Avaatko vähän tätä todella outoa ajatusmallia. Eli nyt kun Suomen tuulivoimakapa on 6GW, niin miten me ollaan taannuttu? Millä tavalla tuulivoiman pitäisi "voittaa"? Mitä toi edes tarkoittaa? Minkä sen tuulivoiman pitäisi voittaa? Mitkä "kaikki panokset" me nyt siis ollaan laitettun tuulivoimaan? Tuulivoimahan on vain yksi hyvin pieni osa ilmastonmuutosta hidastavia toimia. Ei tossa sun horinassa ole kyllä mitän tolkkua eli laitas uudestaan vähän ajatuksen kanssa.
Ainoa tapa "voittaa" ilmastonmuutos on ensin luopua kokonaan fossiilisista energianlähteistä ja sen jälkeen alkaa todella aggressiivisesti keräämään ilmakehästä hiilidioksidia johonkin geologisella mittapuulla pitkäikäiseen varastoon. Ihan
kaikki muu on piipertelyä ja anekauppaa vailla juuri mitään todellista vaikutusta. Pelkästään fossiilisista polttoaineista luopuminen vaatii ihan kaiken sähköistämistä ja pelkästään jo se vaatii aivan vitusti energiaa. Seuraava vaihe (jonka kyllä tosiasiassa pitäisi alkaa toimimaan siinä rinnalla jo ja mieluiten jo eilen), eli hiilidioksidin talteenotto se vasta paljon energiaa vaatiikiin. Sen energian täytyy myös olla yltäkylläistä, halpaa ja tuotannoltaan vakaata kuin peruskallio. Tuntuu niin typerältä todeta itsestäänselvyyksiä, mutta ilmeisesti se on tarpeen: tuulivoimaa saadaan vain silloin kun tuulee. Toki sitten tässä vaiheessa alkaa hirmuinen käsienheiluttelu, että no sitten voi käyttää vesivoimaa, mutta senkin skaalautuvuus ylöspäin on loppupeleissä aika heikkoa ja kaikki "helpot" tehot siitä on jokseenkin jo käytössä. Ainakin jos muita luontoarvoja halutaan ylläpitää.
Pointti on siis siinä, että nyt ollaan hyvin vahvasti menossa sellaiselle kehitysuralle, jossa mennään eteenpäin vähän sellaisella Mañana Mañana - mentaliteetillä, että vaikka meillä on jo aivan selvää todistusaineistoa siitä, että tuulivoimaan nojaava energiantuotanto on täysin epäluotettavaa paskaa, niin ei se mitään, Ihan Kohta™ joku kehittää sen maagisen teknologian, joka korjaa kaikki sen ongelmat. Ongelma tulee vaan siinä vaiheessa, että voi mennä vuosikymmeniä ennen kuin huomataan, että tämä valittu polku olikin typerää ideologista haihattelua ja, että siinä vaiheessa onkin enää myöhäistä juosta vessaan, kun ripulit on jo housussa. Ydinvoimalla taas on pitkä ja todistettu historia erittäin vakaasta ja edullisesta energiantuotannosta yli useiden vuosikymmenien ja sitä voisi skaalata lähes rajattomasti jo nykyisellä teknologialla tai hyvin pienellä pinnistyksellä.
Se on kyllä jännä, miten varsinkin tietyissä piireissä kapitalismi on suurin Saatana kun on kyse vaikka terveydenhuollosta, koulutuksesta tai muista yhteiskunnan peruspalveluista, mutta sitten energiantuotannon ja energiavarmuuden (ja osaltaan koko helvetin planeetan tulevaisuuden) ollessa kyseessä se onkin yhtäkkiä ihan todella jees, että markkinat määrää täysin sen millä mennään. Ihan totta, että hevosanalogia oli kyllä toden totta aika huono. Parempi vertaus voisi olla, että annetaan "markkinoiden" rakentaa tulitikuista talo ja sitten siinä vaiheessa kun se syttyy tuleen, mitään ei ole enää tehtävissä koska paloauto olisi ollut liian kallis ostaa ja oli kuitenkin ihan hyvä tsäänssi, että tulevaisuudessa joku olisi keksinyt miten tulitikkutalot saadaan paloturvallisiksi!
Mitkä panokset laitettiin? Yksityiset yrittäjät/sijoittajat laittavat rahaa kiinni tuulivoimaan. Yhteiskuntana laitettiin vain pienelle määrällä tuulivoimaa takuuhinta, jota se voi saada maksimissaan 12v. Ei minkään energiamuodon ole tarve voittaa, vaan kaikki täydentävät toisiaan. Toistaiseksi ainakin tuulivoima laskee sähkön hintaa Suomessa, joka on kyllä pelkästään positiivinen asia yhteiskunnan kannalta.
No kun ei ole jos johtaa valheelliseen turvallisuudentunteeseen ja laakereillaan lepäilyyn. Vähän kuten pakkasella housuun kuseminen, se tuulivoima voi lyhyellä aikaskaalalla vaikuttaa ihan hyvältä ratkaisulta, mutta pitkän aikavälin ratkaisuksi siitä ei ole. Kaikki P2X ja muut sössötykset on toistaiseksi vaan täysin hypoteettista arvailua ja toiveita vailla mitään konkreettisia todisteita toteuttavuudesta tai varsinkaan skaalautuvuudesta. Jos uskottelemme itsellemme, että propellit ratkaisee kaikki meidän ongelmamme, se tarkoittaa väistämättä sitä, että esim. siihen ydinvoimaan ei sitten laiteta paukkuja tosissaan. Minun väitteeni on, että tällä tulee pitkällä aikavälillä olemaan potentiaalisest katastrofaaliset seuraukset.
Kuten edellä todettiin, niin sähkö on vain osa kaikesta energiasta. Ydinvoimaan voisi Suomessakin vapaasti sijoittaa, mutta innokkaita sijoittajia ei ole näkyvissä. Hanhikivelle oli luvat, mutta rahoitusta ei löytynyt. Nyt jos joku uskottava taho olisi halukas rakentamaan, niin kyllä se luvan saisi. Ydinvoima vaikuttaa vaan liian kalliilta rakentaa Suomeen tällä hetkellä. Sitähän ei tiedä, jos kustannuksia saataisiin alas niin se olisikin taas kustannustehokas ratkaisu.
Ja kuten tuossa jo edelliselle vastasin, ei tätä voi pelkkien markkinoiden varaan jättää, koska markkinat arvottavat aina lyhyen aikavälin tuoton ja nopean ROI:n yli kaiken muun. Se ei vaan toimi silloin kun kyse on ylisukupolvisesta ongelmasta. Tämä on kyllä oikeasti jotenkin absurdia, kun toisaalta joka puolella kovasti väännellään käsiä ja voivotellaan, että on tämä ilmastonmuutos tuhoaa koko ihmiskunnan, mutta sitten kuitenkin kun esitetään taatusti toimivia konkreettisia ratkaisuja sen pysäyttämiseksi, se onkin "liian kallista". Tai jotain. Tulee vähän samat fiilikset kuin Trumpin presidenttikaudella vasemmistomedia tuon tuostakin aika kepeästi syytteli Trumpia Putinin kätyriksi, mutta sitten jatkoi ulinaa siitä miten Sans serif fontit ei ole tarpeeksi inkulusiivisia tai jotain. Eli ensin tehdään syytös, että maailman voimakkaimman valtion johtaja on tosiasiallisesti vieraan ja ainakin jossakin määrin pahantahtoisen valtion aktiivinen agentti, mutta toisaalta sitten todetaan, että c'est la vie, koirat haukkuu ja karavaani kulkee. Kohtuullisen jakomielitautista touhua.
Edelleen muistutan myös sitä, että nykyinen "periaatteellisesti ydinvoimamyönteinen" ilmapiiri on hyvin uutta ja sitä on kestänyt vasta joitakin vuosia. Sitä ennen ydinvoimaa vastustettiin vielä hyvinkin aktiivisesti monella sektorilla. Tämä jo itsessään teki ydinvoimaan sijoittamisesta kohtuullisen riskialtista, kun koskaan et voinut tietää pääseekö vaikka ydinvoimafobiasta kärsivät vihreät valtaan ja keksiikö jo ennestään raskaaseen prosessiin vielä lisää kustannuksia ja hidasteita, jos eivät aktiivisesti lakkauta koko hanketa. Noin muutenkin nykyinen ydinvoiman kalleus perustuu jokseenkin täysin nykyiseen paradigmaan, jossa poliittisesti epävarmassa lupaviidakossa kannattavinta edes lähteä yrittämään ydinvoiman rakentamista on rakentaa yksi mahdollisimman iso mylly, koska sillä on edes hieman parempi tsäänssi mennä läpi ja joskus alkaa tuottamaan voittoa. Ei ole oikeastaan mitään syytä, miksei lupaprosessia keventämällä ja tukemalla pienempien sarjatuotettujen reaktorien rakentamista saataisi aikaan hyvinkin isoa muutosta lyhyessä ajassa. Poliittinen tahto asiaan vaan puuttuu.
Oikeasti tarvittaisiin vaan jonkinlainen "SMR:ien "SpaceX" ja homma alkaisi rokkaamaan, mutta toisaalta sekin vaatisi poliittista myötätuulta. Toki siinäkin on se ongelma, että sähkön pitäisi olla käytännössä ilmaista, jota kauapllisilla toimijoilla olisi tarvittavan voimakkaat kannustimet korvata kokonaan nykyiset fossiiliseen energiaan nojaavat mallit sähköisillä.