Sähkönmyyntisopimukset ja niiden hinnat (EI yleistä sähkökeskustelua!)

buko

Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
112
Olin mielenkiinnosta mukana tälläisessä ilmaisessa palvelussa: Porukassa kilpailuttaa puolestasi

Tämä poiki seuraavan tarjouksen: 8,20 snt/kWh+3,98 €/kk, 12kk (Tampereen Energia Oy)

Päätän nyt kuitenkin jatkaa pörssissä.
 

Zat

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 078
Lumpeen herättämää mielikuvaa saattaa vielä tahrata hieman se, että nimi on niin lähellä Lumoa, joka meni konkkaan. (Lumo saattoi valita nimensä juuri siksi, että se oli helppo sekoittaa ennestään tunnettuun Lumpeeseen.)

Mutta tosiaan itse pidän tuota uskottavimpien sähkönmyyntifirmojen joukossa, en oleellisesti riskaabelimpana kuin jotain Vattenfallia.
 
Liittynyt
19.07.2020
Viestejä
313
Suur-Savon sähkö emoyhtiönä tuskin menee konkkaan, mutta olihan tässä viimeksi viime talvena tapaus, missä myyntiorganisaatio laitettiin konkkaan, jotta päästään eroon kannattamattomista sopimuksista.
Mikä emoyhtiö noin teki? Tietää olla tekemättä koskaan niiden kanssa sähkösopimusta.
 
Liittynyt
11.12.2019
Viestejä
56
Menihän viime vuonna Karhuvoima konkkaan, jonka emo yhtiö KSS jatkaa porskuttamista. Tuon omistaa 100% Kouvolan kaupunki.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
273
Heleniltä tuli tarjous sähköpostiin, myös 6kk soppari valikoimassa (hinnat ei niinkään kiinnostavia nykymarkkinassa)
1695384669993.png
 
Liittynyt
30.08.2020
Viestejä
267
Heleniltä tuli tarjous sähköpostiin, myös 6kk soppari valikoimassa (hinnat ei niinkään kiinnostavia nykymarkkinassa)
Nämä on kuitenkin kiinteät hinnat. Itseä kiinnostaa lähinnä tuo 6kk soppari, että saisi vakuuden talven yli kohteessa, mihin ei ole mahdollista vaikuttaa kulutuksen ajankohtaan.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
1 162
Lumpeen herättämää mielikuvaa saattaa vielä tahrata hieman se, että nimi on niin lähellä Lumoa, joka meni konkkaan. (Lumo saattoi valita nimensä juuri siksi, että se oli helppo sekoittaa ennestään tunnettuun Lumpeeseen.)

Mutta tosiaan itse pidän tuota uskottavimpien sähkönmyyntifirmojen joukossa, en oleellisesti riskaabelimpana kuin jotain Vattenfallia.
Lumme Energian liikevaihto oli 268M€ ja voitto 30M viime vuonna. Alkujaan perinteinen sähkönmyyjä(Suur-Savon Sähkö) mutta kasvanut voimakkaasti viime vuodet yrityskaupoilla(esim Loiste). Mahtaa olla tänä vuonna 4-5 suurin sähkönmyyjä Suomessa. Fortum, Helen ja Vattenfall selvästi suurempia ja Oomi Energia(toinen yhteenliittymä) suurinpiirtein samankokoinen tai hieman edellä.
 
Liittynyt
13.04.2022
Viestejä
300
No tämä onkin hyvä kysymys, että millä perusteella sähköfirma pitäisi valita ja miksi joku sähköfirma on huono. Edellä jo mainittiinkin, että firman kaataminen alta nyt ainakin on huono ominaisuus sähköfirmalle. Itse tiivistäisin, että hyvillä ja suositeltavilla firmoilla tavoitteena on tyytyväinen asiakas ja sitä kautta firmakin pärjää. Niillä paskemmilla sähköfirmoilla tavoitteena on nopeat voitot ja maksimaaliset katteet omistajien taskuun, asiakas on vain pakollinen paha ansaintavälineenä.
Miten tämä sitten käytännössä näkyy? Paskoilla sähköfirmoilla:
- aspaa ei saa kiinni, aspa on auki vain 9-15 parillisina viikonpäivinä, aspa on ulkoistettu chat-palveluksi Romaniaan, aspalle ei edes ole puhelinnumeroa, tai puhelinnumero on maksullinen palvelunumero
- sähköfirma on ulkoistanut laskutuksen jollekin verenhimoiselle perintätoimistolle, jonka ainoa bisnes on lähetellä laskuja joiden eräpäivä on 24.12., tai eräpäivä oli eilen, ja firman koko toimintaidea on lähetellä karhulaskuja, joissa 2 vrk myöhästymiskoron päälle lasketaan viivästymismaksu, käsittelymaksu, huomautusmaksu, arkistointimaksu, toimistomaksu ja muuten-vaan-maksu.
- muita laskutusperseilyjä: e-laskua ei pyynnöstä huolimatta tulekaan, vaan lähetellään paperilaskuja, jotka posti tuo joskus kolmen viikon päästä eräpäivästä.
- sisäänheittohinta toistaiseksi voimassa sähkösopparissa osoittautuukin kusetukseksi ja tuplaantuu heti kuukauden jälkeen.
- asiakkaalle paskasta sopimuksesta ei pääse irti edes rahalla
- yritykselle epäedullinen sopimus lakkaakin yksipuolisesti olemasta ja vaihtuu paskaan soppariin
- muita kusetuksia ja harhautuksia esim. puhelinmyynnissä

Näitähän riittää. Mitä tunnettuja kupruja vielä tulee mieleen?

Mitkä sähköfirmat sitten kohtelevat asiakkaita noin? Kertokaa te. Tunnetuin kusettaja lienee tämä Market Energia, GNP Energy, Finkraft, Hehku Energia, mitä muita nimiä se nyt onkaan käyttänyt. Norjassa myös Tinde Energi ja Oslo Kraft. 220 Energia, Googlatkaa ite, mutta sanoisin perseilyn syyksi ihan vaan sydämetön ahneus. Takana on ihan silkkoja laittomuuksia. Paska maine koetetaan nollata vaihtamalla nimeä. Nyt siellä sanotaan, että ei rikota lakia enää, eli ainakin yritetään riistää asikkaita vain laillisesti. Silti tarkoitus on selvä: silkka ahneus ja riisto.
Muita julkisesti varmasti paskoiksi tiedettyjä esim. soppareiden ostajia ja myyjiä ovat:
- Lumo Energia
- Vihreä Älyenergia

Nämä ovat selviä tapauksia, mutta eivät ne kaikki muutkaan sähköfirmat mitään pulmusia tässä ole. Mitä isompi ja nopeammin kasvanut, sitä enemmän firman toimintaa ohjaa ahneus. Voisi kuvitella, että kunnallinen toimija, sähkön tuottaja ja siirtoverkon omistaja tähtää asiakastyytyväisyyteen, mutta eipä se ihan niinkään aina ole. Kun firma on tarpeeksi suuri, kuten vaikka HelEn, alkaa kasvoton business päästä edelle päätöksenteossa ja sielläkin asiakas on aika kuraa. Yhtä ikävää asiakkaiden silmään kusemista on tehnyt keskisuuren kaupungin omistama KSS Energia.

Mutta nyt siis puhuttiin Lumme-Energiasta. Olin siellä itse asiakkaana, kun se oli vielä SSS eli Suur-Savon Sähkö, ja se oli ihan jees. Valitettavasti muutos ahneeksi paskakasaksi alkoi siitä, kun omistajat/johtoporras/joku sai kuningasidean organisoida firmat uusiksi, perusti Lumme-energian ja optimoi kannattavuuden ykköseksi asiakastyytyväisyyden kustannuksella. No, äänestin jaloillani ja vaihdoin pois. Siellä onkin ollut aggressiivista markkinointia ja asiakkaiden haalimista, jotta lisää kusetettavia löytyisi. Harmi. Mutta ahneus on nykypäivää, kuten varmasti kuntapäättäjiä ja Carunaa ja muita seuraamalla on jo huomattu.

Ja hei, te tässä haukutut sähköfirmat jotka tätä luette! Koettakaapa haastaa oikeuteen kunnianloukkauksesta. Antaa mennä, sitä vaan. Ei ole mahdollista, sillä suomalaisessa oikeuskäytännössä yrityksellä ei ole kunniaa, jota voisi loukata. Korostan siis uudestaan: ihan hirveitä kusetusfirmoja!
 
Liittynyt
13.04.2022
Viestejä
300
Mutta entäpä onko sitten hyviä ja suositeltavia sähköyhtiöitä? Itseäni kiinnostaisi kuulla, että millainen esim. Keravan energian tai Porvoon energian toimintatapa on. Siellä on nyt halvat kk-maksut houkutteena pienikulutuksisille asiakkaille, mutta voiko noihin toistaiseksi voimassaoleviin soppareihin luottaa? Tuolla edellä totesin yhtenä kusetuksen muotona sen, että luvattu hinta on voimassa vain kuukauden ja nousee heti sen jälkeen verrokkeja kalliimmaksi. Molemmat tosin ovat mukana tuossa Fennovoima-sotkussa, en sitten tiedä miten hyvä tai huono asia se on.
 
Liittynyt
18.08.2021
Viestejä
2 275
Mutta entäpä onko sitten hyviä ja suositeltavia sähköyhtiöitä? Itseäni kiinnostaisi kuulla, että millainen esim. Keravan energian tai Porvoon energian toimintatapa on.
Itse olin Keravan energian asiakkaana toistakymmentä vuotta, eikä ollut ikinä mitään valittamista. Aspan sai aina tarvittaessa nopeasti kiinni ja kaikki hoitui ongelmitta ja nopeasti. Kerran onnistuin vahingossa maksamaan vuokran vuokranantajan sijasta Keravan energialle, mutta koko homma hoitui yhdellä puhelinsoitolla ja rahat oli takaisin tililläni vielä samana päivänä.

Mitä taas tulee noihin toistaiseksi voimassa oleviin, niin niiden hinnanvaihtelua on mielestäni turha ihmetellä, se kun tosiaan elää koko ajan ja jos ei tämän kanssa pysty diilaamaan niin sitten määräaikaista vaan.
 
Liittynyt
13.11.2021
Viestejä
1 123
Bongis ehti ensi eli juuri noin.. Jos jonkun never heard firman tarjous vaikuttaa liian hyvältä niin pitäisin koijauksen mahdollisuutta aika suurena.. Tyyliin joku vihreä älyenergia tjsp mitä nämä kilpailutussivut tarjonneet. Tämä Lummehan nyt esim. on jo aika aika monella. Toimintansa vaikuttaa myös ihan asialliselta, määräaikaisen peruin chatissa sutjakasti ilman nikotteluja.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
1 151
Katsotaanpas mitä tapahtuu... minulla on nyt pörssisähkösopimus Lumme Energialta. Otin määräaikaisen heiltä alkamaan 2.11., mutta tulinkin toisiin ajatuksiin ja lähetin siitä perumispyynnön ennen kuin 14vrk oli kulunut. Siitä on nyt muutama päivä, mutta vastausta ei ole tullut ja sopimus näkyy alkavana edelleen OmaLumme-palvelussa. Huomasin, että palvelussa pystyi vaihtamaan tuota alkavan sopimuksen sopimustyyppiä :hmm: Pystyin valitsemaan sieltä uudelleen pörssisähkön ja siinä luki, että ensimmäiset 6kk ilman perusmaksua. Eli nyt, jos tuo muutos menee läpi, niin nykyinen pörssisähkösopimus päättyy 1.11. ja uusi samanlainen sopimus alkaa 2.11. ja saa uudet 6kk ilman perusmaksua :D
 
Liittynyt
03.06.2022
Viestejä
702
Ei pärjää kilpailijoille nämä Vattenfallin hinnat. Mutta eipä vattenfall ikinä olekaan ollut mikään halpa yhtiö.
Vieläkö muilla yhtiöillä on "kivasti" hinnoiteltuja pakettisopimuksia?

Viime syksynä Vattenfallin Ilmasto Vakio 25€/kk, max 208 kWh oli OK tarjous pienkäyttöön, mutta (yllättäen) hilasivat hinnan talvella pilviin, eikä sieltä olla vieläkään tultu takaisin:
Screenshot at 2023-09-22 22-15-24.png


Tarttuisitko tarjoukseen? :lol:
 
Liittynyt
13.04.2022
Viestejä
300
Hyvin osaa Vattenfall kikkailla noilla hinnoillaan. 24 kk määräaikainen, jonka kuukausimaksusta 6 kk saa ilmaiseksi, tuottaa kuitenkin keskimäärin 3,375 € kuukausimaksun. Ei se hirveä ole, mutta ei se kyllä mikään loistava tarjouskaan ole. Jotenkin vaan toi nolla aina näyttää paremmalta... :rolleyes:
 
Liittynyt
17.05.2023
Viestejä
39
Se on hyvä että hinnat tulee alas ja pörssisähkö on halpaa vaikka tänään itsellä astuikin voimaan KSAT 9,30snt/kWh 6kk sopimus.

Toivottavasti keväällä saa 5-6 sentin sopparia.
 
Liittynyt
13.11.2021
Viestejä
1 123
Jotenkin jännä että sitkeästi vaan keikutaan tuossa 8 c tuntumassa näissä määräaikaisissa vaikka eikös futuurit näyttänyt about puolet vähemmän, pörssikin halpaa jne. Olisko sitten niin että myydään sillä millä menee.
 
Liittynyt
08.04.2018
Viestejä
1 219
Jotenkin jännä että sitkeästi vaan keikutaan tuossa 8 c tuntumassa näissä määräaikaisissa vaikka eikös futuurit näyttänyt about puolet vähemmän, pörssikin halpaa jne. Olisko sitten niin että myydään sillä millä menee.
On ne vakuutuksetkin aika kalliita. Meidänkin perheessä n. 220 €/kk, vaikkei niille juuri koskaan ole ollut käyttöä.
 

Zat

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 078
Hyvin osaa Vattenfall kikkailla noilla hinnoillaan. 24 kk määräaikainen, jonka kuukausimaksusta 6 kk saa ilmaiseksi, tuottaa kuitenkin keskimäärin 3,375 € kuukausimaksun. Ei se hirveä ole, mutta ei se kyllä mikään loistava tarjouskaan ole. Jotenkin vaan toi nolla aina näyttää paremmalta... :rolleyes:
Onhan tuo 12 kk:n diili, jossa 2,25 €/kk koko ajan ja halvempi kWh-hinta, noista kahdesta selvästi parempi.

Melkein sama kuin Lumpeen synttäritarjous viikko sitten ja jopa voittaa sen jos kulutus on helvetin pientä.
 
Liittynyt
13.11.2021
Viestejä
1 123
Onhan tuo 12 kk:n diili, jossa 2,25 €/kk koko ajan ja halvempi kWh-hinta, noista kahdesta selvästi parempi.

Melkein sama kuin Lumpeen synttäritarjous viikko sitten ja jopa voittaa sen jos kulutus on helvetin pientä.
Mitähän sähköyhtiö tietää tulevasta kun pidempi soppari lyhyttä kalliimpi, eikös se pitäisi mennä toisinpäin. :think: Edit. ainakin 6 kk ihan reilusti 12 kk kalliimpi jos moista edes on valikoimassa
 
Liittynyt
30.03.2022
Viestejä
13
Se ei ole tyhmä joka pyytää... 24kk varmasti suunnattu niitä varten jotka haluavat sen kuuluisan "vakuutuksen" tai yritetään saadaa 12kk tarjous näyttämään vieläkin houkuttelevammalta.

Mitähän sähköyhtiö tietää tulevasta kun pidempi soppari lyhyttä kalliimpi, eikös se pitäisi mennä toisinpäin. :think: Edit. ainakin 6 kk ihan reilusti 12 kk kalliimpi jos moista edes on valikoimassa
 
Liittynyt
08.12.2018
Viestejä
1 776
Mitähän sähköyhtiö tietää tulevasta kun pidempi soppari lyhyttä kalliimpi, eikös se pitäisi mennä toisinpäin. :think: Edit. ainakin 6 kk ihan reilusti 12 kk kalliimpi jos moista edes on valikoimassa
CHP-laitosten polttoaineet ovat kallistuneet eli kun nykyiset varastot on talven jälkeen syöty, uusien hankkiminen maksaa (=sähkön ja lämmön tuottaminen kallistuu). Siksi 2024-2025 talven osalta lienee riskit korkeammalla.
 
Liittynyt
12.05.2023
Viestejä
7
Eivät mokomat suostuneet Oomilla siirtämään nykyistä pörssisähkösopimusta uuteen osoitteeseen vaan halusivat välttämättä irtisanoa ja tehdä uuteen osoitteeseen uuden sopparin. Tämä tietenkin tarkoittaa sitä että marginaali nousi 0,35c/kwh -> 0,59c/kwh ja perusmaksu 3,9e/kk -> 4,9e/kk. Tympeätä kun pitää taas ruveta kilpailuttamaan. Hehku energialla on toistaiseksi paras mitä olen löytänyt, 2,25e/kk perusmaksu ja 0,40c/kwh marginaali. Ei varmaan alle 8 sentin 12kk määriksiä irtoa muuten kuin nuilla kulutusvaikutushimmeleillä?
Hehku energiasta muistelisin porukalla olevan huonoja kokemuksia. Taitaa olla firma joka vaihtanut nimeä muutaman kerran ja paska historia. Korjatkaa jos väärässä! Herrfors oy ab 3€ kuukausimaksu ja 0,40s marginaali. Aika samoissa hinnoissa ja vissiin paremman maineen firma.
 
Liittynyt
29.12.2017
Viestejä
737
Päätin tänäänkin jatkaa pörssisähkösopimuksella kun 30vrk keskihinta 6.91 s/kwh ja yösähkön keskihinta 2.62 s/kwh. En näe edelleenkään mitään järkeä vaihtaa kiinteähintaiseen sopimukseen saatika uusimpaan megakusetukseen nimeltään käyttövaikutussopimus.

Hinnat pörssissä edelleen erittäin maltilliset vaikka tuomiopäivän maalaajat kertoivat aiemmin että ol2, loviisa huollot ja ruotsin siirtoyhteyden huolto aiheuttavat mayhemin.
 
Liittynyt
13.11.2021
Viestejä
1 123
Hinnat pörssissä edelleen erittäin maltilliset vaikka tuomiopäivän maalaajat kertoivat aiemmin että ol2, loviisa huollot ja ruotsin siirtoyhteyden huolto aiheuttavat mayhemin.
Mutta kuinka kauan (tuulee, on "huollotonta" aikaa jne).. En varmaan sähkölämmittäjänä ottaisi riskiä mennä pörssillä talvea. No voihan olla että kaikki menee kuin Strömsössä / ainakin piikit ovat jatkossa nyt nähtyjä maltillisempia.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
573
Mitähän sähköyhtiö tietää tulevasta kun pidempi soppari lyhyttä kalliimpi, eikös se pitäisi mennä toisinpäin. :think: Edit. ainakin 6 kk ihan reilusti 12 kk kalliimpi jos moista edes on valikoimassa
6 kk on näillä hetkillä optimaallinen talven ylityskeino, jossa on myyjälläkin riskejä, 12 kk taas antaa käytännössä varmaa voittoa ensi kesänä, vaikka talvi menisikin "halvalla".
 
Liittynyt
29.12.2017
Viestejä
737
Mutta kuinka kauan (tuulee, on "huollotonta" aikaa jne).. En varmaan sähkölämmittäjänä ottaisi riskiä mennä pörssillä talvea. No voihan olla että kaikki menee kuin Strömsössä / ainakin piikit ovat jatkossa nyt nähtyjä maltillisempia.
Olen sähkölämmittäjä ja ei tässä missään venäjällä asuta jossa kamat on rikki kuukaudesta toiseen ja työmiehet kännissä. Ihmettelen että moni täällä jaksaa optimoida jotain sentin osien eroa kiinteisiin sopimuksiin kun pörssisopparilla säästäisi huikeita summia.
 
Liittynyt
28.12.2019
Viestejä
2 794
Olen sähkölämmittäjä ja ei tässä missään venäjällä asuta jossa kamat on rikki kuukaudesta toiseen ja työmiehet kännissä. Ihmettelen että moni täällä jaksaa optimoida jotain sentin osien eroa kiinteisiin sopimuksiin kun pörssisopparilla säästäisi huikeita summia.
Sinulla saati muillakaan Ei ole ennakkotietoa säästääkö pörssillä vai ei. Turhaa huutelua.
 
Liittynyt
13.04.2022
Viestejä
300
Hehku energiasta muistelisin porukalla olevan huonoja kokemuksia. Taitaa olla firma joka vaihtanut nimeä muutaman kerran ja paska historia. Korjatkaa jos väärässä! Herrfors oy ab 3€ kuukausimaksu ja 0,40s marginaali. Aika samoissa hinnoissa ja vissiin paremman maineen firma.
Muistat ihan oikein: Hehku == Market Energia == GNP Energy, taustalla ihan puhdasta perseilyä ja asiakkaiden silmään kusemista.
Herrfors on pieni pohjanmaalainen paikallisfirma, joka oli uutisissa siitä syystä, että tarjosi hyviä diilejä vain oman siirtoverkon alueen asiakkaille ja ulkopaikkakuntalaisille kallista. Se vissiin oli ihan laillista ja ehtojen mukaista, joten ei siinä sitten mitään. Kyllä se nykyään näemmä taas sähköä myy kelle vaan. Itsekin sitä harkitsin, mutta jätin kuitenkin tilaamatta, kun siellä 70 % sähköntuotannosta on fossiilista (=hiilivoimaa) ja samaan hintaan saa parempaakin sähköä. Tiedän, ettei tuollaisella ole kaikille merkitystä varsinkaan siellä turkistarhapohjanmaalla, mutta jos omalla kulutuksella jotenkin voi vaikuttaa, niin miksei niin tekisi.
 
Liittynyt
15.10.2022
Viestejä
646
Pörssisähköllä säästää aina pidemmällä juoksulla. Kyllä tässä turhat tuomiopäivän pörssisähköhuutelut on tullu jo pitkään ihan muista osoitteista. Peiliin sopisi vilkaista.
Pidemmällä juoksulla todennäköisesti kyllä. Lisähinta talveksi viime talven keskihintoja katsoen 3kk tai 6kk kiinteästä on kuitenkin joka tapauksessa pieni, mielenrauhasta mitätön.
 

mahonen

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
02.09.2023
Viestejä
195
Sinulla saati muillakaan Ei ole ennakkotietoa säästääkö pörssillä vai ei. Turhaa huutelua.
Pörssisähköllä säästää aina pidemmällä juoksulla. Kyllä tässä turhat tuomiopäivän pörssisähköhuutelut on tullu jo pitkään ihan muista osoitteista. Peiliin sopisi vilkaista.
Kristallipalloa ei kenelläkään ole, mutta liukurillahan voi tarkistaa kuinka olisi käynyt pörssisähkön kanssa vs. kiinteä hinta ajankohtana X.
Poikkeusaikana jos sattui halpa kiinteä sopimus, niin luonnollisesti tuli säästöä. Mutta pitkässä juoksussa pörssisähkö tulee halvemmaksi, jos sitä historiaan peilaa.
Tämä on vähän kuin miettisi asuntolainan korkoa, 3kk vai 12kk euribor, vaiko kenties jotain korkokattoja tai vakuutuksia.
 
Liittynyt
28.12.2019
Viestejä
2 794
Pörssisähköllä säästää aina pidemmällä juoksulla. Kyllä tässä turhat tuomiopäivän pörssisähköhuutelut on tullu jo pitkään ihan muista osoitteista. Peiliin sopisi vilkaista.
No eihän niitä kiinteitä soppareita verrata "pitkään juoksuun", vaan siihen määräaikaan. Sitten peli alkaa taas alusta. On täyain mahdollista ketjuttaa parempia määräaikaisia diilejä kuin pörssi. Ja vaikka ei olisi, niin riski maksaa törkyhintoja on olrmassa, toisin kuin hallinnassa olevalla kiintällä sopparilla. Turha väitellä siitä mikä sopimusmalli on yleisesti paras. Mutta se on vielä turhempaa väittää, että pörssi olisi yksiselitteisesti tai edes selkeästi se paras valinta.
 
Liittynyt
07.06.2017
Viestejä
3 727
Historian valossa pörssisopimus ei ole ollut mikään tae halvimmasta sähkösopparista:

Näyttökuva 2023-09-23 201021.png


2010-luvun tiedot tuossa yllä, monella oli ~4c/kwh sopimus vuosikausia jolloin parhaimpina vuosina pörssistä olisi voittanut jopa 0.5 senttiä/kwh.

Kuvan alaosassa on sähkölämmittäjiä ajatellen korostettu loka-maaliskuu vuosi puolisko eli se lämmityskausi jolloin vuosikulutuksesta kertyy valtaosa, pääsääntöisesti pörssisähkö on ollut hitusen kalliimpaa talvikuukausina.

Edit: Kuvasta puuttu marginaali eli jos se olisi ollut nykyisen kaltainen 0.4c/kwh niin käytännössä pörssissä olisi ottanut tasaisella kulutuksella joka vuosi turpaan vrt kiinteä 4c/kwh, että se siitä pörssisähkön edullisuudesta :D - Terveisin pörssisähköasiakas.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
13.04.2022
Viestejä
300
No mulla oli tai siis yhä vielä hetken on 2021/10 – 2023/09 kahden vuoden määräaikainen 6,5 c/kWh + jotain/kk, joka loppuu tossa ens viikolla. Voisi sanoa, että se oli aika pirun paljon pörssisähköä parempi diili tuona aikana. Nyt kuitenkin olen vaihtamassa pörssiin, kun tuo loppuu.
Tuuripeliähän se on ihan kuin lainojen koroissa, että valitsee kiinteän juuri vähän ennen kuin hinnat kääntyvät jyrkkään nousuun.
 
Liittynyt
24.06.2017
Viestejä
4 446
No mulla oli tai siis yhä vielä hetken on 2021/10 – 2023/09 kahden vuoden määräaikainen 6,5 c/kWh + jotain/kk, joka loppuu tossa ens viikolla. Voisi sanoa, että se oli aika pirun paljon pörssisähköä parempi diili tuona aikana. Nyt kuitenkin olen vaihtamassa pörssiin, kun tuo loppuu.
Tuuripeliähän se on ihan kuin lainojen koroissa, että valitsee kiinteän juuri vähän ennen kuin hinnat kääntyvät jyrkkään nousuun.
Samaan aikaan monet ovat edelleen jumissa yli 40 c/kWh kiinteissä sähkösopimuksissa. Tää vaan tuntuu monilta pörssisähkön tuomiopäivän ennustajilta aina täällä unohtuvan.

Kiinteissä sopimuksissa maksetaan extraa vakuutuksesta, pörssissä ei. Minullakin on tällä hetkellä 5,2 c/kWh + 1 €/kk soppari vielä viikon verran voimassa. Sen edullisuutta viimeisen 2v pörssisähkökauteen ei kuitenkaan voi pitää minkäänlaisena keskiarvotuloksena, koska määräaikaiskausien alkamis- ja loppumisajat ovat kaikilla eri ja tällaisten sodan aiheuttamien ulkopuolisten tekijöiden kautta täysin poikkeuksellista tuuripeliä.
 
Liittynyt
07.06.2017
Viestejä
3 727
Valtioneuvosto on määrännyt, että etäluettavat mittarit on oltava ainakin 80 prosentilla sähköasiakkaista vuoden 2013 loppuun mennessä.

En pikaisesti löytänyt koska kuluttajille on alettu myymään pörssisähkösopimuksia, mutta parin graafin perusteella niiden suosion kasvu normaaliaikanakin oli todella hidasta:
Näyttökuva 2023-09-23 234705.pngNäyttökuva 2023-09-23 234759.png

Tuossa 2022 pylväässä on jo ns pakolla siihen siirtyneitä kun sähköyhtiöt lopettivat muiden liittymätyyppien myymisen tai hinnoittelivat ne markkinahäiriön takia pilviin.

Vaikka hintakiinnitetty sähkö on periaatteessa vakuutus, mutta kuten tuossa aiemmin esitin sillä on pystynyt "voittamaan" pörssin hyvin helposti. Näin ei ole normaaleissa vakuutuksissa.

Maailma muuttuu, nyt on mahdollista itse sitten vaikuttaa kulutusprofiilillaan sähkölaskun suuruuteen, ennen siihen oli mahdollisuus vaikuttaa vain kulutusta säätelemällä. Se sähköyhtiön jantteri joka mittarin kävi lukemassa kerran vuodessa ei tiennyt onko sitä käytetty aamulla, yöllä vai jopa talvella :D

Jäniskevennyksenä:
Uusiin moniasuntoisiin rakennuksiin asennetaan jatkossa etäluettavat huoneistokohtaiset veden kulutusmittarit sekä lämpimälle että kylmälle vedelle, ja vesilaskutus perustuu todelliseen mitattuun kulutukseen.
Uudistuksella edistetään energiansäästöä ohjaamalla kotitalouksien veden ja lämmitysenergian kulutusta energiatehokkaampaan suuntaan.


Etäluettavat mittarit tulevat myös veteen, jatkossa kannattaa käydä suihkussa yöllä ja vetää vessa samalla, se on silloin varmasti halvempaa :D
 
Liittynyt
29.12.2017
Viestejä
737
Sinulla saati muillakaan Ei ole ennakkotietoa säästääkö pörssillä vai ei. Turhaa huutelua.
Todiste pörssisähköllä säästämiseen on kaikkien sähkömyyntiyhtiöiden kiinteähintaisten ja kulutusvaikutussopimusten hinnoittelu. Siellä satoja jos ei tuhansia ihmisiä AI kanssa laskemassa miten tehtäisiin parempaa tuottoa sähköä myymällä kuin sentin osien marginaali pörssihintaisen sähkön välittämisestä.
 
Liittynyt
13.04.2022
Viestejä
300
Todiste pörssisähköllä säästämiseen on kaikkien sähkömyyntiyhtiöiden kiinteähintaisten ja kulutusvaikutussopimusten hinnoittelu. Siellä satoja jos ei tuhansia ihmisiä AI kanssa laskemassa miten tehtäisiin parempaa tuottoa sähköä myymällä kuin sentin osien marginaali pörssihintaisen sähkön välittämisestä.
Tämä pitää kyllä paikkansa: sähkönmyyntifirman tavoitteena on tienata asiakkaille myydyillä tuotteilla. Ja siellä on taatusti enemmän laskentaa taustalla kuin yksittäisellä asiakkaalla voi koskaan olla. Sama pätee pankkeihin, vakuutusyrityksiin, jne. joten kaikki niiden myymät korkosuojat, vakuutuspaketit ja muut rahoitusinstrumentit tuottavat rahaa firmalle, eivät asiakkaalle. Toki samalla asiakkaalle myydään tunnetta siitä, että tuotteet ovatkin edullisia asiakkaalle eikä myyjälle.
 
Liittynyt
01.09.2023
Viestejä
40
Pörssillä säästää kyllä jos se pysyy halpana ja voi vaikuttaa aikaan milloin käyttää. Itselle halvimpia on nuo kiinteät hinnat, ei tietenkään jokaisena hetkenä tietenkään. Omat kulutukset kun sijoittuu nimenomaan pörssisähkön kalleimpiin tunteihin ja etenkin talviaikaan. Mahdollisuutta, aikaa eikä halua ole tuota ruveta säätämään vaikka siihen olisi ehken mahdollisuutta. Myöskin kohtuullinen vuosikulutus vie tältä säästämisen vaivan. Ja kyllähän tuo 8 senttiä tuntuu ihan kivalta kun hetken sai nauttia 20-30 sentin lukemista. Ja tuokin sen takia että odotin parempaa tarjousta ja unohdin asian.
 
Liittynyt
08.12.2018
Viestejä
1 776
On täyain mahdollista ketjuttaa parempia määräaikaisia diilejä kuin pörssi. Ja vaikka ei olisi, niin riski maksaa törkyhintoja on olrmassa, toisin kuin hallinnassa olevalla kiintällä sopparilla. Turha väitellä siitä mikä sopimusmalli on yleisesti paras. Mutta se on vielä turhempaa väittää, että pörssi olisi yksiselitteisesti tai edes selkeästi se paras valinta.
Historian valossa pörssisopimus ei ole ollut mikään tae halvimmasta sähkösopparista:
Pörssisähködiili vs. määräaikainen -keskusteluun haluan tuoda pari asiaa:
1. Sähkön tuotantoprofiili on aivan erilainen kuin aiemmin (Venäjän rajasiirto pois, polttolaitoksia vähemmän, tuulta enemmän)
2. Sähkön käyttö on muuttunut eli ihmiset säästävät sähköä, on aurinkopaneeleita sekä sähköautoja ja pörssisähkösopimuksellisia on enemmän kuin ennen. Teollisuus ohjaa tuotantoaan jonkin verran sähkön hinnan perusteella.

Edellä olevien syiden takia on todennäköistä, että sähkön hintavaihtelut ovat uusi normaali ja tulevat kasvamaan. Silloin joustava kuluttaja pörssisähkösopimuksella pärjää suhteessa määräaikaisen kiinnittävään, jolle myyntiyhtiö on laskenut extrariskilisää yhä suurempien hintavaihteluiden takia.

Tällaista tilannetta ei ole ennen ollut, joten peräpeiliin on turha katsoa.

Ymmärtääkseni tällä hetkellä saa kiinteän 12 kk sopimuksen juuri alle 8c ja joustovaikutuksella olevan reippaaseen 7c hintaan. 12kk määräaikaiset ovat jopa halvempia kuin 24kk, joka kertoo epävarmuustekijöistä markkinoilla.

Minusta kiinteiden hinnat ovat vähän kuluttavalle jo "ok-hintaisia". Paljon kuluttavan kannattanee mennä pörssillä, jos on joustokykyä eikä stressaa välillä tapahtuvia kalliita päiviä. Muuten kiinteä soppari kiinni. Ei sähkön takia kannata yöunia menettää.
 
Liittynyt
08.04.2018
Viestejä
1 219
Minusta kiinteiden hinnat ovat vähän kuluttavalle jo "ok-hintaisia". Paljon kuluttavan kannattanee mennä pörssillä, jos on joustokykyä eikä stressaa välillä tapahtuvia kalliita päiviä. Muuten kiinteä soppari kiinni. Ei sähkön takia kannata yöunia menettää.
Missä menee vähän ja paljon raja? Jonkun mittapuun mukaan meillä menee vähän sähköä, n. 12000 kWh vuodessa 70-luvun n. 180 neliön talossa koska maalämpö. Toisaalta muistan viimeisen 10 vuoden ajalta jokusen yksittäisen päivän, jolloin vuorokauden kulutus on ollut 100 kWh.
 

Taneli-

☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 653
Missä menee vähän ja paljon raja? Jonkun mittapuun mukaan meillä menee vähän sähköä, n. 12000 kWh vuodessa 70-luvun n. 180 neliön talossa koska maalämpö. Toisaalta muistan viimeisen 10 vuoden ajalta jokusen yksittäisen päivän, jolloin vuorokauden kulutus on ollut 100 kWh.
Yleisesti voisi sanoa ja yleensä sanotaankin että jos asuu kerrostalossa tms. se kulutus on vähäistä. Voin sanoa esimerkkinä että viimevuonna kulutus oli 5100-5200 kWh välillä mikä sisälsi joka toinen päivä saunomisen yleensä saunan ollessa päällä sen 3-4 tuntia.

Eli uskallan väittää että pääsisin noin 2000 kWh jos jättäisin saunan pois. 80-luvun rivitaloa, noin puolet sinun kämppäsi koosta (eli suurempi kuin suurin osa kerrostalokämpistä sisältäen mm. oman saunan + kodinhoitohuoneen, pesuhuoneen ja erillisen vessan eikä kaikkea yhdistettynä ilman saunaa kuten yleensä kerrostalokämpissä), maalämpö mutta vesi ja lämmitys kuuluu vastikkeeseen. 5-8 kWh normaalisti vuorokaudessa sähkön kulutus, mutta jos saunoo se "normaali" nousee 16-20kWh.

Vielä ei ole niin ollut väliä kun alle 5senttiä kWh ja 0€/kk mutta tarvii ruveta miettimään uusiksi kun sopimus vaihtuu vuoden vaihteen tienoilla. Vaikka ei sillä siltikään noin 8 sentin ja 3,99€/kk hinnalla ihan järjettömiä summia kertyisi.

Eli tiivistäen: jos kulutus on luokkaa 0-5000 kWh sanoisin että se on "vähäistä" jos taas päälle 10 000 kWh se on suurempaa.
Virallinen kanta marraskuussa 2020 (eli ihan katsomalla suomalaisen keskimääräinen sähkönkulutus) nähdään seuraavaa:
"
Kun koti lämpiää muulla tapaa kuin sähköllä, on tavanomainen sähkönkulutus vuodessa noin 5 000 kilowattitunnin luokkaa. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuva nelihenkinen perhe kuluttaa sähköä vuodessa arviolta 19 000 kilowattituntia.
"
 
Liittynyt
12.07.2023
Viestejä
405
Yleisesti voisi sanoa ja yleensä sanotaankin että jos asuu kerrostalossa tms. se kulutus on vähäistä. Voin sanoa esimerkkinä että viimevuonna kulutus oli 5100-5200 kWh välillä mikä sisälsi joka toinen päivä saunomisen yleensä saunan ollessa päällä sen 3-4 tuntia.

Eli uskallan väittää että pääsisin noin 2000 kWh jos jättäisin saunan pois. 80-luvun rivitaloa, noin puolet sinun kämppäsi koosta (eli suurempi kuin suurin osa kerrostalokämpistä sisältäen mm. oman saunan + kodinhoitohuoneen, pesuhuoneen ja erillisen vessan eikä kaikkea yhdistettynä ilman saunaa kuten yleensä kerrostalokämpissä), maalämpö mutta vesi ja lämmitys kuuluu vastikkeeseen. 5-8 kWh normaalisti vuorokaudessa sähkön kulutus, mutta jos saunoo se "normaali" nousee 16-20kWh.

Vielä ei ole niin ollut väliä kun alle 5senttiä kWh ja 0€/kk mutta tarvii ruveta miettimään uusiksi kun sopimus vaihtuu vuoden vaihteen tienoilla. Vaikka ei sillä siltikään noin 8 sentin ja 3,99€/kk hinnalla ihan järjettömiä summia kertyisi.

Eli tiivistäen: jos kulutus on luokkaa 0-5000 kWh sanoisin että se on "vähäistä" jos taas päälle 10 000 kWh se on suurempaa.
Virallinen kanta marraskuussa 2020 (eli ihan katsomalla suomalaisen keskimääräinen sähkönkulutus) nähdään seuraavaa:
"
Kun koti lämpiää muulla tapaa kuin sähköllä, on tavanomainen sähkönkulutus vuodessa noin 5 000 kilowattitunnin luokkaa. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuva nelihenkinen perhe kuluttaa sähköä vuodessa arviolta 19 000 kilowattituntia.
"
PKS:n palvelu kertoo seuraavasti ei-sähkölämmitteisen rivitalon profiilille:
  • Säästäväinen sähkön käyttö on alle 2705 kWh vuodessa.
  • Paljon kuluttavan sähkön käyttö on yli 4082 kWh vuodessa.
 
Viimeksi muokattu:
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
238 950
Viestejä
4 187 260
Jäsenet
70 675
Uusin jäsen
Veino

Hinta.fi

Ylös Bottom