Tehoja ei tarvitse rajoittaa, jos olkiluoto kolmosta varten tehdyssä
järjestelmäsuojassa on riittävästi kapasiteettia. Olkiluoto 3 häiriön seurauksena näiden järjestelmäsuojan kuormien pitää tippua verkosta automaattisesti 0,3 sekunnissa siten, että olkiluoto 3:n häiriön vaikutus rajautuu 1300 megawattiin. En tarkalleen tunne, miten Fingrid on määrittänyt 1300 MW rajaksi Suomen verkon mitoittavaksi viaksi, mutta luultavasti perustuu verkon inertiaan, häiriöreserveihin yms. Kun tuo laitos tippuu verkosta, niin vastaava määrä tuotantoa pitää lisätä "heti" (tai vastaavasti kuormia tiputtaa) ja tähän pitää olla joka hetki valmius (= maksaa rahaa ja paljon).
Nyt metsäteollisuus haluaa ilmeisesti irroittaa näitä kuormia pois järjestelmäsuojasta, jotta voivat tehdä niillä rahaa joustomarkkinoilla. Toisaalta he myös haluavat tehdä rahaa ajamalla olkiluotoa täysillä. Heidän mielestä tietysti Fingridin (eli meidän kaikkien muiden) pitäisi maksaa järjestelmän suojaamisen kustannukset, vaikka ongelmien lähde on Suomen järjestelmään tehty ylisuuri voimalaitosyksikkö.
Kauppalehden jutussa Fingridin toimari toteaa hyvin, että "Nyt ne alkavat vierittää oman päätöksensä virhettä muiden maksettavaksi".
"Ruusunen laskee, että jos OL3:n omistajat lipeäisivät alun perin sovitusta järjestelmäsuojasta, ja tämä toteutettaisiin muilla tavoin, reilun 300 megawatin ylitehon tuottaminen maksaisi noin 100 miljoonaa euroa per vuosi. Tämän laskun TVO haluaisi maksattaa suomalaisilla sähkönkäyttäjillä"
Olisi mielenkiintoista nähdä laskelma, että laskisiko Suomen pörssihinta tämän lisätehon seurauksena sen verran, että sähkönkäyttäjien se suoja kannattaisi maksaa.