Kiinahan rakentaa aurinko- ja tuulivoimaa niin nopeaa kuin ehtii. Mutta tuo nyt on vähän sivuraide.
Ainoa tapa, miten tuo sun voimala rakennetaan "etukäteen", on se, että valtio ottaa nyt sellaiset 8 miljardia lisää lainaa, ja laittaa rakennusprojektin pystyyn. Perustaa uuden "Suomen ydinsähkö Oy":n ja alkaa rakentamaan myllyä. Koska markkinaehtoisesti tuo on aivan liian suuri riski.
Tuon jälkeen meillä on käytännössä kaksi vaihtoehtoa:
1) Sähkön hinta ei nouse merkittävästi, jolloin tuo Suomen ydinsähkö Oy ei tule koskaan olemaan kannattava ja lopputuloksena Suomen valtio, tai tarkemmin Suomen veronmaksajat, ovat sponssanneet tuota sun tänne haluamaa teollisuutta käytännössä 8 miljardin yritystuella.
tai
2) Sähkön hinta nousee nykyisestä vähintään sellaiset 50%, jolloin tuo ydinvoimala voi jopa tuottaa muutakin kuin tappiota.
Jos skenaario 1 toteutuu, niin tuolle sun haluamalle, veronmaksajien maksamalle sähkölle on kyllä varmasti ottajia. Vetyteollisuutta, datakeskuksia jne. Eli tuo voimala ei riitä, vaan sitten tarvitaan seuraava. Toiset 8 miljardia veronmaksajien rahaa, koska taas ollaan siinä pisteessä, että "sähkö loppuu". Joten taas joudutaan laittamaan uusi voimala tulille, lisää veronmaksajien rahoja yritysten osakkeenomistajien taskuihin.
Eli ei, tuo ei ole ratkaisu. Me tarvitaan joku oikeasti markkinaehtoinen ratkaisu tähän meidän sähkön tuotantoon. Veronmaksajien rahojen survominen energiaintensiivisen teollisuuden omistajien taskuihin ei ole se oikea ratkaisu.
Mm. Fortum törsäsi suuria summia Venäjälle ja Saksaan. Sinne meni ne rahat. Todella huonoja sijoituksia SÄHKÖENERGIAN TUOTANTOON on fortumilla ollut..
Suomeen sijoitetuista rahoista jäisivät edes ne voimalat tänne käyttöön. Maksakoot perkeleet, sähkö on välttämätöntä, ei sen kanssa voida jäädä sen varaan, että toivotaan, että ei tule tyyni pakkaskeli talvella.. Tai ettei tule laiterikkoa jossain oikeassa energianlähteessä, kuten OL3..
Nytkin on väläytelty jokuaika sitten ydinvoiman rahoittamista esim Ruotsiin, joka on typerää. Päästään rahoittamaan ja sitten ostamaan kalliilla sieltä tuotantoa.
Millekään "vetyteollisuudelle" ei tule antaa yhtään lupaa, muutakuin sellaisin reunaehdoin, että
sen täytyy käyttää vain ja ainoastaan tuuri- ja aurinkosähköä. Kun ei tuule tai rupelit on jäässä tai joku muu syy, jotta ne ei tuota, niin vetytehtaat seis, energiaverkon kuormitus silloin kielletty.
Ensisijainen asia on täällä se, että täällä pystyy asumaan. Siihen taas liittyy se, että energiaa on oltava saatavissa, järkevään hintaan (esim 20 senttiä, silloin, kun on kallista ja 10-15 senttiä, silloin, kun on halpaa).
Siellä on ollut suunnitelmia terästehtaista, mutta jos niitä rakennetaan monta, myös niiden käyttämän sähkön hinta nousee, jolloin ne muuttuvat kannattamattomiksi. Yritykset tietävät tämän, ja siksi kaikki ne projektit eivät voi samaan aikaan toteutua.
Siellä on halpaa vesivoimaa ja välillä on saatavissa vielä halvempaa tuurisähköä, silloin, kun Suomessa on ylituotantoa. Sen seurauksena on varaa maksaa sitten talvella enemmän, sieltä ei sähkö kuitenkaan ole loppumassa paskalla kelillä, niinkuin esim Suomesta..
Voidaan siis Suomesta myydä sinne halvalla ja sitten ostaa sitten, kilpailen tehtaiden kanssa hyvin kalliilla.. kuulostaa taas hölmöläis pisnekseltä.. Sekin raha on sitten Suomen valtiolta pois...