Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Hyvää joulua!
Osallistu io-techin piparikakkutalokilpailuun 2024 Linkki osallistumisketjuun >>>
SER-huutokaupat hyväntekeväisyyteen käynnissä! Linkki huutokauppaan >>>
Veroja maksetaan pääomatuloista. Kysymykseni koski siis tilannetta kun laitan seligsonit "lihoiksi" ja myynneistä saatavat tulot (voitot) nousevat yli tuon 30k, niin tuolta 30k ylimenevältä osalta menee veroa 34% eikä enää HMO perusteella jos ymmärsin vastauksesi oikein. Näin se toki loogisinta onkin.
Kaksisuuntainen tie. Pois suomen systeemeistä esim. se kela, muuttoilmoitukset jne. Toiseen suuntaan ulkomailla joudut rekisteröitymän kohdemaahan, osoite kohdemaassa, kohdemaan veroilmoitus,.... Ulkomainen verottajaja ja viranomaiset yleensä juttelevat suomen verottajan/viranomaisten suuntaan ts. täytät useampaa veroilmoitusta.Minkähänlaisia todisteita verottaja kaipaa ulkomailla oleskelusta? Eihän siitä välttämättä saa mitään todisteita.
Muuttoilmoitus - ja jos haluat rajoitetun verovelvollisuuden piiristä pois nopeammin kuin 3v, niin pitää osoittaa että tosiasialliset siteet ovat katkenneet. Esim. Vuokrata / myydä koti ja varmaan vielä kuskata lapset ja vaimokin, jälkimmäisestä en ole varma.Minkähänlaisia todisteita verottaja kaipaa ulkomailla oleskelusta? Eihän siitä välttämättä saa mitään todisteita.
Muuttoilmoitus - ja jos haluat rajoitetun verovelvollisuuden piiristä pois nopeammin kuin 3v, niin pitää osoittaa että tosiasialliset siteet ovat katkenneet. Esim. Vuokrata / myydä koti ja varmaan vielä kuskata lapset ja vaimokin, jälkimmäisestä en ole varma.
Sen lisäksi esim. Nordnetille / pankille / jne pitää toimittaa verottajan päätös verovelvollisuuden katkeamisesta, jotta nordnet suostuu antamaan myyntivoitot ilman 30% ennakonpidätystä.
Jos olet väittänyt vaikka muuttaneesi USA:han niin suomen ja usa:n verottaja juttelevat keskenään. Sun pitäisi hoitaa asiat niin, että sulla on oikeus asua kohdemaassa, saat sinne maksettua verot koska verottaja tulee tän tarkistamaan ja sulla on toimiva osoite kohdemaassa. Viime kädessä jos saat kaiken hoidettua mutta asut edelleen suomessa ja maksat verot ulkomaille niin et esimerkiksi ole suomen terveydenhoidon piirissä ja kela/julkinen ei korvaa mitään. Jos joku käräyttää, että suomessahan se on enemmän kuin 6kk viimosen 12kk aikana niin verottaja tulee ovenkarmit kaulassa sisään.Nuohan ei vielä todista mitään, voihan sitä jatkaa Suomessa asumista.
Tämä vähän pisti silmään - velottaako Nordnet (tai joku muu välittäjä) tosiaan ennakonpidätykset myyntivoitoista nykyään? Itselläni ei ole vielä tullut yhtään tuollaista välittäjää vastaan vaan aina nuo myyntivoittojen verot on pitänyt itse maksaa suoraan verottajalle.Sen lisäksi esim. Nordnetille / pankille / jne pitää toimittaa verottajan päätös verovelvollisuuden katkeamisesta, jotta nordnet suostuu antamaan myyntivoitot ilman 30% ennakonpidätystä.
Meneekö se tosiaan noin, että ensin siitä 30k:sta maksetaan se 30% ja lopuista ylimenevistä sitten 34%? Mä olen antanut itselleni ymmärtää, että jos se summa ylittää tuon 30k niin sitten maksetaan se 34% koko summastaJotain en tosiaan vielä ymmärrä. HMO liittyy vain siihen vaiheeseen, jossa sä lasket paljonko sulla on pääomatuloja. Sen jälkeen voit täydellisesti unohtaa HMO:n olemassaolon ja maksat 34% joka sentistä pääomatuloa joka ylittää tuon 30k. Otetaan simppeli esimerkki ilman kuluja/vähennyksiä.
Ostit osaketta 1 eurolla (joo markat) vuonna 1990 ja sen arvo on nyt 200k. Ensin katsotaan normaali luovutusvoitto, joka olisi 199999e. Aika paljon. Koska omistusaika on 34v, voit käyttää 40 %:n HMO:ta. Eli HMO on 80k jolloin luovutusvoittosi onkin oikeasti vain 120k. Tämä on lopullinen luovutusvoittosi eli pääomatulosi.
Sitten katsotaan verot. Pääomatuloja sulla on 120k eli maksat 30% 30k:sta (9000e) ja lopuista 90k:sta maksat 34% veron (eli 30,6k). Yhteensä 39,6k veroja. HMO ei liity mitenkään tähän veron määrän laskentaan. Se huomioitiin jo aiemmin, eikä sitä enää tarkastella.
EDIT: Vastasitkin juuri tuossa yllä että nyt selkisi. No jätetään tämä silti tähän esimerkiksi laskennasta.
Menee noin, sama juttu kuin palkkaverotuksessakin eli se korkeampi prosentti maksetaan vain aina rajan ylimeneävästä osasta.Meneekö se tosiaan noin, että ensin siitä 30k:sta maksetaan se 30% ja lopuista ylimeneväistä sitten 34%? Mä olen antanut itselleni ymmärtää, että jos se summa ylittää tuon 30k niin sitten maksetaan se 34% koko summasta
Meneekö se tosiaan noin, että ensin siitä 30k:sta maksetaan se 30% ja lopuista ylimeneväistä sitten 34%? Mä olen antanut itselleni ymmärtää, että jos se summa ylittää tuon 30k niin sitten maksetaan se 34% koko summasta
Siltä osin kuin verovelvollisen verotettavan pääomatulon määrä ylittää 30 000 euroa, pääomatulosta suoritetaan veroa 34 prosenttia (pääomatulon korotettu tuloveroprosentti).
Ah, saatatkin olla oikeassa - Suomen osinkoverotuksesta hankkiuduin eroon tuolla tavalla ja oletin että myyntivoitoista menisi verot samalla tavalla. Myynnit nordnetissa ovat vasta tuon jälkeiseltä ajalta, joten en edes ajatellut että niistä ei menisi ennakonpidätystä automaattisesti.Tämä vähän pisti silmään - velottaako Nordnet (tai joku muu välittäjä) tosiaan ennakonpidätykset myyntivoitoista nykyään? Itselläni ei ole vielä tullut yhtään tuollaista välittäjää vastaan vaan aina nuo myyntivoittojen verot on pitänyt itse maksaa suoraan verottajalle.
Jeps, suomalaiset välittäjät ml. Nordnet ilmoittaa nuo myynnit verottajalle, vaikka eivät ennakonpidätystä teekään. Siinä on sitten tosiaan riski, että verottajalle joutuu tietoja korjailemaan, jos esim. Nordnet nuo kaupat ilmoittaa, vaikka ei olisi tarve.Ah, saatatkin olla oikeassa - Suomen osinkoverotuksesta hankkiuduin eroon tuolla tavalla ja oletin että myyntivoitoista menisi verot samalla tavalla. Myynnit nordnetissa ovat vasta tuon jälkeiseltä ajalta, joten en edes ajatellut että niistä ei menisi ennakonpidätystä automaattisesti.
Nordnet kuitenkin ilmoittaa myynnit verottajalle(?) ja jos tuosta haluaa eroon, niin sitten pitää lähetellä noita veropapereita. Toinen vaihtoehto on itse poistella veroilmoituksesta nordnetin ilmoittamia voittoja jälkikäteen, mikä ei varmasti ole kivaa.
En tiedä ilmoittaako nordnet millekään muulle verottajalle kuin Suomeen. Itse ainakin exportoin vuosirapsan sveitsin verottajalle vetoroilmoitukseen liitettäväksi vuosittain.Jos verotusmaa muuttuu Suomesta vaikka Espanjaksi tiedon voi muuttaa Nordnetin omiin tietoihin. Sitä en tiedä vaatiiko Nordnet tästä mitään todisteita.. luulisi että verotus menee tämän jälkeen uudelle asuinmaalle tiedoksi Nordnetiltä ?
Tuo taitaa koskea lähinnä USA:aa, joka on asettanut (terrorismin yms. jälkimainingeissa) jotain kohtuttomia ilmoitusvelvollisuuksia ulkomaisille rahoituslaitoksille, joiden asiakkaat oleskelevat USA:n maaperällä. Ongelma taitaa alkaa heti kun osoite vaihtuu amerikkalaiseksi, eli ei edes vaadita kovin pysyvää oleskelua.Muistanko muuten väärin, vai olikos muuten Nordnetillä (ja mahdollisesti muilla palveluilla) jotakin rajoitteita, että jos muuttaa (pysyvästi?) johonkin toiseen maahan(EUn ulkopuolella tjsp?) niin NN pistää kaikki omistukset lihoiksi automagic..?
Sillä vaan että tuollainen mutkistaa vähän tuota "verosuunnittelua" ulkomaille muuttamisen osalta...
Melkein(?) kaikkien välittäjien kanssa voi välttää ”pakkomyynnit”, sillä hinnastoista löytyy aina joku hinta millä positiot voi siirtää välittäjältä toiselle ilman myymistä.Tuo taitaa koskea lähinnä USA:aa, joka on asettanut (terrorismin yms. jälkimainingeissa) jotain kohtuttomia ilmoitusvelvollisuuksia ulkomaisille rahoituslaitoksille, joiden asiakkaat oleskelevat USA:n maaperällä. Ongelma taitaa alkaa heti kun osoite vaihtuu amerikkalaiseksi, eli ei edes vaadita kovin pysyvää oleskelua.
Käsittääkseni Interactive Brokers tukee kansainvälisiä tilanteita paremmin kuin moni muu, eli voi olla että niiden avulla voisi ainakin jossain määrin välttää omistusten pakkomyynnit ja niistä koituvat veroseuraamukset.
Niin no ei sitä pakkomyyntiä voi välttää sillä, että siirtää positiot välittäjältä toiselle, jos sillä toisellakin välittäjällä on samat käytännöt kuin Nordnetillä.Melkein(?) kaikkien välittäjien kanssa voi välttää ”pakkomyynnit”, sillä hinnastoista löytyy aina joku hinta millä positiot voi siirtää välittäjältä toiselle ilman myymistä.
Melkein kaikki finanssilaitokset haluavat eroon jenkkiasiakkaista, joten sinne muutto on hankalaa, muuten pääsee helpommalla.
Yksi työkaverini luopui USA:n kansalaisuudesta koska sikäläinen verottaja on niin perseestä…
Kertonee aika paljon kun syntyperäinen ihminen tekee tuollaisen päätöksen.
No siirtää sinne IB:lle tai jollekin toiselle jenkkivälittäjälle?Niin no ei sitä pakkomyyntiä voi välttää sillä, että siirtää positiot välittäjältä toiselle, jos sillä toisellakin välittäjällä on samat käytännöt kuin Nordnetillä.
Pointti oli, että Interactive Brokers on yksi niistä harvoista tietämistäni yhtiöistä, jotka on panostanut "yhteensopivuuteen" eri maiden välillä. Eli jos siirtää positiot Interactive Brokersille, niin on ehkä mahdollista välttää ainakin osa pakkomyynneistä, vaikka muuttaisi USA:aan. Monimutkaista ja muutenkin perseestä se todennäköisesti silti on. Itsellä oli "onneksi" vain vähäisiä määriä positioita, kun USA:aan muutto oli käsillä, joten myin suosiolla kaikki ennen muuttoa. Jos joskus muutan takaisin Eurooppaan, niin tilanne lienee eri, ja sen takia olen jo alustavasti alkanut punnita eri vaihtoehtoja ja välittäjiä verotuksen kannalta USA:sta poistuttaessa.
Riippuen ja roikkuen kauanko ollut amerikassa ja mikä muuton syy on voi joutua jenkeistä poistuessa maksamaan expatriation tax:in mukaisesti veroa. Jos tuo expatriation tax osuu kohdalle ja enempi omaisuutta mistä veroa menee niin puerto rico 15% pääomaverolla voi olla aika houkutteleva pysäkki. Liekö muutto suomeen menee sellaiseksi ettei syynä ole verojen välttely(suomen pääomavero korkeampi kuin usa) ja voisi välttää tuon veron?Niin no ei sitä pakkomyyntiä voi välttää sillä, että siirtää positiot välittäjältä toiselle, jos sillä toisellakin välittäjällä on samat käytännöt kuin Nordnetillä.
Pointti oli, että Interactive Brokers on yksi niistä harvoista tietämistäni yhtiöistä, jotka on panostanut "yhteensopivuuteen" eri maiden välillä. Eli jos siirtää positiot Interactive Brokersille, niin on ehkä mahdollista välttää ainakin osa pakkomyynneistä, vaikka muuttaisi USA:aan. Monimutkaista ja muutenkin perseestä se todennäköisesti silti on. Itsellä oli "onneksi" vain vähäisiä määriä positioita, kun USA:aan muutto oli käsillä, joten myin suosiolla kaikki ennen muuttoa. Jos joskus muutan takaisin Eurooppaan, niin tilanne lienee eri, ja sen takia olen jo alustavasti alkanut punnita eri vaihtoehtoja ja välittäjiä verotuksen kannalta USA:sta poistuttaessa.
No IB:tähän mä olen jo parissa edellisessä viestissäni ehdottanut. Jos löytyy joku muu välittäjä, joka on edes jossain määrin panostanut kansainvälisiin tilanteisiin, niin ei mulla ole mitään sitäkään vastaan. En ole IB:n markkinointimies enkä edes asiakas.No siirtää sinne IB:lle tai jollekin toiselle jenkkivälittäjälle?
Minkähänlaisia todisteita verottaja kaipaa ulkomailla oleskelusta? Eihän siitä välttämättä saa mitään todisteita.
Riippuu tilanteesta, mutta esim. passin leimoja on käytetty menestyksekkäästi 6 kk säännön toteutumisen todistamiseen (maasta toki riippuu tuleeko leimoja passiin vai ei).
Luottokorttilaskusta näkee aika helposti jos on höylätty jossain skutsissa. Ainakin minulle aikoinaan saksalainen veroneuvoja kehotti pitämään lentoliput, hotellikuitit ja luottokorttilaskuja ja korttitositteita tallessa…Tuota mäkin mietin, mutta EU-alueella ei varmaan ainakaan.
Melko varmasti tästä joku mainitsee niin tutustuppa tähän:Olen tällainen laiska Op:n rahasto sijoittaja. Kaipaisin hieman ohjausta juttuihini.
Salkusta löytyy tällä hetkellä:
Op Maltillinen A , siihen mennyt muutamia vuosia 50eur/kk (+27,50%)
Op Rohkea A , siihen mennyt muutamia vuosia 50eur/kk (+27,22%)
Op Puhdas Vesi A , siinä muutaman tonnin kiinteä sijoitus (+17,54%)
Op Suomi pienyhtiöt,pieni kiinteä sijoitus. Tällä hetkellä miinuksella jokusen kymmenen euroa. (-4,30%)
Pitäisikö hankkia joku uusi rahasto ja luopua jostakin?
Voisin sellaiset 200eur/kk sijoittaa näihin.
Kaikki vinkit ovat tarpeen
Op Maltillinen A , siihen mennyt muutamia vuosia 50eur/kk (+27,50%)
Op Rohkea A , siihen mennyt muutamia vuosia 50eur/kk (+27,22%)
Op Puhdas Vesi A , siinä muutaman tonnin kiinteä sijoitus (+17,54%)
Op Suomi pienyhtiöt,pieni kiinteä sijoitus. Tällä hetkellä miinuksella jokusen kymmenen euroa. (-4,30%)
Olen tällainen laiska Op:n rahasto sijoittaja. Kaipaisin hieman ohjausta juttuihini.
Salkusta löytyy tällä hetkellä:
Op Maltillinen A , siihen mennyt muutamia vuosia 50eur/kk (+27,50%)
Op Rohkea A , siihen mennyt muutamia vuosia 50eur/kk (+27,22%)
Op Puhdas Vesi A , siinä muutaman tonnin kiinteä sijoitus (+17,54%)
Op Suomi pienyhtiöt,pieni kiinteä sijoitus. Tällä hetkellä miinuksella jokusen kymmenen euroa. (-4,30%)
Pitäisikö hankkia joku uusi rahasto ja luopua jostakin?
Voisin sellaiset 200eur/kk sijoittaa näihin.
Kaikki vinkit ovat tarpeen
Tärkein vinkki on se, että lopeta kaikkiin noihin säästäminen koska niissä on järkyttävät hallinnointipalkkiot ja menetät isot summat rahaa siinä. Noissa pankit vetävät surutta tuulipuvuilta rahat omaan taskuunsa. Tilalle joku pienikuluinen indeksirahasto, kuten vaikka tuo äsken mainittu OP-Maailma Indeksi on esimerkkinä pienillä kuluilla ja siinä on hyvä hajautus. Sitä en osaa sanoa kannattaisiko kaikki myydä ja ostaa indeksiä tilalle, myymällä menee verot tuotoista mutta pitämällä pitkään menee varmaan enemmän hallinnointipalkkion.
OP Maltillinen A: vuosittainen hallinnointipalkkio 1,25 %
OP Rohkea: vuosittainen hallinointipalkkio 1,45 %
OP Puhdas Vesi: vuosittainen hallinnointipalkkio 1,80 %
OP Suomi Pienyhtiöt: vuosittainen hallinnointipalkkio 2,00 %
OP Maailma Indeksi: vuosittainen hallinnointipalkkio 0,39 %
OP Maailma Indeksi: vuosittainen hallinnointipalkkio 0,39 %
Ei. Jotkut tupla bonarit laskee vähän tota 0.39%, mutta en muista kuinka paljon. Tietysti niille bonareille tarvii olla myös jotain käyttöä 5(?)-vuoden välein ettei mene vanhaksi.Oliko näissä muuten omistaja-asiakkaille kulut 0 %?
Ei. Jotkut tupla bonarit laskee vähän tota 0.39%, mutta en muista kuinka paljon. Tietysti niille bonareille tarvii olla myös jotain käyttöä 5(?)-vuoden välein ettei mene vanhaksi.
Olen tällainen laiska Op:n rahasto sijoittaja. Kaipaisin hieman ohjausta juttuihini.
Salkusta löytyy tällä hetkellä:
Op Maltillinen A , siihen mennyt muutamia vuosia 50eur/kk (+27,50%)
Op Rohkea A , siihen mennyt muutamia vuosia 50eur/kk (+27,22%)
Op Puhdas Vesi A , siinä muutaman tonnin kiinteä sijoitus (+17,54%)
Op Suomi pienyhtiöt,pieni kiinteä sijoitus. Tällä hetkellä miinuksella jokusen kymmenen euroa. (-4,30%)
Pitäisikö hankkia joku uusi rahasto ja luopua jostakin?
Voisin sellaiset 200eur/kk sijoittaa näihin.
Kaikki vinkit ovat tarpeen
Vai karmeat, perhana sentään , OP maltillinen ollut täällä kanssa ikuisuuden käytössä.Muut ovat jo antaneet hyviä vinkkejä, mutta sinulla on karmeat sijoituksen kohteet. Käytänössä noista kaikista pitäisi luopua ja siirtyä huomattavasti halvempiin.
Vai karmeat, perhana sentään , OP maltillinen ollut täällä kanssa ikuisuuden käytössä.
( ja tyytyväinen kun ei paljoa muusta tiedä )
Miten niin kallis ?
Näinhän se taitaa olla. Ja tuulipukukin on aika uusi.Onhan noissa Op:n rahastoissa karmeat kulut joka on se osuus minkä annat pankille. Hyvän rahaston kulut ovat alle 0,5% ellei kyseessä ole joku erikoisrahasto jonka kulut ovat perusteltavissa.. Nämä Op:n rahastot ovat hyvä esimerkki "tuulipukurahastoista" joita on kivijalkapankeilla. Pankeille hyvin tuottavia rahastoja joita myydään aktiivisesti asiakkaille jotka eivät muusta tiedä..
Näinhän se taitaa olla. Ja tuulipukukin on aika uusi.
Hallintopalkkio taitaa olla 1,25 %, mutta myynti ja osto ilmaista....vaivatonta toki asioista tietämättämille. Toki OP bonarit jonkin verran kompensoivat kuluja.
Riippuu rahastonhoitajasta Mutta kun sinulla on se OP Maltillinen, niin esim. Maailma indeksi ja USA indeksi tuottavat suurella todennäköisyydellä paremmin kuin Maltillinen ja kulut on pienemmät.onko nuo "0,5 % rahastot" sitten muuten kuluttomia ?
ostot ja myynti ilmaisia ?
Itse kyllä myisin koko helahoidon pois ja ostaisin koko rahalla (-verot) maailmaindeksiä tai jotain muuta vastaavaa. Tuo verojen välttely johtaa vain ihan mielettömään tulevien tuottojen menetykseen, eli säästetään euro mutta menetetään satanen. Tässä tietysti oletus, että nuo sijoitukset ovat aikomus säilyttää sijoitettuna edelleen luokkaa kymmenen vuotta tai pidempään.Riippuu rahastonhoitajasta Mutta kun sinulla on se OP Maltillinen, niin esim. Maailma indeksi ja USA indeksi tuottavat suurella todennäköisyydellä paremmin kuin Maltillinen ja kulut on pienemmät.
Jos ei ole muita luovutuksia, niin lunastaisin vajaan tonnin vuodessa (jos on voitolla) Maltillista ja sijoittaisin sen jompaan kumpaan edellä mainituista. Uudet sijoitukset samoin. Vajaa tonni siksi ettei mene vahingossa yli jos kurssi ehtii nousta. Toki jos OP laskee tapahtumapäivän hintaan niin voi se onnistua tarkemminkin.
Mites tämä Danske bankin teknologia rahasto, siinä ainakin näyttäsi olevan pienet kulut? Meneekö kategoriaan hyvä rahasto?
Maltillisen tuotto on 10v jänteellä 3,69% (olisi ollut ~4,94% ilman palkkiota (tai no laskematta jää tuotto rahalle joka jäisi rahastoon) ja 4,44% 0,5% palkkiolla (joka sekin on melko kova ko. allokaatiosta) ja allokaatio hyvin tarkkaan 50/50 osakkeet/korot&käteinen. Toisin sanoen tuo ei tule _ikinä_ tuottamaan sellaisia prosentteja etteikö 1,25% olisi _hyvin merkittävä_ siivu tuotosta. Käytännössä edes laskemasi kulusuhde on mahdoton saavuttaa koska rahasto ei voi tuottaa niin paljoa pitkällä tähtäimellä allokaatiosta johtuen.Kaksi rahastoa joiden tuotto on 7%/vuosi. Säästät 200€/kk 20vuotta. Toisen rahaston kustannus on 0,5% (halvempiakin löytyy), toisen 1,25%.
Edullisemman rahaston kulut säästöaikana on 5651€, kalliimman kulut 13478€.
Valitsemalla kalliin rahaston häviät 7827€. Aika iso ero..
Alla olevassa podcast-jaksossa on asia väännetty rautalangasta selkeämmin kuin foorumiviestien tulvassa. Suosittelen hyvin lämpimästi kuuntelemaan ko. jakson. Yksi kaverini sanoi, että todennäköisesti elämänsä paras tunti, mitä hän on raha-asioihin käyttänyt.Vai karmeat, perhana sentään , OP maltillinen ollut täällä kanssa ikuisuuden käytössä.
( ja tyytyväinen kun ei paljoa muusta tiedä )
Miten niin kallis ?
Kaikkien täällä kerrottujen hyvien neuvojen lisäksi kuuntele Rahapodin jakso 262. Kuuntele ajatuksella ilman muuta tekemistä. Tuolla jaksolla olen saanut monen tutun ja ystävän ymmärtämään sijoittamisen perusteesit. Kova ydin alkaa 5 min kohdalta loppuun asti.