Maksumuurin takana, joten saatko jonkun sitaatin tai referaatin laitettua otsikon lisäksi?
"Lappeenrannan-Lahden LUT-yliopiston ydintekniikan professori
Juhani Hyvärinen muistuttaa, että Suomen sähköjärjestelmä ottaa nykyisin vastaan suurempia heilahteluja johtuen tuulivoimatuotannon vaihteluista. Siksi hän ei usko, että OL3:n sunnuntaina ilmenneestä häiriöstä aiheutuisi mitään kovin dramaattista.
Kantaverkkoyhtiö
Fingrid seuraa verkkosivuillaan Suomen sähköjärjestelmän tilaa. Maanantaina päivällä sähkönkulutus Suomessa oli noin 10 700–10 800 megawattia. Koska oma sähköntuotanto on jäänyt tuon alle, on Ruotsista ja Norjasta Tornion-Haaparannan ja Uudenkaupungin kohdilla sijaitsevien siirtoyhteyksien kautta tuotu noin 2 600 megawattia sähköä.
Oma sähköntuotanto Suomessa oli maanantaina ollut reilut 8 000 megawattia, josta ydinvoiman osuus on ollut noin 2 700, vesivoiman noin 2 100 ja tuulivoiman vain noin 40 megawattia.
”Se on aika havainnollinen, sieltä näkee hyvin, miten tuotanto on muuttunut”, Hyvärinen toteaa.
Esimerkiksi perjantaina 17.11. aamulla Suomen oma tuotanto oli noin 11 600 megawattia, josta ydinvoiman osuus oli hieman alle 4 300 ja tuulivoiman noin 2 300 megawattia.
”Viime viikolla sähkön hinta pyöri noin sadassa eurossa megawattitunnilta eli noin kymmenessä sentissä kilowattitunnilta. Tuulivoiman heilahteluilla on väliä: aina kun tuotantoa on vähän, hinta tuppaa nousemaan.”
Olkiluoto 3:n sunnuntaina ilmennyt vika ei vielä ehtinyt vaikuttaa maanantain pörssisähkön hintoihin, mutta tiistaille kallein tunti on kello 16–17. Tuolloin arvonlisäverollinen hinta on yli 96 senttiä kilowattitunnilta ja halvimmillaankin 8–18 hinta pyörii yli 40 sentissä. Maanantaina kallein tunti oli noin 20 senttiä.
Haastatteluhetkellä TVO ei ollut vielä tiedottanut, mikä OL3:ssa tarkemmin oli vikana ja Hyvärisen mukaan ”rannalta käsin” on vaikea lähteä vian syitä arvioimaan. TVO kertoi maanantaina arvioivansa, että OL3:n sähköntuotanto jatkuu tiistaina puolenpäivän aikoihin.
”Jos he noin arvioivat, se viittaa siihen, että he uskovat pääsevänsä nopeasti takaisin ylös, eli ei ole mistään isosta viasta kyse”, Hyvärinen kuvaili.
Maanantaina iltapäivällä TVO kertoi, että OL3:n sähköntuotannon pysäyttäneen vian syyksi paljastui generaattorin jäähdytysjärjestelmän vikaantunut lämpötilamittaus.
TVO arvioi sähköpörssi
Nordpooliin välittämässään markkinaviestissä maanantaina aamupäivällä, että OL3:n käytettävissä oleva kapasiteetti olisi tiistaista puolesta päivästä alkaen 1 285 megawattia, kun laitoksen maksimiteho on 1 600.
”1 285 megawattia ei ole aivan täysi teho, mutta toisaalta tuollaista suurta reaktoria ei yleensä tempaistakaan nollasta sataan suoraan, vaan se ajetaan ensin 80–90 prosenttiin ja siitä loppumatka hitaammin ylös”, Hyvärinen kuvailee.
Hyvä suoritus uudelta laitokselta
Nyt tulleesta viasta huolimatta ydintekniikan professori Hyvärinen kuvailee suorituksen olevan erittäin hyvä. OL3 aloitti lukuisten viivästysten jälkeen säännöllisen sähköntuotannon keväällä 2023 eli laitoksella ei ole yli puoleen vuoteen ollut suunnittelemattomia tuotantokatkoja.
”Tämä on hyvä suoritus siihen nähden, että kyseessä on uusi laitos ja prototyyppi. Koekäytöt eivät menneet hukkaan, vaikka kauan niitä pitikin turata. Selvästikin niistä on ollut iloa.”
Haastatteluhetkellä OL3:n vian syy ei ollut tiedossa, mutta Hyvärinen kertoi olevansa kiinnostunut myös tekniseltä kannalta kuulemaan, mistä vika johtui.
Hän pitää hyvänä myös kesällä tehtyjä tehonsäätöjä.
”On hyvä, että laitoksen tehoa on sovitettu verkon tarpeisiin. Hyvä, että siihenkin joku pystyy.”
Hyvärinen lisää, että TVO tyypillisesti kertoo tarkkaan, missä mennään, mikäli jotakin tapahtuu, vaikkeivät he heti tietoa verkossa julkaisisikaan.
”He tietävät, että heitä seurataan tarkkaan. Ehkä ovat siitä salaa tyytyväisiäkin, että muistetaan ja osaavat sitä arvostaa. Ehkä se on heillekin uutta, että laitosten käyttöä odotetaan ja seurataan”, Hyvärinen pohtii. "
Lähteenä edellä siis
Talouselämä