Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) on kompuroinut epäonnisten kiinteistöhankkeiden kanssa. Nyt pankit painostavat HYY:tä myymään kohteet keskellä surkeaa suhdannetta. Se tarkoittaa, että ylioppilaskunta voi menettää kaikki varansa.
www.hs.fi
Maksumuurin takana, mutta tällainen uutinen viimeistään osoittaa, kuinka pahasti rakennusalalla keuli mopo ympäri nollakorkohuumassa. Helsingin ja luultavasti koko Suomen kalleimpien neliöiden omistaja Helsingin yliopiston ylioppilaskunta on pahassa talousahdingossa ja pankit painostavat sitä myymään ainakin osan kiinteistöistään. Ylioppilaskuntahan investoi nollakorkoaikana älyttömästi mm. ostamalla Seurahuoneen talon Grand Hansa -hotellihanketta varten, rakennutti Lyyran Hakaniemeen ja käytti myös paljon rahaa Vanhan ylioppilastalon kellarin ja ykköskerroksen remonttiin. Olisi hauska tietää, kuinka paljon esim. Seurahuoneen rakennuksen hinnassa oli nollakorkohumpuukia mukana, joka nyt on sitten haihtunut.
HYY:n omaisuus muodostuu käytännössä vain kiinteistöistä. Se omistaa Kaivopihan alueen, Lyyran hakaniemessä, Domus Academican kiinteistöt Töölössä ja ilmeisesti jotain kerrostalotontteja Vantaalla. Noin 20 miljoonan arvopaperisalkkunsa se realisoi jo 2022 rahantarpeen takia.
Grand Hansa ei ilmeisesti ole mikään rahasampo. Tuossahan hotellioperaattori vaihtui rakennuksen peruskorjauksen ollessa jo käynnissä, niin operaattorilla on varmasti ollut sopimusta neuvotellessa HYYtä vahvempi asema. Hotellirakennukset Seurahuone ja osa Uudesta ylioppilastalosta on toki saneerattu, mutta oman havainnon mukaan HYY:llä on ollut tapana korjatessa laittaa vain paikkaa paikan päälle. Edellisellä työnantajalla tein suunnittelu- ja valvontakeikkaa HYY:lle ja esimerkiksi Kaivotalosta löytyy todennäköisesti edelleen alkuperäisiä vuoden 1955 sähkökeskuksia.
Mitä kiinteistöbisnekseen tulee, niin tässä valitettavasti näkyy että kyllä ammattilainen on ammattilainen. Tuolloin 2010-luvun jälkipuoliskolla Helsinkiin kaavailtiin ja lähdettiin toteuttamaankin montaa hotellia. Itsekin olen yhdessä hankkeessa mukana, jossa Capman osti Kampista 30-luvulla rakennetun viimeksi virastona toimineen kiinteistön aikomuksena muuttaa se hotelliksi. Hotellihanke kuitenkin peruttiin, koska alkoi näkyä, että Helsinkiin on tulossa ylitarjontaa hotelleista ja tuosta saneerattiin toimistotiloja ja co-working-toimistohotelli.
Sinänsä hienoa, että pankitkin ovat antaneet löysää, jotta hieno historia säilyisi, mutta varmasti mainemielessä alkanut painetta tulla, että miksi joidenkin kohdalla joustetaan ja toisten kohdalla ei.
En ole itse yliopiston kasvatti, mutta sinänsä tietysti harmillista, jos ylioppilaskunnan hieno historia katkea muutaman vuoden hairahduksen takia. Toisaalta jos itsekkäästi ajattelee, niin hieno nähdä, että ei se "ongelmakiinteistöjen" omistaminen koske aina pelkästään syrjäkulmia.