Hox hox heh... Ne jotka ovat itsensä tuollaisiin sopimuksiin typeryyksissään sitoneet saisivat kärsiä seurauksensa markkinatalouden mukaan.
Vastaan tähän ketjuun.
Joukossa on varmasti niitä, jotka eivät ole tajunneet mihin ovat ryhtyneet, mutta kummasti muisti alkaa yleensä porukalla pätkiä kun aikaa hieman kuluu. Tilannehan viime syksynä oli aivan toisenlainen kuin nyt. Jo elokuussa sähkön pörssihinta huiteli lähes päivittäin jossain 20-40 sentin kwh-hinnoissa ja kun elettiin kuitenkin vielä ns. kesäkuukautta, oli ihan aiheellinenkin syy epäillä/pelätä, miten pahaksi tilanne kehittyy syksyn ja talven myötä. Tiedän myös joidenkin sähköyhtiöiden hyvin painokkaasti ja agressiivisesti markkinoineen noita yli 30 snt kahden vuoden sopimuksia ja minullekin tuli niistä useampi puhelu. Olisi varmaan pitänyt tallentaa ne, koska joidenkin myyjien strategia oli selvästi pelotella asiakasta ja saada hänet sitoutumaan kalliiseen määräaikaiseen sopimukseen.
Sitten tullaan siihen tosiasiaan, että joillakin ei käytännössä ollut muuta vaihtoehtoa kuin ottaa kallis määräaikainen sopimus, jottei pahimmat uhkakuvat jopa yli euron kwh-hinnoista toteutuisi talvella. Esimerkiksi Virossa taisi yksittäisenä päivänä käydä niin, että kolkuttelivat 4€/kwh pörssin kattohintaa. Jos vaihtoehtona on ollut hyvin riskialtis ja täysin uhkapeliksi muodostunut pörssisopimus tai sitten kallis määräaikainen sopimus, moni on varmasti siinä tilanteessa valinnut määräaikaisen sopimuksen, koska sillä on voitu akuutti maksukyvyttömyys välttää. Joillakin on saattanut olla hyvin tiedossa jo sopimuksen tekoaikaan, että pidemmän päälle sopimuksen kanssa voi tulla ongelmia, mutta ongelmia pyrittiin näin lykkäämään tulevaisuuteen.
On ihan toista huudella täällä asiasta, jos oma tilanne on ollut edellä mainittua selvästi ruusuisempi. Edelleenkin on nähtävissä täällä se, että porukka tarttuu määräaikaisiin sopimuksiin, taatakseen oman mielenrauhansa talven varalta, koska kukaan ei voi luvata edelleenkään, mihin hinta lopulta asettuu. Siihen kun vaikuttaa niin moni ulkoinenkin tekijä. Voiko syyttää, että viime syksynä paljon suuremman volatiliteetin aikana, haettiin edes hetken helpotusta tilanteeseen?
En toki väitä, että kaikille sitä vähänkään tahtoville pitäisi aina antaa anteeksi ns. väärät päätökset, mutta viime syksyn sähkömarkinatilanne oli niin täynnä suuria kysymysmerkkejä, että olisi nyt ollut typerää olettaa, ettei siitä mitään jälkipyykkiä jäisi. Nähdäkseni on ihan eri asia mennä sitoutumaan johonkin sopimukseen ns. normaaleissa olosuhteissa vs. erittäin harvinaisessa poikkeustilanteessa, joka vielä koskettaa huomattavaa osaa ihmisiä. Ensimmäisen kohdalla sietääkin ottaa osumaa, jos on toiminut typerästi, mutta jälkimmäisessä pitäisi käyttää kokonaisharkintaa, mitkä realistiset vaihtoehdot on ollut siinä tilanteessa käytettävissä.
EDIT: kommentoidakseni vielä tuota sähkömarkkinaa: Nythän on jatkuvasti rakennettu lisää sähköntuotantokapasiteettia, mutta se perustuu ensisijaisesti tuulivoimaan ja jossain määrin aurinkovoimaan, joiden tuotanto vaihtelee voimakkaasti olosuhteista riippuen. Perusvoimaa on tullut paljon vähemmän lisää. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tuotantoa olisi pidemmällä perspektiivillä riittävästi. Uutisissa kerrotut investoinnit puhtaaseen energiaan ja tuotantolaitoksiin tarkoittavat sitä, että kapasiteettia tarvitaan ja energiankulutus tulevaisuudessa on selvästi kasvusuuntainen. Lisäksi energian varastoinnin kehittäminen tasaa hintojen elämistä. Ei pidä tuijottaa yhden viikon nollahintoja ja tehdä investointipäätöksiä sen perusteella.