Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Toinen haitta sijoitusvakuutuksessa on myös, että ei voi käyttää hankintameno-olettamaa, joka voi tulla todella kalliiksi pitkäaikaisessa säästämisessä verotuksessa. Sijoitusvakuutuksen suurimmat hyödyt on lähinnä aktiivisen treidaamisen mahdollistamisessa ilman verojen maksua. En suosittelisi sijoittajille, joiden tarkoituksena on lähinnä holdata passiivisesti pitkään ilman aktiivista kaupankäyntiä ja saada rahat käyttöön oman elämän aikana.Sijoitusvakuutuksissa on kuluja joita ei ole OST eikä AOT. Varmasti vakuutuskuori jollekin omaisuuttaan peittävälle ihan hyvä.
Onpa tosi "vähemmän vaarallista" sijoittamista joo vetää melkein all-in yhteen osakkeeseen joka on nyt viikossa laskenut 25% huipuistaan.
Autuaasti kyllä unohdettu, että se vipu toimii toiseenkin suuntaan. Voipi olla esim. MicroStrategyllä tiukka paikka velkojensa kanssa, jos ei suorastaan konkurssi, jos BTC vetäytyykin takaisin vaikka johonkin 30k tasolle eivätkä osaa myydä ajoissa pois pulkkamäessä.Onpa tosi "vähemmän vaarallista" sijoittamista joo vetää melkein all-in yhteen osakkeeseen joka on nyt viikossa laskenut 25% huipuistaan.
Täällä tuntuu olevan hyvin sijoituksista perillä olevia ja uskaltaako arvon kanssakeskustelijat paljastaa miten kauan olette sijoittaneet esim. johonkin indeksirahastoon, minkälaisia summia kuukaudessa ja miten paljon on voittoa kertynyt tähän mennessä? Itse olen sijoittanut lähinnä henkiseen pääomaan eli käyttänyt kaikkeen hyvään ja aika paljon immateriaaliseen (matkat, jne...).
Mutta lapsille olisi kiva jokin pesämuna jättää. Ongelma on tietenkin hieman kaksijakoinen; saako lapsi 18 täytettyään bilettää rahansa vapaasti vai pitäisikö niiden vain antaa kasvaa ja mikä olisi niin iso asia, että näitä sijoitusrahoja saisi käyttää? Entä jos potti olisi reiluhko? Tottuisiko hän siihen ettei tarvi itse niin paljon yrittää kun pätäkällä saa ostettua puolet asunnosta. Kun muistelee omaa nuoruutta niin jos olis ollut vanhempien "perintönä" hyvä pesämuna, olisi tullut ostettua muutama prätkä ja vene enemmän. Nyt kaikki piti maksaa lainarahalla ja siksi toisaalta niitä arvosti myös enemmän.
Viime päivinä olen näperrellyt ensimmäistä kertaa tällaisen tilastoinnin kanssa, joten voisin jakaa tänne nyt kun kysyit. Nämä tiedot ovat peräisin Nordnetin salkkuraportista (tosin tietoja ei nätisti saa ulos vaan joutuu jonkin verran tekemään manuaalista työtä).Täällä tuntuu olevan hyvin sijoituksista perillä olevia ja uskaltaako arvon kanssakeskustelijat paljastaa miten kauan olette sijoittaneet esim. johonkin indeksirahastoon, minkälaisia summia kuukaudessa ja miten paljon on voittoa kertynyt tähän mennessä?
Täällä tuntuu olevan hyvin sijoituksista perillä olevia ja uskaltaako arvon kanssakeskustelijat paljastaa miten kauan olette sijoittaneet esim. johonkin indeksirahastoon, minkälaisia summia kuukaudessa ja miten paljon on voittoa kertynyt tähän mennessä?
Tämä toimii huonosti kuukausisäästäjälle, varsinkin ensimmäisinä vuosina. Tuossa omassakin esimerkissä salkku oli miinuksella lähes kahden vuoden jälkeen, vaikka kohderahastojen kehitys oli suotuisaa.Voiton voit nähdä kun katsot miten jonkun maailmarahaston arvo on kehittynyt.
Tämä toimii huonosti kuukausisäästäjälle, varsinkin ensimmäisinä vuosina. Tuossa omassakin esimerkissä salkku oli miinuksella lähes kahden vuoden jälkeen, vaikka kohderahastojen kehitys oli suotuisaa.
Kun kk-summan ja salkun arvon suhde on suuri (eli kun salkku on vielä pieni), niin salkun tuotto saattaa poiketa oleellisesti kohderahaston vuosituotosta. Rahasto saattaa olla vaikka +5% siltä vuodelta, mutta oman salkun vastaava tuotto on -3 %. Ajallisen hajauttamisen hyvät puolet ovat samalla myös huonoja puolia.Mitäs tää tarkoittaa? Miten salkku voi olla pakkasella jos rahastojen arvonkehitys oli "suotuisaa"? Tai mitä tarkoittaa "suotuisa"? Jos arvo nousee esim. tasaisesti, niin kyllä se kk-säästäjän salkkukin silloin kehittyy voitollisesti.
Ja siis joka tapauksessa meinastin, että rahastojen arvot voi lukea kuukausittain ja kokeilla, miten kuviteltu salkku kehittyisi jos ostaisi joka kuussa tietyllä summalla. Joo, työlästä laskea käsin, mutta ei vaikeaa.
Kun kk-summan ja salkun arvon suhde on suuri (eli kun salkku on vielä pieni), niin salkun tuotto saattaa poiketa oleellisesti kohderahaston vuosituotosta. Rahasto saattaa olla vaikka +5% siltä vuodelta, mutta oman salkun vastaava tuotto on -3 %.
Olisi tarkoitus sijoittaa listaamattomaan yritykseen 15000€.
Op laskuri antaa 9.85% koroksi.
Mitään valmista panttia ei ole. Onko henkilötakaus vielä vaihtoehto? Maksaisin toki tuon agressiivisesti pois, mutta on melko posketon kustannus...
Kannattaa ennemmin soittaa sinne pankkii ja pyytää tarjous, meillä oli OP:lta sijoituslaina neuvoteltu tota varten kun ryhdyin osakkaaksi, panttina kelpas ne osakkeet niin ei tarvinnu omia vakuuksia. Marginaali tais olla 2,7% +12kk euriborOlisi tarkoitus sijoittaa listaamattomaan yritykseen 15000€.
Op laskuri antaa 9.85% koroksi.
Mitään valmista panttia ei ole. Onko henkilötakaus vielä vaihtoehto? Maksaisin toki tuon agressiivisesti pois, mutta on melko posketon kustannus...
Jep. Harmi vaan että kohde on sellainen no-brainer.Tuskin kannattaa sijoittaa yhtään mihinkään noilla koroilla...
Pyysivät tilinpäätöksen tms?Kannattaa ennemmin soittaa sinne pankkii ja pyytää tarjous, meillä oli OP:lta sijoituslaina neuvoteltu tota varten kun ryhdyin osakkaaksi, panttina kelpas ne osakkeet niin ei tarvinnu omia vakuuksia. Marginaali tais olla 2,7% +12kk euribor
Tosiaan firma oli neuvotellut sen lainan jo valmiiksi niin en tiedä sen tarkemmin.Pyysivät tilinpäätöksen tms?
Tuo sun korko on sellainen jos on pankille tarjota tuulenhuuhtoma perse. Vakuuksilla korko on erilainen.Jep. Harmi vaan että kohde on sellainen no-brainer.
Kyllä, ei ole riskittömiä sijoituksia jne...
Soita sinne pankkiin, turha täällä moista arpoa.Jep. Harmi vaan että kohde on sellainen no-brainer.
Kyllä, ei ole riskittömiä sijoituksia jne...
FIFO on kaikille arvopaperikaupoille se default eli kyllä sieltä osakemyynnissä se 10 vanhinta lähtee, kun myy, ja saa tappiot käyttöön verotukseen kunhan verovuonna luovutetun omaisuuden hankintamenot ovat yli 1000 euroa:Päteekö tuo FIFO-periaate myös osakkeisiin, kun ilmeisesti ainakin rahastoissa toimii?
Meinaan vaan jos on ostanut vaikka 10 osaketta ennen dippiä ja 10 osaketta dipin jälkeen. Ajatuksena myydä pois, laittaa tappiot verotukseen ja ostaa sitten takaisin. Lähteekö myydessä siis ensimmäiseksi nuo kalliilla ostetut 10 osaketta vai pitääkö myydä koko setti ja ostella sitten takaisin...? Verokikkailuahan tämä on ja takaisinostoa ei liene viisasta tehdä samoin tein. Mitään järkeä vai onko tämä jo talousrikollisen pähkäilyjä?![]()
Hyvä pointti, kiitos vastauksesta!FIFO on kaikille arvopaperikaupoille se default eli kyllä sieltä osakemyynnissä se 10 vanhinta lähtee, kun myy, ja saa tappiot käyttöön verotukseen kunhan verovuonna luovutetun omaisuuden hankintamenot ovat yli 1000 euroa:
![]()
Vähennykset pääomatuloista
Pääomatuloista voi vähentää kulut, jotka ovat syntyneet pääomatulojen hankkimisesta tai säilyttämisestä.www.vero.fi
Eli pelkällä 10 osakkeella, jos nyt eivät ole kovin arvokkaita per kappale, niin jää kyllä helposti tuon tonnin rajan alle, mikä kannattaa huomioida.
Laitoin tänään Invesdorin kautta lisäsijoituksen Solar Water Systemsiin kun uusi rahoituskierros alkoi. Olen jo nelisen vuotta sitten sijoittanut siihen ensimmäisen kerran. Saa nähdä meneekö rahat kalkkulan kaivoon, mutta firman kehityspolku on ollut ihan hyvä, tosin aika hidas.
Näin olen tehnyt. Jos jotain joskus nettoaa, se on plusssa. Jos kaikki menee, niin ehkä päivän vituttaa ja sitten se siitä ja etteenpäin. Toki jos firma on ollut pystyssä jo nelisen vuotta ekan rahoituskierroksen jälkeen, niin se on jo saavutus. Toki osakkeenomistajana on saanut väliaikatietoja säännöllisesti , että miten menee ja mitkä on suunnitelmat.Mutta ainakin hyvä olettaa omassa kirjanpidossa sijoitus suht arvottomaksi.
Johdon sitoutuneisuus: Yhtiön toimitusjohtaja ja johto sijoittavat 300 000 euroa tähän rahoituskierrokseen.
Kyllä tämä on valitettavasti Invesdorissa enemmän sääntö kuin poikkeus. Invesdoriin päätyvät firmat jotka eivät ammattisijoittajilta saa rahoitusta. Minä jättäisin kategorisesti kaikki Indesdorin firmat välistä, koska itselläni tai muilla ummikoilla ei riitä eväät arvioimaan niitä.Invesdorissa on joitan firmoja, jotka ovat säännöllisesti kaivaneet sijoittajien taskuja ilman mitään mainittavaa kehitystä vuosikausien ajan.
Näinhän se on. Iso riski näissä, mutta oma mielenkiintonsa on näitä seuratessa ja toivoa parasta. Paljon milenkiintoisempaa kuin joku keskiverto pörssiyritys, joka tapertaa siinä suossa koko olemassa olonsa ajan.Kyllä tämä on valitettavasti Invesdorissa enemmän sääntö kuin poikkeus. Invesdoriin päätyvät firmat jotka eivät ammattisijoittajilta saa rahoitusta.
Siihen että kannattaako ei kukaan voi vastata. Jos kiinnostaa uhkapeli ja voit elää sen kanssa että sijoituksesi voi vuoden päästä olla helposti esim. triplat tai kolmasosa niin miksipä ei. Jos katsoit edellistä Traders Clubin jaksoa niin siinä on graafi jossa näkee että MSTR vaihto on kovempaa kuin esim. Amazonin. Eli et ole ihan yksin spekuloimassa milloin ostaa ja milloin myydä MSTR. Itsellä ei usko riittäisi siihen että ennustaisin muita paremmin kurssiliikkeitä (==Eli bitcoinin arvoa vivutetttuna ja vielä lisäbonarina markkinan suunta).Kannattaako MicroStrategy(MSTR) ostaa vielä? Näkisin kyllä että potentiaali on ns. räjähtää lisää mutta toisaalta tällä hetkellä vaikkapa 2000e siihen sijoittaminen tuntuu sekä hyvältä että huonolta asialta.
Kiitokset! täytyy kuunnella!Siihen että kannattaako ei kukaan voi vastata. Jos kiinnostaa uhkapeli ja voit elää sen kanssa että sijoituksesi voi vuoden päästä olla helposti esim. triplat tai kolmasosa niin miksipä ei. Jos katsoit edellistä Traders Clubin jaksoa niin siinä on graafi jossa näkee että MSTR vaihto on kovempaa kuin esim. Amazonin. Eli et ole ihan yksin spekuloimassa milloin ostaa ja milloin myydä MSTR. Itsellä ei usko riittäisi siihen että ennustaisin muita paremmin kurssiliikkeitä (==Eli bitcoinin arvoa vivutetttuna ja vielä lisäbonarina markkinan suunta).
Juuri näin koko vuoden myynnit saa olla max 1000€. Vastatilin suhteen ei ole väliä kun ethän nosta rahoja ulos Nordnetista kuitenkaan.Olikos tuo "vuoden lopun optimoiminen" nyt niin että esim Nordnetin tapauksessa ensin katson että vastatili on oikein, sit myyn sillä vajaalla tonnilla sieltä etf:ää pois (en nyt tiedä onko se kpl-määrissä vai rahallisena summana siellä määritelty).
Sen jälkeen nostan vaikka nyt joulukuuksi kk-summan siihen nykysummaan + se 1000e niin tuolleenko se menee oikein ja taiteen sääntöjen mukaan?Onko jotain muuta mitä tulee huomioida?
Olikos tuo "vuoden lopun optimoiminen" nyt niin että esim Nordnetin tapauksessa ensin katson että vastatili on oikein, sit myyn sillä vajaalla tonnilla sieltä etf:ää pois (en nyt tiedä onko se kpl-määrissä vai rahallisena summana siellä määritelty).
Sen jälkeen nostan vaikka nyt joulukuuksi kk-summan siihen nykysummaan + se 1000e niin tuolleenko se menee oikein ja taiteen sääntöjen mukaan?Onko jotain muuta mitä tulee huomioida?
Lisätään vielä että luovutukset kuluineen pitää olla alle 1000€.
Kyllä mä oppirahat maksoin aikanaan kun myin seligsonin rahastoja 999,XX€ ja meni verot maksuun kun kulujen kanssa ylittikin yli 1000€.Ja jos nyt viilataan, niin saavat olla tasan 1000,00 e. Ja mitä meinaat tuolla "kuluineen". Luovutushinta on se mitä myyjä sulle osakkeista maksaa. Siitä ei vähennetä vielä kuluja, vaan ne ovat käsittääkseni oma eränsä. Eli jos myyt tasan 1000e osakkeita ja kulu oli 7e, niin luovutushinta oli 1000e.
Kyllä mä oppirahat maksoin aikanaan kun myin seligsonin rahastoja 999,XX€ ja meni verot maksuun kun kulujen kanssa ylittikin yli 1000€.
Luovutushinta on vastike, jonka omaisuuden luovuttaja saa luovutuksen johdosta. Luovutusvoittoa laskettaessa luovutushintana pidetään omaisuuden todellista luovutushintaa. Luovutushinta ilmenee yleensä selvästi omaisuuden kauppakirjasta.
Oletan, että tuossa on kyse siitä, että sitä rahastoa on myyty vähän yli tonnilla ja kulujen kanssa siitä jäi käteen 999,xx euroa eli alkuperäinen myyntitulo ilman vähennettyjä kuluja oli yli 1000 euroa. Muuten tosiaan yhtälö ei oikein toimiMielenkiintoista. Verottajan oman ohjeen mukaan luovutushinta ei mielestäni sisällä kuluja:
En muutoinkaan ihan tajua, että miksi ne sun maksamat kulut mitenkään lisättäisiin rahaan jonka sait myyjältä? Tyyliin, myyt 1000e:lla osakkeita ja maksat samalla 1000e kulut. Verottaja tuskin katsoo että luovutushinta olisi 2000e kun sulle jäi käteen 0e. Mutta saatan olla väärässäkin.
Voisiko olla että sulla kyse oli jostain muusta kuin kulusta? Esim. siitä että rahasto toteutettiin eri kurssiin kuin luovutustoimeksiantoa antaessa oletit? Rahaston arvohan määräytyy vasta myöhemmin. Tahtoo sanoa, että liian tiukoille ei kannata laittaa jos ei voi varmistua summasta.
Olen melko varma, että myin alle 1000€. Tuosta on toki 5+vuotta, että pieni mahdollisuus, että muistan väärin. Tai sitten tuo on voinut olla niin, että olen myynyt 999€, mutta sitten seuraavan päivän kurssi on se millä myynti on toteutunut ja tuo onkin ollut jo yli 1000€...Oletan, että tuossa on kyse siitä, että sitä rahastoa on myyty vähän yli tonnilla ja kulujen kanssa siitä jäi käteen 999,xx euroa eli alkuperäinen myyntitulo ilman vähennettyjä kuluja oli yli 1000 euroa.
Jeps, tuo kurssin muuttuminen on hyvinkin mahdollista rahaston kohdalla. Yksi plussa lisää ETF:ille sen osaltaOlen melko varma, että myin alle 1000€. Tuosta on toki 5+vuotta, että pieni mahdollisuus, että muistan väärin. Tai sitten tuo on voinut olla niin, että olen myynyt 999€, mutta sitten seuraavan päivän kurssi on se millä myynti on toteutunut ja tuo onkin ollut jo yli 1000€...
Mainittuja eurorajoja sovellettaessa otetaan huomioon kaikenlaisen verovuonna luovutetun omaisuuden luovutushinnat ja hankintamenot