkumyymään sähköä alle markkinahinnan? Jätän siihen vastaamatta. Kannattaa myös tarkistaa nämä osuuskunnat joilla on omaa sähköntuotantoa: Esim. Oulun Seudun Sähkö myy osakuntansa alueella oleville asukkaille sähkö pörssihinnalla josta otetaan pois muuttuva prosentti. Prosentti on vähän vaihdellut, välillä se on ollut -20%, välillä jopa -33%. Siinä sitä omaa tuotantoa käytetään sen loppuasiakkaan hyväksi.
Se on jo nähty, etteivät halua myydä halvemmalla, kun kerran voivat rahastaa. Eli se vaatii niitä poliittisia päätöksiä, toisaalta vaikuttaisi siltä, että toi Windfall-vero
tänä vuonna olis vähän hillinnyt noita korkeimpia hintapyyntejä?
Toivottavasti Oululaiset eivät aikoinaan tukehtuneet nauruun, lukiessaan Espoolaisten hölmöydestä kun Espoo möi sähkölaitoksensa. Sekä vanhemmat politikot muistavat kertoa siitä nuoremmille, etteivät itse joudu muiden naurattajiksi.

Säätövoimaa kyllä rakennetaan mutta pienessä mittakaavassa (esim. akustoja). Fakta on että jos uusien voimalahankkeiden kannattavuus on huonoa niin säätövoimahankkeilla se on vieläkin huonompaa. Hyvänä esimerkkinä myttyyn mennyt pumppuvoimalaitos hanke Pyhäsalmen hylättyyn kaivokseen. Kannattavuutta ei ollut vaikka hankkeelle olisikin saatu jonkin verran EU:n tukea. Sinänsä huoli säätövoimasta on kyllä alalla vahvasti esillä, mutta kaikilla on fiilis että joku muu saisi sen rakentaa (ja ennen kaikkea maksaa). Verotuksesta tuossa otinkin jo alkuun kantaa.
Niinpä "meille voitot ja muille kulut" kyllä valtio sitten tulee apuun. Me laitetaan yli 2miljardia joka vuosi puolusmenoihin, kyllä meillä pitää olla varaa (ottaa vaikkasähköyhtiöien katteista kuten jo sanoin) hoitaa toi säätövoima kuntoon ja seisottaa niitä laitoksia kun niitä ei ole taloudellisesti järkevää käyttää.
Pakkanen ei meitä ketään kumartele. Tosiaan järkeä siihen mitä tehdään, ettei euroja polteta huuhaa juttuihin "viherryksen" varjolla.

Jokaiselle joka tätä ehdottaa niin esitän saman kysymyksen. Kuka asettaa katon ja mille taholle se katto asetetaan (pörssiin, myyntiyhtiöille vai ?)
No sittenhän sinä olet luultavasti jo melkoinen asiantuntija :) on mistä valita.

-Katon asettaa valtion johto/eduskunta, muilla ei siihen ole riittävää valtaa, puolueettomia asiantuntijoita käyttäen (Energiavirasto ei ole sellainen taho).
- tuotolle yläraja esim. vastaava tapa kuin siirtoverkoissa, mutta pienemällä prosentilla sekä puolueetonta valvontaa sille, ettei voida niitä kuluja tarkoituksella nostaa vailla oikeaa käytännön hyötyä.
-Puhtaat myyntiyhtiöit voisi vaikka lakkauttaa, jos eivät tee sähköä ovat lähinnä vain lisäkuluja. Varsinkin kun nyt näytettiin 24.11.23 -50c, miten helpposti hintaa polkevat voidaan laittaa ruotuun.
-Jos Ulkomaiset sähköä tekevät yhtiöt voivat kyllä tehdä tänne oman myyntiyhtiönsa. Tosin tavoite pitäisi olla, että kaikki sähkö voitaisiin tehdä Suomessa.


-johtajien huippupalkkoihin tuntuvat leikkaukset (eihän heillä näytä olevan mitään käytännön vastuuta, joilla kohtuuttomia liksojaan perustelevat, Fortum ex. johto on sen hyvin näyttänyt)
-jos pitää jakaa sen alennetun palkan päälle palkkioita, ne pitäisi perustua saavutettuun tulokseen vähintään 15-vuoden tarkastelun perusteella. Se oikeasti sitouttaisi johtajat pysymään töissään ja toivottavasti miettimään yhtiönsa kehittämistä pitemmällä ajanjaksolla.
 
Viimeksi muokattu:
Mutta mitä on se kallein tuotanto, jota se korvaisi Suomessa? Nythän tilanne on sellainen, että Suomessa ei juurikaan ole mitään tuota kalliimpaa tuotantoa.
Hinnat nousee näihin tämän päivän tyylisiin hintoihin silloin, kun ei ole tarpeeksi halpaa tuotantoa Suomessa irrottamaan meitä noista Keski-Euroopan hiili/kaasu hinnoista. Mutta paha meidän on irrottautua noista hinnoista omalla hiilipohjaisella tuotannolla, koska sen hinta olisi lähtökohtaisesti samaa täällä kuin Keski-Euroopassa.
Toki jos kaasulla tuotettu sähkö on radikaalisti kalliimpaa kuin hiilellä tuotettu, niin sitten tilanne voisi olla eri. Mutta ymmärtääkseni nyt ei enää olla tuossa pisteessä, kerta maakaasun hinnat ovat tulleet reippaasti alas viime vuoden huipuista ja maakaasu tarvii about puolet vähemmän päästöoikeuksia verrattuna hiileen.
Ei se hinta Suomessa ole koskaan yli 20 snt/kWh siksi, että tuotanto maksaisi täällä millään tuotantomuodolla enemmän kuin tämän. Sähkön hinta on kalliimpaa kuin 20 snt/kWh siksi, että kysynnän ja tarjonnan tasapainon mennessä riittävästi vinoon, tulee sähköstä niukkuushyödyke. Esimerkiksi se tarjous pörssiin tasolla 40 snt/kWh voi tulla sähköstä, jonka tuotantohinta on esimerkiksi 5 snt/kWh. Normaalisti tämä sähkö käytetään tehtaan omaan tarpeeseen. Kun sähkön hinta nousee riiittävästi, on yrityksellä intensiivi myydä se omakäyttösähkö markkinaan ja ajaa tehdas kokonaan tai osittain alas. Tuossa tilanteessa ei tarjous pörssiin ole hinnoiteltu tuotantokustannuksen mukaan vaan perustuen siihen hintaan, jolla tehtaan ajaminen alas on kannattavaa.
 
Viimeksi muokattu:
No nyt menee mielenkiintoiseksi:
Ringhals 4 ja OL3 yhtä aikaa alhaalla. Toivotaan tuulisia kelejä lähipäiville.
Tämän hetken ennusteiden mukaan ei ole tuulivoimasta mitään apua tällä viikolla, eikä vielä ensi viikon alussakaan.
 
Tässä tulee hyvin esiin massiivisten ydinvoimaloiden ongelma pienessä maassa. Kun pannu on alhaalla, on voimalan koko kapasiteetti alhaalla. Yksi iso yksikkö toimii tai ei toimi, mitään sisäistä hajautusta ei ole. Pienempien laitosten suuri etu on se, että yhden vikaantuminen ei vaikuta muihin. Jos tuulipuistossa on 50 voimalaa, aiheuttaa yhden voimalan vikaantuminen 2% pudotuksen maksimitehoon, ei 100%:in. Siinäkin mielessä hyvä jos ydinpuolella paukkuja laitettaisiin pienvoimaloihin. Huoltovarmuus ja vikasietoisuus paranisi.
 
Tämän hetken ennusteiden mukaan ei ole tuulivoimasta mitään apua tällä viikolla, eikä vielä ensi viikon alussakaan.
No onhan siitä nyt JOTAIN apua jos torstai puolesta päivästä lauantai aamuun saadaan 1GW luokkaa ja siitäkin sunnuntaihin asti puol GW. Sunnuntai on yleensä kulutukseltaankin pienin ja maanantaina on ennusteen mukaan taas 1 GW luokkaa. Toki jos tässä nyt ehti jo tottua 5GW apuihin, niin onhan tuo vähäisempää.
 
-Katon asettaa valtion johto/eduskunta, muilla ei siihen ole riittävää valtaa, puolueettomia asiantuntijoita käyttäen (Energiavirasto ei ole sellainen taho).
- tuotolle yläraja esim. vastaava tapa kuin siirtoverkoissa, mutta pienemällä prosentilla sekä puolueetonta valvontaa sille, ettei voida niitä kuluja tarkoituksella nostaa vailla oikeaa käytännön hyötyä.
-Puhtaat myyntiyhtiöit voisi vaikka lakkauttaa, jos eivät tee sähköä ovat lähinnä vain lisäkuluja. Varsinkin kun nyt näytettiin 24.11.23 -50c, miten helpposti hintaa polkevat voidaan laittaa ruotuun.
-Jos Ulkomaiset sähköä tekevät yhtiöt voivat kyllä tehdä tänne oman myyntiyhtiönsa. Tosin tavoite pitäisi olla, että kaikki sähkö voitaisiin tehdä Suomessa.

Et vastannut mihin rajapintaan nuo rajat asetetaan, mutta vastaustasi tulkiten varsinaisia rajoituksia ei asetettaisi pörssiin tai myyntihintoihin, mutta firmat verotettaisiin tilaan missä niille sallittaisiin vaatimaton tuotto (esim. vaikka inflaation verran). Tämä käytännössä tappaisi kaikki investoinnit sähkön tuotantoon ja valtio joutuisi hoitamaan investoinnit mikä johtaisi vääjäämättä valtion kontrolliin koko sähkön tuotannosta tai myynnistä. Eli puhdasta sosialismia joka olisi verhottu markkinataloudeksi. Helpompaa ja suoraviivaisempaa valtiolle olisikin sinun fantasiassasi kansallistaa sähköyhtiöt ja sähköverkot ja siirtyä kommunismiin ainakin sähkön tuotannon osalta.

En aio enempää keskustella aiheesta kanssasi koska selkeästi olet hyvin syvällä poterossasi.
 
Talvikuukausia on jäljellä enää kolme ja pitkä ennuste puhui kännöksestä vesikeleihin joulun tienoilla. n. 150€/kk tullut säästöä kuukaudessa edelliseen n. 10snt sopimukseen verrattuna pörssisähköllä. Kyllä tässä voi hiukan kovempaa laskua muutaman kuukauden maksaa.
Se on jännä että pörssisähkön halvat ja lähes ilmaiset ajat jää pois mielestä kiinteän sopimuksen omaavilla heti kun hinta pörssissä pikkasen nousee.
 
Se on jännä että pörssisähkön halvat ja lähes ilmaiset ajat jää pois mielestä kiinteän sopimuksen omaavilla heti kun hinta pörssissä pikkasen nousee.

Samoin ne on pörssisähköttäjätkin helisemässä kun hinnat vähän pomppaa. Ja samoin paneelien kanssa tuhertajat ei puhu talvella enää mitään. yks mies oli jo vetämässä lakanoita paneelien päälle kun oli negatiivista pörssi hintaa...
 
-Katon asettaa valtion johto/eduskunta, muilla ei siihen ole riittävää valtaa, puolueettomia asiantuntijoita käyttäen (Energiavirasto ei ole sellainen taho).
- tuotolle yläraja esim. vastaava tapa kuin siirtoverkoissa, mutta pienemällä prosentilla sekä puolueetonta valvontaa sille, ettei voida niitä kuluja tarkoituksella nostaa vailla oikeaa käytännön hyötyä.
-Puhtaat myyntiyhtiöit voisi vaikka lakkauttaa, jos eivät tee sähköä ovat lähinnä vain lisäkuluja. Varsinkin kun nyt näytettiin 24.11.23 -50c, miten helpposti hintaa polkevat voidaan laittaa ruotuun.
-Jos Ulkomaiset sähköä tekevät yhtiöt voivat kyllä tehdä tänne oman myyntiyhtiönsa. Tosin tavoite pitäisi olla, että kaikki sähkö voitaisiin tehdä Suomessa

Eli sinun ratkaisusi on sitten sosialismi. No se ei vaan toimi, se on niin monta kertaa ja niin monessa paikassa näytetty. Ainakaan kansan etu se ei ole.
 
Et vastannut mihin rajapintaan nuo rajat asetetaan, mutta vastaustasi tulkiten varsinaisia rajoituksia ei asetettaisi pörssiin tai myyntihintoihin, mutta firmat verotettaisiin tilaan missä niille sallittaisiin vaatimaton tuotto (esim. vaikka inflaation verran). Tämä käytännössä tappaisi kaikki investoinnit sähkön tuotantoon ja valtio joutuisi hoitamaan investoinnit mikä johtaisi vääjäämättä valtion kontrolliin koko sähkön tuotannosta tai myynnistä. Eli puhdasta sosialismia joka olisi verhottu markkinataloudeksi. Helpompaa ja suoraviivaisempaa valtiolle olisikin sinun fantasiassasi kansallistaa sähköyhtiöt ja sähköverkot ja siirtyä kommunismiin ainakin sähkön tuotannon osalta.

En aio enempää keskustella aiheesta kanssasi koska selkeästi olet hyvin syvällä poterossasi.
Niin olen moneen kertaan jo todennnut, että pidän melkein välttämättömänä, että yhteiskunta hoitaa meidän sähköntuotannon, koska on selkeää näyttöä. Ettei merkkinavoimat tee sitä. Koko kansantaloudenkannalta katsoen, emme näköjään voi jättää voimaloita markkinavoimien pelikentäksi. Vain valtiolla on kyky ja tarve hoitaa asia kuntoon. Ei todellakaan ole mitään järkeä antaa sähköyhtiöiden rahastaa meidän kansalaiset ja pien- ja vientiyhtiöt konkurssiin.

Pörssi on väärä paikka kansantalouden kannalta sähkönhinnan määrittämiseen. Yhteiskunnan välttämättömät toimet tulee olla valtion kontrolloitavissa, myös hinnan osalta.
Viime kädessä valtio vastaa myös niistä riskeistä.

Meillä on näin toimittu monessa kunnassa ja kannattavasti vuosikymmeniä.
 
Samoin ne on pörssisähköttäjätkin helisemässä kun hinnat vähän pomppaa. Ja samoin paneelien kanssa tuhertajat ei puhu talvella enää mitään. yks mies oli jo vetämässä lakanoita paneelien päälle kun oli negatiivista pörssi hintaa...
Oma fiilis on, että helisevät pörssisähköttäjät ovat jo vaihtaneet kiinteisiin sopimuksiin.
 
Niin olen moneen kertaan jo todennnut, että pidän melkein välttämättömänä, että yhteiskunta hoitaa meidän sähköntuotannon, koska on selkeää näyttöä. Ettei merkkinavoimat tee sitä. Koko kansantaloudenkannalta katsoen, emme näköjään voi jättää voimaloita markkinavoimien pelikentäksi. Vain valtiolla on kyky ja tarve hoitaa asia kuntoon. Ei todellakaan ole mitään järkeä antaa sähköyhtiöiden rahastaa meidän kansalaiset ja pien- ja vientiyhtiöt konkurssiin.

Pörssi on väärä paikka kansantalouden kannalta sähkönhinnan määrittämiseen. Yhteiskunnan välttämättömät toimet tulee olla valtion kontrolloitavissa, myös hinnan osalta.
Viime kädessä valtio vastaa myös niistä riskeistä.

Meillä on näin toimittu monessa kunnassa ja kannattavasti vuosikymmeniä.

Niin ja hirveä itku oli kunnan omistaman Helenin hinnoittelusta viime syksynä/talvena, vai joko pääsi unohtumaan?
 
Tämä testi on Fingridin edellyttämä ja sitä on lykätty eri syistä jo pitkään. Tämä on normaali OL3:n käyttöönotto-ohjelman vaatima testi.

Ei sen tuotannon käsittääkseni nollille pitänyt mennä. Vaan testin aikana meni jotain vituiksi turbiinissa taas kerran, ja homma katkesi siihen.
 
Samoin ne on pörssisähköttäjätkin helisemässä kun hinnat vähän pomppaa. Ja samoin paneelien kanssa tuhertajat ei puhu talvella enää mitään. yks mies oli jo vetämässä lakanoita paneelien päälle kun oli negatiivista pörssi hintaa...
Ei nyt ihan hirveitä tarvitse helistä kun tämän kuun spot-keskihinta+marginaali näyttää kokonaista 2,47c/kwh.
 
Samoin ne on pörssisähköttäjätkin helisemässä kun hinnat vähän pomppaa. Ja samoin paneelien kanssa tuhertajat ei puhu talvella enää mitään. yks mies oli jo vetämässä lakanoita paneelien päälle kun oli negatiivista pörssi hintaa...
Tämän kuukauden keskihinta nyt kun helistään on minulla 6.3c/kwh. Kylläpä pelottaa aivan kauhiasti. Viime kuussa 4.3c/kwh ja sitä edellinen 2.3c/kwh. Ihan unet meinaa mennä kun mietin että joku haluaa vapaaehtoisesti tunkea rahaa sähköyhtiöiden taskuun kiinteillä sopimuksilla.
 
Niin ja hirveä itku oli kunnan omistaman Helenin hinnoittelusta viime syksynä/talvena, vai joko pääsi unohtumaan?
Minusta voisit jättää tälläset turhat viestisi pois.

Tiedät varsin hyvin, että olen moneen kertaan sanonut, että vaikka "Helen ottaa liikkaa, onneksi se sentään menee kuntalaisille"
Pörssiyhtiöissä ylisuurista voitosta menee iso osa menee suoraan ulkomaille eikä ne eurot hyödytä Suomen kansantaloutta mitenkään.
Helenin johto lähti valitettavasti ( muiden kuin osan hesalaisten kannalta ) mukaan tähän hintojen kuluihinsa nähden aiheettomaan korotukseen ja osaltaa epäsuorasti ajoi yrityksiä konkaan mm. Jukkatalo Oy. => Helenkin tarvitee Valtion ohjaustaja Windfal-vero koskee heitäkin ja heidän hinnoitteluaan, kuten Fortuminkin tutkitaan kuluttajansuojaviranomaisen toimesta. Helenin toimia sentään jollain tasolla vahditaan myös kunnan taholta-
 
Oma spot-keskihinta on 8 snt/kWh ilman Black Fridayn miinushintoja, ja toteutunut spot-hinta sen kanssa on 4,50 snt/kWh. Ihan OK siis, ja tuo 8 snt/kWh meni ihan arvioihinkin. Tosin kieltämättä on joutunut jonkin verran nyt seuraamaan ja optimoimaan kulutusta, kotiautomaatio onneksi suurimmaksi osaksi sen hoitaa.
 
Pörssiyhtiöissä ylisuurista voitosta menee iso osa menee suoraan ulkomaille

Eli mistä suomalaisesta pörssilistatusta sähköfirmasta menee "iso osa" ulkomaille? Kun sen ainoan omistajista 75-80% on kotimaisia omistajia, ja lopuistakin osa on suomalaisten ulkomaille perustamia hallintarekisteröityjå sijoitusyrityksiä.

Vai onko nyt sitten alle 20% 'iso osa"?

Ja siitä vaan ostamaan Fortumin osakkeita jos haluat kasvattaa yhä kotimaista omistamista.
 
Minusta voisit jättää tälläset turhat viestisi pois.

Tiedät varsin hyvin, että olen moneen kertaan sanonut, että vaikka "Helen ottaa liikkaa, onneksi se sentään menee kuntalaisille"
Pörssiyhtiöissä ylisuurista voitosta menee iso osa menee suoraan ulkomaille eikä ne eurot hyödytä Suomen kansantaloutta mitenkään.
Helenin johto lähti valitettavasti ( muiden kuin osan hesalaisten kannalta ) mukaan tähän hintojen kuluihinsa nähden aiheettomaan korotukseen ja osaltaa epäsuorasti ajoi yrityksiä konkaan mm. Jukkatalo Oy. => Helenkin tarvitee Valtion ohjaustaja Windfal-vero koskee heitäkin ja heidän hinnoitteluaan, kuten Fortuminkin tutkitaan kuluttajansuojaviranomaisen toimesta. Helenin toimia sentään jollain tasolla vahditaan myös kunnan taholta-

Eli kuntaomisteinenkaan yhtiö ei sitten kelpaa kuten Helen, vaikka aiemmassa viestissä annoit muuta ymmärtää. Se mitä haluat on sosialismia/suunnitelmataloutta, joka ei todistetusti toimi. Paljon huonommin menisi kuluttajilla, jos täällä mentäisiin mihin esität. Kyllä se puten energia-ase kaatoi nämä rakennusfirmat ja tiedät sen itsekkin. Rakennusfirmat on aina ne jotka ensimmäisenä kyykkää kun talous yskähtelee. Siirtymällä sosialismiin/suunnitelmatalouteen talous olisi meillä entistä huonommassa tilassa.
 
Et vastannut mihin rajapintaan nuo rajat asetetaan, mutta vastaustasi tulkiten varsinaisia rajoituksia ei asetettaisi pörssiin tai myyntihintoihin, mutta firmat verotettaisiin tilaan missä niille sallittaisiin vaatimaton tuotto (esim. vaikka inflaation verran). Tämä käytännössä tappaisi kaikki investoinnit sähkön tuotantoon ja valtio joutuisi hoitamaan investoinnit mikä johtaisi vääjäämättä valtion kontrolliin koko sähkön tuotannosta tai myynnistä. Eli puhdasta sosialismia joka olisi verhottu markkinataloudeksi. Helpompaa ja suoraviivaisempaa valtiolle olisikin sinun fantasiassasi kansallistaa sähköyhtiöt ja sähköverkot ja siirtyä kommunismiin ainakin sähkön tuotannon osalta.

En aio enempää keskustella aiheesta kanssasi koska selkeästi olet hyvin syvällä poterossasi.
Niin olen moneen kertaan jo todennnut, että pidän melkein välttämättömänä, että yhteiskunta hoitaa meidän sähköntuotannon, koska on selkeää näyttöä. Ettei merkkinavoimat tee sitä. Koko kansantaloudenkannalta katsoen, emme näköjään voi jättää voimaloita markkinavoimien pelikentäksi. Vain valtiolla on kyky ja tarve hoitaa asia kuntoon. Ei todellakaan ole mitään järkeä antaa sähköyhtiöiden rahastaa meidän kansalaiset ja pien- ja vientiyhtiöt konkurssiin.

Pörssi on väärä paikka kansantalouden kannalta sähkönhinnan määrittämiseen. Yhteiskunnan välttämättömät toimet tulee olla valtion kontrolloitavissa, myös hinnan osalta.
Viime kädessä valtio vastaa myös niistä riskeistä.

Meillä on näin toimittu monessa kunnassa ja kannattavasti vuosikymmeniä.

Vähän aiheeseen liipaten kun käyttäjä rock ainakin on energia-alalla töissä.
Meillähän on nyt kuntaomisteisena aikalailla kaikki energiayhtiöt/siirtoyhtiöt poislukien Caruna & Elenia.
Ja Caruna sekä sen entinen emoyhtiö Fortum on se mistä voisin kertoa, et se että tuo siirtoyhtiö lähti pois valtion omistuksesta oli paras asia ikinä. En ota nyt kantaa hinnoitteluun, vaan siihen et valtio-omisteiseen yhtiöön vähän asiaankuuluvasti pesiytyy paljon porukkaa joilla ei ole mitään osaamista, taitoa tai motivaatiota olla siellä, mutta poiskaan niitä ei saa.

Caruna on siivonut näitä Fortumin jämäihmisiä nyt useilla YT:eillä pois ja on päässyt tilanteeseen, jossa jokainen työntekijä on motivoitunut ja erittäin ammattitaitoinen. Tämä näkyy myös siinä, että mitä saadaan aikaan rahamäärällä X.
Politiikan pitää sitten suitsia toimintaedellytykset kohdilleen.

Näin alalla olevana ajatus valtio-omistajuudesta ja myös kunnan niin mieluummin olisin sijoitusyhtiön omistuksessa.
 
Eli kuntaomisteinenkaan yhtiö ei sitten kelpaa kuten Helen, vaikka aiemmassa viestissä annoit muuta ymmärtää. Se mitä haluat on sosialismia/suunnitelmataloutta, joka ei todistetusti toimi. Paljon huonommin menisi kuluttajilla, jos täällä mentäisiin mihin esität. Kyllä se puten energia-ase kaatoi nämä rakennusfirmat ja tiedät sen itsekkin. Rakennusfirmat on aina ne jotka ensimmäisenä kyykkää kun talous yskähtelee. Siirtymällä sosialismiin/suunnitelmatalouteen talous olisi meillä entistä huonommassa tilassa.
Älä viitsi, energian hinta oli todistetusti järkyvästi yli sen mitä sen tarvitsi olla esim.pelkästään Fotumin n. 900 miljoonalle osakkeelle maksettiin 0,91c keväällät 2023 osinkoan ja mitä muuta sinne taseisiin jäi? Heleninkin tulos oli todella hyvä. Osakkeiden omistajana? voit tietenkin olla tyytyväinen.

En ole koskaan sanonut, ettei kuntaomisteinen energiayhtiö kelpaa. Ne on selkeästi parempi vaihtoehto kuin pörssiyhtiöyhtiö, joka ei kuntalaistenkaan taloutta mieti.
Koska kunnan energialaitosten johdossa on henkilöitä, heidänkin toimia pitää tietysti valvoa ja voida tarvittaessa arvostella sekä epäpätevä johto vaihtaa.

Fortumin toimet (taitaa olla ainuita merkittäviä sähköä tuottavia pörssiyhtiöitä) eivät kyllä ole vakuuttaneet. Meillä on ketju jossa keskustellaan kuinka monta miljardia oliko 8 miljardi? taitomaton johto hassasi siinämeni Valtionkin varoja, (taitaa omistaa nyt 51.3%) Lisäksi valtio tuki heitä epäsuorasti.
Meille viime vaalikaudella kerrottiin, ettei Valtio voisi puuttua sen toimintaan, vaikka on enemmistö. Homma on täysin järjetön.

Enkä minä ole sosialismiin siirtymistä ehdottanut, ainoastaan sähköyhtiöiden siirtämistä Valtion ja kuntien halliintaan. Fortum on osoittanut, ettei sähkömarkkinatalous toimi
yhteiskuntamme kannalta sitä vahvistaen.

Putte vaan toi epäsuorasti ton pörssihinnoittelun ja futuureilla keinottelun ongelmat esiin.

Vähän aiheeseen liipaten kun käyttäjä rock ainakin on energia-alalla töissä.
Meillähän on nyt kuntaomisteisena aikalailla kaikki energiayhtiöt/siirtoyhtiöt poislukien Caruna & Elenia.
Ja Caruna sekä sen entinen emoyhtiö Fortum on se mistä voisin kertoa, et se että tuo siirtoyhtiö lähti pois valtion omistuksesta oli paras asia ikinä. En ota nyt kantaa hinnoitteluun, vaan siihen et valtio-omisteiseen yhtiöön vähän asiaankuuluvasti pesiytyy paljon porukkaa joilla ei ole mitään osaamista, taitoa tai motivaatiota olla siellä, mutta poiskaan niitä ei saa.

Caruna on siivonut näitä Fortumin jämäihmisiä nyt useilla YT:eillä pois ja on päässyt tilanteeseen, jossa jokainen työntekijä on motivoitunut ja erittäin ammattitaitoinen. Tämä näkyy myös siinä, että mitä saadaan aikaan rahamäärällä X.
Politiikan pitää sitten suitsia toimintaedellytykset kohdilleen.

Näin alalla olevana ajatus valtio-omistajuudesta ja myös kunnan niin mieluummin olisin sijoitusyhtiön omistuksessa.
Joo minäkin olen työni ohessa seurannut myös mitä alalla on tapahtunut. Samaa mieltä, että seisoskelua on esiintynyt. Esim. kaivinkone kaivaa ja 3-4 miestä katsoo vieressä. Tai kaivinkone seisoo ja mitään ei tapahdu. Katujen avausta ei suunnitella kokonaisvaltaisesti, vaan jonkun ajan kulttua tulee "Caruna", sitten pahimillaan viemäri, kaasu ja valokaapeli ja muutaman vuoden päästä toinen valokaapeliyhtiö kaivamaan kadun aukI ja kaikkitietysti eriaikaan.

Tohon on vähän parannusta tullut, mutta vieläkin ei noita kyetä koordinoida/ suunnitella etukäteen niin, ettei tarvitse uudestaan katuja auki repiä.
Ja jos vaikka varaputkia laitetaan, ei niitä voida antaa kilpailevan yhtiön käyttöön.

Onhan tossa toki se työllistävä vaikutus, työttömiähän meillä riittää
 
Viimeksi muokattu:
Viime talvi sujui vain siksi, että meidät köyhät pakotettiin järkyttävällä hinnalla karsimaan sähkön käyttöä (sähkökytkimiä tekevät yhtiöt tulevaisuudessa kiittelenevät ja tulevaisuudessa sähkömiehille lisää töitä :) ) sekä pudottamaan sisälämpötilaa (meilläkin 15-18 astetta) sekä he jotka pystyivät siirtyivät takaisin fossiilisten käyttäjiksi.
...
Halpaa ja pieni harmi verrattuna johonkin omavarais talouteen.
 
Älä viitsi, energian hinta oli todistetusti järkyvästi yli sen mitä sen tarvitsi olla esim.pelkästään Fotumin n. 900 miljoonalle osakkeelle maksettiin 0,91c keväällät 2023 osinkoan ja mitä muuta sinne taseisiin jäi? Heleninkin tulos oli todella hyvä. Osakkeiden omistajana? voit tietenkin olla tyytyväinen.

Pörssiyhtiön tehtävät on tuottaa omistajilleen, joten osingonjako on normaalia toimintaa, jota myös ne kunnalliset yhtiöt jakaa ihan samoin. Se Helen kunnallisena yhtiönä jakaa omistajallaan (Helsingin kaupungille) osinkoa joka vuosi ja kaupunki itseassa vaatiikin sitä.

En ole koskaan sanonut, ettei kuntaomisteinen energiayhtiö kelpaa. Ne on selkeästi parempi vaihtoehto kuin pörssiyhtiöyhtiö, joka ei kuntalaistenkaan taloutta mieti.
Koska kunnan energialaitosten johdossa on henkilöitä, heidänkin toimia pitää tietysti valvoa ja voida tarvittaessa arvostella sekä epäpätevä johto vaihtaa.

Älä viitsi valehdella, melkoinen itkuvirsi oli viime syksyn/talven Helenistä. Ei kelvannut, se fakta nyt ei muutu vaikka miten yrität asiaa kääntää.

Enkä minä ole sosialismiin siirtymistä ehdottanut, ainoastaan sähköyhtiöiden siirtämistä Valtion ja kuntien halliintaan.

No sitähän sinä juuri kokoajan esität. Mitä muuta sähköyhtiöiden siirtäminen valtion & kuntien hallintaan muka voisi olla?

Putte vaan toi epäsuorasti ton pörssihinnoittelun ja futuureilla keinottelun ongelmat esiin.

Kyllä se ongelma johtui ihan puhtaasti puten energia-aseesta, jolla yritti horjuttaa Europpaa sen mitä pystyi. Tuhnuksi jäi kuitenkin yritys, Eurooppa ei antanut periksi. Ennen sitä homma toimi todella hyvin ja meillä oli halpaa sähköä
 
Pörssiyhtiön tehtävät on tuottaa omistajilleen, joten osingonjako on normaalia toimintaa, jota myös ne kunnalliset yhtiöt jakaa ihan samoin. Se Helen kunnallisena yhtiönä jakaa omistajallaan (Helsingin kaupungille) osinkoa joka vuosi ja kaupunki itseassa vaatiikin sitä.
(Tietokonerikki nimimerkkille suunnattu)

Ja, jos ei jakaisi, niin mistä löytyisi ne sijoittajat millä tuotantolaitokset rakkenetaan. Tai vaikka jakaisi, niin mistä löytyy sijoittajia jos uhkana että ne sosialisoidaan.

Toistan muita ketjuun postanneita, mahdollisuus tuottoon on se voima millä tuo sijoittajia jotka investoi tuotantoon mikä on kilpailukykyistä.

Ja edelleen toistoa, kunnalliseen omistukseen sopii kaukolämmön ohessa syntyvä sähköntuotanto.
 
Kyllä se ongelma johtui ihan puhtaasti puten energia-aseesta, jolla yritti horjuttaa Europpaa sen mitä pystyi. Tuhnuksi jäi kuitenkin yritys, Eurooppa ei antanut periksi. Ennen sitä homma toimi todella hyvin ja meillä oli halpaa sähköä
Oli osittain vähän liiankin halpaa, tuote kun rajan ylittäessään kulki maailmasta toiseen. Kyllähän siitä olisi ilman Putlerin hitleröintiäkin jossain vaiheessa käyty keskustelu, voiko ihan mitä tahansa ostaa. Tietenkin saksalaiset olisivat jatkaneet kaasuperseilyään maailman tappiin, mutta Suomi olisi mallioppilaana tehnyt liikaakin tilanteelle. Puhun nyt siis eräänlaisella retrofutuurilla asioista, jotka olisivat tapahtumassa lähitulevaisuudessa jos menneisyys olisi taittanut nykyhetken eri raiteelle.

Onhan se sähköntuotanto Venäjällä aivan kestämättömässä tilassa. Enkä edes tarkoita pelkästään vanhan ajan hiilipäästöjä tai roisia paikallista saastuttamista. Huonosti ylläpidettyjä vanhoja asekäyttöön tarkoitettuja ydinvoimaloita, kaikki muutkin laitokset vaarallisia, verkko perseestä revitty kuin Afrikassa.

Tällä hetkellä ratkaisematon sietämätön tilanne taitaa edelleen olla venäläinen ydinpolttoaine Suomessa. Sitä on erittäin vaikea selitellä. Minkäänlainen vihollisen toimittama tavara ei saisi olla edes vaihtoehtona esillä niin kriittisessä käytössä.
 
Älä viitsi, energian hinta oli todistetusti järkyvästi yli sen mitä sen tarvitsi olla esim.pelkästään Fotumin n. 900 miljoonalle osakkeelle maksettiin 0,91c keväällät 2023 osinkoan ja mitä muuta sinne taseisiin jäi? Heleninkin tulos oli todella hyvä. Osakkeiden omistajana? voit tietenkin olla tyytyväinen.

Valittamisen sijaan niitä osakkeita voi kuka vain ostaa pörssistä ja saada osansa tuotosta. Itse omistanut Fortumia toistakymmentä vuotta. Osinko ei ole mikään oikotie onneen. Paljon mieluummin näkisin investointeja jotka kasvattaisivat Fortumin tulosta. Mutta mitään järkeä niissä ei olisi jos tuottovaatimus ei täyttyisi. Silloin tulos jaetaan omistajille kuten pitääkin.

Mutta pelkästään kuluttajaa varten Fortum ei investoi, vaan tehdäkseen kannattavaa liiketoimintaa.
 
Oli osittain vähän liiankin halpaa, tuote kun rajan ylittäessään kulki maailmasta toiseen. Kyllähän siitä olisi ilman Putlerin hitleröintiäkin jossain vaiheessa käyty keskustelu, voiko ihan mitä tahansa ostaa. Tietenkin saksalaiset olisivat jatkaneet kaasuperseilyään maailman tappiin, mutta Suomi olisi mallioppilaana tehnyt liikaakin tilanteelle. Puhun nyt siis eräänlaisella retrofutuurilla asioista, jotka olisivat tapahtumassa lähitulevaisuudessa jos menneisyys olisi taittanut nykyhetken eri raiteelle.

Onhan se sähköntuotanto Venäjällä aivan kestämättömässä tilassa. Enkä edes tarkoita pelkästään vanhan ajan hiilipäästöjä tai roisia paikallista saastuttamista. Huonosti ylläpidettyjä vanhoja asekäyttöön tarkoitettuja ydinvoimaloita, kaikki muutkin laitokset vaarallisia, verkko perseestä revitty kuin Afrikassa.

Tällä hetkellä ratkaisematon sietämätön tilanne taitaa edelleen olla venäläinen ydinpolttoaine Suomessa. Sitä on erittäin vaikea selitellä. Minkäänlainen vihollisen toimittama tavara ei saisi olla edes vaihtoehtona esillä niin kriittisessä käytössä.

Tuo ydinpolttoaine on kyllä iso kysymysmerkki, saako muualta maailmasta korvaavaa polttoainetta tilattua? Eli onko muualla kapasiteettia tuottaa ja saako sopivaa polttoainetta? Jos ei niin tilanne on kyllä sietämätön.
 
Tuo ydinpolttoaine on kyllä iso kysymysmerkki, saako muualta maailmasta korvaavaa polttoainetta tilattua? Eli onko muualla kapasiteettia tuottaa ja saako sopivaa polttoainetta? Jos ei niin tilanne on kyllä sietämätön.
Tämä kiinnostaisi suuresti. Nykyiselläänhän huoltovarmuuskin on vaarassa. Mututeoriani on, että korvaavaan vaihtaminen aiheuttaisi lisäkuluja ja bean counterit toimivat aivan kuin ennen kriisiä oletuksella ettei mikään mene koskaan vikaan.

Mikään amerikantemppuhan se ei voi olla kanadalaiselle polttoaineen toimittajalle, mutta saattavat pyytää järkyttävää hintaa.
 
Vaikka osakeyhtiö tähtää tuloksen tekemiseen, pitää osata mustavalkoisuuden sijaan arvioida myös tuloksen tekemisen tapaa. Minusta moni yhtiö tekee tulosta kestävämmin kuin ennen. Tarkoitan tällä asiakaskeskeisyyden lisääntymistä, vastuullisuutta ja ympäristön huomioon ottamista. Tätä näkee energia-alallakin. En millään usko, että valtio voisi edellä mainittuja asioita viedä yhtä tehokkaasti käytäntöön, koska käytössä ei ole samoja insentiivejä.

Kun seuraa verkkojen kapasiteettirajoituksia vaikka benelux-maissa ja jenkeissä tai saksalaisten ja Itävaltalaisten sekoilua sähkömittarien kanssa tai keski-euroopan valtioiden kaasu- ja hiilisidonnaisuutta, olen ihan tyytyväinen meikäläisten energiajärjestelmään. Vielä, kun se on kokonaishinnaltaan eurooppalaista keskitasoa tai alle.
 
Sähköautoilla kantamat ovat onnettomat, varsinkin talvella, joten niitä joutuu "tankkaamaan" jonkun 5 kertaa useammin, kuin jotain bensa-autoa tai joutuu työntämään.
5 kertaa useammin? Laittaisitko jotain faktaa tällaisien väitteiden tueksi, vai onko tarkoitus vaan paskoa asiakeskustelua turpeenkatkuisella disinformaatiolla?
 
Puhe oli siis juuri toisesta suunnasta eli siitä, että nostetaan se hinta tappiin, mihin auttaa se, että siellä on ostolaidalla kylmänä pakkaspäivänä ostotarjouksia 10+GWh 4000e/MWh hinnalla. Sopivana päivänä ylimääräistä sähköä on sen verran vähän tarjolla, että yksi iso toimija voisi myymällä koko oman määränsä 4000e/MWh hinnalla nostaa kaiken sähkön hinnan tuohon samaan.

Luulisi että jos sellainen ison lohkon hinta yhtäkkiä siirtyisi sinne kalliimpaan joukkoon missä ei yleensä ole paljon tarjontaa, sitä huomaisi helposti.

Tietenkin sillä on väliä. Virossa olevat voimalat ovat Viron ja Suomen välisen siirtolinkin takana. Suomessa se hiililauhdevoimala olisi korvaisi kalleinta tuotantoa ja laskisi siis tehokkaasti Suomen hinta-alueen hintaa.

Silloin kun sähkön hinta on korkealla, on yleensä Viron ja Suomen välinen siirtolinkki täynnä ja hinta Virossa vielä korkeampi kuin Suomessa. Mikäli uutta fossiilista tuotantoa rakennettaisiin Viroon, se saattaisi yhdistää Suomen ja Baltian hinta-alueiden hinnan - tällöin hinta Suomessa voisi jopa nousta.

Kun sähkön hinta on korkea, siirtosuunta vaihtuu pohjoiseen päin, mutta harvoin että linjat olisi täynnä.

Jos kuitenkin mietitään sitä salaliittovaihtoehtoa että hajoamisten tarkoitus olisi nostaa pörssisähkön hintaa, niin eikö sen OL3 kannattais hajota ennen puolta päivää, jolloin ehtisi vielä vaikuttaa seuraavan päivän hintoihin.

Nimenomaan. Huomisen hinnoissa Ringhals on hajalla ja OL3 ajaa 1570MWn teholla. Meri-Pori koeajaa huomenna huollon jälkeen, mutta sitä ei tiedä onko sähköt myyty DA markkinalle vai myyvätkö ID markkinalle sitten kun ja jos sen saa pyörimään.
 
Tässä tulee hyvin esiin massiivisten ydinvoimaloiden ongelma pienessä maassa. Kun pannu on alhaalla, on voimalan koko kapasiteetti alhaalla. Yksi iso yksikkö toimii tai ei toimi, mitään sisäistä hajautusta ei ole. Pienempien laitosten suuri etu on se, että yhden vikaantuminen ei vaikuta muihin. Jos tuulipuistossa on 50 voimalaa, aiheuttaa yhden voimalan vikaantuminen 2% pudotuksen maksimitehoon, ei 100%:in. Siinäkin mielessä hyvä jos ydinpuolella paukkuja laitettaisiin pienvoimaloihin. Huoltovarmuus ja vikasietoisuus paranisi.
Höh, kun ei tuule niin tuulipuiston kapasiteetti putoaa 100 %. Ja sitä ei tapahdu kerran-kaksi vuodessa vaan vähän väliä ja ei ainoastaan yhdessä puistossa. Nytkin uupuu huipputehoista joku 3000 MW.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 399
Viestejä
4 489 785
Jäsenet
74 154
Uusin jäsen
Almedin

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom