Säästäminen ja sijoittaminen (osakkeet, rahastot, ETF:t...)

Liittynyt
18.08.2021
Viestejä
2 294
Itsellä on nyt ollut tässä jonkun aikaa Storebrand Global All Countries (ent. SPP Global) - rahastoon mennyt muutama satanen joka kuukausi, koska en ole jaksanut oikein miettiä sen tarkemmin ja tuo oli about halvin globaalisti hajautettu rahasto, mitä Nordeasta oli tarjolla. Ruvennut nyt tässä vaan vähän epäilyttämään tuo valuuttariski, kun tuo rahastohan on Ruotsin kruunuissa ja vaikka kurssi onkin lähtenyt paranemaan, niin koen että on itseasiassa aika riskaabelia olla noin isolla painolla noin pienen maan valuutassa kiinni. Joten löytyiskö täällä suosituksia vähän vastaaviin "fire & forget" - tyyppisiin valmiiksi isosti hajautettuihin passiivirahastoihin, joiden valuuttana on eurot tai dollarit?

ETF:t (EUNL yms) ois toki jees, mutta Nordeassa nämä eivät ole kuukausisäästöhommelissa vaihtoehto, enkä jaksaisi ruveta joka kuukausi käsinkään noita ostamaan. Nordnetissä on tili ja parilla tonnilla omistuksia, mutta haluaisin muutenkin koko tilistä eroon ja pitää homman Nordeassa, ihan vaan koska olen ns. vitun laiska.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
14 670
Ruvennut nyt tässä vaan vähän epäilyttämään tuo valuuttariski, kun tuo rahastohan on Ruotsin kruunuissa ja vaikka kurssi onkin lähtenyt paranemaan, niin koen että on itseasiassa aika riskaabelia olla noin isolla painolla noin pienen maan valuutassa kiinni
Sulla ei ole tuossa mitään kruunuriskiä kun kyse on rahastosta, joka sijoittaa ympäri maailman. Sillä rahaston nimellisvaluutalla ei ole mitään väliä valuuttariskin näkökulmasta. Se rahasto saa osingot niissä valuutoissa, joissa ne firmat ovat. Eli jos kruunu heikkenee, se saa enemmän kruunuja osinkoina. Ja toisaalta kun sä myyt, saat vähemmän euroja. Nettovaikutus on nolla.

Eli ei ole mitään syytä vaihtaa rahastoa.
 
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
1 067
Sulla ei ole tuossa mitään kruunuriskiä kun kyse on rahastosta, joka sijoittaa ympäri maailman. Sillä rahaston nimellisvaluutalla ei ole mitään väliä valuuttariskin näkökulmasta. Se rahasto saa osingot niissä valuutoissa, joissa ne firmat ovat. Eli jos kruunu heikkenee, se saa enemmän kruunuja osinkoina. Ja toisaalta kun sä myyt, saat vähemmän euroja. Nettovaikutus on nolla.

Eli ei ole mitään syytä vaihtaa rahastoa.
Tuosta mennee kuitenkin valuutanvaihtokulut, kun rahastoa ostetaan kruunuilla eikä euroilla.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
14 670
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
4 601
Yksinkertaistettuna: Sinä myyt osake-erän juuri ennen kuin se pomppaa ylöspäin, ja se menee pelurille, joka osasi aavistaa kurssinousun. Nousun tapahduttua hän myy osake-erän, minkä seurauksena varallisuutta siirtyi sinulta hänelle. Kun tämä toistuu useamman kerran, pienistä puroista syntyy suuri virta. Todellisuudessa välikäsiä voi olla useampi, mutta periaate on sama.
Virheellinen olettama. Arvopapereille on aina markkinoiden hinnoittelema hinta, voidaan siis puhua markkina-arvosta. Ostat esimerkiksi osaketta x 1000€ summalla ja myyt sitä osaketta 5 vuoden päästä 3000€ summalla, olet tässä vaiheessa itse saanut varallisuutta 2000€ lisää miinus toki inflaation vaikutus. Noh, nämä osakkeet päätyvät jollekin toiselle, ja osakekurssi jonkun uutisen seurauksena pomppaakin 100% seuraavana päivänä, tämä henkilö myy 3000€ summalla ostamansa osakkeet 6000€ summalla. Tämän ensimmäisen myyjän varallisuutta ei ole siirtynyt seuraavalle pätkääkään vaan ensimmäinen omistaja on vaurastunut ja toinen on vaurastunut. Ensimmäinen olisi vaurastunut enemmän jos ei olisi myynyt, mutta päätti myydä.

Noh tämä toinen henkilö on tällöin saanut varallisuutta 3000€ lisää. Seuraava ostaja voi toki hyvän uutisen siivittämänä ostaa noi osakkeet 6000€ hinnalla, mutta seuraavan viikon aikana tajutaan, että ei se uutinen niin hyvä ollut ja potin arvo laskee 5000 euroon, jolloin myydessään nämä osakkeet, henkilö on menettänyt varallisuuttaan 1000€. Noh kelataan sitten aikaa esimerkiksi 10 vuotta eteenpäin ja tämän 5000€ position arvo olisi kasvanut vaikkapa 15000 euroon. Tässä välissä omistajia on tullut ja mennyt, mutta mistään nollasummapelistä ei ole kyse. Kuka tahansa omistaja olisi voinut pitää osakkeet alusta loppuun, mutta jostain syystä näin ei ole käynyt. Joku on tässä nimenomaisessa sijoituksessa voinut menettää rahaa, joku toinen on tienannut ja loppupeleissä tässä on kyse yksittäisen osakkeen mukanaan tuomasta riskistä. Yksityissijoittajalla harvoin on ainakaan se paras mahdollinen tieto tai mahdollisuus seurata uutisointeja, tehdä mitään matemaattisia ennusteita, laskea tunnuslukuja yms kokopäiväisesti, joten tällaisissa sijoituksissa osin tuurilla, osin tiedolla menestyy toiset paremmin.

Tästä syystä yksityissijoittajille suositellaan indeksisijoituksia, jolloin riski dilutoituu henkilön nauttiessa yleisen talouskasvun tuomasta kurssinoususta usean firman keskiarvona. Tällöin yksittäisen firman uutisointi ei kannusta ostamaan tai myymään sen kummemmin vaan sjoittamista voi harjoittaa kuukausittain järkevällä summalla. Kenellä tahansahan on mahdollisuus toki laittaa kaikki varansa "yhteen koriin" ja sijoittaa aktiivisesti ottamalla sijoituksen kohteena olevista yhtiöistä selvää, mutta harva haluaa käyttää tällaiseen omaa vapaa-aikaansa.

Hyvä vertailukohta tuohon voisi olla ihan vaan vaikkapa palkkatyöläinen vs yrittäjä. Yrittäjillä on mahdollisuus tehdä suuri omaisuus omalla ahkeruudellaan ja rakentaa yrityksestään menestyvä firma, nauttien oman firmansa maksamista osingoista tai vaikkapa jossain tilanteessa myymällä tämä firma. Tällaiseen tilanteeseen päästään harvoin sillä, että työaika on maanantaista perjantaihin 9-17 vaan tämä vaatii kyllä ponnisteluja ja vaivannäköä samoin kuin vaatisi pörssisijoituksissa menestyminen keskimääräistä massaa paremmin. Kyse on siis pääpiirteittäin siitä, paljonko töitä jaksaa painaa varallisuutensa eteen.
 
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
1 067
Jos tarkoitat sijoittajan valuutanvaihtoa, niin ei pitäisi mennä kun tuota rahastoa myydään euroissa (Storebrand Global All Countries A EUR – Vertaa ja osta rahastoja). Ja rahasto itse kyllä vaihtaa valuuttaa, mutta ne kulut ovat ihan pähkinöitä eikä niillä ole mitään merkitystä minkään kannalta.
Tässä onkin ongelmana se, että Nordealla on tarjolla ainoastaan kruunuissa myytävä tuote. Kyselin joskus tuon euro-rahaston perään, mutta koskaan en siihen saanut vastausta. Nordnetillä tuo euroissa myytävä tosiaan on tarjolla, mutta jos nordnetistä haluaa kokonaan eroon, niin se ei tilanteessa auta. Ehkä kannattaa Nordean aspaa pommittaa, jotta tuon euroissa myytävän saisi mahdollisesti joskus valikoimiin.
 
Liittynyt
12.01.2017
Viestejä
2 079
Kirjoitin ensimmäisessä viestissäni: Kannnattaisi miettiä, mistä tuo varallisuus on tullut. Ajattelin, itse kukin oivaltaisi asian ytimen, eikä minun tarvitsisi ruveta sitä selittämään, mutta ainahan sitä saa ajatella...

Tietenkin jos kaikkien osakkeiden kurssit nousevat pidemmällä ajalla, kaikki voittavat, mutta kaikista ei kuitenkaan tule buffetteja. Ei voida kuitenkaan puhua mistään suuresta arvonnoususta, ja kuten sanotaan, se, joka menee ylös, tulee myös alas.

Yksinkertaistettuna: Sinä myyt osake-erän juuri ennen kuin se pomppaa ylöspäin, ja se menee pelurille, joka osasi aavistaa kurssinousun. Nousun tapahduttua hän myy osake-erän, minkä seurauksena varallisuutta siirtyi sinulta hänelle. Kun tämä toistuu useamman kerran, pienistä puroista syntyy suuri virta. Todellisuudessa välikäsiä voi olla useampi, mutta periaate on sama.

Osakemarkkina on kuin pokeripeli, jonka alkaessa pelaajien varojen yhteenlaskettu summa on vakio. Vaikka peliä jatkettaisiin vaikka kuinka kauan, summa ei kasva, mutta tavallisesti summa siirtyy yhden pelaajan haltuun.
Buffettin varallisuus on tullut poikkeuksellisen pitkäaikaisesta tavallista kannattavamman liiketoiminnan omistamisesta + kehittämisestä. Ilman Buffettia vastaavaa rahamäärää ei todennäköisesti olisi olemassakaan, sillä kärsimättömämpi ja vähemmän viisas raha olisi keskimäärin haaskuussa sijoitettuna heikommin tuottaviin kohteisiin/kulutukseen, eikä olisi Buffettia luotsaamassa yrityksiä kannattavampaan suuntaan.

Samaan kelkkaan on voinut hypätä ostamalla vuonna 1965 reilu kymmenen dollarin kappalehintaan brk.a -osakkeita rahkeidensa mukaan, ja hautomalla niitä 58 vuotta. Osinkoa ei ole herunut kuin 0,1 taalaa, mutta lohdutuksena arvo on jo yli puoli miljoonaa per osake. Kyseinen lappu on tehnyt ainakin neljästä henkilöstä miljardöörin. Nykyään kelkkaan pääsee mukaan myös ostamalla muutamalla satasella brk.b:n. Suurin omistus on Apple, jonka tuotteiden laatu, haluttavuus ja kate ovat kohdillaan.

Osakkeilla omistetaan osuus osakeyhtiöstä, jonka tulee lain mukaan tuottaa voittoa (jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin). Näin ollen osakeyhtiöt ovat jo lähtökohtaisesti keskimäärin tuottavaa liiketoimintaa. Toki osa yrityksistä kuolee pois. Sijoittajan kannattaa suojautua konkursseilta ja heikosti tuottavilta osakkeilta hajautuksen avulla.

Liitteestä voi nähdä osakkeiden reaalituoton vuosina 1801-2021. Yhdestä taalasta on tullut reilu pari miltsiä, mikä on minusta erittäin suuri nousu. Kuva 220 vuoden kehityksestä ei tue sanomaasi "Mikä menee ylös, tulee alas". Toki heikkoja vuosia tulee silloin tällöin väliin, mutta niissä pitää vain pitää pää kylmänä. Suunta on pidemmällä aikavälillä ylöspäin, jolloin kärsivällinen raha voittaa. Ahneita pelureita tai pesukonerahojaan sijoittaneita voi kaatua heikkoina aikoina. Ensimmäinen ottaa riskiä ja jälkimmäinen ei ole noudattanut perussääntöjä. Sijoita osakkeisiin vain ylimääräistä rahaa (jota et tarvitse vähintään kymmeneen vuoteen), äläkä laita kaikkia munia samaan koriin (=yritykseen, toimialaan, maanosaan). Noita kahta ohjetta noudattavista pyöristettynä 100 % ovat voitolla 10 vuodesta eteenpäin, mutteivät toki yhtä paljon kuin Buffett.

Eikös varallisuutta päinvastoin siirtynyt pelurilta sinulle, jos sinä kerran olit myyjä? Peluri saa rahaa vasta sitten, kun myy jollekin kolmannelle, eikä pelurin tuolta kolmannelta saama raha ole sinulta pois. Vai ajattelitko tuon kolmannen olevan sinä itse, eli myyt ensin pelurille halvemmalla, ja ostat juuri häneltä (eli hän laittaa muuhun myyntilaitaan nähden niin ylihintaisen myyntitoimeksiannon, että sinä varmasti olet ainoa joka sen suostuu ostamaan) takaisin kalliimmalla?

En ymmärrä, miksi ajattelet tuottavan liiketoiminnan pitkäaikaisen omistamisen olevan kiinteän kakun pokeripeliä. Viimeisen 220 vuoden aikana osakekakku on reaalisesti yli kaksimiljoonaakertaistunut (reaalituotto 6,89 %/a), ja nimellisesti vielä enemmän (+5 430 046 412 %, eli ~54 milj.-kertaistunut, nimellistuotto 8,43 %/a).

Hajauta ja haudo oikeasti ylimääräisellä ostettuja omistuksia, niin saat varmemman tuoton kuin paria lappua "pokerityyliin" eestaas vekslaamalla. Jos et osaa itse rakentaa hajautettua salkkua, voit ostaa jollain kasvutyyppisellä maailma-ETF:llä yhdellä iskulla ~2000 yrityksestä pienen osuuden. Samalla tuotto tulee uudelleensijoitettua automaattisesti ja verotehokkaasti.


Edit. Lisätty reaalituotto-% 220 vuodelta.
Edit2. Ja nimellistuotto-% 220 vuodelta.
 

Liitteet

Viimeksi muokattu:
Liittynyt
06.08.2017
Viestejä
194
Tässä onkin ongelmana se, että Nordealla on tarjolla ainoastaan kruunuissa myytävä tuote. Kyselin joskus tuon euro-rahaston perään, mutta koskaan en siihen saanut vastausta. Nordnetillä tuo euroissa myytävä tosiaan on tarjolla, mutta jos nordnetistä haluaa kokonaan eroon, niin se ei tilanteessa auta. Ehkä kannattaa Nordean aspaa pommittaa, jotta tuon euroissa myytävän saisi mahdollisesti joskus valikoimiin.
Nordea Global Enhanced kasvu voisi olla laiskan vaihtoehto, toki vuosikulut kalliimmat (0.63% vs 0,44%).

EDIT: korjattu Storebrand Global All Countries vuosikulut Nordealta
 

Liitteet

Liittynyt
16.07.2020
Viestejä
1 634
Nordea Global Enhanced kasvu voisi olla laiskan vaihtoehto, toki vuosikulut kalliimmat (0.63% vs 0,44%).

EDIT: korjattu Storebrand Global All Countries vuosikulut Nordealta
Vielä vähän halvemmalla Nordealta löytyy Nordea Global Passive Fund B Growth, kulut 0,5%. Muistaakseni tuo oli kyllä joskus 0,4%, että olisko kulut vähän noussut. Voin kyllä muistaa väärinkin, kun itse en noihin rahastoihin säästä vaan ETF:iin. Vaimolle piti joskus katsoa noita ns. laiskoja vaihtoehtoja :)
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
14 670
Nordnetillä tuo euroissa myytävä tosiaan on tarjolla, mutta jos nordnetistä haluaa kokonaan eroon, niin se ei tilanteessa auta.
Toisaalta, miksi haluaa eroon? Tili NN:ssä ei mitään maksa, joten suht helppo ostaa tuota rahastoa sitä kautta, vaikka tekee muut ostokset muualla.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 340
Ostelin tuossa hiljattain suomipörssistä kasan IT-palvelupuljuja kun haiskahti että sektori näyttää ainakin kohtuuhintaiselta, ellei jopa edulliselta omaan silmään. Hajautin vähän sinne tänne kun selkeää kuvaa vaikea nähdä millä olisi joku ratkaiseva kilpailuetu ja henkilöstikin surffailee putiikista toiseen. Nappasin kyytiin pienen taulukkojumpan jälkeen Tietoa (tätä oli jo aiemmin mutta nyt enemmän..), digia, gofore, vincit, innofactor.

Monet näistä ovat julkishallinnon verenimijöitä ja jos kuntalaisena pitää kärsiä puolivillaisista it-palveluista, niin ehkä saan vähän kompensaatiota tätä kautta :smoke: Usein tosin ongelma taitaa olla tilaajassa kun ei osata määritellä sopimusehtoja oikein tai edes tiedetä mitä tilataan.

Tähän näkyy olevan pieni poikkeus Norjassa: Innofactor pestattiin valvomaan Tietoevryn työtä – ”Meillä ei ole sisäisesti riittävää osaamista” Tai ainakin kunta yrittää pysyä ajan tasalla siitä mitä konsultti häärää.

Mutta kas vain, Tieto toimittaa ja Inno tarkkailee ja omistan molempia = Profit :D :D
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
2 419
Itselläkin on noita suomalaisia it-alan firmoja, mutta toisaalta jos sijottaisi johonkin Nasdaq-100 ETF:n niin sais samalla rahalla aikamoista kasvua. Teknologia sektoria on tuo Nasdaq-100:kin. Eipä esim. Gofore tai Innofactor ole kovin kaksisesti tänä vuonna menestyneet. Ensimmäisen myin pois, mutta tuo Innofactor taitaa jäädä itselle salkkuun. Parempi osingonmaksu ja olettaisin ainakin, että kasvua on luvassa, kun tämä Suomi-kooma joskus loppuu.
 
Liittynyt
27.01.2017
Viestejä
93
Monet näistä ovat julkishallinnon verenimijöitä ja jos kuntalaisena pitää kärsiä puolivillaisista it-palveluista, niin ehkä saan vähän kompensaatiota tätä kautta :smoke: Usein tosin ongelma taitaa olla tilaajassa kun ei osata määritellä sopimusehtoja oikein tai edes tiedetä mitä tilataan.

Tähän näkyy olevan pieni poikkeus Norjassa: Innofactor pestattiin valvomaan Tietoevryn työtä – ”Meillä ei ole sisäisesti riittävää osaamista” Tai ainakin kunta yrittää pysyä ajan tasalla siitä mitä konsultti häärää.

Mutta kas vain, Tieto toimittaa ja Inno tarkkailee ja omistan molempia = Profit :D :D
Itse julkisella puolella töissä ja välillä tosiaan hirvittää mitä on hommattu ja millaiseen hintaan. Tuo on juuri ongelma ettei tiedetä mitä tarvitaan(eli tilataan) ja sopimusehdoissa(ehdoton minimi sisältyy ja kaikesta muusta nyhdetään erikseen rahaa). Nyt kun sote ja integraatiot, yhtenäistämiset ym jutut niin töitä näille "verenimijöille" tulee vielä riittämään pitkäksi aikaa.


Itse asiaan. Perintöä tulossa noin 80k, josta noin 40k rahaa ja osakkeita. Mihin sijoittaisitte jos parasta tuottoa ajatellaan? Miettinyt passiivisia indeksirahastoja(nordnet tai op) ja mahdollisesti jotain it-alan firmojen osakkeita.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 458
Paras tuotto == Suuri riski
Vakaa, mutta matalampi tuotto == Leppoisampaa.
Itse en perintörahoilla lähtis hakemaan mitään parasta tuottoa vaan helppoutta ja vakaata tuottoa. Eli valitsisin tässäkin ketjussa mainitut kaksi ETF, oikeasti itse valitsisin ehkä vain jenkit.
 
Liittynyt
09.11.2020
Viestejä
636
Tässä onkin ongelmana se, että Nordealla on tarjolla ainoastaan kruunuissa myytävä tuote. Kyselin joskus tuon euro-rahaston perään, mutta koskaan en siihen saanut vastausta. Nordnetillä tuo euroissa myytävä tosiaan on tarjolla, mutta jos nordnetistä haluaa kokonaan eroon, niin se ei tilanteessa auta. Ehkä kannattaa Nordean aspaa pommittaa, jotta tuon euroissa myytävän saisi mahdollisesti joskus valikoimiin.
Sama. Tosin sain vastauksen, joka oli tyyliin 'sry bro, no can do'.

Äänestin jaloillani ja rahoillani ja tein muksuille tilit Nordnettiin, viritin ajastetut tilisiirrot Nordeasta NN:iin ja automaagiset KK-ostot siellä.

Omat ja vaimon salkut jäi vielä Nordeaan. Toistaiseksi.
 
Liittynyt
16.01.2019
Viestejä
40
Äänestin jaloillani ja rahoillani ja tein muksuille tilit Nordnettiin, viritin ajastetut tilisiirrot Nordeasta NN:iin ja automaagiset KK-ostot siellä.
Siirsitkö itse ensin Nordeassa olevaan lapsen tilille vai suoraan omalta tililtä NN:iin? Luulisi että selkeintä voisi olla siirtää ensin lapsen omalle pankkitilille ja sieltä eteenpäin?
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
2 419
Itse laittaisin ainakin puolet perinnöstä indeksiin, vielä ajautettuna niitä ostoja. Enkä nyt puhu Suomi-indeksistä vaan jostain paremmasta. OP:lla itsellä on Amerikka,Eurooppa,Pohjoismaat ja Aasia indeksi. Viimeisin tosin voi olla, että saa lähtöpassit. OP:lla kannattaa varoa, kun kaksi melkein samannimistä rahastoa, josta toinen on indeksi ja toinen tosikallis aktiivinen rahasto.
 
Liittynyt
20.09.2022
Viestejä
31
1701418397652.png


Eiköhän kohta päästä viettämään hautajaisia? Vai nostetaanko kanavapakettien hintaa?
 
Liittynyt
16.08.2018
Viestejä
1 458


Eiköhän kohta päästä viettämään hautajaisia? Vai nostetaanko kanavapakettien hintaa?
Meille kun tuli iso smart-tv niin käytännössä TV:n katselu loppui. Pari minuuttia kun jotain SD kanavaa katsoo, niin laatu on niin rakeinen että on kuin kuvaputki olisi tehnyt paluun. HD:kin on surkea verrattuna streamiin. Seuraavassa siivouksessa varmaan revin antennijohdon kokonaan irti, jotta saan telkkarin pari senttiä lähemmäs seinää.

En tiedä löytyykö viaplayllä satelliittipaketeista UHD kanavia. Tämä lienee ainoa pelastusrengas jos ei stream puolella ole menestystä. Jossain urheilussa satelliitti UHD voi tuoda lisäarvoa ja ihmisethän maksaa jostain tietyn NHL seuran tai jalkapalloseuran peleistä vaikka satasen kuussa.
 
Liittynyt
09.11.2020
Viestejä
636
Siirsitkö itse ensin Nordeassa olevaan lapsen tilille vai suoraan omalta tililtä NN:iin? Luulisi että selkeintä voisi olla siirtää ensin lapsen omalle pankkitilille ja sieltä eteenpäin?
Siirto omalta käyttelytililtä ensin muksujen (3 kpl) tileille. Ja muksujen tileiltä sitten NN:n tileille.
 
Liittynyt
06.03.2017
Viestejä
1 079
S-Pankin bonukset tullut laitettua "Rohkeaan" nykyinen varainhoito 100. Eikö paras vaihtoehto tälle ole ostaa suoraan Amerikka passiivista?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 012
Toisaalta, miksi haluaa eroon? Tili NN:ssä ei mitään maksa, joten suht helppo ostaa tuota rahastoa sitä kautta, vaikka tekee muut ostokset muualla.
Järkyttävän paska asiakaspalvelu, kyvyttömyys viestiä asiakkaiden suuntaan ja pitkään vallinneet tietoturvaongelmat / puutteet.

5.10. avasin tiketin kun 2FA ei toimi. Yhtään päivitystä ei tullut, helmikuun alussa kyselin että mitähän helvettiä ja sain vastauksen mallia - sori, unohtui tutkia, katsellaan ja 18.11. Saivat korjattua. Mitään viestejä ei tullut edistymisestä tai statuksesta ennenkuin homma saatiin korjattua.

En minä nyt mitään paapomista odota, mutta voisi sitä nyt jonkun viestin laittaa joskus joka kertoo, ettei tikettiä ole heivatru /dev/nulliin
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
14 670
Järkyttävän paska asiakaspalvelu, kyvyttömyys viestiä asiakkaiden suuntaan ja pitkään vallinneet tietoturvaongelmat / puutteet.
Tästä mulla kyllä aika erilainen kokemus. Ja muilla välittäjillä tilanne osin huonompi. Yleensä saan vastauksen kaikkiin tiketteihin muutamassa päivässä. Palvelu toimii pääsääntöisesti todella hyvin, ja toisin kuin joissain muissa palvelussa, NN esim. päivittää hankintahinnat automaattisesti jakautumistilanteissa.

On NN:llä puutteensa, mutta se on silti mielestäni yksi laadukkaimmista välittäjistä. Muttei edullisin.

Tässä oli kuitenkin kyse yhden rahaston hankinnasta. Ei vaadi juuri mitään siltä palvelulta, tai mitään kontaktointia aspaan.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 012
Mutta kas vain, Tieto toimittaa ja Inno tarkkailee ja omistan molempia = Profit :D :D
Betsaat sen puolesta että julkisen puolen ostamisosaaminen on paskaa ja suomifirmoilla on systemaattinen kilpailuetu julkisen puolen tarjouskilpailuissa. Ei huono betsi

Suurin riski noissa tiedoissa lienee se, että parhaan osajaat lähtevät veke ja perustavat kilpailijan ja ovat heti vahvoilla kilpailutuksissa?
 

tuoppi´

Kapitalisti
Köyhä
NOSTO
Liittynyt
24.10.2016
Viestejä
3 712
Soittamisen palvelusta en tiedä, kun ei ole vielä ollut niin kiireellistä/vakavaa asiaa. Mutta viestien kautta tuo Nordnetin asiakaspalvelu on kyllä surkeata eikä kovin asiakaspalveluhenkistä. Vastauksissa menee yleensä useampi päivä, vastaukset on harvoin mitenkään hyöydyllisiä, yleensä on epäselvää tekikö se asiakaspalvelija jotain vai ratkesiko homma itsestään ja muutenkin vastaukset on töykeän oloisia eikä pahoittelevia.

Vasta tässä laitoin kyselyä kun yhden osakkeen (maksaa osinkoa joka kuukausi) osingot oli jo kaksi viikkoa myöhässä päivästä milloin olisi pitänyt tulla. Aiemmin osingot oli tullut normaalisti ajallaan. Keskustelu asiakaspalvelun kanssa meni suurinpiirtein näin:
 1. Laitan ekan viestin että missä osingot (tämä siis sen pari viikkoa maksupäivän jälkeen).
 2. Parin päivän päästä tulee osingot tilille
 3. Parin päivän päästä asiakaspalvelu vastaa viestiiin, että osingot on maksettu nyt. Ei mitään pahoittelua tai selitystä.
 4. Seuraavan kuukauden osingot olivat taas myöhässä sen 1,5 viikkoa ja laitan uudestaan viestiä
 5. Parin päivän päästä asiakaspalvelu vastaa, että osingot tulee sulle sitten kun alivälittäjä ne kirjaa (implikaatio että ei ole kirjannut vielä)
 6. Vastaan että selvä juttu, voisitteko laittaa viestiä alivälittäjälle että kattovat missä vika kun jo toinen kuukausi kun kestää
 7. Parin päivän päästä ne osingot tuli
 8. Vastausta ei tule ja ajattelin että katsotaanpa mitä ens kuussa tapahtuu, miten kauan menee jos en laita mitään viestiä
 9. Seuraavan kuun osingot tuli taas 1,5 viikkoa myöhässä
 10. Tästä viikon päästä tulee vastaus kohdan 6 viestiin, jossa sanotaan sama kuin että osingot tulee sitten kun alivälittäjä ne kirjaa. Tässä sentään pahoiteltiin tilannetta.
 11. Saa nyt nähdä miten tässä kuussa käy.
Eihän sille tietty mitään voi jos vika on alivälittäjässä, mutta voisivat vähän yrittää pahoitella, kertoa missä on vika, milloin korjaantuu, tekikö asiakaspalvelija jotain vai ei, viestiä on välitetty alivälittäjälle, ongelma ei koske vain sinua vaan muitakin käyttäjiä, yms. Tässäkin olisi kaikilta osapuolilta säilynyt turhaa työtä ja tullut parempi mieli, jos tossa ekassa vastauksessa olisi kertonut, että vika alivälittäjällä, ongelma koskee x-tyyppisiä osakkeita, viesti on välitetty eteenpäin ja asiaa tutkitaan, ei välttämättä ole korjaantunut ensi kuussa vielä ja olemme pahoillaan tästä.
 
 • Tykkää
Reactions: |le

kuoris

Tukijäsen
Liittynyt
28.06.2017
Viestejä
3 275
Köyhille on eri hinnat ja palvelut, valaita palvellaan. Eihän tuossa nyt ole mitään uutta.

Muutaman kerran ollut jotain kysymyksiä Nordnetille ja vastaukset tulleet suht nopeasti. Ymmärrän kyllä että nuo ostavat melkein kaiken ulkopuolelta ja ovat itse vaan frontti pohjoismaisille asiakkaille.

Mikähän gotcha noiden sijoitusvakuutuksessakin on kun markkinoidaan kaikille, en ole vielä tutustunut.
 

tuoppi´

Kapitalisti
Köyhä
NOSTO
Liittynyt
24.10.2016
Viestejä
3 712
Vielä toinen kokemus mikä jäi elävästi mieleen. Tuolla Nordnet Marketsin viputuotteiden usein kysyttyjen kysymysten osiossa lukee, että jos jokin tuote puuttuu valikoimasta niin laita tänne viestiä. No minäpä sitten laitoin viestiä, että tällänen firma olisi kiva saada valikoimiin.
No sitten muutaman viikon päästä se vastaus tuli ja sisältö oli suurinpiirtein: "voinhan mä tän toivelistalle lisätä, mutta tuskin tälläiset yhtiöt ketään kiinnostaa".

Ehkä oli ihan oikeassa ja minä ainoa jota kyseinen yhtiö kiinnosti, mutta ei sitä olisi tarvinnut tohon vastaukseen laittaa. Tai vastaamatta jättäminenkin olisi ollut ihan hyvä vaihtoehto, tuskin olisin edes muistanut että tuollaisen ehdotuksen olin laittanut ellei tuota vastausta olisi tullut.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 724
Betsaat sen puolesta että julkisen puolen ostamisosaaminen on paskaa ja suomifirmoilla on systemaattinen kilpailuetu julkisen puolen tarjouskilpailuissa. Ei huono betsi

Suurin riski noissa tiedoissa lienee se, että parhaan osajaat lähtevät veke ja perustavat kilpailijan ja ovat heti vahvoilla kilpailutuksissa?
Ei uudella pikkufirmalla ole mahdollisuuksia päästä kilpailutuksiin kun ei perusedellytykset täyty eli tyyliin liikevaihto x eur ja henkilöstöä n kpl sekä pienempiä urakoita kaupungille tehtynä y kpl ja sertit a&b kourassa. Kyllä sitä vauhtia joutuu hakemaan alihankkijana taholle joka kilpailuun voi osallistua ja sitten joskus paljon myöhemmin pääsee suoraan osallistumaan. Eli sanoisin että noilla isoilla on "merkittävä kilpailuetu" prosessissa eikä sitä voi esim. hinnoittelulla kompensoida.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 012
Tästä olen vahvasti eri mieltä. Minulla ainakin on suoraan meklarin numero puhelimessa ja vastausaika keskimäärin 12 sekuntia. Asia mitä he oikein mainostavat webbisivuillaan.
Private bankingini hoidan Sveitsissä jos niitä tarvitsen kun täällä kerran asun.

Palvelutasosta voi antaa ensimmäisen, toisen ja kolmannen vaikutelman vain kerran. Kun piensijoittajalle on tarjottu vuosia huonoja kokemuksia, niin ei tarvitse ihmetellä kun isompien rahojen ilmestyessä hyppysiin nämä katselevat sijoitusvaihtoehtoja muualta.
Soittamisen palvelusta en tiedä, kun ei ole vielä ollut niin kiireellistä/vakavaa asiaa. Mutta viestien kautta tuo Nordnetin asiakaspalvelu on kyllä surkeata eikä kovin asiakaspalveluhenkistä. Vastauksissa menee yleensä useampi päivä, vastaukset on harvoin mitenkään hyöydyllisiä, yleensä on epäselvää tekikö se asiakaspalvelija jotain vai ratkesiko homma itsestään ja muutenkin vastaukset on töykeän oloisia eikä pahoittelevia.

Vasta tässä laitoin kyselyä kun yhden osakkeen (maksaa osinkoa joka kuukausi) osingot oli jo kaksi viikkoa myöhässä päivästä milloin olisi pitänyt tulla. Aiemmin osingot oli tullut normaalisti ajallaan. Keskustelu asiakaspalvelun kanssa meni suurinpiirtein näin:
 1. Laitan ekan viestin että missä osingot (tämä siis sen pari viikkoa maksupäivän jälkeen).
 2. Parin päivän päästä tulee osingot tilille
 3. Parin päivän päästä asiakaspalvelu vastaa viestiiin, että osingot on maksettu nyt. Ei mitään pahoittelua tai selitystä.
 4. Seuraavan kuukauden osingot olivat taas myöhässä sen 1,5 viikkoa ja laitan uudestaan viestiä
 5. Parin päivän päästä asiakaspalvelu vastaa, että osingot tulee sulle sitten kun alivälittäjä ne kirjaa (implikaatio että ei ole kirjannut vielä)
 6. Vastaan että selvä juttu, voisitteko laittaa viestiä alivälittäjälle että kattovat missä vika kun jo toinen kuukausi kun kestää
 7. Parin päivän päästä ne osingot tuli
 8. Vastausta ei tule ja ajattelin että katsotaanpa mitä ens kuussa tapahtuu, miten kauan menee jos en laita mitään viestiä
 9. Seuraavan kuun osingot tuli taas 1,5 viikkoa myöhässä
 10. Tästä viikon päästä tulee vastaus kohdan 6 viestiin, jossa sanotaan sama kuin että osingot tulee sitten kun alivälittäjä ne kirjaa. Tässä sentään pahoiteltiin tilannetta.
 11. Saa nyt nähdä miten tässä kuussa käy.
Eihän sille tietty mitään voi jos vika on alivälittäjässä, mutta voisivat vähän yrittää pahoitella, kertoa missä on vika, milloin korjaantuu, tekikö asiakaspalvelija jotain vai ei, viestiä on välitetty alivälittäjälle, ongelma ei koske vain sinua vaan muitakin käyttäjiä, yms. Tässäkin olisi kaikilta osapuolilta säilynyt turhaa työtä ja tullut parempi mieli, jos tossa ekassa vastauksessa olisi kertonut, että vika alivälittäjällä, ongelma koskee x-tyyppisiä osakkeita, viesti on välitetty eteenpäin ja asiaa tutkitaan, ei välttämättä ole korjaantunut ensi kuussa vielä ja olemme pahoillaan tästä.
Vastaa täysin kokemustani firman asiakaspalvelusta.

Harmillisesti IB:llä ei voi hautoa suomilappuja, joten NN:stä eroon pääsemiseksi pitäisi heittää laput laitaan ja unohtaa Suomen olemassaolo sijoitusmarkkinana.

EU on reguloinut pankki- ja sijoitustoiminnan vaikeaksi EU:n ulkopuolella asuville - ehkä se vika on siellä? Mutta kun NN ei jaksa selittää että missä mättää, niin mistä minä voisin tietää? Asiat vaan hajoilevat / eivät onnistu ja mitään selityksiä ei saa.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
2 316
Onko muillakin Googlefinancen stock tickerit oikutelleet viime aikoina? Tein aikoinaan Google sheetsiin osakesalkun seurannan kun Nordnetin vastaava ei enää palvellut tarpeitani, mutta nyt viimeisen viikon verran Nordean stock ticker NDA-FI ei palauta enää mitään tulosta. Muut salkun osakkeet päivittyvät ihan normaalisti.
 

kuoris

Tukijäsen
Liittynyt
28.06.2017
Viestejä
3 275
GOGL ilmeisesti seuraava meemiosake mitä tuolla jengi on ostamassa. Tämä sitten ei ole se miksi sitä luulet, katso ticker oikein!

PLTR toinen.
 
Liittynyt
08.05.2019
Viestejä
1 223
Liittynyt
07.07.2017
Viestejä
2 493
Tiedoksi, seuraavasta linkistä löytyy Nordnetin markkinainformaation hinnasto: Nordnetin hinnasto

Jotain näkee ilman erillistä maksua, mutta se ei tarkoita etteikö Nordnet maksaisi siitä informaatiosta. Maksat Nordnetin asiakkaana tästä epäsuorasti kaupankäyntipalkkioissa jne.
Omasta mielestä euribor-info vertautuu kyllä ennemmin kotimaisiin osakkeisiin (koska lähes kaikkien suomalaisten asuntolainatkin on siihen sidottu) mutta käsi pystyyn täällä, kun en speksannut tarkemmin.

Toki Nordnet siitä varmasti maksaa ja perii sitten tavalla tai toisella ne asiakkailtaan.
 
Liittynyt
16.08.2018
Viestejä
1 458
Yahoo Financessa on monelle markkinalle ilmaiset reaaliaikaiset datat. Euriboreista en kyllä maksaisi, ja tosiaan botti toimii 12kk korolle kohtuu hyvin (ei joka päivä tosin).
 
Liittynyt
07.07.2017
Viestejä
2 493
Lähinnä se oma ihmetys oli että nuo euribor-korot ovat niin keskeinen tekijä Euroopan talousalueella ja niistäkin halutaan rahastaa. Pitäisi mielestäni olla julkisesti saatavilla heti kun ne on julkaistu eikä 24h kuluttua.

Ylen uutisen mukaan Suomen Pankki ei julkisena toimijana edes saisi julkaista niitä saman tien vaikka maksaisi siitä erikseen.
 
Liittynyt
06.03.2017
Viestejä
1 079
X-palvelussa sellainen tili kuin euroborbot julkaisee päivän 12kk euriborit
 
Liittynyt
27.12.2016
Viestejä
646
Miksi ajantasaisia Euribor-korkoja on vaikea löytää?

Ainoa paikka mistä löytyy, on joku twitterin euribor bot ja sieltäkin vain 12kk euriborin tiedot.

Kaikissa muissa paikoissa on 1-2 päivää vanhat korot ml. Suomen pankin nettisivut.

Edit: Löytyi melkein 10 vuotta vanha uutinen asiasta: Pankit muuttivat asuntolainojen korkotiedon maksulliseksi
Välillä löytää #euribor -hakusanalla jotain tyyppejä/botteja, jotka julkaisee myös 12:aa lyhyempiäkin.

Esim. tämä
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 724
Mitä yksityishenkilö/piensijoittaja tekee ”reaaliaikaisella” euriborilla? Isot pelaajat sen kuitenkin tietää ja niiden raha ratkaisee.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
188
Onko muillakin Googlefinancen stock tickerit oikutelleet viime aikoina? Tein aikoinaan Google sheetsiin osakesalkun seurannan kun Nordnetin vastaava ei enää palvellut tarpeitani, mutta nyt viimeisen viikon verran Nordean stock ticker NDA-FI ei palauta enää mitään tulosta. Muut salkun osakkeet päivittyvät ihan normaalisti.
Joo itseltäkin hävisi NDA-FI (HEL) watchlistiltä jossain vaiheessa. Lisäsin takaisin mutta kurssi näkyy kruunuina... Muiden tickereiden kanssa ei ongelmia.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 595
Hei onkos Nordnetissä mitään kuukausisäästämiseen soveltuvaa ETF:ää joka muodostuisi esim Ai-hommista ja Big datasta tai vastaavista? Tällä hetkellä sisässä vain EUNLia joka toki on varsin "teknologiapainotteinen".
 
Liittynyt
06.08.2017
Viestejä
194
Hei onkos Nordnetissä mitään kuukausisäästämiseen soveltuvaa ETF:ää joka muodostuisi esim Ai-hommista ja Big datasta tai vastaavista? Tällä hetkellä sisässä vain EUNLia joka toki on varsin "teknologiapainotteinen".
XAIX olisi suoraan haetulla otsikolla, toki hieman isompikuluinen kuin yllä mainittu QDVE, mutta osuvampi ja ostokulut tarjouksessa 0€ 15.1. asti.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
239 850
Viestejä
4 194 394
Jäsenet
70 797
Uusin jäsen
Ravintolavaunu

Hinta.fi

Ylös Bottom