Kuitenkin ajatuksellisesti kutittaa ajatus siitä, että myös osinkoja kilahtaisi tilille, sanotaan nyt vaikka aluksi n. kuukausipalkan verran vuodessa. Tätä sitten lähtisin kasvattamaan siten, että toisena vuonna osinkoja tulisikin jo kahden kuukausipalkan verran jne. Tämä ns. osinkosalkku olisi kuitenkin noiden rahastojen sekä ETF:ien lisäksi ja pääsääntöisesti jatkaisin rahojen laittamisen ETF:ään.
Yllä onkin tullut hyvin ajatuksia ja kommentteja. Itsekin kannatan ennemmin hajautettuun ETF:n sijoittamista, mutta osinkosijoittamisellekin on selkeästi paikkansa.
Mutta tässä laskelma, jos avaisi osakesäästötilin, laittaisi sinne maksimin 100 000 euroa ja ostaisi niillä viittä suomalaista hyvää osingonmaksajaa: Fortum, Neste, Nordea, Outokumpu ja Tietoervy. Noiden osinkoprosentit tämän hetken hinnoilla ja viimeisillä osingoilla olisi 8,1%, 9,2%, 8,6%, 8,9% ja 8,5%, keskimäärin 8,66%. Eli tällä hetkellä 100 000 eurolla ostetut osakkeet tuottaisi osinkoa viime vuoden osingoilla vajaat 8700 euroa. Nuo esimerkkiosakkeet on sellaisia, joilla on historiassa ollut nouseva osinko, eli on ihan hyvä todennäköisyys että tänä vuonna maksettaisiin viime vuotta enemmän osinkoa. Ja OST:llä kun ei mene osigoista veroa, saisi koko summalla ostettua uusia osakkeita ja seuraavana vuonna osakkeita olisi tuo noin 8,7% enemmän ja osinkoa tulisi sitten samoilla viime vuoden osingoilla noin 9400 euroa.
Arvo-osuustilillä menee osingoista sitten veroa ja korkoa korolle -efekti laimenee sen takia, mutta yli 100 000 euron osuudelle ei ole muuta vaihtoehtoa kuin AOT. Arvo-osuustilillä menee osingoista veroa 25,5% eli tuo 8,7% osinkotuotto tippuu 6,5 prosenttiin.
Noiden hyvien osingonmaksajien osingot on vähemmän heiluvaa tuottoa kuin indeksi-ETF:ien kasvu. Jos tulee taantuma, niin hyvin todennäköisesti niitä omistamalla omaisuuden kasvu jatkuu taantuman ajan parempana kuin maailmanindeksiä omistamalla, josta tulee todennäköisesti vuoden tai kahden ajan miinusta. Mutta silloin kun maailmantaloudessa menee hyvin, indeksi-ETF:ien kasvu vuodessa on selkeästi parempi kuin hyvienkään osingonmaksajien osinkotuotto. Ja jos yksikin viidestä tähän asti hyvästä osingonmaksajasta ei enää pystyisikään maksamaan hyvää osinkoa, se näkyisi heti kokonaisuudessa, eli viiden yhtiön hajautus on todella kapea.
Vertailuksi esim EUNL:n arvo on noussut 10 vuodessa +211% eli keskimäärin 12% vuodessa.
Noiden osinkojen vuosituotto OST:llä on kuitenkin yli tuplat parhaisiin täällä saatavilla oleviin korkotuottoihin, ja varmuus osinkotuotosta on jonkinmoinen, joku voisi sanoa että jopa ihan suhteellisen hyväkin. Ja nyt kun noiden hyvien osinkoyhtiöidenkin osakkeet on halpoja, niitä saa samalla rahalla useamman kappaleen ja tuosta saa hyötyä hyvien osinkojen muodossa niin monta vuotta kuin osakkeita pitää. Eli osinkosijoituksilla on hyvinkin paikkansa sijoitusstrategiassa jos hakee tasaisempaa tuottoa, joka tietysti on keskimäärin pienempi.